PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Διευρύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αναρρίχηση των ευρωπαϊκών αγορών στα υψηλότερα επίπεδα του 2009.

Αυτή την ώρα (13:09), ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 2.418,68 μονάδες, αυξημένος κατά 2,38%. Ο τζίρος ανέρχεται στα 154,77 εκατ. ευρώ.

Από τις 224 μετοχές που διακινούνται, οι 158 σημειώνουν άνοδο, οι 3ο υποχωρούν και 36 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αρχαία Νεμέα, το «Κουαρτέτο Μότσαρτ Σάλτσμπουργκ»,

Ως ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τον αυστριακό μουσικό πολιτισμό, χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη την εμφάνιση, το φετινό καλοκαίρι -για τρίτη στη σειρά χρονιά-, μουσικών ορχηστρών από την Αυστρία, σε θερινά φεστιβάλ και σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα.


Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η πολιτιστική και κοινωνική ζωή στη χώρα μας μεταφέρεται, τους θερινούς μήνες, στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να εμφανιστεί την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στην Αρχαία Νεμέα, το «Κουαρτέτο Μότσαρτ Σάλτσμπουργκ», με σολίστ το διάσημο Ελληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και το νεαρό νικητή του περσινού Διαγωνισμού Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης, Διονύση Γραμμένο, στο κλαρινέτο.

Στην ίδια σειρά εκδηλώσεων, που χαίρει ενθουσιώδους υποδοχής από το ελληνικό κοινό, θα εμφανιστούν, την ίδια ημέρα, η ορχήστρα «Χοτέλ Χάιδν» στην Αρχαία Κόρινθο, και στη Σικυώνα το «Νέο βιεννέζικο κουαρτέτο».

Αλλά και στα Δωδεκάνησα κινείται ήδη ένα νέο αυστριακό καλλιτεχνικό κύμα, που θα κορυφωθεί με το «Ντούο Νότα Μπένε Σάλτσμπουργκ», που δίνει διαδοχικές συναυλίες για πιάνο και βιολί, απόψε στη Σύμη, αύριο στην Κάλυμνο και την ερχόμενη Παρασκευή 7 του μήνα, στη Ρόδο. Επίσης, στις 7 Αυγούστου, το «Κουαρτέτο Μότσαρτ Σάλτσμπουργκ» θα εμφανιστεί στην Κέρκυρα, ενώ το «Βίνερ Κοντσέρτ Φεράιν» θα εμφανιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη.

Ολες αυτές οι αυστριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ελληνικές ιστορικές τοποθεσίες διοργανώνονται σε συνεργασία της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα με τις τοπικές αρχές και με τη στήριξη ελληνικών και αυστριακών χορηγών.

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

Με τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες, περιοδεύει και τον Αύγουστο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης.


Ετσι, απόψε στις 9:15, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, η παράσταση -σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με το Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του Δον Κιχώτη και το Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του Σάντσο- ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Ο Θερβάντες έγραψε το μνημειώδες έργο του σε μεγάλη ηλικία. Η ζωή του ήταν γεμάτη κακοτυχίες και αναποδιές. Πάντα όμως κατάφερνε να αντιμετωπίζει την κακή του τύχη με ένα φωτεινό βλέμμα. Αντλούσε απ' τα βάσανα αισιοδοξία. Η αξία του Θερβάντες έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις προσωπικές του απογοητεύσεις και αποτυχίες και να μας δώσει έναν ήρωα που δεν απογοητεύεται. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας θλιμμένος ήρωας και ταυτόχρονα είναι χαρούμενος μέσα στη θλίψη του, την οποία αντιμετωπίζει με γενναιότητα.

