Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ιστορική ευκαιρία

για να λυθεί οριστικά το Κυπριακό διαβλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο κ.Μπαρόζο τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού εναπόκειται στους ίδιους τους Κυπρίους.

«Εμείς δεν πρόκειται να βρούμε τη λύση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια για τη λύση», είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει όλους τους Κυπρίους να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και η Κύπρος να επανενωθεί, πράγμα το οποίο, όπως είπε, θα απαλλάξει και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πρόβλημα αυτό.

Ο Δ.Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ.Μπαρόζο πολύ φιλική, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και την υπόθεσή της.

Είπε επίσης ότι έχει υποστηρίξει συνειδητά την υποψηφιότητα Μπαρόζο για μια νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.