Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΡΟΜΠΟΤ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βρισκει ένα έγγραφο μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ψάχνοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες φακέλους.
Δεν ανακατεύει τα χαρτιά και δεν λερώνει το γραφείο.
Είναι γρήγορος και αποτελεσματικός και δεν διαμαρτύρεται ποτέ όση δουλειά και αν του αναθέσουν. Δεν είναι άνθρωπος, αλλά ρομποτικός μηχανισμός και σε τέσσερις περίπου μήνες θα διαχειρίζεται τους φακέλους της Υπηρεσίας Συγκοινωνιών της νομαρχίας Μαγνησίας.

Ο δημιουργός του, Κωνσταντίνος Τζίφας, εργάζεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας και έχει κατασκευάσει το ρομπότ σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος "Αρχιμήδης ΙΙ".



Το ρομπότ λειτουργεί με την τεχνολογία των συστημάτων αυτόματης αποθήκευσης, που στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για την Ελλάδα αποτελεί καινοτομία.

Συγκεκριμένα, το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες και γενικά σε κάθε περίπτωση αρχείων που είναι τοποθετημένα σε ράφια, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο. Παράλληλα, η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί για τη δημιουργία ρομπότ, που θα διαχειρίζονται ακόμη και προϊόντα, γεγονός που θα τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα για εταιρίες με αποθήκες που διαχειρίζονται εκατοντάδες κωδικούς προϊόντων, ακόμη και για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και δουλεύουν με παραγγελίες και αποστολές.

Το ρομπότ που θα εγκατασταθεί στην Υπηρεσία Συγκοινωνιών της νομαρχίας Μαγνησίας ήδη ξεκίνησε να κατασκευάζεται.