Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Διεθνές ποιητικό βραβείο στο δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη

Το πρώτο διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμει η Ένωση Συγγραφέων της Αργεντινής στην Ελλάδα και στον Πέτρο Κασιμάτη,για το ποιητικό του έργο.

Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός "Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος" πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική πολιτιστική οργάνωση "Νόστος" .

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 έργα (διηγήματα και ποίηση) στην ελληνική και την ισπανική γλώσσα δημιουργών από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ισπανία.

Ο διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εκδόσεων "Λιβάνη", πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της χώρας μας στην Αργεντινή. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν συγγραφείς από το Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής, όπως ο δρ. Αντόνιο Λας Έρας και η πρόεδρος της πολιτιστικής οργάνωσης "Νόστος" δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.

Ο Πέτρος Κασιμάτης, έργα του οποίου εκδίδει ο Εκδοτικός Οργανισμος Λιβάνη, πήρε το Α΄ Βραβείο Ποίησης με το έργο του "Σαμαρκάνδη , στο Αρχαίο Αστεροσκοπείο" και τιμήθηκε με έπαινο για το έργο του "Κι αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι". Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Εργα του Πέτρου Κασιμάτη από το βιβλίο του Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης (εκδόσεις Λιβάνη) έχει προσεγγίσει μουσικά ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος (Ο Ιερός αριθμός 7 ).

Η απονομή του βραβείου του διεθούς διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η απονομή θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου επί πολλές δεκαετίες ήταν διευθυντής ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Ο Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, η δε διδακτορική του διατριβή έχει θέμα "Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία".