Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Αντ. Μπάσδρας: Η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη από «στρατηγούς»
























Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, για το Κυβερνών κόμμα, ο Αντώνης Μπάσδρας, μιλάει στην «Επτά», για όλους και για όλα.

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής, αναφέρεται στις εσωκομματικές κόντρες του νομού, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι η παράταξη έχει ανάγκη από στρατιώτες και όχι στρατηγούς, ενώ κρατάει τον πήχη ψηλά όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2010 και τους στόχους του κόμματος.

Ο Αντώνης Μπάσδρας, εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμά τους θα έχει «σαφέστατα και πολιτικό μήνυμα».
Επιτίθεται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την σκανδαλολογία των ημερών, ενώ θυμίζει ότι σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σήμερα, επί ημερών Πα.Σο.Κ. μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων, δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή, όταν προσέκρουσαν πάνω σε υπουργικά στελέχη.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, μιλάει και για το δικό του πολιτικό μέλλον, το οποίο για την αυτοδιοίκηση τελειώνει, στις 31 Δεκεμβρίου 2010.


- Η Πιερία, στις τελευταίες δύο τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, έδωσε μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας νομός, με τρεις βουλευτές το κυβερνών κόμμα, νομάρχη επί τρεις θητείες εκλεγμένο, για πρώτη φορά εξέλεξε δήμαρχο στην Κατερίνη, έχει ισχυρή πλειοψηφία στην ΤΕΔΚ, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, είναι κομματικό στέλεχος της. Με δεδομένη αυτήν την παντοδυναμία, πόσο ικανοποιημένος είστε από την ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε κρίσιμα κομμάτια που αφορούν το μέλλον του νομού;

Η κυβέρνηση κ. Ζαμαντζά , η κάθε κυβέρνηση, οφείλει να έχει στοχευμένη κατεύθυνση στην εφαρμογή της πολιτικής της ατζέντας, μακριά από κομματικοποιημένες επιρροές. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν χώρισε του νομούς σε γαλάζιους και πράσινους για να κατανέμει την “εύνοιά” της ανάλογα με το που βρίσκονται τα δικά της κομματικά “κάστρα”. Αυτές οι εποχές έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Προσωπικά με ικανοποιεί το γεγονός της “κυριαρχίας” όπως χαρακτηρίσατε στο ερώτημά σας, την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επιβεβαιώνει την άποψη πως είχαμε τους ικανότερους ανθρώπους με τις κατάλληλες προτάσεις στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αυτό αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από το λαό στην κάλπη.

Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος απ’ την ανταπόκριση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμα κομμάτια που αφορούν το μέλλον της Πιερίας. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ τηλεγραφικά σε κάποια. Το νοσοκομείο Κατερίνης βρίσκεται σε τελική φάση. 27 εκατομμύρια ευρώ εγκρίνονται για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. 21 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον τον Δήμο Κατερίνης για άρδευση και ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων. Η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του άδικου τέλους παρεπιδημούντων δίνει βαθιές ανάσες στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κόσμο του νομού. Η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στον Κορινό, αλλά και η γενικότερη πολιτική του ΕΛΓΑ σε προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί του νομού μας, όπως οι ενισχύσεις που πήραν οι αγρότες λόγω της νόσου του Θρίπα.

- Την τελευταία διετία, έχουν έρθει στο φως, ισχυρές κόντρες υψηλόβαθμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας…

Όσοι δεν πήραν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός για δουλειά και για παραγωγή έργου σε όλους τους τομείς, όσοι δεν ενστερνίζονται τη νοοτροπία της παράταξής μας, ότι ήλθαμε να υπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στον τόπο, ούτε στην παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από «στρατηγούς». Η παράταξη έχει ανάγκη από στρατιώτες που θα δουλέψουν για το καλό του τόπου, για την προκοπή του ελληνικού λαού. Σ’ αυτόν τον αγώνα που δίνουμε δεν περισσεύει κανένας.

