Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Διαμαρτυρίες, για τη μεταφορά της Τροχαίας Ε.Ο. στη Λεπτοκαρυά


diamartiries
Επιστολή Κ. Κουκοδήμου προς Μ. Χρυσοχοίδη, με αίτημα να μη μεταφερθεί το τμήμα από την Κατερίνη στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, όπου και η έδρα του

Ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, η «Αιγαίο Α.Ε» δηλώνει έτοιμη να εκπληρώσει τις συμβατικές της (και κυρωμένες από τη Βουλή) υποχρεώσεις απέναντί της: δηλαδή να τη στεγάσει σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Μόνο που, η επικείμενη μεταφορά αυτού του τμήματος της Τροχαίας, από το κτίριο που του παραχώρησε ο δήμος Κατερίνης, στο νότιο τμήμα του νομού, συναντά αντιδράσεις, τόσο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τροχονόμους, όσο και από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.


«Δεν θα γίνει η Τροχαία φύλακας της ΑΙΓΑΙΟ», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας από το σώμα να επεκτείνει επ’ αόριστον το χρόνο παραχώρησης του δημοτικού κτιρίου που φιλοξενεί σήμερα το τμήμα, επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στην εθνική οδό.
Πιο λεπτομερής και με αρκετά επιχειρήματα, εμφανίζεται ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, παραθέτει σειρά λόγων που συνηγορούν υπέρ της παραμονής του τμήματος στην Κατερίνη.
Όπως:
-στεγάζεται σήμερα στο μέσον ακριβώς του τομέα της εδαφικής αρμοδιότητάς του,
-έχει άμεση πρόσβαση σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού και είναι δυνατή η άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση σε περιστατικά που λαμβάνουν χώρα είτε στο βόρειο είτε στο νότιο τμήμα του οδικού άξονα,
-οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν παραχωρηθεί από το δήμο Κατερίνης, χωρίς μίσθωση και για απεριόριστο χρονικό διάστημα και πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας του τμήματος
-η υπάρχουσα θέση παρέχει καλύτερη εξυπηρέτηση στους προσερχόμενους πολίτες, τόσο της πόλης της Κατερίνης και των λοιπών δήμων της περιοχής όσο και των διερχόμενων από την εθνική οδό οδηγών και αλλοδαπών τουριστών, οι οποίοι μπορούν να απευθύνονται άμεσα και στις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
Εξάλλου, σημειώνει ο βουλευτής, η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών που απασχόλησαν το τμήμα αυτό της Τροχαίας είναι στο βόρειο τμήμα του οδικού άξονα, από Κατερίνη προς Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, σε καθημερινή βάση η εν λόγω υπηρεσία συγκροτεί ένα μικτό κλιμάκιο ελέγχου με υπαλλήλους του τμήματος Συγκοινωνιών, ΚΤΕΟ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, υπηρεσίες με έδρα την πόλη της Κατερίνης και ελέγχους που πραγματοποιούνται επί της εθνικής οδού στους κόμβους γύρω από την Κατερίνη, όπου υπάρχει και αυξημένη κίνηση οχημάτων.
«Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω», καταλήγει ο βουλευτής, «θεωρώ πως η μεταστέγαση της υπηρεσίας δεν θα διευκολύνει, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες που θα αποβούν σε βάρος της λειτουργίας του τμήματος και του σημαντικού έργου που καλείται να επιτελέσει».
Προσθέτει δε πως την ίδια άποψη κατέθεσε και εγγράφως το αρμόδιο τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ν. Πιερίας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.

Ιδρύθηκε το 2004, με έδρα το σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς

Οι παραπάνω αντιδράσεις πάντως παρουσιάζουν μια … χρονοκαθυστέρηση. Κι αυτό γιατί, όταν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφάσιζε, τον Νοέμβρη του 2004, να ιδρύσει το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας (μαζί με άλλα 11 τμήματα που έχουν την ευθύνη του άξονα ΠΑΘΕ), τοποθετούσε ευθύς εξ αρχής την έδρα του στο Σταθμό Διοδίων Λεπτοκαρυάς, δίνοντάς το «προίκα»
στον παραχωρησιούχο της εθνικής οδού και στην περίπτωσή μας στην «Αιγαίο Α.Ε», η οποία (σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε μετέπειτα κι από τη Βουλή) χρεώθηκε να το στεγάσει και να το εξοπλίσει.
Έτσι που, αν η νέα κυβέρνηση δεν αλλάξει σήμερα τους όρους της σύμβασης, το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει από αύριο τη μετακόμισή του.
www.eptanews.gr ΔΕΙΤΕ επίσης και άλλα σημαντικα τοπικα θεματα