Η διασκευή συσχετίζει τη ζωή και τη δράση του συγγραφέα Θερβάντες με τη ζωή και τη δράση του ήρωά του, το Δον Κιχώτη. Το έργο στηρίζεται σ' ένα πραγματικό γεγονός της ζωής του Θερβάντες. Εμεινε για πέντε χρόνια αιχμάλωτος στο Αλγέρι. Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του έκανε τρεις απόπειρες να δραπετεύσει. Στη μία από τις τρεις παρέσυρε 11 ακόμα συντρόφους του. Το έργο αρχίζει σ' ένα εγκαταλειμμένο χωριό δυτικά από το Αλγέρι, όπου οι δραπέτες περιμένουν ένα πλοίο για να γυρίσουν στην πατρίδα. Την τελευταία νύχτα της αναμονής, ο Θερβάντες αφηγείται την ιστορία του Δον Κιχώτη. Ξημερώνει, αλλά το πλοίο δεν έρχεται. Είναι η ώρα να αποφασίσουν για τις επόμενες πράξεις τους...

Στο 2ο τόμο του «Δον Κιχώτη», ο συγγραφέας αναμειγνύει τη μυθοπλασία με τη λογοτεχνική κριτική. Ο Θερβάντες είναι παρών στο βιβλίο, παρέα με τον ήρωά του. Ετσι και η διασκευή αναμειγνύει το δημιουργό με το δημιούργημα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο θέατρο στο θέατρο, όπου τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας δεν είναι ευδιάκριτα.

Τα σκηνικά είναι του Πάβελ Ντομπρίσκι, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η σύνθεση των τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.

Παίζουν επίσης οι Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Παπαγιαννάκη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.

Με υψηλές προσδοκίες-αιτήματα

τόσο για επίσπευση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα της Βόρειας Ελλάδας, όσο όμως και για άμεση υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και της ρευστότητάς τους αναμένουν τον πρωθυπουργό για την 74η ΔΕΘ οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής.

Η καθιερωμένη επί μακρά σειρά ετών και μέχρι προ διετίας σύσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού με τους φορείς της περιοχής, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ανήκει βεβαίως στο παρελθόν.

Δεν ήταν λίγοι, εξάλλου, και οι ίδιοι οι φορείς που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητά της, με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να έρχεται στη ΔΕΘ ήδη «διαβασμένος» και κατά συνέπεια να δίνει απαντήσεις και να προβαίνει σε εξαγγελίες και όχι να συγκεντρώνει επί τόπου υπομνήματα - ενιαία ή μεμονωμένα - ή να ενημερώνεται επί τόπου για τα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής με πολύωρες συναντήσεις χωρίς άμεσα αποτελέσματα.

ΜΑΛΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΦΟΥΝ

Ενώ εμείς εδώ "τσακωνόμαστε" για το που θα περάσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, το ζεύγος "Brangelina" τσακώνεται για το που θα αναπαυθεί μια για πάντα.

Και όπως λέει ο λαός όποιος δεν έχει τι να κάνει και δεν το απασχολεί τίποτα, ψηλά αρμενίζει. Έτσι η πιο εκκεντρική ηθοποιός βγήκε σε αναζήτηση... τελευταίας κατοικίας και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για αγορά... τάφου.

Βέβαια η ιδέα δεν βρίσκει σύμφωνο τον Brad Pitt που θέτει ως προτεραιότητα την απόκτηση μιας πιο μόνιμης κατοικίας για τα παιδιά του...

ΤΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ....ΒΑΛΙΤΣΑ!

Και εκεί που λέγαμε ότι η μαύρη γαζέλα Naomi Campbell μαζεύτηκε και βρήκε ένα καλό παιδί και κάνει τις διακοπές της και την ηρέμησε λίγο, εκεί η ίδια τα ανατρέπει όλα.

Για άλλη μια φορά την πλήρωσε ένας φωτογράφος που πήγε να την απαθανατίσει στις μίνι διακοπές της που κάνει με τον μεγιστάνα Mikhail Prokhorov σε νησί της Σικελίας.

Το θύμα λέει, ότι η Naomi του επιτέθηκε με μια... βαλίτσα αρκετά βαριά αφού ενοχλήθηκε από την παρουσία του. Φαίνεται πως αυτή τη φορά ήθελε να τελειώνει μια και καλή αφού δεν τον χαστούκισε απλά, όπως κάνει συνήθως.

Μετά το συμβάν ο άτυχος φωτογράφος πήγε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Γυμναστές, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ακόμα και ψυχολόγοι ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της. Συγκαταλέγεται στις ασκήσεις με τα πιο ευεργετικά και άμεσα αποτελέσματα. Διόλου τυχαία, καθώς βελτιώνει τη στάση του σώματος χωρίς να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις.

Και αν νομίζετε ότι επειδή δεν ιδρώνετε, δεν καίτε λίπος, κάνετε μεγάλο λάθος. Σφίγγετε όλα τα δύσκολα σημεία και χάνετε πόντους. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα. Μέσα στο νερό μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έξω από αυτό.

Το κέρδος σας θα είναι βελτίωση της ευλυγισίας και της ελαστικότητας. Η μεγάλη διαφορά όμως με τους υπόλοιπους τρόπους γυμναστικής έγκειται στις θεραπευτικές ιδιότητες της συγκεκριμένης μορφής άσκησης.

Η επίδραση του μασάζ που εκτελεί το νερό στο σώμα είναι εξαιρετικά ωφέλιμες σε ορθοπεδικά καθώς και σε κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως κιρσοί, φλεβίτιδα και κυτταρίτιδα.

πρόωρες γεννήσεις

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν μια πρωτεΐνη-κλειδί που «πυροδοτεί» τις πρόωρες γεννήσεις, κύρια αιτία για θανάτους και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης ίσως οδηγήσει μελλοντικά στην παρεμπόδιση των περισσότερων πρόωρων γεννήσεων.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Μπένετ του Κλινικού Ινστιτούτου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το BBC.

Οι πρόωρες γεννήσεις συχνά προκαλούνται από κάποια μόλυνση, που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TLR4), η οποία υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν η πρωτεΐνη αναγνωρίζει τα βακτήρια της μόλυνσης, πυροδοτεί μια φλεγμονή, που με τη σειρά της εμφανίζεται να προκαλεί την πρόωρη γέννα. Αν και η αντίδραση αυτή θεωρείται ότι έχει εξελικτική αιτιολόγηση (να σώζει τη ζωή της εγκύου από κάποια σοβαρή μόλυνση), για κάποιο λόγο συμβαίνει ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν έχει κάποια μόλυνση ή η μόλυνση είναι ασήμαντη.

Τα πολύ πρόωρα μωρά συχνά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ πολλά άλλα πρέπει να περάσουν μήνες σε ειδικούς θαλάμους. Όσα επιζούν, συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως τύφλωση, κώφωση, πάρεση, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

Οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να απομονώνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και έτσι να μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην πρόωρη γέννα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που θα «φρενάρουν» τις πρόωρες γεννήσεις.

ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ... ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Για αύξηση του αριθμού των καταγγελιών που δέχεται και αφορούν προβλήματα στις αγορές μέσω διαδικτύου (e-commerce) κάνει λόγο σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η γνωστή ένωση προστασίας των καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ ( www.ekpizo.gr) και δίνει 12 συμβουλές για ασφαλείς αγορές στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, τα κυριότερα προβλήματα που καταγγέλλονται είναι η μη παράδοση του προϊόντος που παρήγγειλαν, η επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και η χρέωση χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί παραγγελία.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες αναφορικά με το ηλεκτρονικό κατάστημα megamarket.gr, το οποίο έκλεισε αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες καταναλωτές, οι οποίοι αφού παρήγγειλαν προϊόντα (ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά είδη) και χρεώθηκαν στις πιστωτικές τους κάρτες, ουδέποτε τα παρέλαβαν.

Συμβουλές
Προκειμένου οι καταναλωτές να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σαφή πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς να πέσουν σε παγίδες, οι καταναλωτές, όπως επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Να κάνουν τις αγορές τους σε ιστοσελίδες που παρέχουν «ασφαλείς συναλλαγές», βάσει διεθνών πιστοποιήσεων.

Για αγορές είναι προτιμότερες οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο οικονομικής ζημίας.

Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.

Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από ίντερνετ καφέ).

Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων κ.λπ., που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.

Πρέπει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να είναι σαφή, αληθή και εύκολα προσβάσιμα. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τις τυχόν επιβαρύνσεις, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών του καταστήματος.

Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές να εκτυπώσουν ή να «σώσουν» στον υπολογιστή τη συναλλαγή που πραγματοποίησαν. Επιπλέον, οι συναλλαγές πάντοτε να επιβεβαιώνονται με e-mail.

Να διατηρούν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας -ίσως τα χρειαστούν σε περίπτωση αργοπορίας ή προβλήματος με την παράδοση του προϊόντος.

Να γνωρίζουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα σαν να κάνουν αγορές από κανονικό κατάστημα (π.χ. σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, μη εκπλήρωσης παραγγελίας κ.λπ.).

Σε περίπτωση επιστροφής, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τα έξοδα αποστολής.

Μη παραλαβή
Σε περίπτωση μη παραλαβής του προϊόντος, οι καταναλωτές θα πρέπει έγραφα, τόσο στο κατάστημα όσο και στην τράπεζα από την οποία έχουν χρεωθεί για την αγορά του προϊόντος, να ζητήσουν την ακύρωση της συναλλαγής και τη διαγραφή της φερόμενης χρέωσης.

Γενικότερα, η ΕΚΠΟΙΖΩ καταλήγει στο ότι όσο πιο επιφυλακτικοί και προσεκτικοί είμαστε στις συναλλαγές μας μέσω διαδικτύου τόσο περισσότερο μειώνεται και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

AIDS από ΓΟΡΙΛΕΣ

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γορίλες αποτελούν επίσης μια δυνητική πηγή του ιού HIV που προκαλεί το AIDS. Μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι ο ιός HIV-1, που έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. και έχει σκοτώσει 25 εκατ. ανθρώπους διεθνώς, προέρχεται από χιμπατζήδες.

Όμως αυτή τη φορά ομάδα γάλλων επιστημόνων, υπό τον Ζαν-Κριστόφ Πλαντιέ του πανεπιστημίου της Ρουέν, ανακάλυψε ότι μια 62χρονη γυναίκα από το Καμερούν που ζεί στο Παρίσι, σίγουρα έχει μολυνθεί από ένα νέο στέλεχος του ιού HIV που προέρχεται από γορίλα και όχι από χιμπατζή. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Medicine”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Συνεδρίαση Δ.Σ ΕΝΑΕ στις 5/8/09

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009 και ώρα 11:00 , θα συνεδριάσει το Δ.Σ της ΕΝΑΕ, στα γραφεία της Ένωσης, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, με θέματα ημερησίας διάταξης:



1. Ψηφιακή Νομαρχία

• Παραλαβή του 1ου παραδοτέου Εκπαιδευτικού Υλικού

• Ενημέρωση για τη διαδικασία αξιολόγησης του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για τις «Οριζόντιες Δράσεις»

• Παρατηρήσεις που αφορούν την επαναπροκήρυξη των ανοικτών διεθνών διαγωνισμών των Υ/Ε 2-6 και 7-11.

• Ενημέρωση προόδου υλοποίησης έργου

2. Διάφορα

"Κοντά" στην ανάκαμψη

Οι οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς εκτίμησε ως «πολύ, πολύ πιθανό» να υπάρξει μία οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, βάσει της μικρώτερης από τα προβλεπόμενα κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Η μεγάλη, μεγάλη πιθανότητα είναι να δούμε στο μέλλον μία ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», τόνισε ο Σάμερς, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο Σάμερς στήριξε αυτήν την πρόβλεψή του στην ανάγκη του βιομηχανικού τομέα να ανανεώσει τους καταλόγους απογραφής του έπειτα από τη μαζική μείωση των αποθεμάτων του, στον θετικό αντίκτυπο της επιχορήγησης κατά την αγορά, που ξεπέρασε τις προσδοκίες για την ανάκαμψη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στα έργα που σχετίζονται με τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, ο Σάμερς παραδέχθηκε πως «είναι αληθές πως ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα απ’ οποιονδήποτε στις αρχές του έτους». Ο ίδιος τόνισε πως θα χρειασθεί να περιμένουμε το ερχόμενο έτος για να υπάρξει θετική επίδραση του σχεδίου ανάκαμψης και στην ανεργία.