- Η ΝΟΔΕ, μετά τις Ευρωεκλογές, λογικά και αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, θα αρχίσει την προετοιμασία για τις Εκλογές της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από ποια αφετηρία ξεκινάει, όσον αφορά τους στόχους που θα θέσει; Να κρατήσει τα «κεκτημένα» ή να μετριάσει όσο το δυνατόν τυχόν δυσαρέσκειες;

Οι δυσαρέσκειες κ. Ζαμαντζά είναι ένα υγιές φαινόμενο και τρανταχτή απόδειξη ότι η κοινωνία συμμετέχει, αφουγκράζεται και κρίνει τα καλώς ή κακώς κείμενα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όταν η κοινωνία συνεχώς ζητά κάτι παραπάνω τότε σημαίνει πως έχει το ένστικτο και το κριτήριο εκείνο για να επιλέξει τα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.

Σαφώς πρώτος στόχος για τις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι η Νομαρχία Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης. Στο πρόσωπο του Γιώργου Παπαστεργίου οι πολίτες της Πιερίας εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία τρεις φορές από το 1998, δικαιώνοντας τις επιλογές του κόμματος από τη μια και το έργο του Νομάρχη από την άλλη, με πολύ μεγάλα ποσοστά. Οι πολίτες της Πιερίας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και είμαι πεπεισμένος πως η επιλογή του στελέχους που θα κληθεί να οδηγήσει την Πιερία στην μετά – Παπαστεργίου εποχή, θα γίνει με γνώμονα το μεγάλο έργο που έγινε την τελευταία 12ετία στη Νομαρχία Πιερίας και κριτήριο τις προοπτικές ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Όσον αφορά το Δήμο Κατερίνης είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ο συνδυασμός του Σάββα Χιονίδη θα έχει και πάλι τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σάββας Χιονίδης δικαίωσε όλους τους Κατερινιώτες με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση με την οποία ασκεί τα Δημαρχιακά του καθήκοντα, διοικώντας χωρίς παρωπίδες. Γνωρίζετε κ. Ζαμαντζά πως ο Σάββας Χιονίδης μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια εξασφάλισε περισσότερες χρηματοδοτήσεις για την πόλη, απ’ όσες απορροφήθηκαν τα προηγούμενα δεκαπέντε. Όπως επίσης γνωρίζετε πως ενώ η Κατερίνη ήταν “έρμαιο” έργων βιτρίνας χωρίς τις απαιτούμενες στοιχειώδεις υποδομές, μέσα σε 30 μήνες ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης, τελειώνει η επέκταση του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, εγκρίθηκε η επέκταση του ΧΥΤΑ, βρέθηκε επιτέλους λύση για τα στρατόπεδα της Ανδρομάχης, έγιναν καθοριστικής σημασίας διανοίξεις δρόμων, ενώ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το θέμα του περιφερειακού δρόμου.

Συνεχίζοντας θέλω να σας πω πως ο Δήμος Κατερίνης, όπως και ο Δήμος Λιτοχώρου αποτελούν πολύ σημαντικό στόχο για μας, μιας και οι Σάββας Χιονίδης και Θανάσης Τσιφοδήμος ήταν οι επικεφαλής εκείνοι που ανέλαβαν τη μεγάλη ευθύνη για την ανατροπή της καθεστωτικής νοοτροπίας σε επίπεδο Δήμων, στην Πιερία. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν “ισόβιες” διοικήσεις. Υπάρχουν προτάσεις που κρίνονται και διοικήσεις που λογοδοτούν. Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες πως οι δικές μας προτάσεις, οι δικές μας επιλογές ανθρώπων είναι οι καλύτερες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, μ’ αυτή τη λογική προχωράμε και να ‘στε σίγουρος πως και οι δεκατρείς Δήμοι του Νομού Πιερίας είναι το ίδιο σημαντικοί στόχοι για μας.

-Σε λιγότερο από δύο μήνες, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών. Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που η Νέα Δημοκρατία θα δώσει μια εκλογική μάχη, με «ψυχολογικό» ντεσαβαντάζ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα πανελλαδικά θα δρομολογήσει εξελίξεις;

Χωρίς να υιοθετώ το συλλογισμό του ερωτήματός σας περί “ντεσαβαντάζ”, καθώς για τη Νέα Δημοκρατία οι Ευρωεκλογές δεν αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα συγκυριακά δημοσκοπικά ευρήματα, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας σίγουρα θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία, ο Έλληνας δυναμώνει την ένταση της φωνής του στην Ευρώπη. Και πέραν της Ελληνικής πραγματικότητας ή συγκυρίας αν θέλετε, υφίσταται και η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς για μας δεν αποτελεί κριτήριο. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. έχει κάνει σημαντική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αποτιμηθεί από την κοινωνία επειδή δεν υφίσταται ουσιαστικά επικοινωνιακός δίαυλος. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε ναι μεν για την Ευρώπη, αλλά με εθνικά κριτήρια. Και αυτό κατά την κρίση μου είναι άδικο τόσο για το θεσμό, όσο και για τους ίδιους τους Ευρωβουλευτές.

-Για τη ΝΟΔΕ, θα αποτελέσει ένα «δημοψήφισμα» όσον αφορά τις δυνάμεις του κόμματος στο νομό μας;

Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου αφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Σαφέστατα, θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτήν την αναμέτρηση κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον, η ευρωπαϊκή πορεία μας. Αυτό είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Όσον αφορά στον πήχη κάθε κόμμα – αυτό συμβαίνει και με τη Νέα Δημοκρατία – επιδιώκει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Η πολιτική συγκυρία και η σκανδαλολογία, δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή την Κυβέρνηση. Μήπως τελικά η Ευρωεκλογές, είναι ένας ακόμη «κάβος», που καλείται να περάσει ο Καραμανλής, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;

Στην πολιτική πάντα υπάρχουν συγκυρίες με θετικά και αρνητικά δεδομένα. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη αρνητική συγκυρία, οι αντοχές όμως της χώρας μας λόγω της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής της Κυβέρνησης είναι θετικό μήνυμα. Η δημοσκοπική κάμψη της Ν.Δ., όπως και όλων των ευρωπαϊκών κυβερνητικών κομμάτων είναι δεδομένη, αλλά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός είναι η δύναμή μας.

Πάνω από έξη στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει και επιθυμούν η Ν.Δ. να εξαντλήσει την τετραετία. Το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές. Προσηλωθείτε στο στόχο. Να δουλέψετε με υπευθυνότητα, να παλέψετε με τα προβλήματα, να μας δείξετε με σαφήνεια το Αύριο.

Ναι είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε τον Καραμανλή, γιατί έχουμε σχέδιο και στρατηγική, γιατί έχουμε κοινωνική ευαισθησία, γιατί είμαστε διαφορετικοί, γιατί την ώρα της κρίσης δείξαμε αντανακλαστικά. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι πολίτες έχουν ένστικτο και εμπιστεύονται πάντα τον καλύτερο, αρκεί να τους πείσουμε γι’ αυτό. Από εδώ και πέρα όλες μας οι δράσεις θα είναι στραμμένες σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως και στην ανάδειξη της ανευθυνότητας και της αναξιοπιστίας ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου και της ηγετικής του ομάδας.

-Είναι υπαρκτό το δίλημμα, Καραμανλής ή Παπανδρέου; Μπορεί να κρίνει μια εκλογική αναμέτρηση ή θα φανεί αδύναμο μπρος στην «σκανδαλολογία», που εμπλέκει ακόμη και πρώην Κυβερνητικά στελέχη;

Εάν δεχθώ τη λογική του ερωτήματός σας σαν υπόθεση εργασίας, θα σας έλεγα ότι σήμερα φανερώνεται η ειλικρίνεια της απαράβατης αρχής «όλα στο φως», όπως δεσμευθήκαμε στους πολίτες. Πότε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου μονίμως υπουργεύοντος, δέχθηκε εξεταστική επιτροπή κατόπιν εισαγγελικής διερεύνησης; Στο Καζίνο του Φλοίσβου, στο πόρισμα Ντογιάκου για τις παράνομες Ελληνοποιήσεις, στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, στην υπόθεση Δ.Ε.Κ.Α. , σε έντεκα σοβαρές υποθέσεις, όταν η εισαγγελική έρευνα προσέκρουε σε πρωτοκλασάτους υπουργούς, όλες οι υποθέσεις συσκοτιζόντουσαν, ουδέποτε συζητούνταν και η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί δέχονταν σφοδρές επιθέσεις. Μπορώ να σας υπενθυμίσω ακόμη κ. Ζαμαντζά πως ο κ. Τσουκάτος είχε παραδεχθεί ότι χρήματα από την υπόθεση της SIEMENS πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη και στην υπόθεση του Βατοπεδίου ακολούθησαν την ίδια πολιτική συγκάλυψης των ευθυνών των δικών τους υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ όμως για τη σημερινή κατάσταση, φέρει διπλή ευθύνη. Και για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και για τον εκλογικό νόμο. Η χώρα θα πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για πολύ καιρό ακόμα.

