Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ -ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων

4_ESAPΠερισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η σύσκεψη στο διοικητήριο με τη συμμετοχή των βουλευτών, του νομάρχη και των δημάρχων του νομού μας.
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Παπαστεργίου, ενημερώνοντας συνολικά τον υφυπουργό για την κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, λέγοντας ότι για να αποκατασταθούν οι ζημίες απαιτείται (σύμφωνα από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του), τουλάχιστον 6,5 εκ. ευρώ, όταν η προεκτίμηση για τα αντιπλημμυρικά έργα ανέρχεται σε 7,5 εκ. ευρώ. «Αν επενδύαμε τα χρήματα που δίνουμε για αποζημιώσεις, σε αντιπλημμυρικά έργα, δεν θα είχαμε ζημιές», επεσήμανε ο νομάρχης, τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στα μπαλώματα».
Ο κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε σε μια σειρά αντιπλημμυρικών μελετών οι οποίες είναι έτοιμες αλλά δεν έχει χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους και ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των τεχνικών υποδομών καθώς και την άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Την ανάγκη να θωρακιστεί ο Λεύκος και ο Αίσωνας, τόνισε ο δήμαρχος Κατερίνης, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν έχει γίνει ουσιαστική παρέμβαση σ’ αυτούς τους ποταμούς. Ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι ο Αίσωνας αποτελεί μόνιμο συλλέκτη ρεμάτων και ξεροποτάμων και όσο δεν θα γίνονται τα απαραίτητα δαπανηρά έργα, θα εμφανίζονται προβλήματα.

Προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αντιμετώπισε και ο Δήμος Λιτοχώρου, κυρίως στο Λιμάνι της Γρίτσας, ανέφερε ο δήμαρχος Αθ. Τσιφοδήμος, ζητώντας την επέκταση ενός λιμενοβραχίωνα, όπως είχε υποσχεθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν αποφάσιζε την αναβάθμιση του σχετικού λιμανιού για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Εταιρίας που κατασκευάζει την επέκταση του αεροδιαδρόμου του «Μακεδονία».

Περισσότερο από 150 χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος που εκτιμά ο Δήμος Πιερίων, για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή του. Ο δήμαρχος Πιερίων Δ. Βαϊνάς, ανέφερε ότι έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή το αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης.

Σημαντικά προβλήματα, προκλήθηκαν και στο Δήμο Κορινού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Αβραμίδης και τα οποία κυρίως εστιάζονται στην παραλιακή οδό προς Παραλία και Μεθώνη, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Στο αγροτικό και οδικό δίκτυο, εντοπίζονται ζημιές και στους δήμους Πύδνας, Κολινδρού, σύμφωνα με τους δημάρχους των δύο περιοχών, ενώ ο Δήμο Μεθώνης αντιμετωπίζει πρόβλημα από την υποχώρηση τοιχίου αντιστήριξης από τη θαλασσοταραχή, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Αβραμίδης, θα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα, αφού κινδυνεύει με κατολίσθηση ο δρόμος.

Γ. Μαγκριώτης: Τα προβλήματα απαιτούν μόνιμες λύσεις

5_ESAP«Δεν μπορούμε να μείνουμε σε προσωρινές λύσεις, υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν μόνιμες λύσεις», παραδέχθηκε στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός υποδομών, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο ωριμότητας μελετών αντιπλημμυρικών έργων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς πάντως να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση έστω κάποιων εξ’ αυτών.
Ο κ. Μαγκριώτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί σε πολλά από αυτά τα αιτήματα «και γιατί όχι σε όλα», ανακοινώνοντας πάντως μόνο την υπογραφή της απόφασης για την οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών και τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών σε οικοσυσκευές και σε αποθήκες.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι τα έργα που προτείνονται από τη Νομαρχία και τους Δήμους είναι σημαντικά, επισημαίνοντας πως «οποιαδήποτε επένδυση, πόσο μάλλον όταν θέλουμε να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, χρειάζεται ασφάλεια και υποδομές».
Ο υφυπουργός υποδομών, αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο, παραδέχθηκε την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση, τονίζοντας ότι σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Νομαρχίας και Δήμων.
Ο κ. Μαγκριώτης υποσχέθηκε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια, σε αποθήκες και σε βιοτεχνίες, όπως και αποζημιώσεις των νοικοκυριών και των επαγγελματιών για τις καταστροφές που υπέστησαν.
Όσον αφορά το κυρίως κομμάτι των αιτημάτων που είχε να κάνει με τα αντιπλημμυρικά, έκανε λόγο για έναν συνολικό σχεδιασμό έργων ο οποίος θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την Πιερία,  που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ εφόσον το πρόγραμμα «επανασχεδιαστεί», ώστε να περιλαμβάνει και τέτοιου είδους έργα.
«Σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία  θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για την χρηματοδότηση μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού», είπε ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως κάποια από αυτά τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες στον προϋπολογισμό του 2010 θα είναι αυξημένες κατά 1%, όπως είπε χαρακτηριστικά. 
www.eptanews.gr