Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Μακάρι κάποτε να τελειώσουμε με την σχολική βία (bullying) - ευχή...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Η 6η ΜΑΡΤΙΟΥ.....
Μήνυμα του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Γιώργου Χρ. Μακρή, για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας...
>>Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο.
Ο όρος σχολικός εκφοβισμός και βία (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία κι επιθετική συμπεριφορά από μαθητές σε συμμαθητές τους. Η στάση αυτή φανερώνει την πρόθεση τους να αποκτήσουν ψυχολογική, κοινωνική, αλλά και υλική υπεροχή πάνω στους άλλους πληγώνοντάς τους, απειλώντας τους, γελοιοποιώντας τους ή εκφοβίζοντάς τους. Η βία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Διακρίνεται σε σωματική, λεκτική, κοινωνική/συναισθηματική, ρατσιστική ή ακόμη και σε ηλεκτρονική. Αφορά τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων κι εμφανίζει πολλές ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Η 6η Μαρτίου δίνει την αφορμή σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ιδέες και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα πρόληψης κι αντιμετώπισης της σχολικής βίας ή του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ κι εναντίον των μαθητών/τριών.
Γι’ αυτό, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Πιερίας, μετά από κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν όλη την εβδομάδα χρόνο σε δραστηριότητες, συζητήσεις κι εκδηλώσεις, στέκεται αρωγός σε όλες τις δράσεις των σχολείων του νομού που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας πάνω σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας στη ζωή των ανηλίκων και ν’ αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Για την άμβλυνση του φαινομένου χρειάζεται η συμβολή όλων μας, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή να εκπαιδεύεται μέσα σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας και σε περιβάλλον που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα.<<