Αύξηση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, αλλά και προβάδισμα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και... του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».Παράλληλα, περιορίζεται η εκλογική δύναμη όλων των υπολοίπων κομμάτων, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως καταγράφεται ανοδική τάση στο ποσοστό των αναποφάσιστων κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.
ΜΑΧΗ «ΓΕΝΕΩΝ». Πάντως, και σε αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι αντιμάχονται δύο διαφορετικές «Ελλάδες»: στη μία πλευρά είναι η Ελλάδα των νεαρών κατοίκων αστικών κέντρων, κυρίως του Λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα εκείνη των ωριμότερων ηλικιακά πολιτών, άνω των 55 ετών, που διαμένουν σε περιοχές εκτός Αττικής και ενισχύουν τη ΝΔ. Σαφέστατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 55 ετών, όπου συγκεντρώνει 38,4%, σε σύγκριση με το 17,9% που εισπράττει σε ψηφοφόρους κάτω των 54 ετών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στους ψηφοφόρους έως 54 ετών καθώς λαμβάνει 30,1%, χάνοντας αντιστοίχως στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου διαμορφώνεται στο 13,8%.
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική προέλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ξεπερνάει κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο του κόμματος και ανέρχεται στο 26%, ενώ παρουσιάζει απώλειες πάνω από μία μονάδα στην υπόλοιπη Ελλάδα έχοντας 22,5%.
«Πληγή» για τη ΝΔ αποτελεί το Λεκανοπέδιο όπου συγκεντρώνει 22,9%, δηλαδή τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο. Ενισχυμένη είναι, αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με το ποσοστό του κόμματος να φτάνει στο 27,5%, σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από το μέσο ποσοστό του.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει δυναμική τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με οριακά μικρότερη επιρροή σε σχέση με τον μέσο όρο του κόμματος στο Λεκανοπέδιο (9%) και λίγο αυξημένη στις άλλες περιοχές (10,3%).
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατάταξη των ψηφοφόρων του παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση στις μικρότερες ηλικίες συγκεντρώνοντας 5,1% σε πολίτες έως 54 ετών, ενώ αντιθέτως έχει ισχυρό ρεύμα σε ψηφοφόρους άνω των 55 ετών όπου το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 17,1%.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αντλούν ψηφοφόρους από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και έχουν οριακά ευνοϊκότερο αποτέλεσμα στις εκτός Αττικής περιοχές, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και στις ηλικίες έως 54 ετών, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Διείσδυση σε όλες τις ηλικίες και τις γεωγραφικές περιοχές έχει η Δημοκρατική Αριστερά, με μικρή ενίσχυση του ποσοστού της στις ηλικίες άνω των 55 ετών και στις περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου.
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων η ΝΔ, εκτός από την αναμενόμενη προσχώρηση του 65% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παίρνει τους μισούς ψηφοφόρους της Δράσης (50,8%) και περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (19,3%) και της Δημιουργίας Ξανά (18,3%).
Ενδεικτικό είναι πως στη ΝΔ μετακινείται και το 17,2% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί το 15,9% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 10,8% του ΛΑΟΣ, το 8,1% του ΠΑΣΟΚ, το 3,1% των Οικολόγων Πράσινων και το 3% του ΚΚΕ. Παράλληλα, το 3,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πάει στη ΝΔ, η οποία όμως χάνει 4,3% των δικών της ψηφοφόρων που εισρέουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τη μεγαλύτερη (αναλογικά) δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι επιλέγουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εκείνοι της Δημιουργίας Ξανά - το 22,2% των ψηφοφόρων του κόμματος - και ακολουθεί το 19,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 19,4% της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 18,2% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 11,8% του ΠΑΣΟΚ, το 10,6% του ΛΑΟΣ, το 6,9% των Οικολόγων Πράσινων, το 6,8% της Δράσης, το 4,6% της Χρυσής Αυγής και το 1,2% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμμαχίας.