Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κας

ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ



ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.





Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009



Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, σε μια περίοδο όπως η σημερινή όπου σε ολόκληρο τον κόσμο η εργασία και οι εργαζόμενοι δέχονται απίστευτες σφοδρές πιέσεις και επιθέσεις ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε εργασιακά θέματα οσοδήποτε σκληρός και αν είναι συνδράμει στην μεγάλη μάχη, που δίνουμε για την υπεράσπιση της εργασίας και των εργαζομένων.



Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα από το βήμα αυτό να χαιρετίσω την προχθεσινή συμφωνία επί της αρχής εργοδοτών και εργαζομένων κατά την συνάντησή τους. Είναι μία θετική εξέλιξη, μία εξέλιξη που εκτός των άλλων δικαιώνει και την πλατφόρμα συνεργασίας και συναίνεσης που εγκαινίασε και εφαρμόζει το Υπουργείο μας εδώ και καιρό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση με τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες για τους εργαζομένους και για τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.



Έχω πει - και το επανέλαβαν και οι εργοδοτικές και οι εργατικές οργανώσεις - ότι δεν χρειάζονται νέοι εργασιακοί νόμοι. Η τήρησή τους και ο συνεχής έλεγχος είναι ο δρόμος που θα αποτρέψει τον οποιοδήποτε να μετατρέψει την κρίση σε άλλοθι για απολύσεις και διαθεσιμότητες.



Στο Υπουργείο από το καλοκαίρι κάνουμε μια εξαιρετικά μεγάλη, τεκμηριωμένη, αποτελεσματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Απασχόλησης έθεσε σε συναγερμό τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, καθόρισε διαδικασίες συστηματικής και τακτικής παρακολούθησης των δεικτών εργασίας. Έκανε επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους: την ΓΣΕΕ, την ΓΣΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, την ΠΟΞ, το Επιμελητήριο, το ΣΕΤΕ επανεξετάζοντας και επαναστοχεύοντας όλα τα προγράμματα και τις δράσεις όλων των φορέων του υπουργείου όπως είναι ο ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Οργανισμός Εργατικής Εστίας, η Γενική Γραμματεία των Κοινοτικών Πόρων, η Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ. Καταρτίσαμε λοιπόν και ήδη υλοποιούμε ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης; 8 κύκλων που αποβλέπει στην προστασία και την θωράκιση των υφισταμένων θέσεων εργασίας, στη δημιουργία νέων και στην ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Το σχέδιο, λοιπόν, αυτό περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο θεματικά όσο και χωρικά σε τομείς που οι έρευνες του Παρατηρητηρίου της Απασχόλησης - το οποίο τον τελευταίο χρόνο το έχουμε εντονότατα ενεργοποιήσει και είναι στα πλαίσια του Υπουργείου Απασχόλησης- έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πληγούν περισσότερο τομείς, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή και το λιανεμπόριο. Το σχέδιο δράσης - θα έλεγα οι δράσεις γιατί οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει- περιέχει καινοτομίες όπως είναι η επέκταση της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης διευκολύνοντας έτσι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους, ξενοδοχεία να λειτουργήσουν Απρίλιο και Μάιο, φορείς να απορροφήσουν ανέργους.

Είναι μια επωφελής και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο διαδικασία, που γίνεται κάτω από συγκεκριμένους και διαφανείς όρους, προϋποθέσεις και ρήτρες.

Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο ο ΟΑΕΔ προβλέπει, με διάφορες δράσεις και προγράμματα, την απασχόληση εξήντα χιλιάδων ανέργων κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον οι Οργανισμοί, που θα προσλάβουν τους ανέργους, έχουν θέσεις, ανάγκες και τα απαραίτητα κονδύλια.

Στο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνονται, επίσης, ιδιαίτερες δράσεις για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες, οι έφηβοι, τα ΑΜΕΑ, οι έφηβοι οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το σχολείο μέσα από το πρόγραμμα, που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, «Μια αρχή, μια ευκαιρία» και επιπλέον και επιδοματική, σε πολλές περιπτώσεις, πολιτική, όπως είναι το δεύτερο δώρο των Χριστουγέννων.

Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός ήταν εδώ πριν από λίγο. Γενικότερα να σας πω ότι δεν αφορά εξειδικευμένο θέμα, αλλά ήταν πραγματικά και είναι ένα θέμα στο οποίο, ως ολοκληρωμένο, μπορεί να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός.

Θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Κύριε Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε δικές σας ερωτήσεις πάνω ακριβώς σε αυτά τα θέματα, της ανεργίας, της απασχόλησης, στα θέματα που αφορούν τους ανέργους, τους νέους ανέργους, πρόσφατα. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για το σχέδιο των δράσεων και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Όσον αφορά τώρα τους ελέγχους και στο ΣΕΠΕ, στο οποίο αναφερθήκατε, ήδη ένα νέο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ είναι έτοιμο και θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών. Έχουμε εντείνει τους ελέγχους. Μόλις πριν δύο ημέρες είχα καλέσει στην Αθήνα όλους τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες του ΣΕΠΕ, ακριβώς για να δώσουμε επιπλέον δύο σαφείς κατευθύνσεις που είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αυστηρή σε όσους κινούνται με αντικοινωνική, παραβατική λογική, στο πλευρό εκείνων των επιχειρήσεων που τηρούν το νόμο και διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.

Αυτό το μήνυμα που στέλνουμε ως Υπουργείο Απασχόλησης και που αποτυπώνεται στην πρακτική των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των μεικτών κλιμακίων του ΙΚΑ, που πηγαίνουν μαζί πλέον, μετά την ψήφιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι ένα και ξεκάθαρο: Ο ΣΕΠΕ είναι ο θεματοφύλακας, ο συνήγορος, αν θέλετε, των εργαζομένων, είναι ο θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυστηροί στην παραβατικότητα, στο πλευρό των εργαζομένων.

Επειδή αναφερθήκατε στη Νάουσα, στο θέμα του Εργατικού Κέντρου, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος του Τοπικού Εργατικού Κέντρου βγήκε και κατήγγειλε αυτό το τραγικό γεγονός για τις εργαζόμενες στο ψυγείο. Αλλά και αυτό είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική, ο συγκεκριμένος Πρόεδρος ήταν παρών, μαζί με το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, κατά τη διάρκεια του ελέγχου και το κατήγγειλε μετά, αφού βγήκε από εκεί.



Την ίδια ώρα τηλεφώνησα και έκανα και γραπτή αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σανιδά, ο οποίος αμέσως ενεργοποίησε και κάλεσε και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, όπως επίσης έχω διατάξει και ΕΔΕ.



Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα θέματα και τα παρακολουθούμε και βεβαίως είμαστε εξαιρετικά αυστηροί σε οποιαδήποτε τέτοια παραβατικότητα.



Επειδή αναφερθήκατε και ρωτήσατε τι θα γίνει με τις 60 χιλιάδες θέσεις και αν αυτό αντιβαίνει, θέλω εδώ και πάλι να ξεκαθαρίσω - το έχω πει πάρα πολλές φορές - ότι το «60 χιλιάδες» δεν αφορά στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο. Αφορά - το είπα και πριν από λίγο - κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ για αρκετές θέσεις, όπως είπα και πριν, εφόσον υπάρχει η ανάγκη και η οικονομική δυνατότητά της κάλυψης. Δεν μιλούμε για μόνιμες προσλήψεις και το ξέρετε πολύ καλά. Μιλάμε για την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Το συνολικό πρόγραμμα που αφορά σε αυτή τη δράση αναφέρεται στις 60 χιλιάδες.

Επίσης θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρη στο γεγονός ότι μιλάμε σε εθνικό επίπεδο.

Οι μηχανισμοί ελέγχου του Υπουργείου έκαναν τους περασμένους μήνες εξήντα πέντε χιλιάδες ελέγχους.



Και όπως γνωρίζεται πολύ καλά, για να γίνουν οι έλεγχοι, χρειάζεται να υπάρχει επώνυμη καταγγελία. Ήδη και με την οποιαδήποτε ανώνυμη καταγγελία επιλαμβανόμαστε από το καλοκαίρι όλων αυτών των καταγγελιών και των ερευνών.



Μ’ αυτό, λοιπόν, θέλω να πω ότι έχουμε εντείνει τους ελέγχους, έχουμε την ομάδα της διαχείρισης της κρίσης, συζητούμε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. και στο Παρατηρητήριο της Απασχόλησης προβλέπουμε να συγκεντρώνονται όλα πλέον τα στοιχεία, δηλαδή όχι μόνο εκείνα τα στοιχεία τα οποία εμείς ως Υπουργείο συλλέγουμε, αλλά και όλα τα στοιχεία των εργατικών κέντρων, ώστε καθημερινά και κάθε ώρα να παρακολουθούμε και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και οπωσδήποτε και την ανεργία.