Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Συμπόσιο με στίχους, νότες, γεύσεις




* Απαγγέλθηκαν ποιήματα από 11 ποιητές της Πιερίας με συνοδεία μουσικής και πλαισιωμένα από τραγούδια Πιεριέων καλλιτεχνών

Μια εκδήλωση που λόγω του χώρου αλλά και της ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί, έμοιαζε περισσότερο με συμπόσιο άλλων εποχών προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής μας παρά με μια τυπική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 27/8 στον ανοιχτό χώρο του κέντρου μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δήμο Δίου ενώ χορηγός ήταν η εταιρία «Δήλος Οικονομική».
Ήταν μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση, που παρουσίασε στο κοινό ο γνωστός συνθέτης Χαράλαμπος Ναβροζίδης. Ήταν ένα «μουσικό ταξίδι» μέσα από στίχους ποιητών της Πιερίας, που εκφράστηκαν και παρουσιάστηκαν μέσα από τη μουσική άποψη του συνθέτη.
Αυτή τη φορά ο ανοιχτός χώρος του κέντρου μεσογειακών ψηφιδωτών δεν είχε καθίσματα παραταγμένα σαν σε αίθουσα, είχε τραπεζάκια με καρέκλες και οι παρέες που προσήλθαν εκεί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν στίχους, να απολαύσουν μουσική και να περάσουν μια όμορφη βραδιά μέσα στη νύχτα τρώγοντας εποχιακά φρούτα και πίνοντας χυμούς που τους προσφέρθηκαν.

Ο κ. Παπαχρήστος


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, μίλησε αρχικά για το κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος εξελίχθηκε σε χώρο ποιοτικών εκδηλώσεων πολιτισμού, γραμμάτων και τέχνης.
Πρόσθεσε ότι με τη στήριξη του δήμου Δίου, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, από την Πιερία αλλά και έξω απ’ αυτήν, βρήκαν χώρο για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να παρουσιάσουν την τέχνη τους σε όλες της τις μορφές.



Είπε ακόμη ότι φέτος ο δήμος Δίου σε συνεργασία με το φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποίησε στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών και εκδηλώσεις που για πολλούς θεωρήθηκε ότι είναι δύσκολο προσελκυστεί το κοινό και να προσέλθει σ’ αυτές.



Για παράδειγμα, υπενθύμισε, προχθές έγινε εκδήλωση με κοντσέρτο για πιάνο και ο δήμος είχε φροντίσει για 200 καθίσματα ενώ τελικά όχι μόνο κατελήφθησαν οι θέσεις αλλά αναζητήθηκαν κι άλλα καθίσματα .



Επομένως, σημείωσε, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι υπάρχουν πολίτες με καλλιτεχνικές ανησυχίες και σ’ αυτούς τους πολίτες αξίζει κανείς να τους δώσει ευκαιρίες να δουν και ν’ ακούσουν εκείνα που θέλουν να ακούσουν και να δουν διοργανώνοντας συγκεκριμένες εκδηλώσεις.



Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε το χορηγό της εκδήλωσης, κ. Ζησόπουλο από την εταιρία «Δήλος Οικονομική», επειδή, όπως είπε: «Επιτέλους, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εδώ στον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας, προσφέρουν για τον πολιτισμό, πράγμα που δεν είναι συχνό φαινόμενο. Γι αυτό και ελπίζω, κ. Ζησόπουλε, να υπάρξουν και μιμητές μετά από εσένα σ’ αυτή την προσπάθεια».







Οι συντελεστές







Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν απαγγελίες ποιημάτων (κατά αλφαβητική σειρά) των ποιητών Ελένης Ζαραμητροπούλου, Κώστα Ζούνζουρα, Αντώνη Κάλφα, Θάνου Κόσσυβα, Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, Αργύρη Ολοκτσίδη, Ευγένιου Ολύμπιου, Μάγδας Παπαδημητρίου, Μίνας Παπανικολάου, Μαίρης Σαρρή-Φωτοπούλου και Γιάννη Σιδηρόπουλου.



Συνόδευσαν οι μουσικοί: Στο τραγούδι η Μαρία Στάθη, η Φιλιώ Φωτίου και ο Ιβάν Ναβροζίδης. Στο πιάνο έπαιξε ο Γιώργος Ζαϊμης, στο βιολί ο Διονύσης Κουτουζίδης και στο κλαρινέτο ο Ιβάν Ναβροζίδης.



Ρεπορτάζ: Ανδρέας Γαλανός