Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου


 

  
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΦΕΤΗΡΙΑ», ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ (Α’ ΜΕΡΟΣ).
* ΜΙΛΑΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΙΕΡΙΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ.
* ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ο Α.ΓΑΛΑΝΟΣ, Η Θ.ΕΡΜΕΙΔΟΥ, Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ Δ.ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΒΑΝΤΖΗΣ.
 
Ένα πρώτο αφιέρωμα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο θα πραγματοποιήσει η «Εγνατία Τηλεόραση» μέσα από την εκπομπή του Ανδρέα Γαλανού «Αφετηρία»την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 9.00 το βράδυ. Η ίδια εκπομπή θα παρουσιαστεί, σε επανάληψη, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, στις 7.00 το πρωί. 
Με όχημα την ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μέσα από την εκπομπή ΑΦΕΤΗΡΙΑ ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γαλανός κάνει ένα ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον δρομολόγιο στον χρόνο και στην ιστορία, από τα Χριστούγεννα του 1985 μέχρι και σήμερα.
Ήταν τότε που ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Αγαθόνικος Φατούρος ενθρονίζονταν Μητροπολίτης στην Κατερίνη, στη θέση του αποβιώσαντος Μητροπολίτη ΚίτρουςΒαρνάβα Τζωρτζάτου. Από τότε πέρασαν 28 χρόνια. 28 χρόνια προσφοράς και αγάπης στην Κατερίνη, στην Πιερία, στη Μακεδονία, στην Ελλάδα.
Σήμερα ο κ. Αγαθόνικος, ασθενής ων, δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται όμως και συμπάσχει μαζί του η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αλλά και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι –κατά κάποιον τρόπο– αυτές τις στιγμές δοκιμάζεται, θα λέγαμε κρίνεται ακόμη και αυτή η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όμως, η εκπομπή «Αφετηρία» σ’ αυτό το αφιέρωμα για τον κ. Αγαθόνικο δεν στέκεται στο σήμερα. Μεταφέρεται 28 χρόνια πριν. Ήταν Χριστούγεννα του 1985, όταν ο Σεβασμιότατος κ. Αγαθόνικος, καταγόμενος από τη Νότια Ελλάδα, από το Αίγιο, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και ενθρονίζεται στην Κατερίνη.
Για τα χρόνια της ποιμαντικής διακονίας του μέχρι σήμερα, μιλούν σ’ αυτό το πρώτο αφιέρωμα ο ίδιος ο Σεβασμιότατος κ. Αγαθόνικος σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, ο Θεολόγος – δημοσιογράφοςΑνδρέας Γαλανός, η φιλόλογος Θένια Ερμείδου, ο Θεολόγος Δημήτρης Κυριακού, αλλά και ο οδηγός του Σεβασμιοτάτου, Στέφανος Ντοβαντζής.
Μεταξύ των άλλων που αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Αγαθόνικος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του για την Πιερία και τους Πιεριείς, για τον λαό του Θεού αλλά και για το τι θα ήθελε να δει να συμβαίνει κατά την εξόδιο Ακολουθία του!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές της εκπομπής προτού προχωρήσουν στις συνεντεύξεις, ζήτησαν μια συνέντευξη από αρμόδιο πρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως και τους υποδείχθηκε ένα εκ των πνευματικών τέκνων του Σεβασμιοτάτου, Ποιμενάρχης και αυτός, από τον οποίο αναμένεται, σε επόμενο αφιέρωμα που θα γίνει πολύ σύντομα, να δοθεί η σχετική συνέντευξη, δεδομένου μάλιστα ότι έχουν ήδη γίνει και οι δέουσες συνεννοήσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκπομπή – αφιέρωμα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπήρχε το πλούσιο τηλεοπτικό και ιστορικό αρχείο της ΕΡΜΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, αρχείο που προσέφερε στην εκπομπή οΗλίας Ερμείδης. Μάλιστα, ο κ. Ερμείδης συμβάλλει καθοριστικά στην παρουσίαση αυτού του αφιερώματος όχι μόνο δια της προσφοράς αυτού του ιστορικού τηλεοπτικού υλικού αλλά και με τη λήψη συνεντεύξεων, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ.