Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΠΑΡΩΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ





Ενώ η επισκευή του «Κλειστού» αργεί και η πολύτιμη τουριστικά αμμουδιά του Μακρυγιάλου, φιλοξενεί…. βάρκες.
Ο τρόπος λειτουργίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει την ποιότητα μιας Δημοτικής Αρχής. Αν τηρείται ο κανονισμός, αν έχει πλήρεις, έγγραφες εισηγήσεις για όλα τα θέματα, αν υπάρχει προετοιμασία από τον Δήμαρχο, αν δεν εμφανίζονται επαναλήψεις απόψεων και επικαλύψεις, αν οι αποφάσεις λαμβάνονται με σύντομες και μεστές συζητήσεις, αν γενικά υπάρχει η λογική της παραγωγικότητας τότε και η Δημοτική Αρχή είναι δημιουργική και αποδοτική στο έργο της.
Όμως στο Δ.Σ. του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κυριολεκτικά χάβρα, χωρίς αρχή και τέλος, εμφάνισε και στην συνεδρίαση της 27-6-12 εικόνα διάλυσης.
Στη ροή της ημερήσιας διάταξης μπήκε τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη. Προηγήθηκε η τοποθέτηση πλήθους πολιτών για ζητήματα αυξημένων τελών ύδρευσης στη Μεθώνη και ύδρευσης - δημοτικής οδοποιίας στη Σφενδάμη. Με διαδικασία χαοτικής Λαϊκής Συνέλευσης όπου όλοι έπαιρναν το λόγο, επαναλάμβαναν τα ίδια και Δήμαρχος, Πρόεδρος και σύμβουλοι απαντούσαν με λογική καφενείου. Τα αιτήματα βέβαια των πολιτών ήταν σωστά, όμως αλήθεια μπορούν να θέτουν θέματα στο Δ.Σ. προφορικά και οι 20.000 πολίτες του Δήμου όποτε θέλουν; Χωρίς αίτηση, χωρίς άποψη των Τοπικών Κοινοτήτων, χωρίς προετοιμασία και εισήγηση της Δημοτικής αρχής, ώστε να υπάρξει θετική απάντηση και επίλυση των ζητημάτων;
Σ’ αυτά τα πλαίσια έγινε η συζήτηση για την επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου. Σχεδόν 5 μήνες μετά την πτώση της στέγης, ενώ θα έπρεπε να ήταν τελειωμένο προ πολλού το έργο, η Δημοτική αρχή πρότεινε στο Δ.Σ. την έγκριση μελέτης που όχι μόνον δεν υπήρχε αλλά δεν είχε καν ανατεθεί. Την επόμενη μέρα θα ανέθετε η Οικονομική Επιτροπή την Στατική μελέτη και μάλιστα ενώ δεν φρόντισε να παραλάβει το πόρισμα εμπειρογνωμώνων που παραδόθηκε (παραλόγως αργοπορημένο) προ 20 ημερών στο ΤΕΕ!!! Και όλα αυτά στο όνομα του «επείγοντος», αφού από τις 6-2-12 μέχρι σήμερα το μόνο που έκανε (προ μηνός) ήταν η κατεδάφιση της κατεστραφείσας στέγης! (Η Νίκη Αιγινίου που φέτος θα αγωνίζεται στην Α1 του βόλεϊ απ’ ότι φαίνεται θα προετοιμαστεί και θα παίξει στο ….ανοικτό γήπεδο). Ως φυσικό επακόλουθο της προχειρότητας ήρθε λοιπόν η αναβολή του θέματος ελπίζοντας σε – επιτέλους – εγρήγορση.
Το καλύτερο όμως η Διοίκηση το άφησε για το τέλος. Απροειδοποίητα στην αρχή και εκτός διαδικασίας, παραιτήθηκε ο πρόεδρος (στο όνομα του καταμερισμού αξιωμάτων – να πάρουν όλοι). Πριν τη λήξη όμως, αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνει εκλογή νέου Προέδρου. Μόνο που η συμπολίτευση δεν….. συνεννοήθηκε και η πρόταση του Δημάρχου μετά από τρεις ψηφοφορίες καταψηφίστηκε!!! Τα σχόλια λοιπόν περιττεύουν. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στα επόμενα Δ.Σ. μέχρι που να ψηφιστεί ο νέος Πρόεδρος.
Θα πρέπει πάντως να εντοπίσουμε δύο άλλα ζητήματα σημαντικά:
α) Υπάρχει ένσταση με βαριές κατηγορίες για φωτογραφικό και παράνομο διαγωνισμό έργου εξοπλισμού αντιλιοστασίων (προϋπολογισμού 246.000 € ) για την οποία πρέπει να ενημερωθεί το Δ.Σ. και ο λαός του Δήμου.
β) Η κατάληψη μέσω τραπεζοκαθισμάτων κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων κ.λπ.), με σταθερές κατασκευές (πατάρια, μόνιμα κιόσκια κ.λπ.) τείνει να γίνει γενικό φαινόμενο, με την απόλυτη ευθύνη και ανοχή του Δήμου. Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο, δηλαδή το ότι οι χώροι συνεχίζουν να είναι κοινόχρηστοι, διατίθενται ΜΟΝΟ για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την ευθύνη του ελέγχου για το εμβαδόν και τα σχετικά την έχουν οι Δήμοι.
Τέλος στην ανοικτή συγκέντρωση που διοργανώσαμε στον Μακρύγιαλο στις 25-6-12 έγινε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, παρουσία του επικεφαλής και συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσκαλέσαμε. Εντοπίστηκαν και εκφράστηκαν απόψεις για:
α) Τον φεουδαρχικό τρόπο άσκησης διοίκησης από το Δήμαρχο.
β) Τον ρόλο και την σημαντικότητα της αντιπολίτευσης.
γ) Το κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου.
δ) Το αρνητικό φαινόμενο κατάληψης πολύτιμης τουριστικά αμμουδιάς στο μέσον της παραλίας Μακρυγιάλου.
ε) Την ανάγκη τήρησης περιβαλλοντικών όρων από τα μυδοτροφεία.
Στ) Την χρησιμότητα ωφέλιμων παρεμβάσεων διεύρυνσης της αμμουδιάς Μακρυγιάλου μετά από ακτομηχανική μελέτη.
ι) Την ωφελιμότητα καλής λειτουργίας και εκσυγχρονισμού των αλιευτικών λιμανιών Αλυκών και Μεθώνης σε έναν Θερμαϊκό όμως που πεθαίνει αλιευτικά και θα πρέπει επειγόντως ο Δήμος μας να δραστηριοποιηθεί σχετικά.
Αιγίνιο 27 – 06 – 2012
Για την Σ.Ε. ;
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης