Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Στον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ ελπίζει η Πιερία, για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία πάντως έκρινε απαραίτητα ο υφυπουργός υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Πιερία

1_ESAP
Τις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης. Ο Γιάννης Μαγκριώτης, ξεκίνησε την περιοδεία του από το Δήμο Δίου, συνέχισε στο Δήμο Πέτρας και το Δήμο Ελαφίνας και κατέληξε στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, όπου ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών, του νομάρχη και δημάρχων του νομού μας.

2_ESAPΟ υφυπουργός υποδομών, παραδέχθηκε ότι απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα που θα οχυρώσουν πραγματικά το νομό, αλλά δεν δεσμεύτηκε για την ένταξη αυτών ή κάποιων από αυτά, αν δεν προηγηθεί ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει (μιας και ακόμα εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις ακριβείς αρμοδιότητές του), θα αφορά την οριοθέτηση των περιοχών της Πιερίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο υφυπουργός Υποδομών, έφτασε στο Δήμο Δίου πέντε λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα, όπου εκεί τον υποδέχθηκε ο νομάρχης Πιερίας και ο δήμαρχος Δίου. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, όπου προβλήθηκαν φωτογραφίες από τις ημέρες της καταστροφής. «Χρειαζόμαστε έργα σημαντικά και δαπανηρά», σημείωσε ο Γρ. Παπαχρήστος, τονίζοντας ότι εδώ και 2 χρόνια η αντιπλημμυρική μελέτη του Δήμου (ύψους 11,5 εκ. ευρώ) είναι ώριμη και ψάχνει χρηματοδότηση. «Ελπίζουμε να χρηματοδοτηθεί», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως την ώρα της νεροποντής «δεν φοβηθήκαμε για τις ζημιές, αλλά για τις ζωές συμπολιτών μας», θυμίζοντας παράλληλα ότι ήδη ένας νέος άνθρωπος αγνοείται.
Αμέσως μετά την ενημέρωση από το δήμαρχο Δίου, ο υφυπουργός κατευθύνθηκε στο Ξερολάκι, όπου ακόμη είναι εμφανή τα σημάδια της καταστροφής, παρότι ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης από τη Νομαρχία και το Δήμο. Λίγο αργότερα, βρέθηκε στο ποτάμι ανάμεσα της Βροντούς και της Κονταριώτσας, όπου η γέφυρα εδώ και χρόνια έχει καταστραφεί από ανάλογες καιρικές συνθήκες με τις πρόσφατες και η οποία επίσης περιμένει χρηματοδότηση για να ενώσει με ασφάλεια δύο δημοτικά διαμερίσματα του ίδιου Δήμου.

3_ESAPΟ Γιάννης Μαγκριώτης, λίγο αργότερα έφτασε στο Δήμο Πέτρας, όπου στο Μοσχοχώρι, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θωμάς Παπαδημητρίου. Αρχικά, επισκεφθήκανε οικία η οποία χτυπήθηκε από την νεροποντή και αμέσως μετά ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του υφυπουργού στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Πέτρας.
«Περιμένουμε την άμεση βοήθεια της πολιτείας για να δώσουμε στους δημότες μας το αυτονόητο», είπε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου και αφού ο κ. Μαγκριώτης είδε φωτογραφίες από τις κατεστραμμένες περιοχές. Ο δήμαρχος Πέτρας, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαράδεκτη κατάσταση της 13ης Εθνικής Οδού (την οποία χαρακτήρισε δρόμο της ντροπής), ζητώντας, να βελτιωθούν τουλάχιστον τα χαρακτηριστικά της. «Ακούμε μόνο λόγια για την κατασκευή της νέας 13ης Εθνικής Οδού», είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τελικώς η πολιτεία θα ανταποκριθεί στα σοβαρά αιτήματα του δήμου του.
Η αναφορά του δημάρχου Πέτρας στην 13η Εθνική Οδό, έδωσε την ευκαιρία στο νομάρχη Πιερίας, να ενημερώσει περαιτέρω τον υφυπουργό για το ζήτημα, λέγοντας ότι η μελέτη είναι ώριμη αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι το έργο είναι ώριμο από το 1998 και πως θα πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου.
«Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ, όπως έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει τέτοια έργα», σημείωσε ο υφυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης του έργου, μετά τον «επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ» και την ενσωμάτωση σ’ αυτό «μεσαίων και μικρών έργων».
Ο επόμενος σταθμός του κ. Μαγκριώτη ήταν ο Δήμος Ελαφίνας, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ζημίες που υπέστη ο Δήμος, από το δήμαρχο Πασχάλη Κατσάρα.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" www.eptanews.gr