PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ, ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΊΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Κάποτε μικρός μικρούλης στην Πλατεία της πόλης που με έφερε να ζήσω η αείμνηστη μάνα μου (κυρά Μαρούλα τ' όνομα της), νόμιζα πως... Πως αυτή η μεγάλη (τότε) πόλις, η πόλη μου, θα ήταν η αρχή του παραμυθιού που θα ζούσα. Στη ζωή που άρχιζε. Και πάντα την ήθελα καλύτερη. Με καλύτερη πλατεία, που την λέγαμε, πλατεία Ελευθερίας, δίχως το άγαλμα τότε... Με καλύτερους δρόμους, που τότε λίγοι μόνον είχαν άσφαλτο και οι άλλοι χαλίκι. Με καλύτερα σπίτια, γιγαντιαία στα μάτια ενός παιδιού, που μόνον ήξερε κάτι καλύβια του χωριού του κι όχι τις τετράγωνες ψηλές πολυκατοικίες.... Με καλύτερο πολιτισμό, μουσικές, στολίδια ή δενδρολούλουδα. Τότε η πόλις Αικατερίνη, ήταν για μένα όμορφη πόλις που την ήθελα πάντα ονειρεμένη πόλη. Κι ύστερα; Τι περίμενα ύστερα που άρχισα να μαθαίνω; Περίμενα βέβαια καλύτερο Δήμαρχο απ' τον Χαραλαμπίδη... Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Τερζόπουλο. Κι ύστερα; Καλύτερο απ' τον Αμοιρίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Χιονίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Κουκοδήμο. Τώρα;;; Ο Γιάννης Ντούμος μου έταξε πόλη. Να κάνει πόλη την Κατερίνη. Όμως να τώρα.... Τότε η πλατεία ήταν καλύτερη. Τότε οι δρόμοι εν τέλει ήσαν καλύτεροι. Τότε τα σπίτια, οι πλατείες, οι γειτονιές μας ήσαν καλύτερες. Τα πάντα τότε ήταν καλύτερα. Και κατέληξα. Τότε η πόλις Αικατερίνη ήταν ονειρεμένη πόλις.... Τώρα είπα και φώναξα ή ...κραύγασα στον εαυτό μου: πάψε βρε Κεραηλίδη να ελπίζεις να ζήσεις σε μια ονειρεμένη πόλη. Μάθε να ζεις στην πραγματική Κατερίνη. Μια Κατερίνη, που εν τέλει μπορεί να μην είναι η ονειρεμένη πόλη που έψαχνα, όμως είναι η δική μου Ονειρεμένη Κατερίνη.... Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Την Τετάρτη η έναρξη του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ



Εκατοντάδες σύνεδροι και αντιπροσωπείες από δεκάδες αδελφά κόμματα του εξωτερικού θα δώσουν από την Τετάρτη το παρών στην έναρξη του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που διεξάγεται στον Περισσό.


Τις εργασίες θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.


«Η επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, το βιοτικό επίπεδο, οι συνθήκες δουλειάς» απασχόλησε το ΚΚΕ στον προσυνεδριακό διάλογο είχε δηλώσει η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.


Κατά τον προσυνεδριακό διάλογο οι οργανώσεις του κόμματος έκαναν τον απολογισμό από το προηγούμενο συνέδριο (το 17ο συνέδριο διεξήχθη το 2005) και προετοίμασαν την δράση του κόμματος στο επόμενο διάστημα.

Στο συνέδριο θα παραστούν επίσης ξένες αντιπροσωπείες από 90 κομμουνιστικά κόμματα και απελευθερωτικά κινήματα από 72 χώρες, «ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια», όπως είχε δηλώσει η Αλέκα Παπαρήγα

Προτάσεις για μέτρα-σοκ



Μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός του 2009 εισηγείται ο Γ.Προβόπουλος

ΑΠΕ
Ο Γ.Προβόπουλος περιγράφει το έλλειμμα ως μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για χώρες με υψηλό χρέος και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών



Μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% από το 2009 και κατόπιν μείωσή του κατά 1% ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012, εισηγείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, όπου περιγράφει με ζοφερά χρώματα τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, με υποχώρηση της ανάπτυξης στο 0,5% και αύξηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%.

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται


Δήλωση Γιώργου Κωνσταντόπουλου για τα υβριστικά φειγ βολάν

Έχω εμπιστοσύνη ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει καλά τη δουλειά της και σύντομα θα βρει και θα παραδώσει στη δικαιοσύνη τους κουκουλοφόρους της πολιτικής, κοινούς συκοφάντες μου, που ξέρουν να ζουν και να δρουν μόνο νύχτα με κρυμμένα πρόσωπα.

Τα πρόσωπα αυτά σύντομα θα αποκαλυφθούν και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της άδικης και συκοφαντικής επίθεσης όχι μόνο θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αλλά και θα τεθούν στη δημόσια διαπόμπευση και περιφρόνηση του λαού της Πιερίας.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Ν.Δ.

ΘΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ, ΥΠΟΥΛΗ, ΚΑΤΑΠΤΗΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΜΟΜΦΗ" ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ...
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΥΛΙΚΟ" ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ "ΤΑΚΤΙΚΩΝ" ΣΠΙΛΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ ΜΕ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.
ΕΛΕΟΣ....

Το νερό της Μόρνας διχάζει την Πιερία!

Σύσκεψη για την υδροδότηση της βόρειας Πιερίας το Σάββατο το πρωί στον Κολινδρό


Ακόμη μια σύσκεψη, ατέρμονη συζήτηση, επιχειρήματα εκατέρωθεν, κριτική, αυτοκριτική, προτάσεις και θέσεις γύρω από το πολυσυζητημένο πια έργο του φράγματος της Μόρνας που θεωρητικά θα έλυνε το πρόβλημα της ύδρευσης στη βόρεια Πιερίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Κολινδρό.

Την οργάνωση της σύσκεψης είχαν οι δήμαρχοι των δήμων Αιγινίου, Ελαφίνας, Κατερίνης, Κολινδρού, Κορινού, Μεθώνης και Πύδνας με θέμα: «Προβλήματα υδροδότησης των δήμων μελών του Συνδέσμου Ύδρευσης Ν.Πιερίας-Ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι βουλευτές Πιερίας, ο νομάρχης Πιερίας, τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια δήμων Αιγινίου, Ελαφίνας, Κατερίνης, Κολινδρού, Κορινού, Μεθώνης και Πύδνας, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ν.Πιερίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή εκ μέρους του δημάρχου Κολινδρού Θωμά Σολοποτιά που αναφέρθηκε σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, την αντιπαράθεση των δήμων σημειώνοντας ως «απαράδεκτη» την κίνηση του δημάρχου Πέτρας να στείλει επιστολή στον ΓΓ της Περιφέρειας όπου να ζητά να μη δοθεί άδεια χρήσης νερού για τη βόρεια Πιερία.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα, είπε ο δήμαρχος Κολινδρού, είμαστε συνετοί και θεωρούμε πως η λύση θα έρθει μόνον συλλογικά. Αντιμετωπίσαμε με υπομονή όλες τις εξελίξεις στο θέμα. Όμως ο κόσμος έφτασε στο χτένι, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του νομάρχη Πιερίας στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο σημειώνοντας πως είναι μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα είπε πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος διαβουλεύσεων αφού πλέον αποτελεί μονόδρομο η λύση του προβλήματος.

Σε ο,τι αφορά τις αιτιάσεις του δήμου Πέτρας ο κ. Σολοποτιάς είπε πως σε κάθε περίπτωση η πρόταση δεν αφήνει το δήμο Πέτρας στο έλεος. Αντιθέτως είπε, όσο νερό έπαιρναν για να αρδεύουν τόσο θα έχουν και μετά τη λειτουργία του έργου.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως ο δήμος Πέτρας και οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν αδικούνται από την πρόταση που κατατέθηκε, σημείωσε όμως ότι το γεγονός ότι ξαφνικά τώρα, εκ των υστέρων, θυμήθηκαν να διεκδικήσουν επιπλέον νερό, τότε σίγουρα αυτό δεν μπορεί να γίνει από το συγκεκριμένο έργο.

Όλοι γνωρίζουν, επανέλαβε ο κ. Παπαστεργίου ότι το έργο έγινε για την υδροδότηση της βόρειας Πιερίας. Συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε πως η προσφυγή στο ΣτΕ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο θέμα της λειτουργίας του έργου.

Δεν χρειάζονται ακρότητες, είπε ο νομάρχης, υπάρχει λύση, και προχώρησε στην πρόταση προς τους βουλευτές να διεκδικήσουν από κοινού ποσό 8,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή όλων εκείνων των έργων που θα διασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες νερού για τις ανάγκες της περιοχής.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΝΑ ...ΑΠΕΧΕΙ.
ΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
και ασ ασχολουνται για ...κατανάλωση οι δήμαρχοι που νομιζουν οτι θα αποκομισουν κάποια οφέλη...
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΝΑ...

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή»



Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου 3ήμερο σεμινάριο με θέμα «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή»» που διοργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του που συγχρηματοδοτούνται από Εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΣΠΑ 2007-2013, του επιχειρησιακού προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με διαχειριστή το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν ογδόντα ένα (81) εκπαιδευτικοί από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του Κέντρου μας: Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και φυσικά Πιερίας. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες γενικά γνώσεις και εμπειρία για την πραγματοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προσαρμοσμένες για παιδιά ΑΜΕΑ. Παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό για την Π.Ε. και τους τρόπους προσέγγισης και αξιοποίησης αλλά και απόκτηση δεξιοτήτων όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων Π.Ε. μέσω εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε ομάδες. Επίσης αναφέρθηκε η ιστορική πορεία της Π.Ε., το θεσμικό πλαίσιο και η θεματολογία της.

Μίλα μου. Μη με χτυπάς!

30 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας (30 Απριλίου), τα ιδρυτικά και τα συνδεδεμένα μέλη του Δικτύου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, καλούν όλους τους φορείς και τους πολίτες που ζουν στην χώρα μας να πάρουν μέρος στην προσπάθεια για την κατάργηση της χρήσης της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά και την υιοθέτηση μη βίαιων μεθόδων για τη διαπαιδαγώγησή τους, όπως είναι η επικοινωνία και ο διάλογος.

Με κεντρικό σύνθημα «Μίλα μου. Μη με χτυπάς!», το Δίκτυο δημοσιοποιεί σήμερα τον Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, που συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επιδίωξη του Δικτύου είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση του Δεκαλόγου, με ανάρτησή του σε δημόσιους χώρους, ενημερωτικές εκστρατείες, εκδόσεις και σεμινάρια για νέους γονείς, ώστε να αποτελέσει έναυσμα για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας, φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, με μέριμνα των φορέων – μελών του Δικτύου ο Δεκάλογος κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά αποστέλλεται για να αναρτηθεί:
- στα Σχολεία όλων των βαθμίδων και στους Συλλόγους Γονέων όλης της χώρας, από το Υπουργείο Παιδείας,
- στα Νοσοκομεία, Ιδρύματα και Υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
- στις Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
- σε Σχολές Γονέων από τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων,
- σε Κέντρα Πληροφόρησης από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς,
- σε παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος
- στις Ενορίες της Ι.Αρχιεπισκοπής από το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παράγουν εκπαιδευτικό υλικό και διεξάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες, ενώ ο Συνήγορος του Παιδιού και η UNICEF προωθούν το μήνυμα μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και γονείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ...ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΑΜΑΣΤΕ

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και της μέριμνας για τους ηλικιωμένους: εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης, της ποιότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας

Τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν να αντιμετωπίσουν τρεις σημαντικές κοινές προκλήσεις αφού ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γηράσκει, οι ολοένα αποτελεσματικότερες φροντίδες υγείας είναι και πιο δαπανηρές και οι ασθενείς, που έχουν γίνει πραγματικοί καταναλωτές φροντίδων υγείας, πιο απαιτητικοί.
Για την αντιμετώπιση των τριών αυτών προκλήσεων η Επιτροπή προτείνει την επιδίωξη τριών μακροπρόθεσμων στόχων: πρόσβαση στην περίθαλψη για όλους, υψηλό ποιοτικό επίπεδο της προσφοράς περίθαλψης και οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.
ΠΡΑΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2001, με τίτλο: «Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης και της μέριμνας για τους ηλικιωμένους : εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης, της ποιότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας [COM(2001) 723 τελικό - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
ΣΥΝΟΨΗ
Σε παγκόσμιο επίπεδο η συνολική κατάσταση της υγείας στην Ένωση είναι εξαιρετική, ενώ το ίδιο εξαιρετικά είναι και τα συστήματα περίθαλψης, χάρη στη γενίκευση της κάλυψης του κινδύνου ασθένειας-αναπηρίας, στην άνοδο του ατομικού βιοτικού επιπέδου, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην καλύτερη αγωγή υγείας.
Η συνολική δαπάνη υγείας πέρασε από το 5% περίπου του ΑΕγχΠ το 1970 σε περισσότερο από το 8% του ΑΕγχΠ το 1998. Η δημόσια δαπάνη υγείας ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό ταχύτερης αύξησης από την αύξηση του ΑΕγχΠ σε πολλές χώρες.
ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο αντίκτυπος της δημογραφικής γήρανσης στα συστήματα και στις δαπάνες
Η δημογραφική γήρανση στην Ευρώπη έχει δύο πτυχές :
• Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά τη γέννηση κατά 5,5 χρόνια για τις γυναίκες και κατά 5 χρόνια σχεδόν για τους άνδρες, σε σχέση με το 1970. Η εξέλιξη αυτή εκφράζεται επίσης και με την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης «με καλή υγεία» ή χωρίς αναπηρία•
• Αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στον πληθυσμό. Το μερίδιο των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από 16,1% το 2000 σε 27,5% το 2050, ενώ τα άτομα άνω των 80 ετών που αντιπροσώπευαν ποσοστό 3,6% του πληθυσμού το 2000, αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού το 2050.
Εάν επαληθευτούν τα βασικά σενάρια της Eurostat, οι δημόσιες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αυξηθούν, την περίοδο 2000-2050, φτάνοντας τις 0,7 έως 2,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕγχΠ.
Έτσι, η διόγκωση αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ζήτηση για παροχή μακροχρόνιας μέριμνας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, οι δομές υγειονομικής περίθαλψης, οι τρόποι χρηματοδότησης και η οργάνωση της προσφοράς θα πρέπει να εξελιχθούν. Θα πρέπει ιδίως να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επειδή οι οικογενειακές δομές, που έχουν συρρικνωθεί και έχουν γίνει πιο ασταθείς, αφήνουν ολοένα μικρότερα περιθώρια στήριξης στα οικογενειακά δίκτυα αλληλεγγύης.
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και θεραπευτικών μεθόδων
Η εξέλιξη των ιατρικών τεχνολογιών (γονιδιακές θεραπείες, καλλιέργεια οργάνων, νέα φάρμακα ...) συνεπάγεται πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, όπως είναι η μείωση των παθολογικών κινδύνων ή οι προληπτικές θεραπείες. Ωστόσο, οι καινοτομίες αυτές έχουν ένα κόστος και θέτουν το ζήτημα της χρηματοδότησής τους. Σε ένα πλαίσιο ελέγχου των δαπανών, το ζήτημα αυτό επιβάλλει τη διαμόρφωση σαφών, διαφανών και αποτελεσματικών μηχανισμών οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα πρόσβασης περισσότερων ανθρώπων στα νέα προϊόντα ή στις νέες θεραπευτικές μεθόδους.
Η αύξηση των προσδοκιών των ασθενών
Εδώ και μισό αιώνα παρατηρείται ότι η ζήτηση για φροντίδες υγείας εμφανίζει μια αυξητική τάση η οποία αναλογικά είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο καθορίζουν αυτή τη ζήτηση. Το φαινόμενο αυτό έχει τρεις συνέπειες:
• οι ασθενείς, έχοντας καλύτερη μόρφωση, μπορούν να υιοθετήσουν υγιέστερους τρόπους ζωής καθώς και τακτικές πρόληψης που επιτρέπουν μακροπρόθεσμα να αποφευχθεί η προσφυγή σε δαπανηρές φροντίδες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα συστήματα παροχής υγειονομικής περίθαλψης πολλαπλασίασαν τις ενέργειες επιμόρφωσης και πρόληψης •
• οι ασθενείς προσδοκούν ολοένα καλύτερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα από τα συστήματα περίθαλψης. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορίας τους δίνει τη δυνατότητα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα και να κάνουν ολοένα καλύτερες επιλογές •
• οι ασθενείς εκφράζουν την επιθυμία τους να λαμβάνονται υπόψη ως εταίροι και ως ενεργά μέρη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης τόσο από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας όσο και από τις δημόσιες αρχές. Επιπλέον, ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις επιδόσεις και με την ποιότητα των υπηρεσιών περίθαλψης.
ΤΡΕΙΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η οργάνωση των συστημάτων περίθαλψης, οι όροι χρηματοδότησής τους (αναλογία δημόσιας-ιδιωτικής χρηματοδότησης) και ο προγραμματισμός της προσφοράς περίθαλψης σε συνάρτηση με τις ανάγκες του πληθυσμού εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, η αρμοδιότητα αυτή ασκείται όλο και περισσότερο σε ένα γενικό πλαίσιο το οποίο επηρεάζεται από διάφορες κοινοτικές πολιτικές (έρευνας, δημόσιας υγείας, ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων και των υπηρεσιών, βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών) .
Η κατάσταση αυτή αιτιολογεί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Η ανακοίνωση εντοπίζει τρεις μακροπόθεσμους στόχους για τα εθνικά συστήματα οι οποίοι θα πρέπει να επιδιωχθούν παράλληλα.
Δυνατότητα πρόσβασης
Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, συχνά συνδέεται με την κοινωνική θέση των ατόμων. Γι' αυτό, πρέπει να εξασφαλιστεί ιδιαίτερα η πρόσβαση στην περίθαλψη των μειονεκτουσών ομάδων και των πιο φτωχών ατόμων.
Η κοινή έκθεση αξιολόγησης των εθνικών σχεδίων δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση προτείνει τρεις κατηγορίες μέτρων:
• την ανάπτυξη της πρόληψης και της αγωγής υγείας (μητρική και βρεφική προστασία, σχολική ιατρική, ιατρική στο χώρο εργασίας)•
• την ενισχυμένη παροχή κάλυψης, έως και την παροχή δωρεάν περίθαλψης για τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα•
• την εφαρμογή μέτρων που απευθύνονται στις λιγότερο ευνοημένες ομάδες, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από διανοητικές διαταραχές, οι μετανάστες, τα άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία, οι αλκοολικοί ή οι τοξικομανείς κ.λπ.
Ποιότητα
Η παροχή περίθαλψης ποιότητας προϋποθέτει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ των οφελών για την υγεία και των δαπανών τις οποίες συνεπάγονται τα προϊόντα και οι θεραπείες. Αυτή η προσέγγιση της ποιότητας περιπλέκεται εξαιτίας δύο στοιχείων:
• της πολυμορφίας των δομών παροχής περίθαλψης και των επιπέδων προσφοράς περίθαλψης, που επηρεάζουν τη ζήτηση της περίθαλψης και, επομένως, το επίπεδο των δαπανών •
• της ανομοιογένειας των θεραπευτικών πρακτικών.
Η συγκριτική ανάλυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των θεραπευτικών πρακτικών θα δώσει τη δυνατότητα να εντοπιστούν οι «ορθές πρακτικές» και θα συμβάλει έτσι στη βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Οικονομική βιωσιμότητα
Για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι πρόσβαση σε μια ποιοτική περίθαλψη απαιτείται χρηματοδότηση ενός ορισμένου επιπέδου. Οι πιέσεις που ασκούνται στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τα πάνω είναι αισθητές, όποιοι και αν είναι οι τρόποι οργάνωσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 χρησιμοποιώντας δύο βασικούς μοχλούς:
• τη ρύθμιση της ζήτησης: αύξηση των εισφορών ή ολοένα μεγαλύτερη κάλυψη των δαπανών από τον τελικό καταναλωτή •
