Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Εντάσσονται στο σχέδιο πόλης

Στις 23 Ιουλίου υπεγράφη - Το Σεπτέμβριο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης




Με 50 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το βράδι της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Τις εργασίες της συνεδρίασης παρακολούθησε ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Αντώνης Μάντζιος και πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων.



Ο κ. Μάντζιος στην αρχή της συνεδρίασης, κατέθεσε αίτημα με το οποίο ζητούσε να γίνει ειδική συνεδρίαση στην οποία θέμα συζήτησης θα ήταν η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κατερίνης και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.



Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης αναφερόμενος στην αίτηση του κ. Μάντζιου επεσήμανε ότι τα οικονομικά του δήμου είναι ανοιχτά και προσβάσιμα προς κάθε δημότη, ωστόσο το αίτημα του κ. Μάντζιου δεν έγινε αποδεκτό από τους δημοτικούς συμβούλους αφού όπως είπαν για τέτοιου είδους ενημέρωση υπάρχουν τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων και των οργανισμών, που μπορούν να ενημερώσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μάντζιος είπε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί ως μια πράξη διαφάνειας, όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα να μη συνεχιστεί η συζήτηση.
Προ ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Ουσταμπασίδης έθεσε δυο ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία των κυλικείων των σχολείων σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα των προϊόντων και τις τιμές, και το ζήτημα της ανταλλαγής γης στην ενότητα του Καπνικού Σταθμού.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Απαντώντας ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης σημείωσε ότι για τα κυλικεία νομικά δεν μπορεί ο Δήμος να ελέγξει ούτε προς την υγιεινή ούτε ως προς τις τιμές. "Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων αγορανομικών με αυστηρότερους ελέγχους" επεσήμανε ο κ. Χιονίδης και ζήτησε από τους προέδρους των οργανισμών να γίνει αίτημα προς την υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας να γίνει ένας έλεγχος λειτουργίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων για να δουν αν τηρούνται τα όσα προβλέπονται.

"Μέγα και κρίσιμο ζήτημα" χαρακτήρισε ο κ. Χιονίδης το θέμα της ενότητας του Καπνικού Σταθμού καθώς όπως είπε είχαν δεσμευτεί ότι χρωστάνε πάνω από 90 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης σε οικόπεδα σε αυτούς τους ανθρώπους στον Καπνικό Σταθμό. "Αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν ταλαιπωρίες για δεκαετίες. Εμείς είπαμε ότι δεν έχει ο δήμος ούτε σπιθαμή γης με τα σχέδια που έγιναν ώστε μπορεί να γίνει υποκατάσταση αυτών των οικοπέδων τα οποία τους οφείλουμε. Ουσιαστικά έγινε δήμευση. Αυτό που δεσμευτήκαμε είναι ότι θα εντάξουμε στο σχέδιο πόλης δημοτικές εκτάσεις για να δοθεί μια οριστική λύση.



Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι 23 Ιουλίου 2010 υπεγράφη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κατερίνης. Δεν ξέρω για ποιους λόγους "έφυγε" στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 16 Σεπτεμβρίου σε μη εύλογο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι 1400 στρέμματα στην Ολυμπιακή Ακτή εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Όλη η περιοχή της εμποροπανήγυρης και όσες εκτάσεις έχει ο Δήμος, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Ο χώρος δίπλα στο γυμνάσιο στο Κεραμίδι επί της επαρχιακής οδού, στο νέο νοσοκομείο Κατερίνης, επίσης εντάσσεται στο σχέδιο πόλης.



Όλα αυτά μας λένε ότι δίνουμε υπεραξίες σε δημοτική γη και από αυτά τα 2,5 χιλιάδες στρέμματα που κάποια είναι ρέματα και δρόμοι, 1400 στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Από αυτά 200 στρέμματα θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε. Αυτές είναι λύσεις οριστικές που παράλληλα δίνουν ένα τεράστιο πλούτο στην πόλη μας ως υπεραξίες".



Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ



Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης σε πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, αναμόρφωση του προϋπολογισμού, έγκριση ανακατανομής χρηματοδότησης έργων, προμηθειών και μελετών από τη ΣΑΤΑ καθώς και μια σειρά εγκρίσεων έργων της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων