Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Είναι νέος. Ετοιμάζεται να μετακομίσει στο δικό του διαμέρισμα.



Διαλέγει μόνος του τη διακόσμηση του σπιτιού του...

στο οποίο υποδέχεται τους φίλους του. Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού όμως, απλά... από την σοφίτα κατεβαίνει και μπαίνει στην κουζίνα της μαμάς, η οποία έχει ετοιμάσει γεμιστά. Κι αν η διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας φαίνεται τραβηγμένη, η αλήθεια είναι πως οι νέοι στη χώρα μας είναι... κολλημένοι με την οικογένεια.

Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως το 2008, 46% των Ευρωπαίων ηλικίας 18 έως 34 ετών απολαμβάνουν την ασφάλεια του πατρικού σπιτιού. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 51 εκατομμύρια νέους στις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα σε 16 χώρες – μέλη, το ποσοστό των νέων που μένουν με τους γονείς τους ξεπερνά το 50%.

Στην Ελλάδα, σχεδόν 6 στους 10 νέους (57%) επιλέγουν ή αναγκάζονται να μην κάνουν το δικό τους βήμα ανεξαρτησίας. Πρώτοι, πάντως, στη λίστα με τους πιο ανεξάρτητους είναι οι Σλοβάκοι και τελευταίοι οι Δανοί. Πιο δύσκολη, μάλιστα, αποχωρίζονται την γονεϊκή αγκαλιά οι άνδρες: στην ΕΕ των 27 χωρών, το 51,6% των ανδρών λέει προσωρινά «όχι» στη μετακόμιση, ενώ το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 39,4%.

Έτσι, όπως προκύπτει από την έρευνα της Eurostat, το 54,8% των ενηλίκων 18 – 24 ετών μένουν με τους γονείς τους λόγω σπουδών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 45%, ενώ το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία και η Δανία έχουν υψηλότερα ποσοστά. Ακόμη και κι εκείνοι οι οποίοι έχουν πάρει πτυχίο κι έχουν βρει δουλειά – είτε full time είτε part time -, συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά τη φροντίδα της μητέρας και του πατέρας τους. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η δουλειά δεν τους παρέχει την οικονομική δυνατότητα να φύγουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, «κρατά» μια από τις υψηλότερες θέσεις (14%) στην κατηγορία των ανέργων νέων που μένουν στο πατρικό.