Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ....ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤ ΑΡΘΡΟ


Χωρίς εκπλήξεις υπερψηφίστηκε επί της αρχής το κρίσιμο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ονομαστική ψηφοφορία κατ άρθρο την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν διαρροές, δεσμεύτηκε προσωπικά για βελτίωση των συντάξεων όταν το επιτρέψει η οικονομία και ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις προτάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης.




Επί 298 παρόντων βουλευτών, 159 ψήφισαν "ναι" 137 "όχι" και "παρών" 2 βουλευτές. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν "ναι", ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν "παρών", ενώ καταψήφισε η Σοφία Σακοράφα.



Παπανδρέου: Εγγυώμαι προσωπικά



"Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τις συντάξεις και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό θα γίνει όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. O Γιώργος Παπανδρέου παρότρυνε μάλιστα τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα αλλαγής.



"Λάθος ερώτηση αν η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Το ερώτημα είναι αν θα συντηρήσουμε την αδράνεια ή αν θα σταθμίσουμε το συμφέρον των μελλοντικών γενεών. Δεν είναι η κυβέρνηση που θα κινδυνεύσει, αλλά οι πολίτες, οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά μας που μπορεί να μην πάρουν σύνταξη", επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου.



Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι καλύπτει "έναν εξαφανισμένο και μοιραίο πρωθυπουργό" υπονοώντας τον Κ. Καραμανλή και διερωτήθη γιατί 6 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εφάρμοσε όσα σήμερα "δήθεν προτείνει". Ο πρωθυπουργός, με αφορμή και την υπόθεση της "ΑΓΡΟΓΗ", ήταν κατηγορηματικός ότι "αυτή η κυβέρνηση θα αποτελειώσει το πελατειακό κράτος"



"Βόμβα" Κακλαμάνη



Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Α. Κακλαμάνης, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο στο εργασιακό για τη διαιτησία. Επίσης πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει ενστάσεις, κυρίως για την κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης.



Ονομαστική ψηφοφορία



Αναμένεται ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη κατά την κρίσιμη κατ' άρθρο ψήφιση του Ασφαλιστικού. Τελικά το ΚΚΕ θα παραμείνει στη συνεδρίαση της Βουλής και και θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες, παρά την αρχική απόφαση να αποχωρήσει, σεβόμενο την απεργία των υπαλλήλων της Βουλής.



"Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη", κατηγόρησε την κυβέρνηση η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που "ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη".



Ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως "φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη", με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, που "χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990".



Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας: "Επικαλούμαστε το άρθρο 44 του Συντάγματος, παράγραφος 2, εδάφιο 2, δηλαδή ζητάμε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απευθυνόμαστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση καθώς και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έπραξαν το ίδιο. Απευθυνόμαστε όμως και ειδικότερα στους βουλευτές της συμπολίτευσης που σήμερα έρχονται σε αντίθεση με τη συνείδησή τους και τους ζητούμε μέχρι την ψήφιση του νόμου να μας απαντήσουν αν αποδέχονται την πρότασή μας"



Διμέτωπη επίθεση από Λοβέρδο



Στην αντεπίθεση πέρασε ο Α. Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές εναντίον της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς, κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού. Επισήμανε ότι "με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση προβαίνει σε ανατροπές χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος". "Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει", τόνισε.



Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε λάθος το διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο "το οποίο αποτελεί απόπειρα εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας" και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας. Και πρόσθεσε: "Η έπαρση ότι θα το εφαρμόζατε καλύτερα δεν πείθει, η έπαρση ότι κατά την εφαρμογή του θα ήσασταν καλύτεροι είναι τουλάχιστον αβάσιμη".



Κατήγγειλε, επίσης, τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, καταθέτοντας την απορία του για τη θέση που εκφράστηκε ότι το παρόν σύστημα που κατέρρευσε είναι καλύτερο από αυτό που προτείνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου. Και διερωτήθηκε: "Αυτή είναι η αριστερή θέσης;".



Έστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας πολιτικό σαλταδορισμό την "προτροπή" προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι υπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικό αβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.



Επαναπροσδιορισμός των παροχών



Κατά τον υπουργό υπάρχει όμως ελπιδοφόρο μήνυμα ήδη από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές: "Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει", είπε.



Παραδέχθηκε πάντως ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης "κατέστησαν όροι των δανειστών", κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.
ΝΟΟΖ