Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στην Κατερίνη, 1969



Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί μοναδικό, μεγάλο λεύκωμα με σπάνιο υλικό του ΣάΤσι. 
Πρόκειται για φωτογραφίες της Κατερίνης και του Ολύμπου. Η έκδοση αυτή βρίσκεται ήδη από το 2010 σε επεξεργασία.


Η στολισμένη Πλατεία Ελευθερίας είναι από τις λίγες έγχρωμες λήψεις του φωτογράφου ΣάΤσι, ο οποίος προτιμούσε να εκφράζεται με το ασπρόμαυρο.
Το αρχείο ΣάΤσι είναι το μοναδικό  σε θεματολογία που αφορά στην πόλη της Κατερίνης. Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί μοναδικό, μεγάλο λεύκωμα με σπάνιο  υλικό του ΣάΤσι. Πρόκειται για φωτογραφίες της Κατερίνης και του Ολύμπου. Η έκδοση αυτή βρίσκεται ήδη από το 2010 σε επεξεργασία.
Ο Σάββας Τσιλιγγιρίδης γεννήθηκε το 1924 στη Φάτσα στα παράλια του
Πόντου. Πρόσφυγας από τη χαμένη πατρίδα, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Τρίλοφος (παλιά Τόχωβα ή Παλιοελήνη) της Πιερίας.
Ο πατέρας του δάσκαλος στον Πόντο και στη Ρωσία, αδιόριστος όμως, στην Ελλάδα λόγω προσφυγιάς, μεταφέρει την οικογένειά του το 1929 στην Κατερίνη και για την επιβίωση της τετραμελούς οικογένειάς του, αναγκάζεται να κάνει τον γεωργό.
Το 1943 τελειώνει το γυμνάσιο της Κατερίνης. Στα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και το στίχο, γράφει τραγούδια που γίνονται επιτυχίες - ¨σουξέ¨- την εποχή εκείνη στην Κατερίνη και παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική.
Το 1945, μετά τις δύσκολες μέρες της Κατοχής, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Το 1947, στα χρόνια του ¨εμφυλίου¨ πολέμου επιστρατεύεται και τριάντα έξι μήνες αργότερα περνώντας ¨ δια πυρός και σιδήρου¨, με ηθικό πεσμένο για τους αδικοχαμένους συμφοιτητές του και τους άλλους συμπολεμιστές που δίπλα του άφησαν την τελευταία τους πνοή, αποφασίζει να διακόψει τις σπουδές του.
Με την Τέχνη της φωτογραφίας ασχολείται αμέσως μετά, μόλις συνειδητοποιεί ότι ξέρει να βλέπει, να παρατηρεί και με τη βοήθεια της καλλιτεχνικής του φύσης να αποτυπώνει ματιές κι εντυπώσεις.
Μαθήτευσε κοντά στον αλησμόνητο φωτογράφο- μουσικό και χοροδιδάσκαλο κ. Παναγιώτου (Φώτο Μιμόζα) τον οποίο γνώρισε στην Καστοριά την εποχή του πολέμου και στη Θεσσαλονίκη κοντά στον κ. Πάνο Χαρτοματζίδη (Φώτο Πάνος), δάσκαλο και τρανό μάστορα στη φωτογραφία, όπου έμαθε πολλά μυστικά της φωτογραφικής Τέχνης.
Το 1952 δημιουργεί την πρώτη του επαγγελματική στέγη, το φωτογραφείο ¨Φώτο Σάτσι¨, στην οδό 25ης Μαρτίου κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας.
Ο Σάτσι διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τις φωτογραφίες του. Τοπία του Ολύμπου και των Πιερίων, εικόνες από τη ζωή των κατοίκων της Κατερίνης φτάσανε στα πέρατα της γης κι έκαναν γνωστή την μικρή αυτή πόλη της Βόρειας Ελλάδας.
Τους ανθρώπους αυτής της πόλης τους αγάπησε και με τα χρονογραφήματα που δημοσίευε τακτικά σε τοπικές εφημερίδες, πρόσφερε στους συμπολίτες του σοφές απόψεις, κομμάτια από τον εαυτό του, με καυστικό χιούμορ και με τον ιδιόμορφο προσωπικό του τρόπο, φροντίζοντας πάντοτε να ισορροπεί ο γλαφυρό παρελθόν με το ¨στεγνό¨ σήμερα.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