PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

ΑΡΓΩ -ΠΟΡΗΜΕΝΑ

ΑΡΓΩ-ΠΟΡΗΜΕΝΑ ΜΕΝ ΕΠΙ 2 ΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΑΠΟ BLOG ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ...
ΜΙΑ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΜΙΣΑΝ ...ΑΙΜΑΤΑ...ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΘΕΜΑ...
ΕΛΕΟΣ!!!
ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ BLOGS;
ΠΑΝΙΚΟΣ...ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΚΑΥΤΗ, ΣΚΛΗΡΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΙΣΣΑΚΤΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΤΑ ΕΧΩΣΕ ΧΟΝΤΡΑ Ο ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΤΑ ΕΧΩΣΕ ΧΟΝΤΡΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ μιστερ ΤΣΙΟΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ...ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.
ΑΥΤΟΣ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ... ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ...Η ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ...
ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ.

ΞΕΜΥΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ!!!

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΚΑΛΟΠ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΠΡΟΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΣ ΝΔ, ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ...ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΒΟΥΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΚΑΣΑΝ ΜΥΤΗ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...
ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΜΦΑΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ!!!
ΗΡΕΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΧΘΕΣ, ΒΡΙΖΑΤΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ; ΞΕΘΑΡΕΨΑΜΕ;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
ΜΕΝΕΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.

BY THE WAY, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΧΟΥΝ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.
ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΗΔΗ.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ.
ΣΤΑ ΣΥΝ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΤΟ ΚΑΠΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΜΑ.
Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΦΟΡΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΑΚΙ, ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ; ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟ; ΝΑΞΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ 2008

ΜΕ 3 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ", ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ, Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ.
ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΑΝΕ Η ΑΝΤΙΔΗΝΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ κ. Β. ΣΑΛΑΣΙΔΗ ΕΝΩ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΛΟΥΖ-ΤΖΑΖ ΤΩΝ ACOUSTIK BLUES WIRE.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ.

ΣΤΥΨΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ... ΚΑΠΟΤΕ Η ΚΑΡΠΑΖΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ


Β΄ΕΘΝΙΚΗ: Μεγάλη νίκη του Πιερικού 2-0 τον Ιωνικό


Στον αγώνα που άνοιξε την «αυλαία» της 8ης ημέρας του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, ο Πιερικός υποχρέωσε τον Ιωνικό στην πρώτη ήττα του στο πρωτάθλημα, αφού επιβλήθηκε 2-0 των Νικαιωτών στην Κατερίνη. Οι απουσίες βασικών παικτών στέρησαν από την ομάδα της Νίκαιας την δυνατότητα να φανεί ανταγωνιστική και δίκαια γνώρισε την ήττα. Οι φάσεις που πραγματοποίησαν οι φιλοξενούμενοι ήταν ελάχιστες που υποτάχθηκαν στην μοίρα τους. Η ήττα αυτή ήταν η πρώτη για τον Ιωνικό στο πρωτάθλημα που παραμένει στους 17 βαθμούς, σε αντίθεση με τον Πιερικό που επέστρεψε στις νίκες, μετά την ήττα την προηγούμενη αγωνιστική από τον Ατρόμητο. Στις απουσίες για τον Ιωνικό, προστέθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα οι τραυματισμοί των Μακόρ και Γκονζάλες, υποχρεώνοντας τον Νίκο Γκουλή να τους αντικαταστήσει πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Η σημαντικότερη φάση του Ιωνικού σημειώθηκε στην έναρξη του 2ου ημιχρόνου όταν ο Τόλιος απεσόβησε με διπλή προσπάθεια τα σουτ των Κιμικούλα και Άλεξ. Ο Φρέντερικς στο 33΄με σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή άνοιξε το σκορ, μετά από ωραίο γύρισμα του Ντεμπελέ και ο ίδιος στο 58΄με ψηλοκρεμαστό πλασέ έγραψε το τελικό σκορ για την ομάδα του.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Πιερικός (Σούλης Παπαδόπουλος): Τόλιος, Τσιγιάννης, Γιαζιτζόγλου, Τασίδης, Σερτζίνιο(55' Γκαρόζης), Πάες, Μάγγος, Μακρής, Ντεμπελέ(88' Ζαϊμι), Θάνος(80' Χαϊκάλης), Φρέντερικς
Ιωνικός (Νίκος Γκουλής): Πουρής, Αναστασιάδης, Λοϊζίδης, Πέτρου, Παπαζούδης, Χατζής, Μακόρ(13' Γάλας), Τόνι Γκονθάλεθ(44' Γκαμπόρ), Κιμπικούλα, Γκόγκας, Κρις(82' Γιόνδης)


