Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που αναμένεται μετά τις διαδικασίες ελέγχου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.
Στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων: Συγκεκριμένα οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60% προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες "ποινές" μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμοι), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του "Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α".
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το Υπουργείο, εντοπίζεται στις Δ.Ε.Υ.Α.