• τη ρύθμιση της προσφοράς: καθορισμός σταθερού προϋπολογισμού ή κλειστών κονδυλίων για τους φορείς παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης «συμβασιοποίηση» των σχέσεων μεταξύ «αγοραστών» και « προμηθευτών » ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ωστόσο, συχνά είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ συγκυριακών αποτελεσμάτων και διαρθρωτικών αποτελεσμάτων αυτών των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν να εξελιχθούν οι δαπάνες πραγματικά με συγκρατημένο ρυθμό. Η παρούσα ανακοίνωση συνιστά να ενταθούν οι ανταλλαγές εμπειριών που βοηθούν στον απολογισμό της πολιτικής που εφαρμόστηκε και συνιστούν χρήσιμα εργαλεία σύγκρισης και προόδου.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, έχει κρίσιμη σημασία να κατορθώσουν όλοι οι παράγοντες (δημόσιες αρχές, επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οργανισμοί κοινωνικής προστασίας, οργανισμοί επικουρικής ασφάλισης και χρήστες) να συγκροτήσουν σταθερές συμπράξεις.
Πλαίσιο
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας (Μάρτιος 2000) που υπογράμμισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας για την παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ποιότητας. Ανταποκρίνεται επίσης στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ (Ιούνιος 2001) να εκπονηθεί μια έκθεση για το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2002 η οποία να προτείνει κατευθύνσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της μέριμνας για τους ηλικιωμένους.
Βασικά αριθμητικά στοιχεία της πράξης
• Προσδόκιμο επιβίωσης το 2000: 74,7 για τους άνδρες και 81,1 για τις γυναίκες
• Προσδόκιμο επιβίωσης το 2050 (προβλέψεις Eurostat): 79,7 για τους άνδρες και 85,1 για τις γυναίκες
• Μερίδιο των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό το 2000: 16,1%
• Μερίδιο των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό το 2050: 27,5%
• Μερίδιο των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό το 2000: 3,6%
• Μερίδιο των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό το 2050: 10%
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 20ής Απριλίου 2004, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της κοινωνικής προστασίας για την ανάπτυξη ποιοτικής, προσιτής και βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης : στήριξη των εθνικών στρατηγικών μέσω της «ανοικτής μεθόδου συντονισμού» [COM(2004)304 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Η ανακοίνωση αυτή προτείνει να επεκταθεί η «ανοικτή μέθοδος συντονισμού» στον τομέα της υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο που θα ευνοεί την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών υποστηρίζοντας, με τον τρόπο αυτό, τις εθνικές προσπάθειες μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας περίθαλψης.
Κοινή έκθεση της Επιτροπής και του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2003, σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και τη μέριμνα για τους ηλικιωμένους: Στήριξη των εθνικών στρατηγικών για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας ( DE )( EN )( FR ) (pdf)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (2002) κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάσουν διεξοδικότερα τα ζητήματα της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, της ποιότητας και της οικονομικής βιωσιμότητάς της. Στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο στα κράτη μέλη με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθούν όσον αφορά τους τρεις αυτούς στόχους. Η κοινή έκθεση βασίζεται στις απαντήσεις που υποβλήθηκαν το 2002 από τα κράτη μέλη για το ερωτηματολόγιο.
Η εν λόγω κοινή έκθεση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» στις 6 Μαρτίου και από το Συμβούλιο «Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα» στις 7 Μαρτίου ως συμβολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξήχθη το Μάρτιο του 2003.

ΣΑΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