Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ :

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

 
    
    Τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Επιχειρηματικού Συνεδρίου συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση και την εξειδίκευση δράσεων που αναφέρονται σε επτά διακριτές δέσμες. Αυτές είναι: Υποδομές, Τουρισμός, Πολιτισμός, Υψηλή Προστιθέμενη Αξία στην Τοπική Αγροτική Παραγωγή, Ενίσχυση συνεργιών μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων του Νομού, Ποιοτική Αναβάθμιση του Ανθρώπινου Δυναμικού και Συντονισμό και Υλοποίηση των μέτρων. Κάθε δέσμη περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν προκύψει ύστερα από τις σχετικές διαπιστώσεις. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της δέσμης που αφορά στις Υποδομές με τα υπόλοιπα 9 μέτρα.



ΥΠΟΔΟΜΕΣ

8. Σήμανση Προορισμών, Μονοπατιών και Δρόμων

Διαπίστωση
Το επίπεδο σήμανσης των οδών, των προορισμών και των διαδρομών υστερεί έναντι αυτού που θα έπρεπε να διαθέτει ένας, στην κυριολεξία. εξαρτώμενος από τον Τουρισμό Νομός.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση και οριστική. Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης θα πρέπει να εμπλακούν πολλές υπηρεσίες (πχ. η Δασική Υπηρεσία και ο ορειβατικός σύλλογος για τη σήμανση μονοπατιών, ο Δήμος και η Περιφέρεια για τη σήμανση των οδών που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, οι ανάδοχοι της σύμβασης παραχώρησης Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου για την Εθνική Οδό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κα) και για αυτό θεωρείται απαραίτητη η «ανάθεση» έργου συντονιστή.

Εξειδίκευση του μέτρου
Να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από την Περιφέρεια ώστε να εκπονηθεί η απαραίτητη μελέτη και να συντονισθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.


9. Πρόγραμμα ετοιμότητας εκτάσεων προς Πολεοδόμηση

Διαπίστωση
Όπως έχει προαναφερθεί, η Πιερία πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις που αφορούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πρέπει να κατασκευάσει και να διαθέσει σε αλλοδαπούς Τουριστικές και Εξοχικές κατοικίες αλλά επίσης πρέπει να διευκολύνει την ιδιωτική οικιστική ανάπτυξη. Προϋπόθεση επιτυχίας του τρισυπόστατου στόχου αποτελεί η ετοιμότητα εκτάσεων προς πολεοδόμηση.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Κατερίνης, για την ικανοποίηση της εν λόγω προϋπόθεσης ο Δήμος Κατερίνης έχει προβλέψει και έχει ολοκληρώσει πολύ σημαντικό έργο. Ήτοι, έχει ετοιμάσει προς πολεοδόμηση χιλιάδες στρέμματα Δημοτικής γης τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και τη κατασκευή τουριστικών κατοικιών (1000 στρέμματα στο Δήμο Κατερίνης εντός Σχεδίου με ειδικές προδιαγραφές και 700 στρέμματα σε ειδική κατηγορία για ιδιωτική πολεοδόμηση). Η προσπάθεια του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα.
Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να τύχουν της ανάλογης δημοσιότητας αλλά πρέπει και να προωθηθούν στην αγορά. Η συνέργιες από τις δέσμες μέτρων για την ανάπτυξη της Πιερίας που έχουν ήδη υποβληθεί θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία το κομμάτι του Marketing και θα πολλαπλασιάσουν τα θετικά αποτελέσματα.

Εξειδίκευση του μέτρου
Να συνεχισθεί η προσπάθεια από τους Δήμους του Νομού Πιερίας και να συνδεθεί με το Κέντρο Υποδοχής Υποψηφίων Αγοραστών που θα λειτουργήσει στο Επιμελητήριο Πιερίας.


10. Τροποποίηση των Ζ.Ο.Ε. (Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου) και Ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων

Διαπίστωση
Το θέμα αυτό αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις από την υφιστάμενη διάρθρωση των Ζ.Ο.Ε. και την υστέρηση των ΓΠΣ έχουν σχολιασθεί διεξοδικά στη Δέσμη Μέτρων για τον Τουρισμό (ΔΕΣΜΗ Τουρισμός, Μέτρο 1.2.)

Εξειδίκευση του μέτρου
Επαναλαμβάνοντας τα όσα αναφέρονται στη (ΔΕΣΜΗ Τουρισμός, Μέτρο 1.2.) προτείνεται να δημιουργηθεί ένα άτυπο συλλογικό όργανο, στο οποίο θα προΐσταται ο Δήμαρχος Κατερίνης και στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι και των υπόλοιπων αυτοδιοικητικών ενοτήτων, ώστε να αποφασισθούν οι στρατηγικά άριστες τροποποιήσεις και διορθώσεις. Το εν λόγω συλλογικό όργανο, θα δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω των υπηρεσιών του, θα παρακολουθεί την πρόοδό τους, θα συντονίζει τις παρεμβάσεις, θα επιλύει τα προβλήματα υλοποίησης και θα αξιοποιεί τις συνέργιες.


11. Ανάπτυξη δημοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων

Διαπίστωση
Σε άγονες (μη καλλιεργήσιμες) και μη οικοδομήσιμες δημοτικές εκτάσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν Δημοτικά Φωτοβολταϊκά Πάρκα για την παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στην κατηγορία των πράσινων επενδύσεων, επιχορηγούνται από τους επενδυτικούς νόμους και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, χρηματοδοτούνται από το τραπεζικό σύστημα. Δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή πηγή εσόδων για το Δήμο. Αυτά είναι τα καλά νέα.
Τα άσχημα νέα για ένα τέτοιο εγχείρημα αφορούν το υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για την αδειοδότηση, η συνεχώς τροποποιούμενη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και οι σημαντικές καθυστέρησης στην πληρωμή των δικαιούχων.

Εξειδίκευση του μέτρου
Να πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας.


12. Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια

Διαπίστωση
Το πρόγραμμα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών σε Δημόσια κτίρια, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να μειώσει ή και να μηδενίσει τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης. Το ίδιο ισχύει και για ανάλογα προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις στέγες των Δημοτικών Σχολείων και των Λυκείων.

Εξειδίκευση του μέτρου
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας είναι και πάλι απαραίτητη.


13. Αξιοποίηση έτοιμων υποδομών (Λιμάνι Πλαταμώνα)

Διαπίστωση
Το λιμάνι του Πλαταμώνα είναι το μοναδικό τουριστικό λιμάνι στο νομό Πιερίας με αναγνωρισμένη Μαρίνα 96 θέσεων. Το λιμάνι του Πλαταμώνα κατασκευάσθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας, παραδόθηκε έτοιμο στο Λιμενικό Ταμείο το 2008 αλλά ακόμα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.

Εξειδίκευση του μέτρου
Η Περιφέρεια δια των υπηρεσιών της να διερευνήσει τα αίτια για τη μη αξιοποίηση των λιμανιού και να συνταχθεί κείμενο με προτεινόμενα μέτρα ή παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του. Επίσης, η περιφέρεια να αναλάβει τον συντονισμό των μέτρων/παρεμβάσεων ενώ σε αυτή της την προσπάθεια να υποστηριχθεί από το σύνολο των φορέων του νομού. Τέλος η διαχείριση των λιμανιών, θα μπορούσε να φύγει από το λιμενικό γραφείο και να ανατεθεί στους Δήμους.


14. Αξιοποίηση έτοιμων υποδομών (Βιολογικός Καθαρισμός Νότιας Πιερίας)

Διαπίστωση
Ο βιολογικός καθαρισμός της Νότιας Πιερίας, κατασκευάσθηκε από τη Νομαρχία αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι παραλίες του Νομού και κατά συνέπεια να πλήττεται το brand name και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Εξειδίκευση του μέτρου
Η Περιφέρεια δια των υπηρεσιών της να διερευνήσει τα αίτια για τη μη λειτουργία των εγκαταστάσεων και να συνταχθεί κείμενο με προτεινόμενα μέτρα ή παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη δυνατή εκκίνηση της ομαλής λειτουργίας του. Η περιφέρεια να αναλάβει τον συντονισμό των μέτρων/παρεμβάσεων αλλά στην προσπάθεια της αυτή να υποστηριχθεί από το σύνολο των φορέων του νομού.


15. Εντάξεις ώριμων έργων στο Ε.Σ.Π.Α.

Διαπίστωση
Η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει περί το 25% του ΕΣΠΑ εντός ενός έτος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ποσά της τάξεως των 7 δις € θα μείνουν αναπορρόφητα. Στην προσπάθεια για μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας, η Ελληνική κυβέρνηση αναμορφώνει το ΕΣΠΑ και κατ αυτό τον τρόπο δίνει την ευκαιρία ΕΝΤΑΞΗΣ σε ώριμα έργα. Τα κάτωθι έργα διαθέτουν απόλυτη ωριμότητα, και μπορούν άμεσα να ενταχθούν προς χρηματοδότηση

  • Η 13η Εθνική Οδός από Κατερίνη μέχρι 16ο χιλ. 23 εκ. €
  • Παράλληλη Οδός από κόμβο Βαρικού μέχρι παραλία 15,5 εκ
  • Ανοικτό Θέατρο Μακρύγιαλου 1,8 εκ. €
  • Ολοκλήρωση Περιφερειακής Οδού Κατερίνης (Βόρειο Τμήμα)

Εξειδίκευση του μέτρου
Η αρμόδιοι φορείς δια των υπηρεσιών τους και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρεια να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για ένταξη των έργων.


16. Ολοκλήρωση των υποδομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Διαπίστωση
Η προσβασιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου ακόμη και από το Ελατοχώρι παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει άμεσα να αρθούν. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές σε επίπεδο ολοκλήρωσης του έργου που αφορά το παρκινγκ, την σήμανση και την πληροφόρηση των επισκεπτών.

Εξειδίκευση του μέτρου
Να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο Χιονοδρομικό Κέντρο και να δρομολογηθεί λεωφορείο το οποίο θα εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια σε καθημερινή βάση. Ηγήτορες της προσπάθειας οι τοπικοί φορείς και οργανώσεις.