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, κατηγορούν Νέα Δημοκρατία και Πα.Σο.Κ. ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική και ότι έχουν την ίδια νοοτροπία, όταν βρεθούν στην Κυβέρνηση

Ο λαός μας έχει αντιληφθεί ότι είμαστε διαφορετικοί. Δεν υποσχεθήκαμε να εξαγνίσουμε την κοινωνία σε πέντε χρόνια. Ειδικά μια κοινωνία που επί είκοσι χρόνια εκπαιδευόταν να κάνει «δωράκια» στον εαυτό της με δημόσιο χρήμα, να ταυτίζει την έννοια δουλειά με μια θέση στο δημόσιο με επίδειξη κομματικής ταυτότητας. Μια κοινωνία όπου η ατιμωρησία έγινε κανόνας, η συγκάλυψη ονομάστηκε κομματική συνείδηση και η απιστία κατά του δημοσίου έγινε πλημμέλημα. Υποσχεθήκαμε στους πολίτες να βάλουμε κανόνες για να αλλάξει η κοινωνία και βάλαμε. Δεν συγκαλύπτουμε αλλά αποκαλύπτουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε στο δύσκολο δρόμο της αλήθειας. Προσωρινά κάποιοι μπερδεύονται, αλλά όλοι πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι οι κανόνες άλλαξαν και κανείς δεν διαθέτει ούτε άλλοθι, ούτε ειδική προστασία όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

-Το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει σχέδιο για την διαφυγή από την οικονομική κρίση. Υπάρχει σχέδιο; Μερικές φορές η Κυβέρνηση δίνει την εντύπωση οτι αποφασίζει, βάση του «βλέποντας και κάνοντας»

ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν προτάσεις, δεν έχουν θέσεις, δεν έχουν σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε να πει ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα τι συγκεκριμένες λύσεις προτείνει το ΠΑΣΟΚ για όσα απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, υπήρξαμε όλοι –για μια ακόμη φορά– μάρτυρες ενός μικροκομματικού λαϊκισμού, μιας ασυγκράτητης παροχολογίας. Ανεδείχθη χαρακτηριστικά το κενό του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αποδείχθηκε ότι το «σχέδιο» του κ. Παπανδρέου είναι ανύπαρκτο. Όμως, με τα λόγια τα προβλήματα δεν λύνονται. Μετατίθενται κατά την προσφιλή τακτική του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, μετά τις εκλογές, όταν και ο κ. Παπανδρέου -όπως δήλωσε- θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Κατόπιν εορτής, όπως πάντα. Ο κ. Παπανδρέου είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει ευθύνη και αυτός για τον τόπο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το αναλογιστεί και να συμπεριφερθεί ανάλογα. Εγκαταλείποντας τον αδιέξοδο δρόμο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.

Η Νέα Δημοκρατία όμως ποτέ δεν έβαλε τον λαό σε ψευτοδιλήμματα. Ποτέ δεν εκπέμψαμε στους πολίτες λάθος μηνύματα. Πάντα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ποτέ δεν χάνουμε την πολιτική ουσία. Πάντα λειτουργούμε υπεύθυνα. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, χωρίς δισταγμό. Θα κάνουμε αυτό που περιμένουν από εμάς οι πολίτες.

-Είστε νομαρχιακός σύμβουλος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς, έχετε διατελέσει αντινομάρχης και παράλληλα είστε πρόεδρος της ΝΟΔΕ, σε μια δύσκολη εποχή για το κόμμα. Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ποιες είναι; Θα βλέπατε θετικά τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και τη διεκδίκηση της Νομαρχίας, με δεδομένο ότι ο κ. Παπαστεργίου αποχωρεί από τη θέση, στα τέλη του 2010;

Ο χρόνος για μένα στην τοπική αυτοδιοίκηση σταματά την 31 Δεκεμβρίου του 2010, όπου ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία μου στο νομαρχιακό συμβούλιο. Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με βρίσκει στη ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας όπου θα παραμείνω έως την επόμενη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Στην πολιτική όσοι σχεδιάζουν για το προσωπικό τους μέλλον μακροπρόθεσμα, έρχονται αντιμέτωποι με τις εξελίξεις. Πρώτος στόχος είναι να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα στην Πιερία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου για την Ευρωβουλή.
»