Ο νέος στόχος του Υπουργείου Τουρισμού;...Οσοι διαβιείτε εν Ελλάδι και δεν σας έχουν φορέσει ...φέσι μέχρι στιγμής λόγω των κανονικών και εκτάκτων φορολογικών μέτρων, καλό θα είναι να το προμηθευτήτε και λίαν συντόμως, γιατί θα το χρειαστείτε προκειμένου να συμβάλετε στην τουριστική ανάκαμψη της χώρας!
Μετά το πολύ επιτυχημένο «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα», ένα σύνθημα που ...
έκαναν πράξη σειρά ελληνικών κυβερνήσεων και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, τώρα έρχεται το νέο «κόνσεπτ» όπως διετυπώθη εμμέσως πλην σαφώς δια στόματος του κ. Νικολάου Καραχάλιου, Γενικού Γραμματέως του ΕΟΤ κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου-Group Therapy εις το γραφείον Τύπου της Ελλάδος εν Νέα Υόρκη.
Το «πρες κόνφερανς» έγινε με αφορμή το «Φέρστ Γκρικ Ινβέστμεντ Φόρουμ» (προφέρεται όπως το έγραψα, από τους διοργανωτάς τουλάχιστον) που παρουσίασε προ τριημέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις εγκαταστάσεις του οικονομικών θεμάτων τηλεοπτικού σταθμού «Μπλούμπεργκ». Παρέστησαν μεταξύ άλλων, η «σούπερ τσάρμινγκ» Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Υφυπουργός Αναπτύξεως Νότης Μυταράκης (αυτός πάλι Λατινιστί γράφει το όνομά του «Notis Mitarachi». Δεν ξέρω αν αυτό υποδηλώνει ιταλική καταγωγή ή αν θέλη να το φέρη πιο κοντά στην κρητική προφορά, δηλαδή στο Μυταραααάτσι. Εάν ισχύει το δεύτερο, για λόγους ορθοφωνίας απαιτείται ένα κλειστό ύψιλον στην αρχή, το δε παρατεταμένο α να είναι συνεχές και όχι διακεκομμένο), ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ (αυτό ούτε που έχω ιδέα τί είναι, μάλλον η πρωτεύουσα της Ταϊβάν) Γιάννη Εμίρη (αν και ο Εμίρης δεν ταιριάζει στην Ταϊβάν) και ο Πρόεδρος του «Invest in Greece» Άρης Συγγρός. Τώρα, τη σκοπιμότητα του συνεδρίου κι’αφού σε ενάμισυ μήνα θα γίνη το συνέδριο της «Capital Link» ως είθισται την τελευταία δεκαετία, δεν μπορώ να την κατανοήσω κι’ούτε υπάρχει λογική εξήγηση παρά τις διανθισμένες κενολογίες των σχετικών ομιλιών. Οπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Μυταραααάτσι στη συνέντευξη Τύπου («πρίτσινγκ του δε κουάιαρ», αφού δεν υπήρχε ούτε ένας μη Ελλην δημοσιογράφος. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί αν άκουγαν αυτά που είπαν θα ενθυμούντο τον Ακη Τσοχαντζόπουλο που ως υπουργός Αναπτύξεως είχε ξεπετάξει ένα μνημειώδες λογίδριο ενώπιον Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων, αφήνοντας εποχή με τη μαλακία που τον έδερνε) «οι επενδυτές περιμένουν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ασφάλειας και τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά», ειδάλλως δεν πρόκειται να ρίξουν χρήμα. Σου λέει αν είναι η Ελλάδα να πάη πίσω στη δραχμή, καλύτερα να περιμένουμε να τα πάρουμε όλα κοψοχρονιά. Μετά το άδειασμα του Υφυπουργού Αναπτύξεως, τα σχόλια περιττεύουν ως προς το συνέδριο. Χώρια που το «Μπλούμπεργκ» δεν επέτρεψε δημοσιογραφική κάλυψη, κάτι ξέρουν αυτοί. Από την άλλη βέβαια, είναι δικαίωμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ψάχνη για ...κορόιδα όπου γης, μόνο που εδώ υπάρχουν μεγαλύτερες κουφάλες και δεν μασάνε ούτε μηρυκάζουν.
Επανερχόμενοι λοιπόν στο Γκρούπ Θέραπι ή Συνέντευξη Τύπου όπου κυριάρχησε στον αέρα καταιγιστικώς και αορίστως η «εξωστρέφεια» άσχετα αν δεν είπαν απολύτως τίποτα ανοιχτόμυαλο ή καινοτόμο (εκτός κι’αν με την εξωστρέφεια εννοούν κυρίως τα ταξίδια), ερωτηθέν λοιπόν το πάνελ σχετικά με την επικείμενη διακοπή των απευθείας πτήσεων για Αθήνα – πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα, για να δήτε που καταντήσαμε – και τί μπορεί να σημαίνη αυτό για τον τουρισμό (αφού ο κόσμος χρειάζεται μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάη κάπου και τα υπερωκεάνεια έχουν σταματήσει τα ταξίδια!) ο κατά τα άλλα ευφυής Νίκος Καραχάλιος είπε ότι δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα, αφού όπως του εξεμυστηρρεύθη ταξιδιωτικός πράκτορας, υπάρχει μεγάλη άνοδος Αμερικανών τουριστών προς το ...Μαρακές, άσχετα αν δεν υπάρχη απευθείας πτήση με τις ΗΠΑ!
Να λοιπόν, πόσο απλό ήταν και εμείς σπαζοκεφαλιαζόμαστε τόσον καιρό και μας είχε πιάσει κατάθλιψη από την στενοχώρεια (και δυσκοιλιότητα είναι η αλήθεια. Τώρα μπορούμε επιτέλους να κάνουμε και εμείς λίγη ...εξωστρέφεια για να ανακουφιστούμε)! Ανοδος θα υπάρξη ακόμη κι’αν δεν έχουμε αεροπλάνα να φέρουν τον κόσμο, οι Αμερικανοί θα έλθουν εν ανάγκη κολυμπώντας ή σε σχεδίες μαζί με τους λαθρομετανάστες από τις τουρκικές ακτές! Δεν αποκλείεται μάλιστα η ευφυής αυτή ιδέα στην προέκτασή της να λύση και το πρόβλημα της αθρόας εισροής παρανόμων μεταναστών, διότι αν οι Τούρκοι δουν ότι μαζί τους έρχονται και οι Αμερικανοί τουρίστες, σίγουρα θα τους σταματήσουν αντί να μας κοροϊδεύουν!
Τώρα, το φαεινότερον του ηλίου γεγονός ότι η Αθήνα σε επίπεδο συμβολισμού και αν μη τί άλλο, δεν μπορεί να συγκριθή με το συμπαθέστατο, κατά τα άλλα Μαρακές, διέφυγε, προς στιγμήν θέλω να πιστεύω, του κ. Καραχάλιου. Το ότι συμβολικά και μόνο είναι ανεπίτρεπτο το κέντρο του κόσμου, η Νέα Υόρκη, να μην συνδέεται απευθείας με την κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού (και τις άλλες παπαριές που λέμε και κάποιοι ευτυχώς πιστεύουν) κι’αυτό παραγνωρίστηκε. Δεν βαριέσαι, ας όψεται το «εχπίντιενσι» της νέας «εξωστρέφειας» όπως αυτή εκφράζεται με την περισσότερη απομόνωση που συνεπάγεται η απουσία απευθείας πτήσεως!
Παρεπιπτόντως, μέχρι στιγμής μόνο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν κάνει πράξη την ...«εξωστρέφεια»: Η ΦΑΓΕ έφυγε. Η Ελίτ έφυγε. Η Shell έφυγε. Η Coca Cola έφυγε, όπως κι η Carrefour, η Aldi, η Fnac. Η Credit Agricole κι’η Societe General έφυγαν. Φεύγουν η Citibank η HSBC και η Μιλλένιουμ. Στο τέλος θα φύγη και η ...εξωστρεφής κυβέρνηση και θα μείνη ο Τσίπρας με το πάλαι ποτέ ...Εσωτερικού!
(Νίκο με στενοχώρησες, διότι εν αντιθέσει με πλείστους άλλους στο κυβερνητικό σκορποχώρι έχεις μυαλό και επιτελικές ικανότητες. Οσο ελκυστικό κι’αν είναι ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη το Φθινόπωρο, με το λυκόφως του καλοκαιριού και τα πορτοκαλιά του Χάλουιν, τί δουλειά είχες να συμμετάσχης σε ένα συνέδριο άνευ νοήματος, όπως κατ’ουσίαν είπε και ο Μυταρααααάτσι; Οσο για τη συνέντευξη (που έγινε περισσότερο για να μεταφέρη στην Ελλάδα το πόσο σκληρή και επιτυχημένη δουλειά έκανε η αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της), κάτσε στην άκρη και άσε τους άλλους «του λιβ δέιρ μυθ» διότι στην Ελλάδα πλέον οι υπουργικές θέσεις διαρκούν όσο και τα γιαούρτια στα ράφια των σούπερ μάρκετ! Πρόσεξε Νίκο, γιατί το Καραχάλιος από το ...Καραχάλιας απέχει μόνο ένα μόριο στο γράμμα «ο»...)
Συνεχίζοντας την «επιχειρηματική» λογική Γερουλάνου - αυτό για όσους κινδυνολόγους λένε ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην ελληνική πολιτική - η χαριεστάτη (η αλήθεια να λέγεται!) Υπουργός Τουρισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, είπε κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως, αυθόρμητα και με φρεσκάδα κορασίδος που έχει μόλις περάσει «οντισιόν» σε ελληνική τηλεοπτική παραγωγή, ότι ο ιδιωτικός τομεύς θα φροντίση να λύση το πρόβλημα εφόσον υπάρξη ζήτηση! Τέτοιος επιχειρηματικός οίστρος ξαφνικά στην κρατικιστική Ελλάδα! Να ο νέος άμεμος (κοπανιστός) που όλοι εμείς οι κακεντρεχείς περιμέναμε για να διώξη τη θολούρα του παρελθόντος και να ανατείλη τον νέον αιώνα του γένους!
Βέβαια, για τη στρατηγική και εθνική σημασία της αεροπορικής γραμμής δεν ενοχλήθηκε κανένας να πη δυό λέξεις! Οτι δηλαδή με την ελαχιστοποίηση πτήσεων και την υπερβολική αύξηση των τιμών η ελληνοαμερικανική οικογένεια έπαψε να ταξιδεύη κάθε καλοκαίρι όπως έκανε παλιά μεγαλώνοντας τα ελληνοαμερικανάκια με απτή αίσθηση ελληνικής πατρίδας, συντηρώντας σπίτια, φέρνοντας φίλους και γενικά εμπεδώνοντας αυτή τη σχέση στη βάση της κοινής καταγωγής. Κι’άφηνε χρήμα στις τοπικές κοινωνίες, πολλές από τις οποίες σε ακριτικές περιοχές και νησιά. Ξαδέρφια γνωρίζονταν μεταξύ τους, φιλίες χτίζονταν και δένονταν για πάντα, η πολυδύναμη σχέση με παππούδες και γιαγιάδες έκανε τη δική της θετική διάβρωση, τα καλοκαιρινά παιχνίδα, οι έρωτες, όλα αυτά που κρατούσαν μια πολυπληθή κοινότητα εδώ, πολλές φορές κατά το ήμισυ ελληνική, σε άμεση και ζωντανή σύνδεση όχι απλά με μια όμορφη χώρα, αλλά με μια δεύτερη πατρίδα. Αυτά τα ...ψιλά όμως δεν φαίνεται να μετράνε στους νέους «επιχειρηματίες» του υπουργείου!
Αλλά και με βάση την πραγματικά επιχειρηματική λογική να το δη κανείς, είναι ηλίθιοι οι Τούρκοι που έχουν τρεις πτήσεις την ημέρα από Νέα Υόρκη και από άλλες ετπά νομίζω πόλεις των ΗΠΑ, εκεί που δεν πάταγε ψυχή στην Τουρκία; Και απαιτούν θεώρηση εισόδου (βίζα) που κοστίζει 100 δολάρια το άτομο. Αυτοί περιμένανε από τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείς να αναπτύξουν τον τουρισμό τους εφόσον πρώτα θα βλέπανε το επιχειρηματικό τους συμφέρον; Και δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πρέπει μετά την τραυματική εμπειρία της Ολυμπιακής να αποκτείση εκ νέου κρατικό αερομεταφορέα, υπάρχουν όμως τρόποι να δώση κίνητρα και εφόσον προκύψη ο κατάλληλος σχεδιασμός να ανατεθή ενδεχομένως η γραμμή σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού. Ισως σε πάνω από μία.
Αντί λοιπόν οι ...επιτελάρχαι του υπουργείου νά’ρχονται εδώ σε συνέδρια βιτρίνας και να λένε τα ίδια ακριβώς πράγματα που ακούμε επί 30 χρόνια - έστω και με διαφορετικά λόγια, η αλλαγή συσκευασίας δεν σημαίνει απαραιτήτως αλλαγή προϊόντος - ας καθήσουν κάτω και με τη βοήθεια σοβαρών εμπειρογνωμώνων, κυρίως του εξωτερικού, να δούνε τί θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να μπουν κάποιες στέρεες βάσεις που θα ξαναφέρουν πρώτα τους ομογενείς και εν συνεχεία όλους τους άλλους στην Ελλάδα. Ο χρόνος τρέχει κι’όπως προείπα, οι υπουργικές και άλλες θέσεις έχουν εξαιρετικά περιορισμένη ημερομηνία λήξεως ...
Δημήτρης Ρομποτής D.R.
ΥΓ: Καλά, κάποιοι υπουργεύοντες και μεγαλοθεσίτες μπορεί να είναι άπειροι, αφελείς, ασθενείς έως μέτριοι, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε ανά περίσταση επίπεδα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση ευτυχεί να έχη σε ένα από τα πηδάλιά της τον ελλογιμότατο και καλλικέλαδο Χρύσανθο Λαζαρίδη του οποίου οι γνώσεις περί ΗΠΑ είναι ευρείες και από πρώτο χέρι. Θα αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία προς την κυβέρνησή του και την Ελλάδα γενικώς, αν πριν έρθη κάποια αντιπροσωπεία εδώ, τους έκανε ένα «μπρίφινγκ» και τους έβαζε να πουν το μάθημά