Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΟΥΙΛΑ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων Στέλιος Νικηφοράκης και υπογράφουν βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος για το θέμα που αφορά τους φοιτητές στην Λ’Ακουίλα της Ιταλίας.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής: «Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λ’Ακουίλα της Ιταλίας, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός, καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της παραμονής και της φοίτησης των Ελλήνων, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα. Με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται στους φοιτητές, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα, η δυνατότητα να μετεγγραφούν στο αντίστοιχο έτος σπουδών του οικείου Τμήματος των Ελληνικών ΑΕΙ με κριτήριο την εγγύτητα προς τον τόπο των βιοτικών συμφερόντων τους.
Άρθρο
1.Οι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα της Ιταλίας, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους, χωρίς εξετάσεις και κατ’εξαίρεση των οριζόμενων από τις κείμενες διατάξεις, ύστερα από σχετική αίτησή τους, σε αντίστοιχο προς αυτό της φοίτησής τους Τμήμα Ελληνικών ΑΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν, το οποίο ευρίσκεται πλησιέστερα προ της κατοικία τους.
2.Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή σε Ελληνικό ΑΕΙ, είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών από το Ίδρυμα προσέλευσης. Αρμόδιες για τον έλεγχο της νομιμότητας και της πληρότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών είναι οι Γραμματείες των οικείων Τμημάτων υποδοχής.
3.Η κατάταξη των μετεγγραφόμενων σε έτος σπουδών γίνεται στο αντίστοιχο έτος σπουδών με αυτό της φοίτησής τους.
4.Οι κατά τα ανωτέρω μετεγγραφόμενοι έχουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης των μαθημάτων, στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο ΑΕΙ προέλευσης, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Τμήματος υποδοχής Γ.Σ. του οικείου Τομέα, ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων μελών ΔΕΠ του τμήματος υποδοχής), τα οποία διαπιστώνουν την αντιστοιχία του περιεχομένου του προς αναγνώρισης μαθήματος με το διδασκόμενο μάθημα ή μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.