Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ.Κωνσταντίνος Γκορτζής στην Σχολή Γονέων –ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

την Δευτέρα 7-12-2009 στην ΕΚΑΒΗ στις 19:00. θα μιλήσε για το το κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» το 1973


Ο Αντιναύαρχος Κ.Γκορτζής Π.Ν. ε.α.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951 όπου και έβγαλε το Δημοτικό (ΚΟΡΑΗΣ) και το Γυμνάσιο (ANATOLIA)
Φοίτησε στη Σχολή Δοκίμων από το 1968 έως το 1972 οπότε και ονομάστηκε Σημαιοφόρος και τοποθετήθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ.
Τον Μάιο του 1973 ακολούθησε τον Κυβερνήτη του Αντιπλοίαρχο Παππά στην "ανταρσία" του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ εναντίον της Δικτατορίας και επανήλθε στην Ελλάδα και στο Π.Ν. μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1974.
Υπηρέτησε στη σταδιοδρομία του σε πλοία του Στόλου και Επιτελικές θέσεις καθώς και ως Επιτελής στη Διοίκηση Αεροσκαφών της Νοτιανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη NAPOLI. Εξειδικεύτηκε στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο στο Royal Navy Tactical School στο Portstsmouth της Μεγάλης Βρετανίας. Παράλληλα, και επί 18 χρόνια, ήταν χειριστής Ελικοπτέρων του Ναυτικού, Εκπαιδευτής/Αξιολογητής χειριστών Ελικοπτέρων και Επιστολέας της Δοιήκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού.
Ως κορυφαίες περιόδους της σταδιοδρομίας του ήταν αυτές κατά τις οποίες διετέλεσε κυβερνήτης της Ναρκοθέτιδας ΑΚΤΙΟΝ ως Πλωτάρχης και κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ως Αντιπλοίαρχος.Αποστρατεύτηκε το 2001.

Διάγραμμα Ομιλίας:
Το Κίνημα του Ναυτικού. Αίτια και αιτίες της συμπεριφοράς του Ναυτικού. Η ανταρσία του ΒΕΛΟΣ. Επίδραση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ανάλυση των δεδομένων με βάση τον ιδιαίτερο πολιτισμό (ως σύστημα κοινωνικής οργάνωσης) της θαλασσινής κοινωνίας. Τα μηνύματα για το σήμερα.
Πέρασαν 37 χρόνια από το κίνημα του Π.Ν. με το Α\Τ Βέλος και αντιπλοίαρχο τον κ. Παππά στη διάρκεια της δικτατορίας.Ο κ.Γκορτζής Κων\τίνος,αντιναύαρχος του Π.Ν. ε.α. θα προσπαθήσει μέσα από τη δική του εμπειρία-καθώς ήταν τότε σημαιοφόρος- να αναφερθεί στα γεγονότα μακριά από προκαταλήψεις και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης.
Η πλειονότητα του κόσμου τότε μέσα στην αστάθεια του πολιτικού συστήματος δέχτηκε με <<μουδιασμένη>> αδιαφορία τη δικτατορία εκτός από τους αντιστασιακούς που βασανίστηκαν και από στελέχη των Εν.Δυνάμεων που αποστρατεύθηκαν υποχρεωτικά ή αποτάχθηκαν.Αρκετοί πλωτάρχες ήρθαν σε επαφή με αντιστασιακές οργανώσεις κι έτσι μετά τις εξεγέρσεις των φοιτητών της Νομικής το Φεβρουάριο του 1973 οδηγείται το Π.Ν. στο κίνημα της 22\5\1973.

Ο αντιπλοίαρχος του κινήματος Παππάς αποσχίστηκε από το ΝΑΤΟ ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Με τις παραστάσεις του δε στη Σύνοδο Κοπεγχάγης και τις συνεχείς συνεντεύξεις στα ΜΜΕ εξωτερικού αποδόμησε το μύθο για την πλήρη στήριξη των Εν.Δυνάμεων στη δικτατορία.Το Νοέμβριο του ίδιου έτους (1973) έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου κι ακολούθησε η αρχή του τέλους με ακριβό όμως τίμημα την τραγωδία της Κύπρου.Το κίνημα απέδειξε τους αγώνες των στελεχών των Εν. Δυνάμεων και ιδιαίτερα τον πολιτισμό της ιεραρχημένης Δημοκρατίας του πλοίου.



Για το Δ.Σ.



Κωνσταντίνος Κορομπίλης

23510-34288

6972-507281

www.sgk1989.eu