Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Κάτω από 50% η πτώση στον εγχώριο τουρισμό...



Στις κρατήσεις του Αυγούστου θα κριθεί η πορεία των τουριστικών μεγεθών για την εφετινή χρονιά που, όπως τονίζεται από τον τουριστικό κόσμο της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν ...


μπορούν αυτές να ανατρέψουν την καθοδική πορεία του προηγούμενου πενταμήνου στις αφίξεις και τα έσοδα. Παρά την αλλαγή της εικόνας στις κρατήσεις προς την Ελλάδα, από τις αγορές του εξωτερικού αυτή την περίοδο, εκτίμηση των φορέων του τουρισμού είναι ότι ο συνδυασμός φτηνών τουριστικών πακέτων με ολιγοήμερη παραμονή θα οδηγήσει σε μειωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι.


Μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, επιβεβαίωσε την αλλαγή του κλίματος στις κρατήσεις και ναι μεν οι Γερμανοί ξανάρχονται, όπως αναφέρει, αλλά όχι με τις σωστές τιμές και επιπλέον επιλέγουν ολιγοήμερες αποδράσεις.
Το μεγάλο αγκάθι για τον ελληνικό τουρισμό ωστόσο -και την εφετινή περίοδο- παραμένει ο Έλληνας τουρίστας, με τον Δημήτρη Πολλάλη πρόεδρο των ξενοδόχων Λακωνίας, να τονίζει ότι εφέτος ο ντόπιος τουρίστας πολύ δύσκολα θα κάνει διακοπές, απόρροια της οικονομικής κρίσης. Πέρυσι οι πτώση στον εγχώριο τουρισμό ξεπέρασε το 30%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50%. «Είναι περιοχές της χώρας που οι πληρότητες των καταλυμάτων αγγίζουν μονοψήφιο ποσοστό», δηλώνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Κώστα Παπαδόπουλου, πρόεδρου της Ένωσης Κάμπινγκ, που κάνει λόγο για κατάρρευση της αγοράς, με την πτώση να φτάνει το 80% σε σχέση με πέρυσι.
Σταχυολογώντας τον χάρτη των κρατήσεων, ακόμα και η Μύκονος μετράει πληγές από την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια του προηγούμενου διαστήματος. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μυκόνου Ανδρέας Φιορεντίνος στο μεσοδιάστημα των εκλογών δεν υπήρχαν καθόλου κρατήσεις, με την ελληνική αγορά να είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτή η ζημιά δεν αναπληρώνεται παρά τις ελκυστικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί.


Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς επισημαίνει ότι η Κρήτη κινείται με πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι. Εκτίμησε ότι ο Αύγουστος θα πάει πολύ καλά για τον πρώτο σε επισκεψιμότητα ελληνικό προορισμό, ωστόσο στάθηκε στον Έλληνα τουρίστα, η απουσία του οποίου είναι αισθητή και στην Κρήτη.
Βελτιωμένη ωστόσο είναι η εικόνα σε έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό, αυτόν της Χαλκιδικής, με τον Γρηγόρη Τάσσιο πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής να τονίζει στο ΑΜΠΕ, ότι η πτώση έχει περιοριστεί στο -15% από το -20% που ήταν τον Απρίλιο. Στη Χαλκιδική, Ρώσοι και Ουκρανοί κρατούν ψηλά των πήχη των προσδοκιών για τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας.
Στα Δωδεκάνησα τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα παρά την πτώση 7% που διαπιστώνει για την Κω, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Μηνάς Χατζημιχαήλ υπογραμμίζοντας ότι οι επικοινωνιακές κινήσεις της Δωδεκανήσου έχουν αρχίσει να αποδίδουν και τα αποτελέσματα αυτών φαίνονται ήδη στις κρατήσεις.
Για να περιγράψει την κατάσταση στο νησί της Κεφαλονιάς ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σπύρος Γαλιατσάτος έκανε λόγο για «πτώση με ανοιγόμενο αλεξίπτωτο» σημειώνοντας, ότι παρά τις χαμηλές πληρότητες και αφίξεις, οι τουριστικές μονάδες αντέχουν ακόμα. «Δεν υπάρχουν πλειστηριασμοί, δεν υπάρχουν μέτρα κατά των ξενοδόχων, τα χαράτσια πληρώνονται, οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι».
Τέλος, για το έτερο νησί του Ιονίου, αυτό της Ζακύνθου η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Χριστίνα Τετράδη εστιάζει στην πτώση κατά 50% του εγχώριου τουρισμού που, όπως τονίζει, ο Έλληνας τουρίστας θα επιλέξει να παραθερίσει μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων.
Το 2011 ήταν χρονιά σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό, που με τη σφραγίδα των επεξεργασμένων στοιχείων της ελληνικής στατιστικής αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδας οι αφίξεις ανήλθαν στα 16.427.247 σημειώνοντας άνοδο 9,46% σε σχέση με το 2010. Πλέον το 2011 ήταν η πλέον παραγωγική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ξεπερνώντας ακόμα και τη χρονιά του 2007 όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 16.165.265.