ΣΥΝ :"Να ηττηθούν οι δυνάμεις της κρίσης"

«Το κρίσιμο θέμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές δεν είναι μια νέα κυβέρνηση "μια από τα ίδια", αλλά να ηττηθούν οι δυνάμεις που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα και να ενισχυθεί η ριζοσπαστική αριστερά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ριζική, πραγματική αλλαγή στην πορεία της χώρας» σχολίασε ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Ανδρέας Καρίτζης, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου, με αφορμή την αύξηση του ελλείμματος και άλλα στοιχεία για την ελληνική οικονομία αλλά και την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Καρίτζης δήλωσε: «Ενώ η αύξηση του ελλείμματος και τα υπόλοιπα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που βλέπουμε τελευταία συνιστούν αποδείξεις πλήρους αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση -με τις ευλογίες και τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ- ετοιμάζεται να τα αξιοποιήσει ως δικαιολογία για να διαλύσει ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν σε αυτό τον παραλογισμό, αρχίζοντας από την ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο».

ΛΑΟΣ : "Παταγώδης αποτυχία"

"Η παταγώδης αποτυχία του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του στα οικονομικά οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σημειώνει: "Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύεται και έτσι η πιθανότητα αδυναμίας καταβολής των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου είναι πλέον αυξημένη".

Σχολιάζοντας το σχέδιο αντιμετώπισης της νέας γρίπης ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ δήλωσε: "Ακούμε για εμβολιασμό, αλλά μόλις ένα μήνα πριν την περίοδο εξάρσεως της γρίπης δεν έχουμε ακούσει το ακριβές πρόγραμμα εμβολιασμού, δηλαδή ποιοί θα προηγηθούν, με ποιά σειρά θα γίνει αυτός ο εμβολιασμός κ.ο.κ. Όταν μιλάμε για εμβολιασμό 11 εκ. ανθρώπων θα πρέπει να είχε ανακοινωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο αντιμετωπίσεως της γρίπης, γιατί αυτό που ανακοινώθηκε είναι μάλλον ένα ευχολόγιο".

ΚΚΕ. "Καθολική συστράτευση"

«Οι εργαζόμενοι να βρεθούν τώρα σε καθολική συστράτευση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όποτε γίνουν εκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα» δήλωσε ο Μ.Μαΐλης.

Εξάλλου ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την οικονομία αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, αλλά τον καρπώνονται οι λίγοι. Είτε πηγαίνει καλά η οικονομία είτε όχι, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την νύφη. Πρέπει ο λαός να κατακτήσει την εξουσία, να γίνουν τα μέσα παραγωγής δική του ιδιοκτησία για να σταματήσουν οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχια».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές"























«Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του στην ιστοσελίδα του κόμματος για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι "αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής».

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «το δίλημμα των εκλογών - "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" - είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας».

«Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεργασία ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ με τους υπ. Οικονομίας και Τουρισμού





















Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου ότι "ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας", ότι δεν έχει καταθέσει πρόταση για ανασυγκρότηση της χώρας και ότι έχει πολεμήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. "Η χώρα δεν έχει ανάγκη τις αντιφάσεις και τις αοριστολογίες του κ. Παπανδρέου αλλά από ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα μας βγάλει από τη κρίση", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια περί έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, ενώ σχετικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, εκτίμησε ότι η εικόνα θα ανατραπεί στο β΄ εξάμηνο, καθώς τότε θα αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα.

Ο κ. Μαρκόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι τα καταστροφικά σενάρια στις αρχές του έτους δεν έχουν επιβεβαιωθεί. "Έτσι κι' αλλιώς η χώρα είναι ισχυρή τουριστικά παρά την οικονομική κρίση", πρόσθεσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η πτώση είναι αναμενόμενη στις μεσογειακές χώρες και ότι "παλεύουμε ανάμεσα σε μονοψήφιο και διψήφιο αριθμό" μείωσης της τουριστικής κίνησης.