Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Αικατερίνια-Εκθεση τοπικής γελοιογραφίας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αικατερίνια 2008»
Έκθεση τοπικής γελοιογραφίας
Θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου

Το χιούμορ, η διακωμώδηση και η σάτιρα, όπως αναπτύσσονται μέσα από τη γελοιογραφία δύο τοπικών δημιουργών, γίνονται η τέχνη της καταγραφής, της κριτικής και του προβληματισμού απέναντι στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας.
Ο Αναγνώστης (Νότης) Καλαμαράς και ο Χάρης Μπικηρόπουλος εκθέτουν στο cafe ΙΛΙΟΝ, μια σειρά από γελοιογραφίες που έχουν δημιουργήσει, παράλληλα με τις κύριες ενασχολήσεις τους,οι οποίες είναι εμπνευσμένες από την τοπική κοινωνική και πολιτική θεματολογία.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων"ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ", που διοργανώνουν ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ μεταξύ άλλων την έκθεση επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Καρπούζας και ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.
Την έναρξη της έκθεσης έκανε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Άννα Αθανασάκη, η οποία συνεχάρη τους δύο δημιουργούς, τονίζοντας πως "η γελοιογραφία ανήκει στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και αυτό ακριβώς πρόκειται να αναδειχθεί μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση".
«Το χιούμορ είναι ένας «απόλυτος κώδικας» της επικοινωνίας με το κοινό, που υπαινίσσεται κριτικά με ξεχωριστό τρόπο, πνευματικότητα και χιούμορ, απόψεις, για γεγονότα και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας' τόνισε μεταξύ άλλων ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος και συμπλήρωσε: Συγχαίρω το Δήμο Κατερίνης για την πρωτοβουλία αλλά και για την καθιέρωση ενός πολιτιστικού θεσμού, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους ντόπιους δημιουργούς. Η έκθεση φιλοξενεί 45 δικά μου σκίτσα που καλύπτουν γεγονότα και καταστάσεις από το 1982 ως σήμερα και ο επισκέπτης θα διαπιστώσει, ότι πολλά σκίτσα είναι διαχρονικά. Και παραμένουν διαχρονικά όσο τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας παραμένουν άλυτα.
Η Κατερίνη παράγει πολιτισμό και ο καλύτερος μάρτυρας για αυτό, είναι το πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα των φετινών ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΩΝ, που πιστεύω, ότι θα διευρυνθεί και θα διαρκεί όλους τους χειμερινούς μήνες, δίδοντας διέξοδο στην καθημερινότητά μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική δημιουργία».

Ο Αναγνώστης Καλαμαράς, ο οποίος εργάστηκε για 30 χρόνια ως Αρχιτέκτων - Μηχανικός στην πόλη μας, έχει δημοσιεύσει στις τοπικές εφημερίδες ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό δείγμα των έργων του, η θεματολογία του οποίου είναι εμπνευσμένη από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ο Χάρης Μπικηρόπουλος παράλληλα με τις επαγγελματικές και συγγραφικές του ενασχολήσεις, σκιτσάρει με το πενάκι του, από το 1981 ως σήμερα σε εφημερίδες και περιοδικά. ενώ σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί και σε πανελλήνιας κυκλοφορίας περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ο δημιουργός του «Κυρίου Ελληνάκη» και του νεαρού
« Emogood» ,εκφράζοντας τις αντίθετες απόψεις δύο γενεών, στο σήμερα.
Η έκθεση τοπικής γελοιογραφίας θα φιλοξενείται στο cafe ΙΛΙΟΝ έως τις 30 Νοεμβρίου.