Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2009, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΔΙΟΝ -ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

Κατά το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο κάστρο του Πλαταμώνα, στο βυζαντινό ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου και σε διάφορα άλλα σημεία της Πιερίας.
Η έναρξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου πανηγυρικά, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, οπότε θα εορταστεί η συμπλήρωση 200 ετών από την ανακάλυψη του Δίου και 40 ετών ανασκαφικού έργου του αρχαιολόγου Δημήτρη Παντερμαλή. Την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστεί το ανακαινισμένο θέατρο Δίου και η βραδιά θα κλείσει με συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι. Ο ερμηνευτής θα συνοδεύεται από το μουσικό σύνολο “Μάνος Χατζιδάκις” και θα μας ταξιδέψει σε αγαπημένα κομμάτια, όπως τα “Αθανασία”, “Ο Οδοιπόρος, “Το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης”, “Για την Ελένη”, “Οδός Ονείρων”, “Μυθολογία”, “Reflections”, “Ρωμαϊκή Αγορά”.

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Στο αρχαίο θέατρο θα ανέβει στις 15 Ιουλίου η “Όπερα της πεντάρας” του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Μάνο Βακούση κ.ά. Το έργο γράφτηκε το 1928, αλλά παραμένει επίκαιρο, βαθύτατα σαρκαστικό και ίσως το διασημότερο σχόλιο για την κατασκευή του σύγχρονου οικονομικοκοινωνικού συστήματος.
Ακολουθεί στις 18 Ιουλίου ο "Κουρέας της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη και στις 24 του μήνα η ξυπόλυτη ντίβα Σεζάρια Εβόρα. Η ερμηνεύτρια του “Sodade” από το Πράσινο Ακρωτήρι επιστρέφει στην Ελλάδα.
“Η Μήδεια” του Μποστ θα πάρει τη σκυτάλη στις 25 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με πρωταγωνιστές τους Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργο Γαλίτη, Θανάση Τσαλταμπάση, Μάνο Παπαγιάννη κ.ά. Ο Μένης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της, επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα...
Το Φεστιβάλ Ολύμπου κουβαλά επίσης φέτος στις αποσκευές του συναυλίες του Αντώνη Ρέμου στις 9 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο, του Κώστα Χατζή στο κάστρο του Πλαταμώνα στις 16 Αυγούστου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου επίσης στο κάστρο στις 22 Αυγούστου. Όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι, φέτος το Κέντρο Ψηφιδωτών θα φιλοξενήσει έργα ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου.