Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ενώστε δυνάμεις για να ξεπεράσετε την κρίση!



* «ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ», ΔΗΛΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.

* ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, γι αυτό και θα πρέπει να ενώσει δυνάμεις για να ξεπεράσει την κρίση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος υπουργός άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής της ΔΙΟΝ-TV, Ευγένιο Ολύμπιο, καθώς και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κατσιάπη - Γαλανό.

Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να είναι ενωμένος: «Εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει και τις αντοχές, έχει και τις δυνατότητες, ενωμένος, να προχωρήσει μπροστά, να ξεπεράσει το πρόβλημα, ν’ ανοίξει νέους ορίζοντες». Και συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολες οι συγκυρίες αλλά οι πολιτείες και κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ

Η επίσκεψη του υπουργού άμυνας της Κύπρου έγινε στη Θεσσαλονίκη όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους κυπριακών οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της κυπριακής δημοκρατίας στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, η γενική πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας - καθηγητής του Α.Π.Θ. Κώστας Σταματάρης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός είχε και μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κύπριο σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, που είναι και ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Πιερίας «Ο Ευαγόρας».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Πριν από τη συνάντηση με τον Ανδρέα Μιχαήλ και με τους εκπροσώπους των κυπριακών οργανώσεων Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Ηλιάδης παραχώρησε δηλώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις της Τουρκίας στις ενεργειακές έρευνες που πραγματοποιούνται νοτίως της νήσου, καθώς επίσης και για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του έχουν ως εξής:

Ανδρέας Γαλανός: Εμείς εδώ στην Ελλάδα αισθανθήκαμε θετική έκπληξη όταν είδαμε μια Τουρκία σχεδόν απομονωμένη από βασικές δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, απομονωμένη σχετικά με τις απόψεις και τις ενέργειές της σε βάρος της Κύπρου. Αισθανθήκαμε δηλαδή θετική έκπληξη για τη διεθνή κοινότητα βλέποντας ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που στηρίζει σθεναρά απόψεις της Κύπρου για τις έρευνες που πραγματοποιούνται στον υποθαλάσσιο χώρο του νησιού. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίσατε εσείς οι Ελληνοκύπριοι αυτή τη θετική στάση της διεθνούς κοινότητας; Τι αισθανθήκατε;

Κύπριος Υπουργός Άμυνας: Αισθανόμαστε ότι ασκούμε νόμιμα δικαιώματα με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Αισθανόμαστε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται «χωροφύλακες» ή δεν πρέπει να δεχθεί «χωροφύλακες» στην περιοχή. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλη αυτή η διεθνής αναγνώριση και συμπαράσταση δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις και ενέργειες οι οποίες θα διαταράξουν τις ομαλές εξελίξεις στην περιοχή.

Είναι καθημερινές οι επικοινωνίες, οι επαφές, οι διάλογοι που έχουμε με εκπροσώπους πολλών κρατών, και στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και πραγματικά, όπως πολύ σωστά έχετε αναφέρει, είναι από τις λίγες φορές που μόνο σύμφωνες γνώμες και στηρίξεις έχουμε σ’ αυτό το θέμα.

Ευγένιος Ολύμπιος: Ποια είναι η δική σας άποψη για όσα αποφασίστηκαν την 26η Οκτωβρίου 2011 στις Βρυξέλλες που έχουν να κάνουν με την ελληνική επόμενη μέρα; Πώς πιστεύετε ότι φθάσαμε εμείς εδώ ως Ελλάδα ενώ αντίθετα έξω απ’ αυτό το κάδρο βρίσκεται η Κύπρος, η οποία φαίνεται ότι είναι πολύ πιο επιτυχημένη;

Κύπριος Υπουργός Άμυνας: Δεν θα κάνω αναφορά στο πώς στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα πράγματα ως εδώ.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και ότι θα πρέπει να ενώσει δυνάμεις, να ξεπεράσει την κρίση. Κι εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει και τις αντοχές, έχει και τις δυνατότητες, ενωμένος, να προχωρήσει μπροστά, να ξεπεράσει το πρόβλημα, ν’ ανοίξει νέους ορίζοντες.

Πιστεύουμε ότι Ελλάδα και Κύπρος, στον βαθμό που μπορούμε -και μπορούμε σε αρκετά θέματα- μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι δύσκολες οι συγκυρίες αλλά οι πολιτείες και κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα.

Κι εμείς έχουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα και την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε μπροστά, έχουμε μια αισιοδοξία και μια ελπίδα στο μέλλον.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου κατά τη συνάντησή του με όλους τους προέδρους των κυπριακών συλλόγων και οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας, τους ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης για τις εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους παραβρέθηκαν και τρία νέα παιδιά από την Κατερίνη, σπουδαστές του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία», οι όποιοι πρωταγωνιστούν στο κυπριακό έργο «Το τελευταίο φεγγάρι», του Ανδρέα Κουκίδη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μιχαήλ, έργο που ανεβάζει προσεχώς το θεατρικό εργαστήρι της Κατερίνης Ν.Πιερίας.

Πρόκειται για θεατρικό έργο που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα τής Κύπρου για την ένωσή της με την Ελλάδα, την περίοδο 1955-1959.

Γι αυτό, ο υπουργός κ. Ηλιάδης αλλά και οι επίσημοι προσκεκλημένοι υποδέχτηκαν με θέρμη τους τρεις νεαρούς ηθοποιούς Γιώργο Κρομύδα, Γιάννη Ιωαννίδη και Κώστα Ανδρεάδη, τους οποίους αφού συνεχάρησαν, τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στο έργο που πρωταγωνιστούν.