ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ (ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΚΟΥΡΙΤΑ) ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
* ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Η ΚΖ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΑΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΩΡΙΣ …ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ!
* ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η κ. ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ. ΛΑΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Σ.ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕ
Επικρότησαν οι δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου τη στάση του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου να συμβάλει στη διάλυση μιας σύσκεψης για τον αρχαιολογικό Όλυμπο που είχε συγκαλέσει το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή των τεσσάρων βουλευτών του νομού, της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και του δημάρχου Κατερίνης.
Το γεγονός αυτό συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου 2012 στα γραφεία της ΚΖ’ εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας όπου και επρόκειτο να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Δίου-ΟλύμπουΓιώργου Παπαθανασίουκαθώς και με τη συμμετοχή της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπωαλλά χωρίς τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού της Πιερίας, δηλαδή των τεσσάρων βουλευτών της Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, Δημήτρη Χριστογιάννη και Άννας Μάνη, της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του δημάρχου ΚατερίνηςΣάββα Χιονίδη.
Αντί των τεσσάρων βουλευτών, της αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Κατερίνης, το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο προσκάλεσε στη σύσκεψη τηνεθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου, τη στάση του κ. Παπαθανασίου επικρότησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων με μόνη εξαίρεση την κ. Κουρίτα η οποία είπε ότι σαν παράταξη «επιφυλασσόμαστε ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη θέση και τοποθέτηση μετά από τη συνάντηση που έχει κανονιστεί με την ΚΖ’ εφορεία».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στο θέμα της σύσκεψης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δίου-ΟλύμπουΓ.Παπαθανασίου μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε πριν από την έναρξη των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπου, μεταξύ των άλλων που είπε, ανέφερε και τα εξής:
Για τον πιερικό Όλυμπο, αντί να ληφθούν υπόψιν από το υπουργείο πολιτισμού όλα εκείνα που είχαν ζητήσει οι θεσμοθετημένοι φορείς όπως το νομαρχιακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια κ.ά., τον Δεκέμβριο του 2011 δημοσιεύτηκε η αναοριοθέτηση του Ολύμπου και με υπογραφή του τότε υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου μπαίνουν και νέοι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή του δήμου Κατερίνης αλλά και στη Νότια Πιερία.
Μια από τις αλλαγές που επήλθε ήταν ότι ενώ στο αρχικό σχέδιο μέχρι το 2011 ο αρχαιολογικός Όλυμπος περνούσε ανάμεσα στο νέο δημαρχείο και στο παλιό, η γραμμή του αρχαιολογικού Ολύμπου πήγε στα όρια του εθνικού δρυμού και κατεβαίνει από την περιοχή της Τοπόλιανης με τη Λεπτοκαρυά, φτάνει στην εθνική οδό μέχρι τη Σκοτίνα, τον Πλαταμώνα και τους Πόρους. Εδώ μιλάμε για την επέκταση του αρχαιολογικού Ολύμπου με την προσθήκη άλλων 40.000 στρεμμάτων που είναι ανατολικά, προς τη θάλασσα, στις υπώρειες.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ…
Και ξαφνικά μας στείλανε ένα φαξ στις 5/12/2012 στη 1.35 μ.μ. και καλούσαν τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου και την αντιδήμαρχο Σοφία Νούλα σε μία συνάντηση που θα γινόταν από εκπροσώπους του ΚΑΣ με αντικείμενο τις αυτοψίες του ΚΑΣ για τη θεσμοθέτηση ζωνών α’ και β’ στον αρχαιολογικό χώρο του πιερικού Ολύμπου, ώρα προσέλευσης 17.00 – 17.30 στο αρχονταρίκι της νέας μονής Αγίου Διονυσίου ή στα γραφεία της ΚΖ’ εφορείας αρχαιοτήτων. Τελικά, έγινε 18.40’ στην ΚΖ εφορεία.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου, όταν πήρε το σχετικό φαξ, είχε την εντύπωση ότι είχαν κληθεί και όλοι φορείς (αντιπεριφέρεια, βουλευτές, δήμαρχοι κλπ). Την ημέρα της συνάντησης ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου πήρε τους βουλευτές Κώστα Κουκοδήμο, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, Δημήτρη Χριστογιάννη και Άννα Μάνη, την αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου και τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, αλλά όλοι τους δεν είχαν καμία ιδέα περί της συνάντησης.
Στη συνέχεια, παίρνει ξανά τηλέφωνο και ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο του υπουργείου ο οποίος και του απαντά ότι είχε κληθεί μόνο η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, η εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, ενώ οι άλλοι φορείς δεν είναι απαραίτητο να κληθούν… Τελικά, μετά από φασαρία που έγινε προτού καν αρχίσει η συνάντηση στην Κατερίνη, επειδή δεν είχαν κληθεί οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού της Πιερίας, η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Μετά από δύο ημέρες έγινε συνάντηση των βουλευτών και του δημάρχου Κατερίνης που ήταν στην Αθήνα, με τον υπουργό πολιτισμού κ. Τζαβάρα και ανανεώθηκε η συνάντηση που αναβλήθηκε, για τον Ιανουάριο του 2013 για συζήτηση που θα κινηθεί ή στην αναοριοθέτηση η οποία πλέον είναι υπουργική απόφαση, δεν είναι προεδρικό διάταγμα, ή στο να γίνει μαζί με το ΚΑΣ αυτοψία για να χαρακτηριστούν ζώνες.
Αναφερόμενος ο κ. Παπαθανασίου στο τι σημαίνει χαρακτηρισμός ζώνης α’ και β’ εξήγησε ότι στην α’ ζώνη δεν χτίζει κανείς τίποτα ενώ στη β’ ζώνη χτίζει κανείς υπό προϋποθέσεις.
«Μιλάμε πάντοτε για τα κομμάτια που είναι έξω από τον εθνικό δρυμό Ολύμπου. Εμείς τι ζητήσαμε; Και ο κ. Τσιφοδήμος ως δήμαρχος τότε του δήμου Λιτοχώρου και το νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και η επιστολή του δημάρχου Δίου-Ολύμπου κινούνταν στην εξής κατεύθυνση: Επειδή υπερισχύει το προεδρικό διάταγμα των υπουργικών αποφάσεων ζητήσαμε ή ο πιερικός Όλυμπος να ακολουθεί τα όρια του εθνικού δρυμού ή εκεί όπου έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν αρχαία, να ακολουθήσει τα όρια των ζωνών.
Για παράδειγμα, στο Λιτόχωρο όπου υπάρχουν ζώνες οικιστικού ελέγχου, στην περιοχή μεταξύ Τοπόλιανης και Λεπτοκαρυάς όπου υπάρχει θεσμοθετημένη ζώνη για να χτίζονται κατοικίες, εκεί το έχουν κάνει αρχαιολογική ζώνη. Και τους λέμε: Εάν όντως υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, αποκαλύψτε τα, απαλλοτριώστε τις εκτάσεις και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Εάν δεν υπάρχουν αρχαιότητες, απελευθερώστε αυτούς τους χώρους προς όφελος των ιδιωτών, ώστε να μπορούν να χτίσουν», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.
Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ
Ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου, Σάκης Τσιφοδήμος, σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: Δήμαρχε, θέλω να επιτείνω αυτά τα οποία είπες και θέλω να πω ότι το πρόβλημα, βασικά, είναι η κ. Παντερμαλή (προϊσταμένη της ΚΖ’ εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας), η οποία είναι ανακόλουθη μ’ αυτά τα οποία λέει και κάνει. Άλλα μας είχε υποσχεθεί, άλλα τελικά κάνει και, δεν ξέρω, το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Θεωρώ ότι αυτή η υπουργική απόφαση (για την αναοριοθέτηση του Ολύμπου) δεν έχει καμία ουσία, ότι πρέπει να την προσβάλλουμε από κάθε άποψη και βεβαίως θα θέλαμε την έγγραφη άποψη των βουλευτών του νομού, της αντιπεριφερειάρχη, των δημάρχων και των υπολοίπων φορέων.
Ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
Από την πλευρά του ο Νίκος Λάππας επισήμανε, μεταξύ άλλων: Δηλώνω για μια ακόμη φορά σαν παράταξη δεν δεχόμαστε να μη μετέχουν στις αποφάσεις οι τοπικοί φορείς, πόσο μάλλον οι αιρετοί φορείς, αποφάσεις που αφορούν τον τόπο και το μέλλον αυτού του τόπου και σίγουρα δεν είναι καλό να λαμβάνονται αποφάσεις μέσα σε αρχονταρίκια ή μικρά γραφεία, σε κλειστές συγκεντρώσεις. Εάν υπήρχε τέτοια πρόθεση από την πλευρά της ΚΖ’ εφορείας ή από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, φυσικά και την καταδικάζω. Προσεκτικά βλέπουμε το θέμα και περιμένουμε τις επόμενες εξελίξεις.
Ο ΣΑΚΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ».
Μιλώντας για το θέμα αυτό ο Σάκης Καλαϊτζής και εκπροσωπώντας την παράταξη «Ολύμπια Γη», επειδή απουσίαζε ο επικεφαλής Κώστας Δημόπουλος, δήλωσε: Ως προς την αναοριοθέτηση του Ολύμπου, όπως πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος, δεν μπορεί να αποφασίζουν για εμάς κάποιοι άλλοι χωρίς εμάς. Και πολύ καλά κάνατε και εισβάλατε, εσείς και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, στα γραφεία…