Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τιμή σου ΑΓΓΕΛΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (ΠΑΟΚάρα) να περιθωριοποιείσαι σε ένα σύστημα που επιπλέουν οι ...φελλοί

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΤΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΡΝΗΣ» ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ…
Δεν είναι τυχαίο ότι οι χαρισματικοί προπονητές έχουν φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Ίσως αυτό να είναι το κερασάκι στην τούρτα της επιτυχίας τους. Ορισμένες φορές, τα εισαγωγικά σχόλια είναι περιττά. Όταν μία προσωπικότητα «μιλάει από μόνη της», ο πρόλογος αποκτά ελάσσονα σημασία.
Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χώρο σε ένα άνθρωπο του οποίου η παρουσία στους πάγκους διχάζει. Ο λόγος για τον… Άγγελο Αναστασιάδη
Οι επιτυχίες και η επιβράβευση
Οι ομάδες του Αναστασιάδη διακρίνονται για το αγωνιστικό πάθος, την ομοιογένεια και την πίστη των ποδοσφαιριστών σε ένα κοινό στόχο. Η φιλοσοφία τους είναι, κατά βάση, επιθετικογενής και το θέαμα ικανοποιεί τους ποδοσφαιρόφιλους (τηρουμένων των αναλογιών και των δυνατοτήτων του roster). Ο Άγγελος έχει διευρυμένες γνώσεις τακτικής και είναι άριστος ψυχολόγος, ως εκ τούτου τα αποτελέσματα συνήθως τον δικαιώνουν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες από τις επιτυχίες του:
• είναι ο πολυνίκης προπονητής του ΠΑΟΚ,
• απέκλεισε την νταμπλούχο Αγγλίας Άρσεναλ με δεξί μπακ τον Σιδηρόπουλο,
• έβγαλε τον δικέφαλο Champions League με Κουτσόπουλο-Ανδράλα-Κούτση,
• προκρίθηκε στους 16 του Champions League, φιλοδώρησε με 3 γκολ τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ και «έδωσε σήμα» για fair play μετά το 75 στους παίκτες του Παναθηναϊκού,
• ανάστησε ποδοσφαιρικά τον Λυμπερόπουλο,
• έβγαλε Ευρώπη τον Ηρακλή,
• έκανε ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής στην Εθνική Κύπρου,
• έσωσε τα Γιάννενα 2 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω του ομάδες με ποιοτικότερο roster και μεγαλύτερο budget.

Η επιβράβευσή του ήταν το σύνθημα «γ… ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη» σε κάθε ατυχές αποτέλεσμα, η μηδενική στήριξη από τις διοικήσεις και το… κυνήγι από τους οπαδούς του δικέφαλου για λόγους που έχουν συνάφεια με τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Φυσικά, η ρίζα του κακού ήταν πάντα η ίδια: το «κόλλημά» του να μη συνεργάζεται με managers, να μην χαϊδεύει αυτιά δημοσιογράφων και να προστατεύει την ομάδα του εκθέτοντας τον ίδιο.
Πόσους προπονητές θυμάστε να συγχαίρουν αντίπαλους για κάποιο όμορφο γκολ εναντίον της ομάδας τους; Πόσο μας ενδιαφέρει, τελικά, το ποδοσφαιρικό ήθος;

Η τέχνη να αδικείς τον εαυτό σου
Ο Αναστασιάδης είναι ένας... προπονητής χαμηλών τόνων που δεν αρέσκεται στην αυτοπροβολή. Δεν υπερτονίζει τα επιτεύγματά του, δεν επιζητά την εύνοια των δημοσιογράφων, δεν ταΐζει παρατρεχάμενους, δεν κολακεύει προέδρους και δεν προσεταιρίζεται επαγγελματίες οπαδούς. Τα λόγια του είναι λακωνικά και σταράτα. Δεν υπεκφεύγει, δεν ωραιοποιεί καταστάσεις και δε χρησιμοποιεί διπλωματία. Κοινώς, χαλάει την πιάτσα: δε δίνει πληροφορίες σε δημοσιογράφους, δεν είναι επικοινωνιακός, δεν ανέχεται την ειρωνεία και τις «στημένες» ερωτήσεις και δε φοβάται να κατονομάσει ρεπόρτερ που τον πολεμάνε.
Είναι, επομένως, αδύνατο να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που προπαγανδίζει το «φαίνεσθε» και όχι το «είναι». Μοιραία, λοιπόν, πέφτει θύμα της λάσπης των ΜΜΕ για θέματα που άπτονται της φιλοσοφίας του για τη ζωή και δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Αδικεί, δηλαδή, τον εαυτό του διότι δεν εντάσσεται στο σοβαροφανές πλαίσιο που εμπνέει τους δημοσιογράφους.

Το «ευαγγέλιο της πόρνης» πουλάει περισσότερο από την Παναγία
Ο «κίτρινος τύπος» χλευάζει τον Αναστασιάδη για τις συχνές επικλήσεις του στα Θεια και αγανακτεί κάθε φορά που αναφέρεται στη «βοήθεια της Παναγίας». Φυσικά, όλοι παραδέχονται πως η τύχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και μνημονεύουν ως…ευαγγέλιο τη ρήση του Όσιμ ότι «η μπάλα είναι πόρνη» για να καταδείξουν την ατυχία επίτευξης θετικού αποτελέσματος. Ωστόσο, λασπολογούν τον Άγγελο διότι χρησιμοποιεί μία διαφορετική έκφραση για να περιγράψει το ίδιο πράγμα.
Ως γνωστόν, οι αθλητικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν παιδεία ώστε να σεβαστούν τη διαφορετικότητα και να εστιάσουν την κριτική τους στην ουσία. Δεν κατανοούν ότι οι λέξεις έχουν διαφορετικό συμβολισμό για τους ανθρώπους και δε σέβονται τις πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά για αυτό που…. «πουλάει». 
Επομένως, γουστάρουν την «πόρνη μπάλα» και χλευάζουν τη «βοήθεια της Παναγίας» ασχέτως ερμηνείας.

Μύθοι και πραγματικότητα
Ο Άγγελος κατηγορείται ότι δε μπορεί να διαχειριστεί παίκτες-stars μεγάλης αξίας. Ότι έχει κολλήματα, δε γουστάρει Μουσουλμάνους, μαλλιάδες και…περίεργους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε ποτέ την τύχη να συνεργαστεί με μία εύρωστη διοίκηση που θα του προσφέρει τη δυνατότητα να διαλέγει stars ώστε να πρωταγωνιστήσει. Ήταν πάντα η «λύση ανάγκης» που «έσωζε την παρτίδα» αλλά απομακρυνόταν γιατί «χαλούσε το image» που ο ίδιος είχε δώσει στην ομάδα.
Ο Σόουζα ήταν ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης που έτυχε να συνεργαστεί με τον Αναστασιάδη, χωρίς να έχουν άριστες σχέσεις. Τι έχει να πει, λοιπόν, ο Πάολο για όλα αυτά; Δήλωσε σε ένα σεμινάριο προπονητικής ότι το συνώνυμο της λέξης ηγέτης στο ποδόσφαιρο είναι ο Άγγελος Αναστασιάδης. Δεν το είδαμε, όμως, αναδημοσιευμένο στις εφημερίδες. Προς τιμήν του, το ανέφερε μόνο ο δημοσιογράφος κ. Σπυρόπουλος σε τηλεφωνική παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107.4. Τυχαίο;

Συμπέρασμα
Είναι απαράδεκτο που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει εκμεταλλευτεί το «κεφάλαιο Άγγελος Αναστασιάδης». Πρόκειται για τον πιο υποτιμημένο Έλληνα προπονητή, για ένα άνθρωπο που ξεχωρίζει για το ήθος, την ευθύτητα και τον επαγγελματισμό του. Μία προσωπικότητα «άλλης εποχής», που ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Είναι τόσο θλιβερό να απαξιώνεται τόσο εύκολα ένας χαρισματικός κόουτς….Σε τελική ανάλυση, όμως, είναι τιμή του να περιθωριοποιείται από ένα σύστημα που επιπλέουν μόνο οι φελλοί.

Αναναδημοσίευση από www.overlap.gr