Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης




    Για μια ακόμα  πολλοστή φορά η δημοτική αρχή περιορίζει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων να ενημερώνονται εγκαίρως και να προετοιμάζονται παράλληλα για τα προς συζήτηση θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι σήμερα Παρασκευή 21/12 στις τέσσερις και τέταρτο το απόγευμα ενημερωθήκαμε για την διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 27/12 δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα χωρίς όμως να μας δοθεί ο σχετικός φάκελος των θεμάτων.  
   
Η  συνεδρίαση περιλαμβάνει 66 θέματα μεταξύ των οποίων το Τεχνικό Πρόγραμμα, εκλογή των νέων μελών στις σχολικές επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, καθορισμός δημοτικών τελών, τελών άρδευσης  και άλλα σοβαρά θέματα για τα οποία ο χρόνος που δίνεται σε προετοιμασία και μελέτη είναι λιγότερο από δύο μέρες, αν οι  φάκελοι θα είναι πλήρης από τη Δευτέρα το πρωί , δεδομένου ότι μεσολαβεί η διήμερη αργία των Χριστουγέννων. Στο διάστημα αυτών των δύο ημερών καλούμαστε να μελετήσουμε  αναλυτικά τα θέματα, να αντλήσουμε τα απαραίτητα στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες, να συγκαλέσουμε τις παρατάξεις για ανταλλαγή απόψεων και χάραξη της θέσεων μας επί των συζητούμενων θεμάτων.
Με την επίδοση της πρόσκλησης την Παρασκευή το απόγευμα  ο Πρόεδρος είναι μέσα στα όρια της προθεσμίας των τριών ολόκληρων ημερών που προβλέπει ο Καλλικράτης, η παρεμβολή όμως του Σαββατοκύριακου και της αργίας των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με την μη παράδοση μαζί με την πρόσκληση των φακέλων με τα θέματα  παρεμποδίζουν τις παρατάξεις και τους συμβούλους  να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο έργο τους.
Καταγγέλλουμε αυτή την μόνιμη τακτική της δημοτικής αρχής η οποία σκοπίμως παρεμποδίζει τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους να είναι ουσιαστικοί στο έργο τους. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο  θα πρέπει να είναι αυτό που θα αποφασίζει για την τύχη του δήμου και των δημοτών μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο, με την  ουσιαστική συμμετοχή όλων και δεν πρέπει να είναι ένα όργανο που στερεί στην αντιπολίτευση και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους τη δυνατότητα να προετοιμάζονται για την συζήτηση των θεμάτων,  με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να παίρνονται  δια της σιωπηλής πλειοψηφίας  όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα.
Ειδικά τώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της τρικομματικής κυβέρνησης και των μνημονίων, ειδικά τώρα που απαιτείται η σύμπραξη  όλων για να περισώσουμε τον δημοκρατικό χαρακτήρα των Ο.Τ.Α., τις δομές Πρόνοιας που πλήττονται, το δημόσιο χαρακτήρα δημοτικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα και το νερό, τώρα που απαιτείται να προστατεύσουμε τους δημότες από τις πληγές του Φαραώ που τους επιφυλάσσει η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού.
Καλούμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους δημότες σε κοινό βηματισμό να παλέψουν για μια δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση, για ένα δήμο που θα ασχολείται και θα επιλύσει τα προβλήματα των δημοτών, διεκδικώντας πόρους από την κυβέρνηση και όχι επιβάλλοντας φόρους και τέλη, για ένα δήμο που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση.

Τούτες τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της  Πρωτοχρονιάς μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, για ειρηνικό και δημιουργικό το 2013,  ευχόμαστε ο νέος χρόνος να είναι χρόνος ανάτασης για τον Ελληνικό λαό, χρόνος  που θα ανατείλουν  καλύτερες μέρες ,μέσα από τον αγώνα  για ριζικές αλλαγές, αγώνα για εθνική προκοπή, μέσα από την αλληλεγγύη του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού μας.
Κατερίνη 21/12/2012
        Για την Παράταξη
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