Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012
Η ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Η DREAM TEAM ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ |
Σας το είχαμε πει, πριν μερικές μέρες.
Η κουβέντα άρχισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος (τη προηγούμενη βδομάδα) με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να... θέλει – έχει βάλει και τον Μπουμπούκο για ψηστήρι – να την εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Και μάλιστα για την Α’ Αθηνών.
Η Μπουμπούκα δεν έχει αποφασίσει και για την ώρα, το σκέφτεται.
Μάλλον, όχι και για πολύ…
Η ικανοποιητική πορεία της εκπομπής της φαίνεται πως στάθηκε η αιτία που η Πόπη Τσαπανίδου αρνήθηκε στον Alpha να παρουσιάσει το δελτίο ειδήσεων.
Έτσι, η νέα διοίκηση του Alpha θα πρέπει να απευθυνθεί αλλού προκειμένου να βρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναικεία παρουσία για να πλαισιώσει τον Αντώνη Σρόιτερ έως το καλοκαίρι που λήγει και το συμβόλαιό του.
Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν!
Αυτό και αν είναι κωμωδία ... με τίτλο "πολιτικοί και μαφιόζοι"
Τα βαλε με όλους με ένα τρόπο υστερικό.
Ο Ντερμπεντέρης, κακώς, του επέτρεπε αυτή τη συμπεριφορά που στη συνέχεια αντιμετώπισε η προσκεκλημένη του, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αλεξάνδρα Μπαλού. "Το... ΠΑΜΕ λειτουργεί σαν παραθρησκευτική οργάνωση" της είπε με μεγαλύτερη ακόμη αυθάδεια ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου του Πάντειου πανεπιστήμιου.
Το 3ο επεισόδιο σημειώθηκε με τη παρέμβαση του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγοπουλου, ο οποίος και χαρακτήρισε τον Ληξουριωτη " άνθρωπο της τρόικα".
Η απάντηση ήταν , πάντα με το ίδιο ύφος: Μπορείς να μου πεις αν εισαι πράκτορας της Intelligence Service.
Λίγο πριν πει καληνύχτα ο Ντερμπεντέρης, ακούστηκαν - δεν διακρίναμε από ποιον - οι λέξεις ντροπή σας
Εθισμένος με την πτώχευση
Ουστ! Ξεκουμπιστείτε!
Ουστ! Ξεκουμπιστείτε!
- Χρυσοχοϊδης: «Και βεβαίως δεν διάβασα το Μνημόνιο!»
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1 | Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης και εφορευτικής επιτροπής. |
2 | Πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου. |
3 | Οικονομικός απολογισμός. |
4 | Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής. |
5 | Έγκριση πεπραγμένων, οικονομικού απολογισμού, Έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη. |
6 | Προτάσεις – Ανακοινώσεις μελών. |
7 | Αρχαιρεσίες ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων για την κύρια Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την δευτερεύουσα Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. |
Ο πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας, «Πίερες», διοργάνωσε τον ετήσιο χορό του στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πιερίδα»
Γιατί το υπερασπιζόσασταν με πάθος,ως μόνη λύση για τη "σωτηρία" της πατρίδας...;;
Ο δρόμος για την Δανία λόγω αναλφαβητισμού οδήγησε στην Ινδία
Επιμέλεια εικόνας: Χριστίνα Τσαούση
Πολλοί είναι αυτοί που κατηγόρησαν τον Γιώργο πως άλλα έλεγε και άλλα έκανε.
Λυσσάξανε συντάκτες μυημένοι - και μη - στο πολιτικό ρεπορτάζ να επιτίθενται και μάλιστα κατά ριππάς στον Γιώργο. Μας προόριζε για τη Δανία του Νότου και μας μετέτρεψε σε Ινδία της Ευρώπης. Αυτά γράφανε οι ανεκδιήγητοι δημοσιογράφοι.
Όμως δεν σκέφτηκαν πως ο Γιώργος έχει ένα ισχυρό ελαφρυντικό που αποτελεί πρώτης τάξεως άλλοθι γι’ αυτήν την κατάσταση.
Δεν ξέρει την ελληνική γλώσσα και πέρα από τα σαρδάμ είναι λογικό να γίνονται λάθη όπως οι αναγραμματισμοί. Ο ίδιος την αλήθεια έλεγε από την πρώτη στιγμή.
Εξηγούμαι:
-Η Δανία είναι χώρα όπως είναι και η Ινδία σωστά;
-Η λέξη Δανία αποτελείται από τα εξής γράμματα δ-α-ν-ι-α
-Η λέξη Ινδία αποτελείται από τα εξής γράμματα: ι-ν-δ-ι-α
-Και οι δύο λέξεις έχουν την ίδια κατάληξη
-Και οι δύο χώρες τονίζονται στην λήγουσα
Και εσείς αν μαθαίνατε ελληνικά δεν θα μπερδευόσασταν ειλικρινά πείτε μου, με τόσες ομοιότητες ανάμεσα στις δύο λέξεις.
Το συμπέρασμα: Ο Τζέφρι ή ο Γιώργος -αν προτιμάτε ελληνιστί- έλεγε την αλήθεια από τη πρώτη στιγμή, εσείς αντί να το βοηθήσετε στην μετάφραση τότε τον κράζετε τώρα.
Μα και από την άλλη εσείς κύριοι του πολιτικού δεν ήσασταν αυτοί που γράφατε διθυράμβους για να βγει ο Γιώργος πρωθυπουργός; Ε τώρα βγάλτε το σκασμό και γράφτε καμία αράδα ακόμη για να βγάλετε αλώβητο τον ηγέτη σας μετά από τον άγριο βιασμό που άσκησε στον ελληνικό λαό. Ααα και να είστε πιο συνεπείς όταν χρειάζεται να τον μεταφράσετε… Βλέπετε γίνονται και παρεξηγήσεις.
Η οικολογική μας ομάδα προτείνει πρόληψη και όχι αντιμετώπιση!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γ.Φαρμάκης: Χωρίς εκπροσώπηση στο λιμενικό ταμείο ο δήμος Δίου-Ολύμπου
* ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ, ΔΗΛΩΣΕ.
* ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Απαξιωτικό για τον δήμο Δίου-Ολύμπου χαρακτήρισε ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης τον τρόπο διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας, επειδή, όπως εξήγησε, δεν εκπροσωπείται ο δήμος σ’ αυτό, παρά μόνο, απ’ ό,τι πληροφορήθηκε (δεν του έχει έρθει επίσημο έγγραφο), ορίστηκε ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναπληρωματικό μέλος.
Ο κ. Φαρμάκης ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του τρόπου διορισμού των μελών αλλά και της μη εκπροσώπησης του δήμου Δίου-Ολύμπου στο Δ.Σ., δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θέση του αναπληρωματικού μέλους.
Μάλιστα, ανέφερε ότι μόλις παραλάβει το έγγραφο θα το επιστρέψει με τη σημείωση «ότι ο δήμος μας δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχει στο Δ.Σ., όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του εν λόγω ταμείου ανέρχονται κοντά στις 900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 820.000 ευρώ και πλέον προέρχονται από τέλη ελλιμενισμού που έχει εισπράξει το λιμενικό ταμείο, τα προηγούμενα χρόνια, από την κοινοπραξία από την οποία μεταφέρει υλικά από το λιμάνι του Λιτοχώρου προς τη Θεσσαλονίκη».
Με τη θέση του αν. δημάρχου Γ.Φαρμάκη συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα, Δανιήλ Σπανόπουλος, μεταξύ των άλλων που είπε, επανέλαβε τη θέση του αν. δημάρχου να γίνουν προσπάθειες ώστε να μεταβιβαστούν τα λιμάνια Λιτοχώρου και Πλαταμώνα στον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ολόκληρη η τοποθέτηση του αν.δημάρχου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:
«Προέκυψε ένα θέμα για το οποίο δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Μιλώ για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Στον νομό μας έχουμε πέντε λιμάνια εκ των οποίων εντός των ορίων του δήμου μας ανήκουν τα τρία από αυτά: Πρόκειται για το αλιευτικό καταφύγιο του Λιτοχώρου, για το αλιευτικό καταφύγιο του Πλαταμώνα και για το λιμάνι του Πλαταμώνα.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του λιμενικού ταμείου Πιερίας στο οποίο ο δήμος μας δεν συμμετέχει, παρά μόνο όπως πληροφορήθηκα – δεν έχουμε πάρει την επίσημη απόφαση στα χέρια μας– ότι εγώ έχω οριστεί ως αναπληρωματικό μέλος του κ. Λαγδάρη, ο οποίος χθες (Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012) εξελέγη και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας.
Όπως καταλαβαίνετε, ο τρόπος που συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο αλλά και η απαξίωση που επιδείχθηκε ως προς τον δήμο μας δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ τη θέση του αναπληρωματικού μέλους.
Όταν θα έρθει το έγγραφο και θα το παραλάβουμε επισήμως, τότε θα επιστραφεί με τη σημείωση ότι είναι αδιανόητο ο δήμος μας να μη συμμετέχει στο ΔΣ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του εν λόγω ταμείου από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ανέρχονται κοντά στις 900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 820.000 ευρώ προέρχονται από τέλη ελλιμενισμού που έχει εισπράξει το λιμενικό ταμείο, τα προηγούμενα χρόνια, από την κοινοπραξία από την οποία μεταφέρει υλικά από το λιμάνι του Λιτοχώρου προς τη Θεσσαλονίκη.
Καλώ δε και τον νέο πρόεδρο και το ΔΣ του λιμενικού ταμείου με τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπάρχουν, να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις όσον αφορά στα λιμάνια του δήμου Δίου-Ολύμπου τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, προκειμένου αυτά τα λιμάνια να αναβαθμιστούν, να εξωραϊστούν προκειμένου να αποτελούν πόλο έλξης και όχι, αντίθετα, να διώχνουν τους επισκέπτες.
Το γνωρίζουν καλά, ιδίως οι άνθρωποι από την περιοχή του Πλαταμώνα, ότι πλησιάζουν ιδιοκτήτες σκαφών τα οποία αξίζουν πολλά χρήματα, προσεγγίζουν το λιμάνι του Πλαταμώνα, ωστόσο στη συνέχεια εξαφανίζονται, διότι δεν έχει να τους προσφέρει τίποτε το λιμάνι ενώ, από την άλλη μεριά, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπών, διότι το λιμάνι όπως και όλα τα λιμάνια δεν φυλάσσονται.
Θεωρώ ότι στις άμεσες ενέργειές μας είναι να ζητήσουμε από τον αρμόδιο υπουργείο να παραχωρήσει τα λιμάνια στον δήμο μας. Ήδη το έχει κάνει σε επτά περιπτώσεις όπου υπήρχε ένα λιμενικό ταμείο και ένα λιμάνι ανά νομό. Επομένως, πρέπει να δούμε και το θέμα των λιμανιών με μεγαλύτερη σοβαρότητα διότι, τουλάχιστον για τον δήμο μας, όπως και να το κάνουμε, τα λιμάνια μας είναι η βιτρίνα μας.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να αποδεχθώ τον όποιο διορισμό που θα μου έρθει. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο έγιναν αυτές οι μεθοδεύσεις και δεν έχω τίποτε προσωπικό με τους ανθρώπους που ορίστηκαν, τους τιμώ όλους, από εκεί και πέρα όμως είναι πρώτιστα θέμα αρχής και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ο δήμος μας να μη συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του λιμενικού ταμείου Πιερίας».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ.
Μετά την τοποθέτηση του αν.δημάρχου, λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ.Δημόπουλος, σχολιάζοντας το θέμα το συνέδεσε με την αποκέντρωση και αναρωτήθηκε: «Δεν θα ‘πρεπε λίγο, πέρα από τις ευθύνες που έχει το λιμενικό ταμείο και ο τρόπος ο οποίος είναι διαβλητός και δεν μου άρεσε και συμφωνώ μαζί σας κύριε δήμαρχε, δεν πρέπει να δούμε κι εμείς την αποκέντρωση»;
Ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου και νυν δημοτικός σύμβουλος, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνει έντονη διαμαρτυρία για το θέμα που προέκυψε ενώ συμφώνησε με τη θέση του αν.δημάρχου να μην αποδεχθεί τη θέση του αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου Πιερίας.
Επίσης, ο Ν.Λάππας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον κ. Γ.Φαρμάκη για τη μη αποδοχή του αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου.
Τέλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα, Δανιήλ Σπανόπουλος, σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είχε κάνει επαφές με το λιμενικό ταμείο για επανόρθωση ζημιών στο λιμάνι του Πλαταμώνα, ώστε να μη γίνονται ατυχήματα.
Πρόσθεσε δε ότι πράγματι θα πρέπει να έρθει το λιμάνι του Πλαταμώνα στον δήμο, επειδή, μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπει μια τάξη, θα διαχειριστεί ο δήμος καλύτερα το λιμενικό ταμείο αλλά και θα έχει πολλά έσοδα.
Τα παραμύθια των παιδιών & τα ψέματα των πολιτικών
«ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΝΟΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ», ΛΕΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.
* «ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ»!
«Το παραμύθι μιλάει για έναν κόσμο που δεν είναι ακριβώς αυτός όπως τον βλέπουμε. Το παραμύθι όμως είναι συμβολικό και προφυλάσσει τον κόσμο από το να νομίσει ότι είναι αλήθεια.
Αντίθετα, οι πολιτικοί σού παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ψέματα ως αλήθεια. Άρα, είναι ντροπή να λέμε ότι αυτοί λένε παραμύθια. Όχι. Δεν λένε παραμύθια. Λένε ψέματα. Άλλο το ψέμα, άλλο το παραμύθι», δήλωσε, από το Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου, η συγγραφέας Ζωή Βαλάση.
Η κ. Βαλάση βρέθηκε στην «πόλη των θεών» στο πλαίσιο του υλοποίησης του καινοτόμου προγράμματος «φιλαναγνωσία», που εφαρμόζεται στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου, με υπεύθυνη του προγράμματος τη δασκάλα κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου.
Στο περιθώριο αυτού του προγράμματος, δημοσιογράφος που παρακολούθησε τη συζήτηση που είχε η κ. Βαλάση με τη δασκάλα κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου και με τα παιδιά, ζήτησε από τη συγγραφέα των 55 βιβλίων να παραχωρήσει συνέντευξη.
Η συγγραφέας δέχθηκε ευχαρίστως αυτή την πρόσκληση και βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τους μύθους και τη σχέση τους με τις αλήθειες της ανθρώπινης ψυχής, για την παραμυθία (παρηγοριά) των παραμυθιών αλλά και για τα ψέματα των πολιτικών.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τα βασικότερα αποσπάσματα της δημοσιογραφικής συνέντευξης με την κ. Ζωή Βαλάση, έχουν ως εξής:
Δημοσιογράφος: Πέστε μας για την παρουσία σας εδώ στο Λιτόχωρο, στο 2ο δημοτικό σχολείο της περιοχής.
Ζωή Βαλάση: Έχω έρθει από την Αθήνα με πρόσκληση του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου για το μάθημα της «φιλαναγνωσίας». Είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα σχολεία σε συνεργασία του υπουργείου παιδείας με το ΕΚΕΒΙ (εθνικό κέντρο βιβλίου).
Η κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου είναι υπεύθυνη του προγράμματος «φιλαναγνωσίας», δηλαδή ενός προγράμματος που έχει σκοπό την προώθηση της αγάπης για το βιβλίο.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος τα παιδιά διάβασαν δικά μου βιβλία και κλήθηκα για να δούνε το πώς γράφουμε ένα βιβλίο εμείς οι συγγραφείς μέσα στη μικρή μας κοινωνία, μέσα στο γραφείο μας, μέσα στο σκοτάδι μας, μέσα στην απομόνωσή μας. Κλήθηκα για να δούμε το πώς αυτό το βιβλίο φτάνει στις ψυχές των παιδιών και πώς τις αγγίζει, αν τις αγγίζει, ποια επίδραση έχει επάνω τους.
Όσοι δε παρακολούθησαν αυτή τη συζήτηση που είχα με τα παιδιά, θα είδαν πάρα πολύ καλά ότι τα παιδιά έκαναν μια καταπληκτική δουλειά (έκαναν κουκλοθέατρο με βάση ένα βιβλίο της κ. Βαλάση αλλά και κατασκεύασαν με διάφορα αντικείμενα μια μικρή πολιτεία, σύμφωνα με ένα άλλο βιβλίο της κ. Βαλάση).
Ε, αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη χαρά για εμένα, μια έκπληξη για εμένα αλλά και ικανοποίηση, ήταν μια μεγάλη ανταμοιβή.
Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για τον μύθο στα παιδιά αλλά και για το παραμύθι, ποια η σημασία των μύθων και των παραμυθιών στις παιδικές ψυχές;
Ζωή Βαλάση: Νομίζω ότι το παραμύθι είναι μια παρηγοριά για όλες τις ψυχές, όχι μόνο για τις παιδικές.
Πολλές φορές εμείς οι μεγάλοι νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει το στάδιο εκείνης της ανάγκης για μύθο, για παραμύθι, για ποίηση –διότι το παραμύθι είναι ποίηση της ζωής– αρκεί όμως να αρχίσει κάποιος με έναν μαγικό τρόπο να λέει εκείνη τη γνωστή εισαγωγή: «Μια φορά κι έναν καιρό»… Κι αμέσως, νομίζω ότι όλες οι ψυχές, μικρών αλλά και μεγάλων, ακόμη και οι πιο σκουριασμένες ψυχές, νιώθουν ένα μικρό τσίγκλισμα, μια μικρή αχτίδα φωτός που μπαίνει μέσα τους…
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι πίσω από τους μύθους και τα παραμύθια υπάρχουν οι αλήθειες της ζωής;
Ζωή Βαλάση: Ναι, κοιτάξτε, για τις «αλήθειες της ζωής» δεν ξέρω, αλλά υπάρχει σίγουρα η αλήθεια της ανθρώπινης ψυχής, διότι τα παραμύθια έχουν σχέση με τον εσωτερικό κόσμο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τα παραμύθια είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας, οι φόβοι μας, τα όνειρά μας, οι προσδοκίες που έχουμε. Το παραμύθι είναι αυτό που είμαστε εμείς οι άνθρωποι! Μόνο που το παραμύθι είναι με έναν τρόπο παιγνιώδη βγαλμένο, έτσι που να μην το καταλαβαίνουμε, ώστε να αφηνόμαστε έτσι στη μαγεία του.
Δημοσιογράφος: Κυρία Βαλάση, μιλώντας προηγουμένως στα παιδιά για τα παραμύθια, αναφερθήκατε σε γεφύρια. Τι σχέση έχουν τα παραμύθια με τα γεφύρια;
Ζωή Βαλάση: Ναι. Είπα στα παιδιά ένα παραμύθι για το πώς γεννήθηκαν τα παραμύθια. Και είπαμε ότι τα παραμύθια γεννήθηκαν από τα πολύτιμα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένο το μαγικό γεφύρι της αρχής του κόσμου. Το γεφύρι αυτό είναι ανάμεσα στη γη και στον ουρανό και απ’ όπου μπορούσαν οι άνθρωποι να το διαβαίνουν, πάνω – κάτω, ώστε να μπορούν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους ζητώντας λύσεις από τον ουρανό, όταν δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν εδώ στη γη.
Κάποια στιγμή, όμως, αυτό το μαγικό γεφύρι γκρεμίστηκε. Και τα πολύτιμα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένο, σκορπίστηκαν στον κόσμο σαν πετραδάκια – φως, σαν σπίθες από μαγεία και κάποιοι τα μαζέψανε και κάναν τα παραμύθια.
Δημοσιογράφος: Μιλήσατε όμως και για τα «παραμύθια» των πολιτικών που φαίνονται σαν αλήθεια και για τους παραμυθάδες πολιτικούς. Στ΄αλήθεια, είναι παραμυθάδες οι πολιτικοί;
Ζωή Βαλάση: Κοιτάξτε. Δεν είπα αυτό ακριβώς… Η διαφορά μεταξύ του μύθου και του ψέματος είναι η εξής: Το παραμύθι, πράγματι, μιλάει για έναν κόσμο που δεν είναι ακριβώς αυτός όπως τον βλέπουμε. Το παραμύθι όμως είναι συμβολικό και προφυλάσσει τον κόσμο από το να νομίσει ότι είναι αλήθεια.
Αντίθετα, οι πολιτικοί σού παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ψέματα ως αλήθεια. Άρα, είναι ντροπή να λέμε ότι αυτοί λένε παραμύθια. Όχι. Δεν λένε παραμύθια. Λένε ψέματα. Άλλο το ψέμα, άλλο το παραμύθι… (Σημείωση συντάκτη: Προφανώς η κ. Ζωή Βαλάση δεν εννοεί ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες ή ότι όλοι οι πολιτικοί λένε υποχρεωτικά πάντοτε ψέματα).
Δημοσιογράφος: Μήπως όμως κι εμάς τους πολίτες μάς αρέσουν να μας λένε ψέματα; Δηλαδή, μήπως οι πολιτικοί λένε ψέματα, επειδή γνωρίζουν ότι κι εμείς οι πολίτες θα ανοίξουμε τα αυτιά μας για να τα ακούσουμε; Τι λέτε εσείς πάνω σ’ αυτό;
Ζωή Βαλάση: Ναι, όταν σου λέει κάποιος καλά πράγματα, πάντοτε θέλεις να τα ακούς. Είναι μια ανθρώπινη ανάγκη να ακούς κάτι καλό. Τώρα, σε σχέση με τους πολιτικούς, νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με την κρίση ημών των πολιτών. Έχει να κάνει με την ωριμότητα της σκέψης μας.
Εκείνο που χρειάζεται όταν ακούμε να μιλούν οι πολιτικοί, είναι να έχουμε κρίση και επομένως να ξεχωρίζουμε τι (από αυτά που λένε) είναι το αληθινό, τι είναι το ψεύτικο, τι είναι το σωστό, τι είναι το ηθικό, τι είναι το ανήθικο, τι είναι το εγκληματικό…
Δημοσιογράφος: Κυρία Βαλάση, θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την κουβέντα μας με τη σχέση μύθου και παραμυθιού. Είναι το ίδιο; Ταυτίζονται; Ο μύθος είναι κάτι άλλο από το παραμύθι;
Ζωή Βαλάση: Η πρώτη έννοια του μύθου ήταν λόγος. Ήταν λόγος θρησκευτικός, σιγά – σιγά έμεινε σαν μύθος, σαν κάτι που δεν είναι αληθινό.
Η καταγωγή της λέξης «παραμύθι» είναι λίγο πολύπλοκη. Δηλαδή, «παρά – μύθι) μπορεί να είναι «παρά τον μύθο», δηλαδή κοντά στον μύθο είναι και το παραμύθι. Όμως, το παραμύθι μπορεί να είναι και παραμυθία, δηλαδή παρηγοριά. Εμείς προτιμάμε αυτή την καταγωγή της λέξης, δηλαδή το «παραμυθία», που θα πει «παρηγοριά», από οποιαδήποτε άλλη έννοια, διότι αυτό είναι το παραμύθι, είναι παρηγοριά!
Το παραμύθι μάς δίνει ελπίδα, μας αφήνει να ντύσουμε τους φόβους μας, τις επιθυμίες μας, όλα αυτά που έχουμε μέσα μας, να ντύσουμε τα άγχη της καρδιάς μας με συγκεκριμένες μορφές και έτσι να απαλλαγούμε από το βάρος τους.
Δημοσιογράφος: κ. Βαλάση, σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή την κουβέντα που είχαμε εδώ στο Λιτόχωρο, εδώ στην «πόλη των θέων», εδώ στους πρόποδες του Ολύμπου των θεών και των μύθων.
Ζωή Βαλάση: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε πάντοτε καλά.
"Η Ινδία,θα αγοράζει τα πετρέλαια του Ιράν με χρυσό..."
Θυμίζει τον Αναθεωρητισμό του Μεσοπολέμου,δηλαδή της πολιτικής των δυσαρεστημένων χωρών να αναθεωρήσουν το καθεστώς που προέκυψε από τις μεταπολεμικές συνθήκες ειρήνης.Εκείνη την εποχή και με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην οικονομία(Κράχ του '29)πολλές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κλήθηκαν να προστατεύσουν(αν παρίστατο ανάγκη και στρατιωτικά) κάποιες χώρες...Σήμερα δεν είναι εθνικός, αλλά οικονομικός ο αναθεωρητισμός...Φυσικά ο Αναθεωρητισμός τότε, οδήγησε με βεβαιότητα στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο...
Το τραγικό είναι ότι οι ομοιότητες με το σήμερα είναι εμφανείς...
Οι εμπλεκόμενοι αλλάζουν...Και οι προυποθέσεις...
Τότε ήταν Εθνικός γιατί προτεραιότητα ήταν τα εδάφη...
Σήμερα είναι οικονομικός γιατί προτεραιότητα είναι το πετρέλαιο και τα νομίσματα...
Οι αγώνες των ομάδων του Πιερικού Αρχελάου και του ΣΦΚ Κατερίνη 2008 για τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ
Tο Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Ιανουαρίου 2012, αντίστοιχα, για τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ οι ομάδες του Πιερικού Αρχελάου του ΣΦΚ Κατερίνη 2008, συμμετέχουν στους παρακάτω αγώνες:
- A΄ Γυναικών – Α΄ γύρος, 4η αγωνιστική. Κυριακή 29.1.2012, Κλειστό γυμναστήριο Σκύδρας, ώρα 12,00 / ΑΣ Σκυδραϊκός - ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος.
- Εφηβικό – Τελική φάση - Α΄ γύρος, 3η αγωνιστική. Κυριακή 29.1.2012, Κλειστό γυμναστήριο Δ. Βικέλας, ώρα 12,00 / ΑΟΚ Βεροίας – ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος.
- Κορασίδων – Α΄ γύρος, 1η αγωνιστική. Σάββατο 28.1.2012, Κλειστό γυμναστήριο Κατερίνης, ώρα 12,00 / ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος - ΑΣ Σκυδραϊκός και
- Μίνι αγοριών – Α΄ γύρος, 1η αγωνιστική. Κυριακή 29.1.2012, Κλειστό γυμναστήριο Κατερίνης, ώρα 10,00 / ΣΦΚ Κατερίνη 2008 - ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος.