Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Είδος πολυτελείας αποτελεί πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από τα 93 έως τα 97 λεπτά του ευρώ το λίτρο.


Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης στην πραγματική οικονομία.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί το τελευταίο δίμηνο έως 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η κατάσταση είναι πραγματικά εφιαλτική.

Για παράδειγμα στο Νευροκόπι Δράμας από τους 650 καταναλωτές μόνο οι 10 αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης ενώ στην Αττική το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 25%. Έτσι, αρκετοί πολίτες προκειμένου να ζεσταθούν, ειδικότερα στην περιφέρεια, είτε κόβουν μόνοι τους ξύλα είτε αγοράζουν για να λειτουργήσουν τις ξυλόσομπες τους.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εφιαλτική από του χρόνου οπότε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο, λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον φόρων 269 εκατ. ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι βενζινοπώλες, ωστόσο θεωρούν ότι ο στόχος αυτός δε θα επιτευχθεί καθώς δεν πρόκειται να σημειωθεί η κατανάλωση των 620.000 χιλιόλιτρων. Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών είναι οδυνηρές. Ήδη έχουν κλείσει 1.100 πρατήρια ενώ άλλα 500 έχουν βάλει πωλητήριο χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει αγοραστές.