PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μ. Μίχου: «Ο επενδυτικός νόμος αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια όλων μας»

«Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην επιτυχία της προσπάθειας για ανάπτυξη. Και η επιτυχία, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα κριθεί κατά την εφαρμογή του επενδυτικού νόμου» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή για τον επενδυτικό νόμο, η Βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος αναπτυξιακός νόμος να μην είναι ένα ακόμη εφαλτήριο για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «τα αποτελέσματα αυτά τα ζήσαμε και δεν θέλουμε να επαναληφθούν».

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Για πάνω από τρεις δεκαετίες ζούμε σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και διεθνούς ανταγωνισμού. Όμως, η στάση μας ήταν σχεδόν πάντοτε παθητική. Προσπαθούσαμε, συνεχώς, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνουμε μέρος τους.

Η πρόσφατη έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε. για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα επιβεβαιώνει αυτή ακριβώς την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν για το 2009, μόλις το 13% των προϊόντων που παράγουν οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εντελώς καινοτόμο, επίδοση η οποία μας κατατάσσει τελευταίους στις χώρες καινοτομίας. Επιπλέον, μόλις το 7% των νέων επιχειρήσεων δημιουργεί μια νέα αγορά για να απευθύνει τα προϊόντα της, ενώ το επίπεδο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες παραγωγής είναι σε μεγάλο βαθμό παρωχημένο.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα στοιχεία που λείπουν από την ελληνική οικονομία, από την ελληνική παραγωγική διαδικασία. Εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έξω, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία θα χαρακτηρίζονται από μια θετική σχέση κόστους – ποιότητας.

Αυτή ακριβώς την αλλαγή επιχειρεί να σηματοδοτήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Είναι μια αλλαγή, η οποία θα δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες επιχειρηματίες να διεκδικήσουν με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά.

Αυτό αποτυπώνεται, κατά την άποψή μου, στους τέσσερις βασικούς στόχους του νομοσχεδίου:

Πρώτον, ενίσχυση της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής με έμφαση στην καινοτομία, δεύτερον, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τρίτον, ενίσχυση της απασχόλησης και τέταρτον, περιφερειακή συνοχή.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Για να επιτευχθούν, βέβαια, τα παραπάνω χρειαζόμαστε αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία στην παρούσα φάση έχουν την μορφή ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για: φορολογικές απαλλαγές, επιχορήγηση κεφαλαίου, επιχορήγηση χρεολυσίου μακροπρόθεσμου δανείου μέχρι 10 έτη και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου προκύπτει ότι η κατανομή αυτών των εργαλείων δεν είναι ισόρροπη. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων.

Η επιλογή, βέβαια, αυτή εξηγείται και λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Πρέπει, όμως, κατά την γνώμη μου, να επανεξεταστεί.

Οι φοροαπαλλαγές, για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων έχουν νόημα όταν προσφέρονται σε επιχειρήσεις με σημαντική κερδοφορία. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αυτές είναι μεγάλες σε κλίμακα κατά κανόνα, εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν είναι οι πρώτες που χρειάζονται αυτή την στιγμή ενίσχυση.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΙΣ Μ.Μ.Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Ενίσχυση – και μάλιστα άμεση – χρειάζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα, τα οποία απειλούν ευθέως την βιωσιμότητά τους. Η επιλογή αυτή, αν και αποτυπώνεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή συνοχή, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό χωρίς την αύξηση του ποσοστού των χρηματικών ενισχύσεων.

Η ΠΙΕΡΙΑ

Η Πιερία βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία ενισχύσεων με το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. να βρίσκεται στο 64.44% του μέσου ελληνικού όρου, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για την Αττική φτάνει το 134,48%. Μιλάμε για μια απόκλιση της τάξης του 70%.

Εάν προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με φοροαπαλλαγές, δεν θα καταφέρουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση. Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε και την μέχρι σήμερα αντιαναπτυξιακή στάση των ελληνικών τραπεζών τότε τα περιθώρια κινήσεων περιορίζονται σημαντικά. Πιστεύω ότι η αναπροσαρμογή της κατανομής των χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς όφελος των ενισχύσεων κεφαλαίου θα μας οδηγήσει, κατά την άποψή μου, σε καλύτερα αποτελέσματα. Αποτελέσματα τα οποία θα έχουν διάχυτο όφελος στην κοινωνία. Δεν θα τονώσουν μόνο τους οικονομικούς δείκτες, αλλά παράλληλα θα καταπολεμήσουν την ανεργία , που συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία βλέπουμε ότι η ανεργία είναι στο 13.5%, και πλήττει, φυσικά, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Στην Πιερία, επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τον επενδυτικό νόμο, είναι το θέμα του τουρισμού. Πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι μικρές επιχειρήσεις κάτω των τεσσάρων αστέρων, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στις ενισχύσεις του νέου επενδυτικού νόμου.

Θα πρέπει όμως και οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα να βγουν το συντομότερο δυνατό , ώστε να συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση του νόμου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όλων μας. Μαζί με το Ε.Σ.Π.Α. και το Ε.Τ.Ε.Α.Ν. θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται είναι πολλές και για την αξιοποίησή τους θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι είναι χρήσιμη η προετοιμασία από το Υπουργείο μιας μεγάλης καμπάνιας ενημέρωσης για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Έτσι πιστεύω ότι ο κάθε ιδιώτης θα είναι σε θέση να γνωρίζει το έργο του Υπουργείου σας, το έργο που παράγει η Κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν προτίθεται να επενδύσει άμεσα.

Ομιλία του βουλευτή Γ. Αμοιρίδη επί του νομοσχεδίου για την Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων

Ο βουλευτής Πιερίας, έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που επιχειρεί να επαναφέρει την χώρα μας όχι απλά στο δρόμο μιας αόριστης ανάπτυξης, αλλά της βιώσιμης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον την καινοτομία και την έρευνα.

Ο κ. Αμοιρίδης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με εκείνες που έχουν θεσμοθετηθεί μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον «Καλλικράτη», το νομοσχέδιο για το fast track, τη διαφάνεια, αλλά και με τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη 400.000 θέσεων εργασίας.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην γενικότερη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας πως η μείωση των επενδύσεων στην Ευρώπη αγγίζει το 20%, όταν στις ΗΠΑ αυτές έχουν αυξηθεί κατά 43% και στην Ασία κατά 10%. «Φαίνεται ότι κάποιοι διστάζουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο κλίμα μπορεί να ανατραπεί μόνο από τις εγχώριες επιχειρήσεις και για αυτό τα κίνητρα που δίνονται από το νέο νόμο πρέπει να έχουν αποδέκτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίθετα με τη λογική του νόμου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση (λογική την οποία χαρακτήρισε πελατειακή), το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η σημερινή κυβέρνηση έχει πυξίδα και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στηρίζει ξεκάθαρες δράσεις, όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η έρευνα. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο που μπορεί κάποιος να καταθέσει την αίτησή του (και αυτό είναι ξεκάθαρο), δυο φορές το χρόνο. Δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα και προβλέπεται σταθερό ποσό για κάθε περιφέρεια. «Ξέρουμε πού πηγαίνουμε, με τι ποσά πηγαίνουμε και πώς θα φθάσουμε στο στόχο μας. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις περιφερειακές αρχές, με το τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει κάθε περιφέρεια, ώστε να αρθούν και ενδοπεριφερειακές ανισότητες», συμπλήρωσε ο βουλευτής Πιερίας, ο οποίος χαρακτήρισε «στρεβλό» το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, όπου το 65% και πλέον του ΑΕΠ παράγεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει πλέον ο Καλλικράτης, αλλά έχω την αίσθηση ότι λείπει η ταχύτητα από αυτόν τον σχεδιασμό» είπε, εκτιμώντας πως έως ότου οι νέοι δήμοι να συγκροτήσουν τις πολεοδομικές υπηρεσίες θα δημιουργούνται προβλήματα σε νέες επενδύσεις «και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην Ελληνική περιφέρεια, αναφέρθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα, Η υπογεννητικότητα στη νότια Ελλάδα φθάνει το 7% και στη βόρεια Ελλάδα το 22%, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε τα οποία όπως είπε, είναι πριν ξεκινήσει η κρίση να γιγαντώνεται. «Όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μπορεί να ξεπεράσουμε και το 30% από πλευράς υπογεννητικότητας και δεν ξέρω για ποιον παλεύουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει η Κυβέρνηση να το δει στο σύνολό του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμοιρίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της αύξησης του αγροτικού πληθυσμού μετά από πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την πολιτεία, ώστε να δώσει νέα δυναμική στην περιφέρεια. «Αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερες υποδομές και έργα στην περιφέρεια», είπε. Στο σημείο αυτό, πρότεινε από τα 8,5 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ, τα 4,5 δισεκατομμύρια (τα οποία είναι η συμμετοχή του Κράτους) και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κατευθυνθούν σε πολλά μικρά έργα, «τα οποία και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής».

Επενδυτικός νόμος και Πιερία

Όσον αφορά τον επενδυτικό νόμο και το νομό μας, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι επιβάλλεται να προβλεφθεί η χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζεται με τη δημιουργία «brand name». Όπως τόνισε, για την Πιερία, η οποία έχει σημείο αναφοράς τον Όλυμπο, «θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να δημιουργήσουν brand name με χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου».

Ύστερα από πρόταση του κ. Αμοιρίδη, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατέθεσε τροπολογία στην οποία συμπεριλαμβάνονται στον επενδυτικό νόμο και τα τουριστικά καταλύματα τριών αστέρων. Επίσης, ο κ. Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ την αντικατάσταση των φορτηγών μεταφορών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.

Πηγή. Ολύμπιο Βήμα

Θ Παπαγεωργίου: «Το πρόγραμμα LEADER «εργαλείο» στήριξης την τοπικής οικονομίας»

Ανακοινώθηκε πρόσφατα το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER για τον Νομό Πιερίας, με την δημοσιοποίηση της 1ης Προκήρυξης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα 4: «Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER» του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2077-2013».

Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου ζήτησε και είχε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2011, συνάντηση με στελέχη της «ΠΙΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ» προκειμένου να ενημερωθεί για το οικονομικό μέγεθος του προγράμματος, τις περιοχές παρέμβασης – εφαρμογής του προγράμματος LEADER στην Πιερία καθώς και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται.

Όπως ενημέρωσαν τον κ. Παπαγεωργίου τα στελέχη της ΠΙΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ κ. Παρτσαλίδου και κ. Ζαπουνίδης, με το πρόγραμμα LEADER έχουν εξασφαλιστεί για την Πιερία 6.500.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης ενώ το συνολικό πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ.

Η ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ξεκινά από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011, ενημερωτικές συναντήσεις ανά Δημοτικό και Κοινοτικό Διαμέρισμα, σε ολόκληρη την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος LEADER, με σκοπό την ενημέρωση των όλων των ενδιαφερομένων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «το πρόγραμμα LEADER αποτελεί βασικό «εργαλείο» στήριξης της τοπικής οικονομίας και της αγροτικής ανάπτυξης

Το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER διαθέτει όραμα και στρατηγική για την ανάπτυξη της Πιερίας, συμβάλει στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της αγροτικής οικονομίας η οποία αποτελεί ανάχωμα στην ερήμωση, την εγκατάλειψη και τον μαρασμό των χωριών μας.

Συμβάλει επίσης σημαντικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αύξηση της απασχόλησης.

Γι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και στην κατεύθυνση αυτή είμαι διατεθειμένος να συμβάλω και να βοηθήσω όσο μπορώ»

Πηγή. Ολύμπιο Βήμα

Ο αγώνας για την κατάργηση όλων των διοδίων μπορεί να κερδηθεί!


Ο αγώνας για την κατάργηση όλων των διοδίων πρέπει να ενταθεί, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Ο αγώνας αυτός μπορεί να κερδηθεί σπάζοντας αρχικά έναν από τους κρίκους της αντιλαϊκής αλυσίδας, για να ακολουθήσει το σπάσιμο και άλλων.

Αυτήν τη στιγμή είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της, που εξασφαλίζει τυπική νομική κάλυψη σ’ αυτούς, που άγρια μας εκμεταλλεύονται, έχει απέναντί της την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτό αργά η γρήγορα θα εκφραστεί δυναμικά.

Το κίνημα κατά των διοδίων, κατά της πολιτικής τους, κατά της άγριας εκμετάλλευσης, ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ούτε η πολυποίκιλη τρομοκρατία, ούτε η σκανδαλώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, θα σταθούν ικανές για να ανακόψουν αυτήν την πορεία.

Η πρόκληση είναι μεγάλη!“

Δημήτρης Τσιμούρας

--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 begin_of_the_skype_highlighting 23510 31906 end_of_the_skype_highlighting / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr

Ιδού ο Κεραηλίδης Δημήτρης ποζάρει.

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το Τοπικό Συμβούλιο Κούκου.


Συνάντηση με το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κούκου είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κούκου Νικόλαος Τοστσίδης, ο τοπικός σύμβουλος Αναστάσιος Ταγκαλίδης, ο ιερεάς του Ι.Ν. Αγίου Δημήτρίου Παντελής Ιλβανίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου « Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» Αγάπιος Φιλοκώστας.

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου ενημέρωσαν την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είναι κατ’ εξοχήν αγρότες. Βασικό αίτημα του συμβουλίου είναι να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των υποδομών της αγροτικής οδοποιίας για ασφαλή και άνετη πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους.

Η κ. Μαυρίδου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεμάτων της περιοχής και δεσμεύτηκε να στηρίξει και να εξετάσει τα αιτήματα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Κούκου.

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.




Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2011 στο γραφείο της (Διοικητήριο) ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο περιφερειακός τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Tράντης, ο Βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πολιτευτής Αστέριος Τόκας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μόσχος Γιαλένιος, ο Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωάννης Κουρινιώτης, ο Γραμματέας Ξενοφών Μπαραλιάκος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μακρίδης και Δημήτρης Τσιμήτρης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού ευχήθηκε καλή χρονιά στον κ. Στυλιανίδη, τον καλωσόρισε και συζήτησε μαζί του σχετικά με τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Πιερία.

Η κ. Μαυρίδου αρχικά αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του Ν. 3852/10 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και στους βασικούς άξονές του. Επεσήμανε τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα περιφερειακή αρχή ως προς το περιεχόμενο και την εφαρμογή του νόμου, με τις επερχόμενες μετατάξεις υπαλλήλων και γενικότερα τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε πως προτεραιότητα της είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμό της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Από τα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν το σημαντικό πρόβλημα των διοδίων που αντιμετωπίζει ο νομός Πιερίας. Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε λεπτομερώς τόσο από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου όσο και από όλους τους παρευρισκομένους για το ιστορικό των διοδίων, τις δεσμεύσεις από την Πολιτεία προς τους κατοίκους της περιοχής, τη σύμβαση με την εταιρία, την κάρτα ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων των περιοχών που δραστηριοποιούνται καθημερινά πέριξ των σταθμών διοδίων και τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για αυτό το σημαντικό πρόβλημα όπως η κατασκευή παράδρομων, η μείωση της τιμής των διοδίων κ.ά. Ο κ. Στυλιανίδης με την σειρά του υπογράμμισε πως «Εκτός από τις ομάδες εργασίας, οι οποίες συστήνονται αυτή τη στιγμή για τα θεματικά προγράμματα με άξονα τα υφιστάμενα υπουργεία, το δεύτερο βήμα είναι να στηθούν ομάδες ανά περιφέρεια και νομό οι οποίες θα δουλέψουν μαζί με τους περιφερειακούς συνδυασμούς αλλά και με τους δήμους και οι οποίες θα πλαισιωθούν από ανθρώπους που θα μας υποδείξετε για τα διάφορα θέματα, προκειμένου και σε επίπεδο νομού η προγραμματική θέση που θα διαμορφώσει και θα υποστηρίξει διαχρονικά το επόμενο διάστημα η ΝΔ, να είναι συμβατή με αυτό που υποστηρίζει ο περιφερειακός μας συνδυασμός, οι βουλευτές και οι δημοτικές μας παρατάξεις και έτσι να είμαστε πιο αποτελεσματικο».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης και εκμίσθωσης του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, για το οποίο πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών από την Εταιρεία Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων. Η κ. Μαυρίδου τόνισε πως κύριο μέλημα είναι ο χρόνος εκμίσθωσης, για τον οποίο θα προταθεί ο χρόνος των 40 ετών αντί των 60 ετών, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης βασικό στόχο αποτελεί η επένδυση του κάμπινγκ του ΕΟΤ να τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να αποδίδει τα μέγιστα οφέλη τόσο για τον ίδιο τον επενδυτή, όσο για όλους τους Πιεριείς με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον.

Ο κ. Στυλιανίδης από την πλευρά του επεσήμανε πως «Το ζήτημα είναι ο επενδυτής να μπορέσει να φέρει το κεφάλαιο εδώ ώστε μετά να έχει τη δύναμη να φέρει και κόσμο για να ευνοηθεί όλη η τοπική κοινωνία».

Στην συνέχεια τονίστηκαν και άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν το νομό Πιερίας, όπως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, η μείωση των αγροτικών εισοδημάτων, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και οι τρόποι στήριξης της καπνοκαλλιέργειας της Κατερίνης. Η κ. Μαυρίδου τόνισε εκτός των άλλων ότι ως Αντιπεριφέρεια «στοχεύουμε στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσο της πιστοποιημένης καλλιέργειας, την προβολή των τοπικών προϊόντων μέσου της σύνδεσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και την δυνατότητα μεταποίησης και τυποποίησης των τοπικών προϊόντων».

Τέλος, στη συζήτηση αναφέρθηκε και το θέμα της μετατροπής των λιμενικών υποδομών της Πιερίας σε τουριστικές μαρίνες, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ειδικών χώρων για τους αλιείς και ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών όπως τη θαλάσσια σύνδεση της Πιερίας με τη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τη θαλάσσια σύνδεση των λιμανιών της Πιερίας μεταξύ τους και την ανάπτυξη των λιμανιών της Πιερίας σε εμπορικά όπως αυτό της Γρίτσας.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας προσέφερε στον κ. Στυλιανίδη αναμνηστικά δώρα από την Πιερία.

Ο Απόστολος Λάγιος κάθε μέρα στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 101 λέει τα νέα της Πιερίας

Κάθε μέρα στις 20.10 περίπου, Δευτέρα έως Παρασκευή ο δημοσιογράφος και συνεργάτης της Λευτεριάς Λάγιος Απόστολος λέει τα νέα της Πιερίας στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 101 στην εκπομπή του Μάντζιου Κώστα.

Με πρόθεση η προσφυγή στο ΔΝΤ


Πρόθεση καταλόγισε στην Κυβέρνηση, για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος το Σάββατο το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Πιερίας.

Ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε στην Κατερίνη το Σάββατο, προσκεκλημένος στον ετήσιο χορό της ΝΟΔΕ Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο κ. Στυλιανίδης, συναντήθηκε το πρωί του Σαββατου με το δήμαρχους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, αλλά και με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας. Αργότερα, είχε συνάντηση με στελέχη συνδικαλιστές του κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για τις καινοτομίες που εισάγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επαφή με πολίτες, φορείς και οργανώσεις, στο πλαίσιο τη συνδιαμόρφωσης του προγράμματος που θα παρουσιάσει στο λαό και το οποίο όπως εκτίμησε, θα κληθεί πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύουν κάποιοι να εφαρμόσει.

Ο πρώην υπουργός, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση της χώρας, ενώ δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει «διακομματική και διαχρονική» ευθύνη. Όπως υποστήριξε, η παγκόσμια κρίση απλά ανέδειξε πιο έντονα τις στρεβλώσεις του οικονομικού μοντέλου, πάνω στο οποίο κινήθηκε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο κ. Στυλιανίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «ενσυνείδητα» επέλεξε την απραξία για πολλούς μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ώστε να οδηγήσει με σίγουρο τρόπο την χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατηγορώντας τον ότι άνοιξε την κερκόπορτα για να εισβάλει το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τίποτα δεν μαρτυρά, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε από τον Σεπτέμβρη του ’09 έως τον Μάρτη του 2010, να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη», υποστήριξε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει ήδη στην ανεργία 650.000 νέους «κυρίως επιστήμονες, οι οποίοι σκέφτονται τη μετανάστευση».
«Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας όμως πως «τα εγκλήματα που έγιναν από το Σεπτέμβρη του 2009 και μετά, είναι χαρακτηριστικά». Ο κ. Στυλιανίδης, άφησε αιχμές για την απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας πως «οι έλληνες παλέψαμε τη φτώχεια μας και στο παρελθόν, αλλά χωρίς εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», εκφράζοντας την άποψη ότι «πίσω από τα οικονομικά υπάρχουν ουρές εθνικών θεμάτων».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική την χαρακτήρισε «εσφαλμένο μείγμα πολιτικών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επί 1,5 χρόνο άφησε τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε, ότι το κόμμα του θα στηρίξει «στοχευμένες» μεταρρυθμίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συμπράξει σε μια φιλοσοφία η οποία θα σώσει την Ελλάδα, «διαλύοντας τους Έλληνες», όπως είπε.
«Υπήρχε άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση», είπε αναφέροντας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ τάχθηκε κατά της περιοριστικής πολιτικής η οποία δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα και αντί να μειώνει τον πληθωρισμό, τον αυξάνει.
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, κάτι που το κάνει με πρόθεση, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Για τον ίδιο λόγο, σημείωσε ο πρώην υπουργός, έστησε και τις εξεταστικές επιτροπές, όπου ακόμη και στο «υποτιθέμενο σκάνδαλο (όπως το χαρακτήρισε), του Βατοπαιδίου η έρευνα σταμάτησε σε «πράσινους σκελετούς» και σε εταιρίες που εμπλέκονταν πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Για το κίνημα κατά των διοδίων
Ο κ. Στυλιανίδης, ρωτήθηκε και για το κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων, υποστηρίζοντας ότι αυτό εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι είδαν να θίγονται βασικά δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, επειδή το κράτος ή οι εταιρίες δεν σεβάστηκαν συμβάσεις και νόμους.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η ρίζα του κακού είναι η απόφαση που πάρθηκε, «επί ΠΑΣΟΚ και Νάσου Αλευρά», να δοθεί στις εταιρίες η δυνατότητα να ακολουθήσουν μια πρακτική, χωρίς όμως να δεσμευτούν ότι θα εξυπηρετήσουν τους ντόπιους. «Αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε τότε, επί ΠΑΣΟΚ και Νάσου Αλευρά» είπε ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας πως «τότε, στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Κράτους και των εταιριών, δεν έγινε η απαιτούμενη συμφωνία από την τότε κυβέρνηση, ώστε η εταιρία να αναλάβει ή να κατασκευάσει παράδρομους ή να καθιερώσει μια κάρτα για την ελεύθερη διακίνηση των ντόπιων.»
Ο πρώην υπουργός, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το κράτος δεν κάλυψε τους πολίτες με τη σύμβαση που υπέγραψε, οφείλει να τους καλύψει τώρα, κατασκευάζοντας τους παράδρομους ή να εξασφαλίζοντας ελευθέρας για τον ντόπιο πληθυσμό.
«Το κίνημα δικαιολογείται, διότι εκφράζει τη διαμαρτυρία του, απέναντι στην ασυνέπεια ή του κράτους ή των ιδιωτικών εταιρειών. Βεβαίως, το κίνημα αυτό εκπέμπει ένα πολιτικό σήμα. Εμείς λέμε, ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση, να λάβει υπόψην της αυτό το σήμα και να δώσει λύση. Δεν νομιμοποιούμε αυθαιρεσίες, ούτε παρανομίες, ούτε αυτοδικίες, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι ένα ευνομούμενο κράτος, θα πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγή. Πολιτεία

Μέσα στην ομίχλη το Ελατοχώρι.


Η εκδήλωση στο Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης για τη γιορτή του Αγίου Διονυσίου, την κοπή βασιλόπιτας και απονομή τιμητικών πλακετών



Η πανήγυρις του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπο.




Με μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία χιλιάδων προσκυνητών τελέσθηκε και φέτος η πανήγυρις του Αγίου Διονυσίου στην Ιερά Μονή του στον Όλυμπο, κατά το Αγιορειτικό τυπικό. Τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε τό Σάββατο, παραμονή της εορτής, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ελάμπρυναν με την παρουσία τους, εκτός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Αγαθονίκου και οι Σεβασμιώτατοι Μητρολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός και Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης.
Την πανήγυρη ετίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου ενώ ο τοπικός Δήμος Δίου – Ολύμπου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λαλούμη.

Ο Προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάλου < Ο Πόντος> Εμμανουηλίδης Γιάννης με την εικόνα.

Ο Πανίκας στην κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάλου < Ο Πόντος>


Το διοκητικό συμβούλιο Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Βλαχόπουλος Νίκος, Τριανταφύλλου Γιάννης, Φελώνης Χρήστος, ο πρών Δήμαρχος Μεθώνης Αβραμίδης Κώστας, Ναβροζίδου Μαρία και ο δημοσιογράφος Λάγιος Απόστολος.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης Παναγιώτης στην κοπή της πίτας του Π.Σ Μακρυγιάλου < Ο Πόντος>






Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη εκδήλωση κοπής πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάλου < Ο Πόντος>. Συμμετείχε πάρα πολύς κόσμος. Ως χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης επιλέχτηκε το Δημαρχείο Μακρυγιάλου.Παρουσιάστηκαν οι έως τώρα δραστηριότητες του συλλόγου, απευθύνθηκαν ευχές και χαιρετισμός απο τον Πρόεδρο του Συλλόγου προς όλους τους παρευρισκόμενους.
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης Παναγιώτης κάνοντας αναφορά στο ποντιακό στοιχείο.Ακολούθησε η κοπή της πίτας και μια μικρή δεξιώση.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού κ.Γαβριηλίδου Παρασκευή, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ Μακρύγιαλου κ.Αβραμίδου Μαρία, το διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου και ο πρών Δήμαρχος Μεθώνης κ Αβραμίδης Κώστας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ. ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