Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Το νερό της Μόρνας διχάζει την Πιερία!

Σύσκεψη για την υδροδότηση της βόρειας Πιερίας το Σάββατο το πρωί στον Κολινδρό


Ακόμη μια σύσκεψη, ατέρμονη συζήτηση, επιχειρήματα εκατέρωθεν, κριτική, αυτοκριτική, προτάσεις και θέσεις γύρω από το πολυσυζητημένο πια έργο του φράγματος της Μόρνας που θεωρητικά θα έλυνε το πρόβλημα της ύδρευσης στη βόρεια Πιερίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Κολινδρό.

Την οργάνωση της σύσκεψης είχαν οι δήμαρχοι των δήμων Αιγινίου, Ελαφίνας, Κατερίνης, Κολινδρού, Κορινού, Μεθώνης και Πύδνας με θέμα: «Προβλήματα υδροδότησης των δήμων μελών του Συνδέσμου Ύδρευσης Ν.Πιερίας-Ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές Πιερίας, ο νομάρχης Πιερίας, τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια δήμων Αιγινίου, Ελαφίνας, Κατερίνης, Κολινδρού, Κορινού, Μεθώνης και Πύδνας, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ν.Πιερίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή εκ μέρους του δημάρχου Κολινδρού Θωμά Σολοποτιά που αναφέρθηκε σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, την αντιπαράθεση των δήμων σημειώνοντας ως «απαράδεκτη» την κίνηση του δημάρχου Πέτρας να στείλει επιστολή στον ΓΓ της Περιφέρειας όπου να ζητά να μη δοθεί άδεια χρήσης νερού για τη βόρεια Πιερία.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα, είπε ο δήμαρχος Κολινδρού, είμαστε συνετοί και θεωρούμε πως η λύση θα έρθει μόνον συλλογικά. Αντιμετωπίσαμε με υπομονή όλες τις εξελίξεις στο θέμα. Όμως ο κόσμος έφτασε στο χτένι, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του νομάρχη Πιερίας στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο σημειώνοντας πως είναι μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα είπε πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος διαβουλεύσεων αφού πλέον αποτελεί μονόδρομο η λύση του προβλήματος.

Σε ο,τι αφορά τις αιτιάσεις του δήμου Πέτρας ο κ. Σολοποτιάς είπε πως σε κάθε περίπτωση η πρόταση δεν αφήνει το δήμο Πέτρας στο έλεος. Αντιθέτως είπε, όσο νερό έπαιρναν για να αρδεύουν τόσο θα έχουν και μετά τη λειτουργία του έργου.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως ο δήμος Πέτρας και οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν αδικούνται από την πρόταση που κατατέθηκε, σημείωσε όμως ότι το γεγονός ότι ξαφνικά τώρα, εκ των υστέρων, θυμήθηκαν να διεκδικήσουν επιπλέον νερό, τότε σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει από το συγκεκριμένο έργο.

Όλοι γνωρίζουν, επανέλαβε ο κ. Παπαστεργίου ότι το έργο έγινε για την υδροδότηση της βόρειας Πιερίας. Συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε πως η προσφυγή στο ΣτΕ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο θέμα της λειτουργίας του έργου.

Δεν χρειάζονται ακρότητες, είπε ο νομάρχης, υπάρχει λύση, και προχώρησε στην πρόταση προς τους βουλευτές να διεκδικήσουν από κοινού ποσό 8,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή όλων εκείνων των έργων που θα διασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες νερού για τις ανάγκες της περιοχής.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΝΑ ...ΑΠΕΧΕΙ.
ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
και ασ ασχολουνται για ...κατανάλωση οι δήμαρχοι που νομιζουν οτι θα αποκομισουν κάποια οφέλη...
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΝΑ...