PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ, ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΊΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Κάποτε μικρός μικρούλης στην Πλατεία της πόλης που με έφερε να ζήσω η αείμνηστη μάνα μου (κυρά Μαρούλα τ' όνομα της), νόμιζα πως... Πως αυτή η μεγάλη (τότε) πόλις, η πόλη μου, θα ήταν η αρχή του παραμυθιού που θα ζούσα. Στη ζωή που άρχιζε. Και πάντα την ήθελα καλύτερη. Με καλύτερη πλατεία, που την λέγαμε, πλατεία Ελευθερίας, δίχως το άγαλμα τότε... Με καλύτερους δρόμους, που τότε λίγοι μόνον είχαν άσφαλτο και οι άλλοι χαλίκι. Με καλύτερα σπίτια, γιγαντιαία στα μάτια ενός παιδιού, που μόνον ήξερε κάτι καλύβια του χωριού του κι όχι τις τετράγωνες ψηλές πολυκατοικίες.... Με καλύτερο πολιτισμό, μουσικές, στολίδια ή δενδρολούλουδα. Τότε η πόλις Αικατερίνη, ήταν για μένα όμορφη πόλις που την ήθελα πάντα ονειρεμένη πόλη. Κι ύστερα; Τι περίμενα ύστερα που άρχισα να μαθαίνω; Περίμενα βέβαια καλύτερο Δήμαρχο απ' τον Χαραλαμπίδη... Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Τερζόπουλο. Κι ύστερα; Καλύτερο απ' τον Αμοιρίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Χιονίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Κουκοδήμο. Τώρα;;; Ο Γιάννης Ντούμος μου έταξε πόλη. Να κάνει πόλη την Κατερίνη. Όμως να τώρα.... Τότε η πλατεία ήταν καλύτερη. Τότε οι δρόμοι εν τέλει ήσαν καλύτεροι. Τότε τα σπίτια, οι πλατείες, οι γειτονιές μας ήσαν καλύτερες. Τα πάντα τότε ήταν καλύτερα. Και κατέληξα. Τότε η πόλις Αικατερίνη ήταν ονειρεμένη πόλις.... Τώρα είπα και φώναξα ή ...κραύγασα στον εαυτό μου: πάψε βρε Κεραηλίδη να ελπίζεις να ζήσεις σε μια ονειρεμένη πόλη. Μάθε να ζεις στην πραγματική Κατερίνη. Μια Κατερίνη, που εν τέλει μπορεί να μην είναι η ονειρεμένη πόλη που έψαχνα, όμως είναι η δική μου Ονειρεμένη Κατερίνη.... Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009




Εντυπωσιακή ανακάλυψη




Περίλαμπρο ανάκτορο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλύπτεται στην Πέλλα

Ως το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο ανάκτορο της Μακεδονίας, όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, περιγράφουν οι αρχαιολόγοι το ανάκτορο που εντοπίστηκε στην αρχαία Πέλλα, έπειτα από τρία χρόνια ανασκαφών.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι εντυπωσιακά: Χώροι συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα, πισίνα, λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων ανάκτορο (μήκους 400 μ. και πρόσοψης 160 μ.) αποκαλύπτεται δυτικά του σημερινού χωριού και βόρεια του σημείου όπου βρίσκεται το νεοανεγερθέν Μουσείο Πέλλας.

Σύμφωνα με τα Νέα, στο εσωτερικό του ανακτόρου οι ανασκαφείς εντόπισαν χώρους δείπνων και συμποσίων και γύρω από την ενσωματωμένη στο κτίριο παλαίστρα ελαιοθέσια (χώροι όπου οι εκπαιδευόμενοι νεαροί βασιλόπαιδες άλειφαν με λάδι τα σώματά τους προετοιμαζόμενοι για αθλοπαιδιές).

Ο πυρήνας του κτιρίου των ανακτόρων χρονολογείται στα πρώιμα χρόνια, όπως και ολόκληρη η πόλη της Πέλλας.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο ανάκτορο στον μακεδονικό χώρο» δηλώνει ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου, ανασκαφέας της ευρύτερης περιοχής την τελευταία 25ετία, που μετέχει στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, με εισήγηση υπό τον τίτλο «Πέλλης βασίλειον».



Newsroom ΔΟΛ

“Η ΠΙΕΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ”

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ:
“Η ΠΙΕΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ”
Ο Τουρισμός αποτελεί για την χώρα μας μία κεφαλαιώδους σημασίας δραστηριότητα η οποία συμβάλλει πλέον στο 18 τοις εκατό του ΑΕΠ και στην δημιουργία 1 εκ. περίπου θέσεων εργασίας. Αποτελεί δε έναν από τους περισσότερο σημαντικούς και αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν συνυπολογίσουμε ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί σε επίπεδο μέσων όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται στο 12 τοις εκατό του ΑΕΠ και σε 7,7 εκ. εργαζόμενους μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο ο τουρισμός αποκαλείται πλέον η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της διατήρησης υψηλών και σταθερών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, κοινωνικής προόδου που να αναγνωρίζει τις ανάγκες όλων των πολιτών, όπως και της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος και συνετής χρήσης των φυσικών πόρων. Ο τουρισμός και η ανάπτυξή του είναι ένα από τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας, με παγκόσμια διάσταση. Περιλαμβάνει μεγάλο εύρος προϊόντων και προορισμών, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με αποκεντρωμένες, σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητες, συχνά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αποτελεί σήμερα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ευρώπης, με συνεχιζόμενες προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης και υπάγεται κυρίως στη σφαίρα της τοπικής και περιφερειακής ευθύνης.

Η χώρα μας είναι στις πρώτες 15 παγκοσμίως από πλευράς αφίξεων και στην πρώτη 10άδα από πλευράς εσόδων. Ο Νομός Πιερίας, ένας από τους κυριότερους τουριστικά νομούς της περιοχής, εκτείνεται ανάμεσα στις παρυφές των ιστορικών βουνών του Ολύμπου και των Πιερίων και τις πανέμορφες θαλάσσιες ακτές μήκους 70 χλμ. περίπου. Είναι συγκοινωνιακό σταυροδρόμι καθώς από τον Νομό διέρχεται η ΠΑΘΕ, η Εγνατία Οδός, σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και προαστιακός σιδηρόδρομος, και μετά την ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θες/νίκης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 ώρας από το Αεροδρόμιο Μακεδονία (παρότι βέβαια διακαής πόθος όλων μας είναι το Αεροδρόμιο στο Κλειδί), κάνοντας τον Νομό μας (χωρίς να αγνοεί κανείς βέβαια τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα των διοδίων καθώς και των κόμβων σύνδεσης της ΠΑΘΕ) εύκολα προσβάσιμο από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιμετρικά. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει το διαρκώς βελτιούμενο και επεκτεινόμενο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Νομού καθώς και τα σοβαρότατα εγχειρήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης μέσω του Πλαταμώνα και του Κίτρους. Διαθέτει περίπου 373 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 17.839 κλινών καθώς και 1150 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων με 18000 κλίνες και 35 camping δυναμικότητας 11000 ατόμων περίπου.

Ο τουρισμός της περιοχής μας από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν προσανατολισμένος κυρίως στον οδικό τουρισμό με ένα διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τα γεγονότα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας προκάλεσαν τα γνωστά προβλήματα στην διέλευση του οδικού Άξονα 10 με καταλυτικές συνέπειες στην πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων. Στην συνέχεια με την έντονη δραστηριοποίηση τόσο των συλλογικών φορέων όσο και της δημόσιας Διοίκησης (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) και σε συνέργεια με το ανήσυχο και δραστήριο επιχειρηματικό δυναμικό του Νομού, είχαμε το επιτυχημένο άνοιγμα νέων Αγορών όπως Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και πρόσφατα Κίνα και Αλγερία, και έτσι ο Νομός Πιερίας βρίσκεται σε μία σταθερή άνοδο καθώς η χώρα μας παράλληλα έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιεί τα οφέλη από την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Βέβαια η κρίσιμη διεθνής και εγχώρια σημερινή συγκυρία χωρίς να ανακόπτει την παραπάνω πορεία, δημιουργεί ερωτηματικά τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων του Νομού μας είναι ΜΜΕ οικογενειακού χαρακτήρα κυρίως, γεγονός το οποίο δίνει την δυνατότητα ελαστικοποίησης των όρων λειτουργίας τους καθώς διαθέτουν και την εμπειρία από την διαχείριση ανάλογων καταστάσεων στο παρελθόν. Είναι άλλωστε αυτή η δομή των επιχειρήσεών μας η οποία διασφαλίζει και την ροή του τουριστικού εισοδήματος σε πολύ ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού του Νομού μας κατατάσσοντας την τουριστική βιομηχανία κρίσιμο παράγοντα για την ευμάρεια των πολιτών και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η κυριότερη πρόκληση για τη βιομηχανία του τουρισμού, τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς του κατά τις δύο επόμενες δεκαετίες είναι η εξής: με ποιον τρόπο είναι δυνατή η διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας και της αναμενόμενης ανάπτυξης έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν υπερβαίνει τα όρια των διαθέσιμων πόρων, καθώς και τις δυνατότητες αναπαραγωγής των εν λόγω πόρων, παράλληλα με την εμπορική επιτυχία του τομέα. Καθώς το προϊόν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περιβαλλοντική, πολιτιστική και κοινωνική ποιότητα, ο τομέας - εάν δεν υπάρξει αειφόρος διαχείριση - κινδυνεύει να επιδεινώσει ή ακόμα και να καταναλώνει τη δική του βάση πόρων παραγωγής εσόδων, και επομένως να καταστεί οικονομικά και κοινωνικά μη βιώσιμος.

Με ειδικές στρατηγικές, οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να πληρούν αυτές τις απαιτήσεις αειφορίας, τις νέες προκλήσεις και τα αιτήματα από τις μεταβαλλόμενες τουριστικές τάσεις και δραστηριότητες και να συνεχίσουν να αυξάνουν τα εισοδήματα. Η πρόσφατη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε ένα αυξανόμενο αστικό πληθυσμό με περιβαλλοντική συνείδηση, που αναζητά ξεκούραση μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων και διακοπών ειδικών ενδιαφερόντων. Διαπιστώθηκε ότι το φυσικό περιβάλλον (σε μια αρμονική συμβίωση με το πολιτιστικό περιβάλλον) αποτέλεσε τον κύριο πόλο έλξης των τουριστών μας, αρχής γενομένης από τους μεμονωμένους-πρωτοπόρους τουρίστες των 10ετιών του 50 και του 60 και τους πρώτους οργανωμένους τουρίστες της 10ετίας του 70. Η αναζήτηση «απρόσβλητων», από την ανθρώπινη δραστηριότητα, φυσικών πόρων υπήρξε η βάση της ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού, όπως τον ζούμε σήμερα ενός Ελληνικού Τουρισμού ο οποίος βασίζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξή του στην προστασία του περιβάλλοντος σε όλες της τις εκφάνσεις Άλλωστε η αειφόρος ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται περισσότερο με την ανάπτυξη της ποιότητας παρά της ποσότητας.
Ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα του τουρισμού αναψυχής παγκόσμια αλλά και στον τόπο μας την Πιερία είναι η συγκέντρωσή του σε συγκεκριμένες, περιορισμένες εποχές του έτους, γεγονός που συνδέεται τόσο με το κλίμα όσο και με τις πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της καθημερινής ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εποχικό κορεσμό των υποδομών επικοινωνίας, των τουριστικών εγκαταστάσεων και της φέρουσας ικανότητας του Προορισμού με ευνόητα αποτελέσματα. Όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι τα επόμενα χρόνια, χωρίς κανείς να αγνοεί την δυναμική του δίπτυχου ήλιος – θάλασσα, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (όπως αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, ορεινός, θαλάσσιος, κοινωνικός, συνεδριακός, πολιτιστικός, θρησκευτικός και θεραπευτικός τουρισμός, γκολφ, θαλασσοθεραπεία, τουρισμός υγείας, γεωτουρισμός, τουρισμός περιπέτειας, γαστρονομίας, τουρισμός πόλεων κλπ), είναι η λύση για την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην προσέλκυση «ποιοτικού» τουρισμού, στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των νέων στις περιοχές τους, στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού και στην προστασία, διαχείριση και βιώσιμη ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων.

Ο Νομός Πιερίας διαθέτει εκτός από τις πολλές οργανωμένες Ακτές του (Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Αλυκές Κίτρους, Κορινός, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή, Βαρικό, Γρίτσα, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Παραλία Παντελεήμονα, Πλαταμώνας, Νέοι Πόροι) και μία σειρά από μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού. Διαθέτει το χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου το οποίο σε μία σπάνια συγκυρία απέχει περίπου 1 ώρα από την θάλασσα, καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς (Π. Παντελεήμονας, Π. Πόροι Π. Σκοτίνα, Μόρνα, Πέτρα, Π.Βροντού, Ανω και Κάτω Μηλιά, Κολινδρος, Λιτόχωρο, Δίον), πλήθος μνημείων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως ναοί και μοναστήρια, φεστιβαλικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ένα απαράμιλλο φυσικό ανάγλυφο (Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Πιέρια, Υγροβιότοποι των Αλυκών Κίτρους, το Δέλτα του Αλιάκμονα καθώς και του Πηνειού στους Ν.Πόρους) καθώς και πλήθος Αρχαιολογικών χώρων ( Αρχαίο Δίον, Ολυμπος, Αρχαία Πύδνα, Προϊστορικός οικισμός Μακρυγιάλου, Κάστρο Πλαταμώνα, Λουλουδιές Κίτρους, Λείβηθρα, Μεθώνη κ.α.). Διαθέτει την δυνατότητα ανάπτυξης συνεδριακού τουρισμού, τουρισμού γαστρονομίας, ιαματικού τουρισμού (Αλυκές Κίτρους) καθώς και τουρισμού περιπέτειας (ορειβασία, πεζοπορία, κατάβαση ρεμάτων, ορεινής ποδηλασίας, αναρρίχησης). Ωστόσο χωρίς να αποτολμούμε κάποια ιεράρχηση όλων αυτών, διαθέτει παράλληλα το μοναδικό στον κόσμο συγκριτικό πλεονέκτημα ενός διεθνώς πασίγνωστου brand name όπως είναι ο Όλυμπος με ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό και μυθολογικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με την τεράστια και διεθνώς αναγνωρίσιμη πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του αρχαίου Δίου των Μακεδονικών χρόνων, γεγονότα τα οποία σε συνέργεια με την ήδη υφιστάμενη τουριστική υποδομή της περιοχής όπως και αυτήν που μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς και την υπάρχουσα τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της Πιερίας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό γεγονός στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Η σημερινή πρωτοβουλία του δήμου Δίου ενταγμένη σε μία σειρά ανάλογων προηγούμενων δράσεων είναι εξαιρετικά καίρια γιατί ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του έχουν ως πυρήνα τις ΜΜΕ με αποτέλεσμα όχι μόνο την ευημερία των αριθμών ως ποσοτικά στοιχεία αλλά κυρίως την ανάπτυξη για τον άνθρωπο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, διαφυλάττοντας παράλληλα τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι εκτός από τον πολύ προσεκτικό και μακρόπνοο σχεδιασμό του στρατηγικού οράματος, η στενή και αρμονική συνεργασία όλων των τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών μέσα από έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο όπως συμβαίνει άλλωστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα, καθώς και η έντονη παρουσία της Πιερίας γενικότερα στον ευρύτερο αναπτυξιακό χάρτη. Κλείνοντας την εισήγησή μου θα ήθελα να τονίσω ότι πεποίθηση όλων μας άλλωστε είναι ότι ο τόπος μας η Πιερία μπορεί και οι πολίτες της θέλουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Σύσκεψη

Σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ)
για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

6η Απριλίου έτους 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00΄ μ., στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας (4ος όροφος, αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου), θα εξετασθούν και συζητηθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν στο Νομό μας κατά τη φετινή θερινή περίοδο, με σκοπό τη βελτίωση της αντιπυρικής προστασίας του Νομού.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Αφιέρωμα της ΕΡΤ WORLDστην Πιερία και στον Όλυμπο

Την Τρίτη 31 Μαρτίου, στις 11:30 μ.μ.
από το Δορυφορικό Πρόγραμμα της ΕΡΤ WORLD

Αφιέρωμα της ΕΡΤ WORLD
στην Πιερία και στον Όλυμπο


Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Όλυμπο και στην Πιερία από το Δορυφορικό Πρόγραμμα της ΕΡΤ WORLD θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πολίτες όλου του κόσμου, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009, στις 11:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για την εκπομπή «Νοσταλγία» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Μπαλοδήμου, εκπομπή που παρακολουθούν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια τηλεθεατές μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης.

Επί μία εβδομάδα συνεργείο της ΕΡΤ κατέγραψε τα ορειβατικά μονοπάτια και τους τουριστικούς προορισμούς του Νομού, με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και στην φιλοξενία των Πιεριέων. Μέσω της εκπομπής, που θα έχει διάρκεια 50 λεπτών θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να γνωρίσουν την ομορφιά του Ολύμπου και τη δυνατότητα που προσφέρεται στους επισκέπτες του βουνού για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μέσω της εκπομπής ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου στέλνει ένα μήνυμα στους πολίτες του κόσμου να στηρίξουν τις προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας για τη διεθνή ανάδειξη και προβολή του παγκόσμιου μνημείου της ιστορίας και της φύσης, τον Όλυμπο. Ο κ. Παπαστεργίου καλεί επίσης τους πολίτες να ψηφίσουν τον Όλυμπο ώστε να διακριθεί στα νέα επτά θαύματα της φύσης, στο διαγωνισμό που διεξάγεται από το Ίδρυμα New7Wonders, καθώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας αποτελεί την επίσημη επιτροπή υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.

Ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των Περιφερειών

Ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των Περιφερειών

Μέλος της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης των Μεσογειακών Χωρών ο Νομάρχης Πιερίας


Ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Των Περιφερειών στην Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση των Μεσογειακών Χωρών (EMRLA) ορίστηκε ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, σε ένα θεσμικό όργανο που συστήθηκε με στόχο τη βελτίωση της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Μεσογείου.

Η συμμετοχή του κ. Παπαστεργίου αποτελεί μεγάλη επιτυχία και τιμή για την Πιερία, καθώς η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση των Μεσογειακών Χωρών είναι ένα μόνιμο πολιτικό όργανο που εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με στόχο να αναγνωριστεί ως ένα συμβουλευτικό σώμα στις διαδικασίες της Βαρκελώνης που προβλέπει την ένωση των μεσογειακών χωρών. Μάλιστα, η πρόταση για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής έγινε μετά τη θέση που πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ίδρυσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Χωρών (EMPA).

Στο νέο θεσμικό όργανο, που συστήθηκε στις 16 Ιουλίου 2008, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Γαλλία συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών από την Επιτροπή των Περιφερειών που προέρχονται από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, της Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, καθώς και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Μοναδικός εκπρόσωπος στο συγκεκριμένο όργανο από την Ελλάδα είναι ο Νομάρχης Πιερίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Κυβέρνηση: "Κόμμα των άκρων το ΛΑΟΣ".
Μπακογιάννη: "Ακραίες οι θέσεις του".
Βουλγαράκης: "Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ακραίο".
Καρατζαφέρης: "Μην πυροβολείτε τον Βουλγαράκη".
Εσείς τι καταλαβαίνετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αν είναι πολιτικός αρχηγός, αυτά που λέει, τα λέει για να πείσει τους υπόλοιπους να τον ψηφίσουν. Σήμερα, ξέρουμε λοιπόν τι προτείνει ο κύριος Γιώργος: «Νέο συμβόλαιο με το λαό» και φορολόγηση του «προκλητικού πλούτου» .Μούρχεται αβίαστο γέλιο. Εγώ βλέπετε, όπως κι εσείς άλλωστε, γνώρισα κι απ΄ την καλή κι απ΄ την ανάποδη το …παλαιό συμβόλαιο του Ανδρέα με το λαό.