Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

Υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ, ετάχθησαν οι ευρωβουλευτές, με «εν μέρει» υιοθέτηση από την Ολομέλεια, του πακέτου των μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες. Με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε εκ νέου τροπολογία που είχε υιοθετήσει κατά την πρώτη ανάγνωση.

Σύμφωνα με ψηφισθέν κείμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ «δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες τα προς λήψη μέτρα θα είναι αντίστοιχα».

Με την ψηφοφορία, το ΕΚ τροποποίησε την ανεπίσημη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει ύστερα από πιέσεις με το Συμβούλιο και απέστειλε τη δέσμη μέτρων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής.

Το ΕΚ συμφωνεί, πάντως, με το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση του ραδιοφάσματος.