Το πρόγραμμα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:
Πιερικός-Ιωνικός 2-0

Εθνικός-Καστοριά 2/11Αναγέννηση Καρδίτσας-Ατρόμητος 2/11Καβάλα-Βέροια 2/11Καλαμάτα-Αγροτικός Αστέρας 2/11Εθνικός Αστέρας-ΑΣΚ Ολυμπιακός 2/11Καλλιθέα-Διαγόρας 2/11Απόλλων Καλ.-Ηλυσιακός 2/11ΠΑΣ Γιάννινα-Κέρκυρα 3/11

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

1. Ατρόμητος 18

2. ΠΑΣ Γιάννινα 17.

Ιωνικός 17 -8αγ.

4. Καβάλα 15

5. ΑΣΚ Ολυμπιακός 14

6. Κέρκυρα 12.

Απόλλων Καλαμαριάς 12.

Πιερικός 12 -8αγ.

9. Εθνικός 9

10. Αγροτικός Αστέρας 8.

Καλαμάτα 8.

Βέροια 8

13. Διαγόρας 7

14. Καστοριά 6

15. Καλλιθέα 5

16. Εθνικός Αστέρας 4

17. Αναγέννηση

Καρδίτσας 3

18. Ηλυσιακός 1

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΓΡΑΦΙΑΣ

«Η έκθεση τοπικής γελοιογραφίας, είναι η πρώτη έκθεση του είδους και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΑΙΚΑΤΕΡΝΙΑ 2008. Ως εικαστική αλλά και βαθιά πολιτική τέχνη είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εκφάνσεων του κωμικού και του τραγικού...Εξάλλου το χιούμορ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και όπως αυτό αναπτύσσεται μέσα από τη γελοιογραφία καθίσταται η τέχνη της καταγραφής, της κριτικής και του προβληματισμού απέναντι στα ανθρώπινα έργα. Είναι επίσης ένας «απόλυτος κώδικας» της επικοινωνίας με το κοινό, που υπαινίσσεται κριτικά με ξεχωριστό τρόπο, πνευματικότητα και χιούμορ, απόψεις, για γεγονότα και πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας. Συγχαίρω το Δήμο Κατερίνης για την πρωτοβουλία αλλά και για την καθιέρωση ενός πολιτιστικού θεσμού, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους ντόπιους δημιουργούς. Η έκθεση φιλοξενεί 45 δικά μου σκίτσα που καλύπτουν γεγονότα και καταστάσεις από το 1982 ως σήμερα και ο επισκέπτης θα διαπιστώσει, ότι πολλά σκίτσα είναι διαχρονικά. Και παραμένουν διαχρονικά όσο τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας παραμένουν άλυτα!
Η Κατερίνη παράγει πολιτισμό και ο καλύτερος μάρτυρας για αυτό, είναι το πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα των φετινών ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΩΝ, που πιστεύω, ότι θα διευρυνθεί και θα διαρκεί όλους τους χειμερινούς μήνες, δίδοντας διέξοδο στην καθημερινότητά μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική δημιουργία».

GOLDEN GIRL!!!


Ονομαζεται Ροζάρια Καρφάνια. Είναι μοντέλο και βουλευτίνα στην Ιταλία. Λέγεται δε, ότι ο Μπερλουσκόνι την ετοιμάζει για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ιταλίας.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ

Δυναμική και φέτος η συμμετοχή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πιερίας στην 24η PHILOXENIA που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO έως και 2 Νοεμβρίου 2008, στη Θεσσαλονίκη. Το ανανεωμένο περίπτερο της Πιερίας, καταλαμβάνει 100 τ.μ. και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων και των επιχειρήσεων του τουρισμού αλλά και των εμπορικών επισκεπτών της έκθεσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η θωράκιση του Τουρισμού έναντι της κρίσης. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 20:00, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, ενώ το Σαββατοκύριακο την έκθεση μπορεί να επισκέπτεται και το κοινό.

ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ενός τσιπουρομεζέ και του κεράσματος! Αποδεικνύεται ότι η ιδεολογία και η συνέπεια στις αρχές είναι πιο δυνατές καμιά φορά και από τη συγγένεια. Ο λόγος για το Θέμη Σπυριδόπουλο, ο οποίος σε γνωστό πολιτικό στέκι, "δήλωσε" για τη μεταγραφή του αδερφού του Μίλτου, μέχρι πρότινος αντιδημάρχου, στο ΛΑΟΣ: "είναι αδερφός μου, το αγαπάω και να μη διανοηθεί να τον πειράξει κανείς. Ακολουθούμε όμως διαφορετικές πολιτικές διαδρομές".
Αυτό τα λέει όλα. Και για τα παπαγαλάκια των γνωστών κέντρων ...κανναβούρι!!!

ΟΧΙ στην πρόταση Νίμιτς λέει η Αθήνα: «Δεν είναι ικανοποιητική σε μία σειρά σημείων που είναι είτε απορριπτέα είτε προβληματικά είτε ασαφή» δήλωσε η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη... Ήταν τόσο απλό. Απαντήσατε μετά από 2 βδομάδες, αυτό που γράψαμε την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε η πρόταση Νίμιτς: ΌΧΙ.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ


ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ GOLDEN GIRLS?


ΣΤΡΩΣΤΕ οικογενειακό τραπέζι!...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ποιος Έλληνας γονιός θα μπορούσε να πιστέψει ότι το “οικογενειακό τραπέζι ” αποτελεί βοήθημα στον αγώνα των σύγχρονων παιδιών για ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύστημα; Και όμως! Πρόσφατες έρευνες συναδέλφων στην Αμερική μας πληροφορούν ότι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο “οικογενειακό τραπέζι “ έχουν χαμηλότερους δείκτες αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ψηλότερους δείκτες ομαλής κοινωνικής προσαρμογής από εφήβους που στερούνται παρόμοιες εμπειρίες!
Αναμφίβολα, καθώς πορευόμαστε μέσα στο χρόνο, κάθε στάδιο της ανθρώπινης ζωής χαρακτηρίζεται από αλλαγές, αλλά και σε κάθε φάση της εξελικτικής μας πορείας υπάρχουν κάποια λιγότερο ρευστά πλαίσια αναφοράς, υπάρχει κάποια αίσθηση σταθερότητας.
Αν υπήρχε κάποιος εύστοχα περιγραφικός όρος της εφηβείας, αυτός θα μπορούσε να ήταν σίγουρα - όσο και αν αυτό ακούγεται σχεδόν οξύμωρο - η αλλαγή! Για τους εφήβους, όμως, αγόρια και κορίτσια αυτή η αναπτυξιακή περίοδος της ζωής τους αποτελείται από μιά διαδοχική εναλλαγή ψυχοσωματικών, ψυχοκοινωνικών και ψυχοσεξουαλικών αλλαγών, αναζητήσεων και προσπαθειών για την εδραίωση της ατομικής, της υπαρξιακής τους ταυτότητας.
Η ορθή αντιμετώπιση αυτής της δυναμικής έννοιας της "αλλαγής" απαιτεί από τους γονείς του εφήβου μια γενναία δόση χιούμορ με ταυτόχρονη προσοχή και ευαισθησία. Τα ειρωνικά, ξεκάρφωτα σχόλια και μπορούν και συχνά πληγώνουν τα παιδιά μας που ήδη διακατέχονται από ανάμικτα και παράξενα υποκειμενικά συναισθήματα και ένας κακός δικός μας χειρισμός μπορεί να δημιουργήσει το υπόστρωμα για μελλοντικές εμφανίσεις συμπλεγμάτων κατωτερότητας, υπερευαισθησίας ακόμη και νευρώσεων ή διαστροφών του χαρακτήρα που θα σημαδέψουν τη συμπεριφορά του αυριανού ενήλικα άνδρα ή της ώριμης γυναίκας.
Προφανώς στη διάρκεια του “οικογενειακού γεύματος” τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τους γονείς , ακούν ιστορίες για το παρελθόν της οικογένειας, εκφράζονται προβληματισμοί και αναπτύσσεται γόνιμος, παραγωγικός διάλογος. Για αυτούς τους λόγους, ΔΕΝ μπορεί να θεωρήσουμε ως δείγμα «οικογενειακού τραπεζιού» την Κυριακάτικη οικογενειακή μας έξοδο σε κάποια ταβέρνα ή σε κάποιο εστιατόριο.
Τα αποτελέσματα είναι θετικά στα παιδιά που έχουν τουλάχιστον 5 γεύματα με την οικογένεια την εβδομάδα- λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, κοινωνική προσαρμογή, καλές ανθρώπινες σχέσεις...
Η συμβουλή μου στις σύγχρονες Έλληνιδες μητέρες;
Στρώστε πιο συχνά το “οικογενειακό τραπέζι!...”

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2008"


ΣΤΟ ΚΑΦΈ ΙΛΙΟΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΑ-ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 7:30 μμ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ.