Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από την Κατερίνη, για Καλλικράτη και συγχωνεύσεις σχολείων


Ούτε τις αρμοδιότητες της πρώην Νομαρχίας δεν εκτελούμε, δήλωσε από την Κατερίνη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, εναποθέτοντας τις ελπίδες του για τον Καλλικράτη στη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό.
Αντίθετος και με τις συγχωνεύσεις για τις οποίες όπως είπε γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια και όχι εκπαιδευτικά.


Στην Κατερίνη συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στην εκτελεστική επιτροπή συμμετέχει εκτός από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη, οι αντιπεριφερειάρχες των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι θεματικοί Περιφερειάρχες. Αν και η συνεδρίαση διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών» σ’ αυτήν είχαν προσκληθεί οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πιερίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του, όχι μόνο στην ατζέντα της συνεδρίασης, αλλά και στον «Καλλικράτη», εκπέμποντας μάλλον απαισιοδοξία. Ιδιαίτερα καυστικός, ήταν και για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος σε αποφάσεις που λαμβάνει μόνο του το υπουργείο.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ευχαρίστησε αρχικά τους Πιεριείς για την φιλοξενία τους, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισαν οι συνεδριάσεις της να γίνονται εκ περιτροπής και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η χθεσινή συνεδρίαση, ήταν η δεύτερη του οργάνου, μετά από εκείνη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Στην Πιερία, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και θέματα που απασχολούν τον νομό Πιερίας, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν λύσεις και ενόψει της ανάληψης επιπλέον καθηκόντων την 1η Ιουλίου, οι οποίες σχετίζονται με την διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης, ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι αυτές ουσιαστικά δεν υπάρχουν. «Δυστυχώς δεν μπορούμε, ούτε τις αρμοδιότητες της πρώην Νομαρχίας να εκτελέσουμε», είπε χαρακτηριστικά, αφού ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σε 10 μέρες, ενώ η ανάληψη του Περιφερειακείου Ταμείου το οποίο θα αποφασίζει για το ποια έργα θα χρηματοδοτούνται, θα γίνει τον Ιούλιο. Ο κ. Ψωμιάδης, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές και προς την Κυβέρνηση λέγοντας ότι «δυστυχώς» κανείς δεν ασχολείται με τον Καλλικράτη. «Ζητήσαμε και πιστεύω θα γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, μια συνάντηση στα μέσα Απριλίου, όπου εκεί είναι η τελευταία μας ελπίδα. Τελευταία ελπίδα να λειτουργήσει ο Καλλικράτης και να προχωρήσει, είναι ο κ. Πρωθυπουργός. Κανείς δεν ασχολείται, πλην του Ραγκούση», υποστήριξε.
Κατηγορηματικός ήταν και όσον αφορά το εάν έχει γίνει κάποια αξιολόγηση, ιεράρχηση θεμάτων, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς».

Για τις συγχωνεύσεις σχολείων: Θα γίνει επανάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, δέχθηκε ερωτήσεις και για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων. «Η δικαιολογία ότι γίνεται για εκπαιδευτικούς λόγους δεν πείθει. Γίνεται απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους», είπε χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το εγχείρημα, αφού αντί να δίνει περισσότερους πόρους στην παιδεία προς όφελος των μαθητών, τους μειώνει.
Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος ως προς το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, εκφράζοντας την άποψη πως αν συνεχίσει έτσι το Υπουργείο «θα φτάσουμε πάλι σε καθεστώς διπλοβάρδιας των σχολείων». Όπως είπε, το βασικότερο είναι, ότι θα ταλαιπωρηθούν τα παιδιά των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών, ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών και δασκάλων θα βρεθεί στους δρόμους, ενώ «και πάλι την τιμητική τους θα έχουν τα κάγκελα, διότι πιστεύω ότι θα γίνει επανάσταση μέσα στον χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και αυτό εκτός από λυπηρό είναι και λάθος».
Σχολιάζοντας τον διάλογο που υποτίθεται προηγήθηκε των ανακοινώσεων του υπουργείου, υποστήριξε δεν έγινε ποτέ, ενώ κατηγόρησε την κ. Διαμαντοπούλου ότι ήθελε όλους τους αιρετούς στη συνάντηση που κάλεσε πριν 15 μέρες, για να τους έχει συνενόχους. «Εγώ συνένοχος δεν γίνομαι για πράξεις τις οποίες αποφασίζει μόνο το υπουργείο», ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη από την Περιφέρεια για ένα κοινό πλαίσιο δράσης με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και αφού διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στα σχολεία, κατέληξε λέγοντας ότι ήδη είναι σε συνεργασία με πάρα πολλούς δημάρχους και δεν είναι απίθανο να υπάρξει κοινή αντίδραση.