Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τα Φεστιβάλ του ελληνικού καλοκαιριού


River Party, στον Αλιάκμονα
Από τη Χαλκιδική μέχρι τη Νάξο και από την Καστοριά μέχρι τον Έβρο, κάποιο από τα φεστιβάλ του ελληνικού καλοκαιριού θα βρίσκεται κοντά σας.



Σε δύσκολους καιρούς η τέχνη λειτουργεί συχνά σαν αναλγητικό της ψυχής: μια συναυλία δίπλα στο ποτάμι ή τη θάλασσα με τη μουσική να μας ταξιδεύει ακόμα πιο μακριά ή μια θεατρική...
παράσταση σε ένα αρχαίο θέατρο με το νυχτερινό αεράκι να μας δροσίζει, αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα των καλοκαιρινών διακοπών. 12 ελληνικά φεστιβάλ σας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές.

Sani Festival, Σάνη Χαλκιδικής (15/7-3/9)

Το Sani Festival, ανεβάζει φέτος αυλαία με γιορτινή διάθεση, αφού κλείνει 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα πολιτιστικά μας δρώμενα με το Jazz on the Hill. Τολμώντας συστηματικά να συστήνει νέους καλλιτέχνες και σχήματα, τα οποία στην πορεία κέρδισαν πλατειά αναγνώριση, το Φεστιβάλ του Sani Resort έχει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο κορυφαίος συνθέτης τζαζ David Murray, ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός Ludovico Einaudi, ο παριζιάνος Renaud Garcia-Fons, η μαροκινή Hindi Zahra που έχει χαρακτηριστεί ως νέα Billy Holiday, και το καναδέζικο γκρουπ De Temps Antan είναι μερικοί μόνο από τους διεθνείς καλλιτέχνες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ. Ηχηρή θα είναι και η παρουσία ελλήνων καλλιτεχνών, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Καμεράτα και ο Μανώλης Μητσιάς με τον Γιάννη Βακαρέλη. Τέλος, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τρεις νέες ενότητες: την Αvant Garde Theatre, στο πλαίσιο της οποίας θα ανέβουν δυο εξαιρετικές παραστάσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού, τη Fine Greek Music Talents, με την ελληνική πρωτοπορία να πλημμυρίζει με φρέσκο αέρα τη σκηνή και την Classical Waves που φέτος θα περιλαμβάνει και masterclasses για φιλόμουσους.

Ο λόφος της Σάνης κατά της διάρκεια του Sani Festival


Φεστιβάλ Ολύμπου, Πιερία (Ιούλιος-Αύγουστος)


Tο Φεστιβάλ Ολύμπου γίνεται φέτος σαράντα χρονών και γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα αφιέρωμα στον ισπανικό πολιτισμό αλλά και σε σημαντικούς έλληνες δημιουργούς, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος. Οι εκδηλώσεις που διαρκούν όλο τον Ιούλιοι έως τα τέλη Αυγούστου, περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες (Μικρούτσικος-Θηβαίος, Μόνικα), κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις στην καλοκαιρινή τους περιοδεία («Οθέλλος» με τον Γιώργο Κιμούλη, τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, «Ειρήνη» με τον Πέτρο Φιλιππίδη, «Εκείνος κι Εκείνος» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης) αλλά και εκθέσεις ψηφιδωτών, φωτογραφίας και γλυπτών. Εκτός από το αρχαίο θέατρο του Δίου, το Κάστρο του Πλαταμώνα, την Παναγία Κονταριώτισσα και το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, φέτος στους χώρους εκδηλώσεων προστέθηκαν το πάρκο των Καταφυγιωτών και το ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Κατερίνης.


Φεστιβάλ Άρδα, Καστανιές Ορεστιάδας (26-31/7)

Το Φεστιβάλ του Άρδα αποτελεί κάθε καλοκαίρι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του νομού Έβρου. Φέτος, που συμπληρώνει τα 17 χρόνια συνεχούς παρουσίας, το Φεστιβάλ γίνεται εξαήμερο με την πρώτη ημέρα, την Τρίτη 26 Ιουλίου, να έχει πάρτι με ζωντανή μουσική μέχρι πρωίας και είσοδο ελεύθερη. Ανάμεσα στα ονόματα που θα λάβουν μέρος είναι ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Κωστής Μαραβέγιας, τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πάνος Μουζουράκης, η Νατάσσα Μποφίλιου, η πεντάδα Σταρόβας-Ζουγανέλης-Μαχαιρίτσας-Κωνσταντόπουλος-Αρβανιτίδη και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πάρτε σκηνές και ετοιμαστείτε για κάμπινγκ στις όχθες του ποταμού Άρδα, από τις 26 μέχρι τις 31 Ιουλίου. Εκτός από τις συναυλίες, σας περιμένει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων: κωπηλασία, ψάρεμα, water & beach volley και αξέχαστες πεζοπορίες.


Γιορτές της Γης, Βλαστή Κοζάνης (14-17/7)


Ο καταπράσινος οικισμός της Βλαστής στο νομό Κοζάνης, θα φιλοξενήσει και φέτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν, τις Γιορτές της Γης. Από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουλίου, το ιδιαίτερο αυτό Φεστιβάλ θα αποτελέσει για ενδέκατη φορά στην ιστορία του μια εξαιρετική πρόταση εναλλακτικών διακοπών, συνδυάζοντας ένα απέραντο πράσινο ορεινό τοπίο με μουσική από τους Kottarashky Live Band, Opa Cupa, Kal, Romengo αλλά και τους εγχώριους Χειμερινούς Κολυμβητές, τους Χαΐνηδες, τη Μακεδονική Φανφάρα και τους Vodka Rag.


Στον ποταμό Άρδα

Βλαστή Κοζάνης

River Party


Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, Σαντορίνη (1-23/8)


Οκτώ συνολικά εκδηλώσεις από το χώρο της μουσικής και των εικαστικών τεχνών συνθέτουν το φετινό Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη που πραγματοποιείται από την 1η μέχρι τις 23 Αυγούστου στα Φηρά της Σαντορίνης. Η ψυχή του Φεστιβάλ και καλλιτεχνικός του διευθυντής, ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, επέλεξε για φέτος συναυλίες εκλεκτών δημιουργών, όπως η Ζωή Παπαδοπούλου, το Jazz Duo των Anders Lonne Gronseth και David Skinner, και ο ισπανός κλαρινετίστας Jose Franch-Ballester με την ιταλίδα πιανίστρια Vanessa Benelli Mosell. Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με την έκθεση «Θαλασσινές Περιπλανήσεις» του Βαγγέλη Τζερμιά, ενώ η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Φεστιβάλ Αιγαίου, Ερμούπολη (έως 25/7)


Ένα από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, φιλοξενεί και φέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η διοργάνωση φιλοξενεί κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως η παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου «Η επιλογή της Μήδειας», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφία του Ιταλού Ρενάτο Τσανέλα, αλλά και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, η «ντίβα» του λυρικού θεάτρου Ναταλία Ουσάκοβα, αστέρια του μπαλέτου από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και συνολικά περισσότερους από 500 καλλιτέχνες. Ο μοναδικός χώρος του θεάτρου προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες, γι’ αυτό αν θέλετε να τις ζήσετε, βιαστείτε γιατί το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 25 Ιουλίου.

Πύργος Μπαζαίου

Θέατρο Απόλλων

Μέγαρο Γκύζη


Φεστιβάλ Νάξου, Πύργος Μπαζαίου (23/7-2/11)


«Λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη πνευματικότητα, λιγότερη διασκέδαση της πλήξης, περισσότερη αναζήτηση νοήματος. Less Is more.» Με αυτή τη φιλοσοφία διοργανώθηκε το φετινό Φεστιβάλ Νάξου, που εισέρχεται αισίως στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του. Από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, το μοναδικό σκηνικό του Πύργου Μπαζαίου θα φιλοξενήσει συναυλίες τζαζ, ρεσιτάλ πιάνου, θεατρικές παραστάσεις (ανάμεσά τους και το «Παρτάλι», μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών) και κουκλοθέατρο. Τέλος, μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση υπό το φως του μεγάλου αυγουστιάτικου φεγγαριού θα λάβει χώρα στο Ιερό του Διονύσου στα Ύρια.


Καλαμάτα Dance Festival (14-21/7)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιστρέφει πιστό στο ραντεβού του για 17η χρονιά. Από το 1995 μέχρι σήμερα εργάζεται συστηματικά για την προώθηση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και έχει κατακτήσει επάξια μια θέση στο χάρτη των κορυφαίων ευρωπαϊκών φεστιβάλ, καθιερώνοντας παράλληλα την Καλαμάτα ως πόλη του χορού. Έξι διαφορετικά έργα, από πέντε διαφορετικές χώρες θα παρουσιαστούν από τις 14 μέχρι τις 21 Ιουλίου, ενώ παράλληλα διεξάγονται, όπως κάθε χρόνο, εκπαιδευτικά σεμινάρια για σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές.

d.όπα!, από την Ομάδα Αερίτες σε χορογραφία της Πατρίσια Απέργη


Φεστιβάλ Φιλίππων, Καβάλα-Θάσος (έως 22/8)

Το 54ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, «στη μουσική του, στα τραγούδια του θεού και στα κείμενά του». Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, αποφάσισε να τον τιμήσει με μια σειρά εκδηλώσεων, ορισμένες από τις οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ. Τα εγκαίνια έγιναν στις 2 Ιουλίου με μια μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, και την αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει στις 22 Αυγούστου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που θα μελοποιήσει κομμάτι της «Φόνισσας», την οποία θα υποδύεται η Μαρία Φαραντούρη. Στο μεταξύ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε συναυλίες (Δήμητρα Γαλάνη, Χειμερινοί Κολυμβητές) και θεατρικές παραστάσεις (3 παραγωγές του Εθνικού, 2 του ΚΘΒΕ αλλά και πολλές άλλες), ενώ γνωστοί ηθοποιοί θα διαβάσουν κείμενα του Παπαδιαμάντη σε πολλά πρωτότυπα μέρη: εν πλω στο φέριμποτ «Καβάλα- Πρίνος», σε ναούς και ταβέρνες, και κάτω από το Φάρο της Καβάλας, μέσα στη θάλασσα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους 7 τόπους του Φεστιβάλ: στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στον προαύλιο χώρο του Απεντομωτηρίου, στο Κάστρο, στην Παλιά Μουσική, κάτω από τον Φάρο, στο Λιμάνι και στο θεατράκι του Μωχάμετ Άλη.


River Party, Νεστόριο Καστοριάς (3-7/8)

Για 5 μέρες, από τις 3 μέχρι και τις 7 Αυγούστου, οι 3 σκηνές του River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς θα φιλοξενήσουν μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Παύλος Παυλίδης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στα 33 χρόνια ζωής του, το River Party έχει καθιερωθεί ανάμεσα στα must του καλοκαιριού και φέτος οι επισκέπτες του αναμένεται να ξεπεράσουν τους 50.000. Κατασκηνώστε στους οργανωμένους χώρους του Φεστιβάλ και ζήστε από κοντά το ξέφρενο πάρτι στις όχθες του Αλιάκμονα. Όπως λένε και οι διοργανωτές, το River Party δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ. Είναι μία ευκαιρία να βγάλουμε τον πιο χαρούμενο εαυτό μας.

Φεστιβάλ Αστυπάλαιας (25/7-20/8)


Η «πεταλούδα του Αιγαίου», θα φιλοξενήσει για 12η χρονιά μουσικά δρώμενα υψηλού επιπέδου και αισθητικής. Οι συναυλίες θα διεξαχθούν το διάστημα ανάμεσα στις 25 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Ανάμεσα στα ονόματα που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον Νίκο Ζιώγαλα και τον Μανόλη Φάμελο σε μια μεγάλη συναυλία, ο Γιώργος Ανδρέου μαζί με τον Κώστα Θωμαίδη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων με τον Χρήστο Θηβαίο και τέλος, τα «Παιδιά της Ακτής»: ο Ορέστης Ντάντος, η Ευτυχία, ο Σταύρος Σιόλας, η Ελεάννα και η Γεωργία Νταγάκη.


Ήχοι του δάσους, Φωκίδα (22-24/7)

Ακόμα ένα κατασκηνωτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για δέκατη χρονιά και σκοπεύει να το γιορτάσει με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Στους «Ήχους του δάσους» θα δούμε φέτος τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τους Μπλε, τον Οδυσσέα Τσάκαλο, τους Cabaret Balkan, τους Burger Project και πολλούς άλλους. Όσοι κατασκηνώσουν από τις 22 μέχρι τις 24 Ιουλίου στο οροπέδιο Αγίας Τριάδας στην Καλοσκοπή Δήμου Δελφών, θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τις συναυλίες, να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή μέσα από δραστηριότητες όπως: paintball, ποδηλασία, αναρρίχηση, τοξοβολία, flying fox, τραμπολίνο, μηχανές, φουσκωτά παιχνίδια. Το εισιτήριο για το τριήμερο κοστίζει μόλις 20€, ενώ η είσοδος για παιδιά κάτω των 12 είναι δωρεάν.
www.thea.gr