Μήνυμα ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές, εκπέμπουν κύκλοι των Βρυξελλών σε ... υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη που υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία συνεργάζονται τακτικά. Στις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες το κλίμα ήταν σαφές: «από Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε αν σχηματισθεί κυβέρνηση».
Αν συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα, το περιεχόμενο της επίσκεψης, (αρχικά σε τεχνικό επίπεδο) θα αφορά την αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί η κοινή βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα μορφή του μνημονίου. Πιο απλά, η τρόικα επιθυμεί να αντιληφθεί από πρώτο χέρι και από κοντά που βρίσκονται τα αυτή τη στιγμή νούμερα ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο πολιτικής με τη νέα κυβέρνηση.
Παράλληλα με τις χθεσινές επισημάνσεις της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (σε δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτος») η οποία ανέφερε ότι η «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος» χθες ήταν σειρά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις (στην Ουάσιγκτον) να αναφερθεί στην ελληνική υπόθεση.
Χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικές διατυπώσεις ο κ. Ράις ανέφερε ότι «από την στιγμή που θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί της».
«Νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα βήμα-βήμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, χωρίς να απαντά στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απορρίψει στο Μνημόνιο.
Από την πλευρά του ο Τσαρλς Νταλάρα, κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), δήλωσε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε παράλληλα ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος λόγω της ύφεσης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.