Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠΙ

Υπεγράφη χθεσ Τρίτη 9 Ιουνίου 2009 στο Δημαρχιακό Μέγαρο ( Πλ . Κοτζιά) σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ( ΑΕΠΙ) για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα από τη δημόσια εκτέλεση μουσικού ρεπερτορίου που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος κατά την τελευταία τετραετία.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕΠΙ κ. Γιώργο Γαλανάκη, παρουσία μελών του Δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας , μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΠΙ και σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών/πνευματικών δημιουργών και εκπροσώπων του Τύπου.

Η σύμβαση, εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών προς την ΑΕΠΙ για πνευματικά δικαιώματα που ήταν σε εκκρεμότητα και από προηγούμενες Διοικήσεις του, ο Δήμος μέσω του Δημάρχου, φυσικού προϊσταμένου των Διοικήσεων και των εποπτευομένων Δημοτικών επιχειρήσεων , ανέλαβε την υποχρέωση να υπογραφούν και τρεις επί μέρους συμβάσεις με τις Δημοτικές επιχειρήσεις αυτές για τις συναυλίες/μουσικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν.

Με την έναρξη αυτής της συνεργασίας, που έγινε σε κλίμα αμοιβαιότητας και σεβασμού από πλευράς του Δημάρχου Αθηναίων, στο νόμο και τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στη σχέση μεταξύ των δύο φορέων.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε : «εδώ και κάποια χρόνια τόσο ο Δήμος όσο και τα νομικά του πρόσωπα δεν κατέβαλαν, σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από το 1993, στην ΑΕΠΙ τις χρηματικές υποχρεώσεις που έπρεπε να είχαν καταβάλει.

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται υπέρμετρα η Νομική μας Υπηρεσία με μία σειρά δικαστικών διενέξεων και το κυριότερο, να εμφανίζεται ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος της Αθήνας, ότι δεν αναγνωρίζει το έργο των δημιουργών και τη συμβολή τους στον πολιτισμό.

Ως πολίτης , ως Δήμαρχος της Αθήνας αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση να αναγνωρίζουμε έμπρακτα τη συμβολή και την προσφορά των ανθρώπων του πνεύματος και της καλλιτεχνικής- μουσικής δημιουργίας στην πολιτιστική ανάδειξη της πόλης της Αθήνας. Γιατί ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών είναι θέμα κουλτούρας και δείγμα πολιτισμού.

Μετά από μακρά διαβούλευση υπογράφουμε σήμερα την τελική ρύθμιση οφειλών και την έναρξη συνεργασίας από το 2009 και μετά.

Ειδικότερα συμφωνούμε σήμερα ότι ο Δήμος Αθηναίων και τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα αυτού θα εξοφλήσουν τις μέχρι και το έτος 2008 εκκρεμότητες από οφειλές πνευματικών δικαιωμάτων για συναυλίες, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και άλλα.

Έχουμε συμφωνήσει πόσες είναι αυτές και έχουμε καταλήξει στο τελικό ποσόν, που κυμαίνεται στις 450.000 ευρώ, οι οποίες θα καταβληθούν μέσα σε 4 μήνες. Με εντολή μου προς στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών η πρώτη δόση να καταβληθεί στον τρέχοντα μήνα.

Τις προσεχείς ημέρες θα υπογράψουμε συμβάσεις με την ΑΕΠΙ για να λάβουν τα νομικά μας πρόσωπα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 την άδεια εκτέλεσης για όλες τις εκδηλώσεις».