PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΠΙΕΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΟΣΟ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΠΟΡΩΝΕΙ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Αχ αυτή η ΠΙΕΡΙΑ μου, που όσο με πληγώνει, τόσο με πορώνει. Και ξέρεις γιατί; Επειδή, όλο λέω θα τα αφήσω κι όλο, ξανά και ξανά, εκεί εγώ. Να θέλω τα καλύτερα κι ας μην κάποιοι εκεί έξω τα αξίζουν. Αχ αυτή η Πιερία μου, που της αξίζουν τα καλύτερα, μα τα καλύτερα δεν έρχονται. Γιατί; Μα οι άνθρωποι. Ξέρεις πως άνθρωποι ή οι άνθρωποι του τόπου που γεννήθηκα, είναι σαν τα μούτρα μου; Χαχαχαχαααα Κι εγώ πληγώνομαι, που θέλω και θέλω και θέλω τα καλύτερα για τον τόπο μου. Έ, δεν είμαι πλεονέκτης; Βέβαια και είμαι. Και άκου να σου πω. Της Πιερίας της αξίζουν τα μεγάλα. Της αξίζουν τα όμορφα. Της αξίζουν τα ωραία και καλύτερα. Όμως… Όμως, κοίτα γύρω και θα δεις. Κι αν δεν δεις, απλά ρώτα. Πήγαινε στον πεζόδρομο και ρώτα να σου πουν, ποιος φταίει και η Κατερίνη, ο βορράς ή ο νότος είναι στα μαύρα χάλια τους και τότε… Τότε θα καταλάβεις πως στον τόπο μας βασιλεύει το μέτριο και η μετριότις. Χάλια. Και θέλεις κι αύριο; Αχ αυτή η Πιερία μου… Που όσο με πληγώνει τόσο με πορώνει…

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2009 ΝΟΕΜΒΡΗΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΟΠ


ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΠΕΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΑ

ΕΣ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Καραμανλή στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντάσεις και να ειπωθούν πολύ σκληρά λόγια. Εκείνοι που σήμερα, τόσο από τη Ρηγίλλης όσο και από τα γραφεία των υποψήφιων αρχηγών, αναφέρουν ότι τελικά δεν θα γίνει τίποτα και απλώς θα επικυρωθεί η πρόταση της Οργανωτικής για κάλπες με τη συμμετοχή μόνο των μελών, αγνοούν ή δεν θέλουν να σκέφτονται ότι υπάρχουν αρκετά μέλη της Κ.Ε. που είναι πολύ εκνευρισμένα από τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ο παραμικρός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής συντριβής αλλά και για την απόφαση του Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. αλλά και πολλοί αποτυχόντες βουλευτές βρίσκονται ήδη στο ... κόκκινο.

This Is It


Ένα από τα χρυσά αγαλματίδια της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα διεκδικήσει το φιλμ This Is It, αφού η Sony ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Sony, η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ έληξε.
Ωστόσο, μπορεί ακόμα να διεκδικήσει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Ήχου, Μοντάζ, ακόμα και Καλύτερης Ταινίας.

NAI THΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ


Λίγες ώρες προτού συνέλθει η ΚΕ της Νέας Δημοκρατιας, η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου αποφάσισε να κάνει δεκτή τη συμβιβαστική πρόταση Αβραμόπουλου για τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή παραθέτει την επιστολή Δ.Αβραμόπουλου προς τον κ. Σιούφα, όπου παρουσιάζεται η βελτιωμένη διατύπωση της πρότασής του, για συμμετοχή και των φίλων, χωρίς απαραίτηττα να γίνουν μέλη της ΝΔ, αρκεί να ασπαστούν τις αρχές του κόμματος.
Αντίθετα, ο Π.Ψωμιάδης σε επιστολή του επιμένει για τη συμμετοχή και φίλων χωρίς να θέτει τους ίδιους όρους με τον κ. Αβραμόπουλο. «Στη Νέα Δημοκρατία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεν δικαιούμαστε να έχουμε στεγανά. Ιδιαίτερα μετά την οδυνηρή ήττα της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε το μήνυμα της βάσης που ζητά απεγνωσμένα εδώ και χρόνια να ακουστεί η φωνή της.»
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, αφήνοντας όμως αιχμές. Μιλώντας στο Μega, προέταξε και πάλι την αρχική συμφωνία των υποψηφίων.
«Όσο περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο το καλύτερο. Ο κόσμος βαρέθηκε τα διαδικαστικά. Οτιδήποτε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, εγώ θα το αποδεχθώ... Στις 29 Νοεμβρίου, όποιος γίνει μέλος της ΝΔ θα μπορεί να ψηφίσει. Με ενοχλεί που βάλαμε την υπογραφή μας σε ένα κείμενο και μετά αρχίσαμε να το αμφισβητούμε...»

Ο Κώστας Κουκοδήμος στη διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της ΒουλήςΣυγκροτήθηκαν οι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές με απόφαση του προέδρου
της Βουλής

Στη διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ορίστηκε με απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου κ.Πετσάλνικου ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.
Ειδικότερα, ο κ. Κουκοδήμος θα μετέχει στη διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που είναι αρμόδια για θέματα α) Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων & β) Πολιτισμού και Τουρισμού
Να σημειωθεί πως οι Διαρκείς επιτροπές της Βουλής συνιστώνται και συγκροτούνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου της Βουλής με απόφαση του Προέδρου της Βουλής προκειμένου να επεξεργάζονται και να εξετάζουν σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής μπορούν να ασκούν και νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Προβλέπονται έξι (6) διαρκείς επιτροπές, οι εξής:

• επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων

• επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων

• επιτροπή οικονομικών υποθέσεων

• επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων

• επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης

• επιτροπή παραγωγής και εμπορίου

Τα μέλη των Επιτροπών θα συνέλθουν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην πρώτη τους συνεδρίαση όπου προβλέπεται και η εκλογή προεδρείων.

Η Πιερία στην 25η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA

Δυναμική είναι και φέτος η παρουσία της Πιερίας στην 25η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, που διοργανώνεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, με ένα εντυπωσιακό περίπτερο 100 τ.μ. που φιλοξενεί επαγγελματίες του τουρισμού της Πιερίας. Το περίπτερο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πιερίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης καθώς προβάλλει με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο το τουριστικό προϊόν του Νομού. Στο χώρο της ΝΕΤΠ οι επιχειρηματίες του πιερικού τουρισμού έχουν την ευκαιρία να προβάλουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, μέσα από το πλούσιο έντυπο και ψηφιακό προωθητικό υλικό για τον τουρισμό.
Την πρώτη ημέρα της έκθεσης, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το περίπτερο της Πιερίας επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα τουρισμού Αγγελική Γκερέκου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πλήθος επισήμων.
Την αποστολή της Πιερίας αποτελούσαν εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας ο Αντινομάρχης Πιερίας Χρήστος Γκουγκουρέλας, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Α. Πιερίας Άκης Ελευθεριάδης και ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουριστικού της Ν.Α. Πιερίας Σάκης Τσιαμπέρας. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γιώργος Μπούρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας Δημήτρης Πανταλόνας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η παρουσία της ορεινής Πιερίας στο περίπτερο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πιερίας, όπου οι επαγγελματίες του τουρισμού του Ελατοχωρίου πρόβαλαν τόσο τα καταλύματα, τα παραδοσιακά προϊόντα και γενικότερα τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής τους.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, ενώ το Σαββατοκύριακο την έκθεση μπορεί να επισκέπτεται και το κοινό.
Δυναμικές κινητοποιήσεις για τη 13η εθνική οδό

Με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία και την καταστροφή που υπέστη ο δρόμος Κατερίνης Ελασσόνας, γνωστός ως ΑΞΟΝΑΣ 13, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πέτρας Δημήτριος Τζήκας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου 2009, την πρόταση να συζητηθεί το θέμα της διεκδίκησης της κατασκευής του οδικού αυτού άξονα σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Τζήκας ζήτησε από το δήμο Πέτρας, μέσα από μια ομόφωνη απόφαση, να ηγηθεί μιας συντονισμένης εκστρατείας προβολής και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των αρμοδίων αρχών, για τη μεγάλη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα της χώρας αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
«Στο πλαίσιο της διεκδίκησης», τόνισε ο κ. Τζήκας, «μπορεί να ενταχθούν και δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως μαζικές συγκεντρώσεις, συμβολικοί αποκλεισμοί, ανάρτηση αεροπανό, διανομή φυλλαδίων στους οδηγούς και πολλές άλλες. Πρέπει κάποτε επιτέλους οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις να γίνουν πράξη».
Η πρόταση έγινα αποδεκτή από το δήμαρχο Πέτρας Θωμά Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι για το θέμα αυτό θα ζητήσει και την υποστήριξη όλων των βουλευτών του Νομού.

Μήνυμα Παπανδρέου σε ΓκρούεφσκιΤην ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικά στην ενταξιακή πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014.
Η Ελλάδα επιθυμεί να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ, ωστόσο έκανε σαφείς τις προϋποθέσεις: Εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να λυθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας - μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Αν επιλυθεί αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποια είναι τα προβλήματα, αλλά και ποια είναι η θέση της γι' αυτά, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ε.Ε. "Πρώτα η επίλυση", τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για επίλυση του θέματος της ονομασίας θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ κατέστη σαφές ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν σε θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Τέλος, η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.
Ανακοίνωση της ΠΓΔΜ
Την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, επεσήμαναν οι δύο πρωθυπουργοί, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι συμφώνησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλουν ως πρώτο θέμα τη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι και τονίζουν ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργών των δύο χωρών ύστερα από 3,5 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 2006 είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Κώστας Καραμανλής και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αντίστοιχα.Συνάντηση Γκρούεφσκι - Σολάνα
Την Τετάρτη σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Γκρούεφσκι διεμήνυσε πως "η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλει στην επίτευξη προόδου" στο θέμα της ονομασίας.
Όσον για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αρκέστηκε στην επισήμανση ότι "από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια".
Εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.

«Αικατερίνεια 2009»

Εικόνες και ήχοι της μεταπολεμικής Κατερίνης


Με ειδικό, θεσμικό φορέα διοργάνωσης, με νέους, ιστορικούς, χώρους φιλοξενίας των εκδηλώσεων και με θεματική ομπρέλα, που περιστρέφεται γύρω από την μεταπολεμική Κατερίνη, τα φετινά Αικατερίνεια φιλοδοξούν να δώσουν το στίγμα μιας νέας θεώρησης (και πρακτικής) του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα του πολιτισμού.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2009» παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση του νεοσύστατου Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Κατερίνης.
Στόχος του προγράμματος, όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λάμπης Καρατζόγλου, «να ανέβει ο πήχης», μέσα από την κινητοποίηση των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτισμού.
Έτσι, οι φετινές εκδηλώσεις, 18 στο σύνολο, είναι παραγωγές-παραγγελιές του Οργανισμού και υπηρετούν όλες το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης, που είναι η μεταπολεμική Κατερίνη. Χώροι τους, το άρτι ελευθερωθέν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο κτίριο της Αστικής Σχολής Κατερίνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Συνεδριακό Κέντρο, η κεντρική πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία Δημαρχείου, εκκλησιαστικοί και ιδιωτικοί χώροι.
Η Κατερίνη μέσα από το φακό του Σάτσι
Για την έναρξη των εκδηλώσεων επιλέχθηκε ένα φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης, με ξεναγό τον πολύπειρο φωτογράφο Σάτσι. Τον Σάββα Τσιλιγγιρίδη που αιχμαλώτιζε με το φακό του καθημερινές εικόνες της πόλης, παρακολουθώντας την από κοντά σε κάθε καινούργιο βήμα της, για να, φεύγοντας ο ίδιος, αφήσει πίσω του ένα θαυμαστό και πλούσιο ιστορικό αρχείο.
«Η Κατερίνη μέσα από το φακό του Σάτσι», είναι η έκθεση που σηκώνει την αυλαία των
Αικατερίνειων 2009, μεθαύριο Κυριακή, στις 7.00 το απόγευμα, στο ιστορικό κτίριο της Αστικής Σχολής Κατερίνης.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχουν ενταχθεί άλλες δυο φωτογραφικές εκθέσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει φωτογραφίες που αφορούν τη δράση της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα τις δεκαετίες ’50 και ΄60 (Συλλογή Γιάννη Τζιφόπουλου). Η δεύτερη αφορά τη μεταπολεμική ορεινή Πιερία, όπως την απαθανάτισε με το φακό του ο Χρήστος Πανταζής. Την έκθεση των περίπου 40 φωτογραφιών του επιμελήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης.
Τις εκθέσεις του φετινού προγράμματος συμπληρώνουν η έκθεση μεταπολεμικού θρησκευτικού βιβλίου από τις Συλλογές της Βαρνάβειου Βιβλιοθήκης και η έκθεση (σε πανελλήνια πρώτη) έργων του Κατερινιώτη ζωγράφου Γιώργου Τζιώκα με τίτλο «Η σιωπή των σταθμών».
Η ανάσταση των Pierians
Έξη συναυλίες με τραγούδια των σίξτις θα ντύσουν φέτος μουσικά το κεντρικό θέμα των Αικατερινείων. Οι δυο μετακλητές: ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που δε χρειάζεται συστάσεις και ο έχων ρίζες Kατερινιώτικες Gordon Haskell, που έχει συνεργαστεί με μύθους της διεθνούς μουσικής σκηνής.
Στο νεανικό κοινό της πόλης είναι αφιερωμένη μια μουσική βραδιά με τους De Niro και τα Κατερινιώτικα συγκροτήματα Ball Maske, Ονειροδείκτες, Πύλη πηλού και Solid Ground.
Για τα παραδοσιακά γούστα υπάρχει η συναυλία ((με ελληνική παραδοσιακή μουσική) του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».
Η Πιερική Μουσική Σκηνή ετοίμασε ένα αφιέρωμα σε ρετρό (για όσους τραγούδαγαν κάποτε Σογιούλ) και αρχοντορεμπέτικους ήχους των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60, με τίτλο «Ας ερχόσουν για λίγο …».
Η τελευταία (χρονολογικά στο πρόγραμμα), συναυλία, αφορά την επανασύσταση, ειδικά για τα Αικατερίνεια, των θρυλικών Pierians, του μουσικού σχήματος που από το 1964 και για μια δεκαετία ψυχαγωγούσε τους Πιεριείς και όχι μόνο με ροκ τραγούδια και ελληνικές επιτυχίες της εποχής.

Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας
Η μοναδική θεατρική παράσταση της διοργάνωσης υπηρετεί κι αυτή τη θεματική των φετινών Αικατερινείων. Η παράσταση «Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας» στηρίζεται στο βιβλίο της Φάνυς Κουντουριανού «Ίδε …παρρησία λαλεί» και της Ελένης Τζήκα «Σσς…μας ακούει ο κόσμος», όπου τα απραγματοποίητα όνειρα δυο γυναικών στη μεταπολεμική Κατερίνη, μπλέκονται και συνομιλούν με τις ποιητικές εκδοχές της πόλης (μέσα από το μοτίβο της πλατείας) δοσμένες από τον Αντώνη Κάλφα.Τα Αικατερίνεια στο σχολείο

Ειδική συνομιλία με το παρελθόν της πόλης θα έχει μέσα από τα φετινά Αικατερίνεια και το μέλλον της πόλης, οι μαθητές.
Τρεις από τις εκδηλώσεις του προγράμματος αφορούν τα σχολεία της πόλης. Στην πρώτη, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός θα βρεθεί ανάμεσα στους μαθητές της τρίτης τάξης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, για να τους μυήσει στα «Άνθη της αβύσσου», στον Σολωμό και τη λογοτεχνία.
Η δεύτερη, είναι μια βιωματική προσέγγιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν. Οι μαθητές (ήδη 1500 έχουν προεγγραφεί στη λίστα των επισκεπτών) περιδιαβούν 12 περίπτερα, θα υφάνουν, θα φωτογραφήσουν με τα γνωστά «τρίποδα» των παλιών φωτογράφων, θα μετρήσουν καντάρια σε παλιές ζυγαριές και θα εντυπώσουν στη μνήμη τους ό,τι για πάντα θα χαθεί.
Η τρίτη είναι μια παραμυθένια εκδήλωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς που, σε ένα διήμερο θα ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών (με συνοδεία ζωντανής μουσικής) και θα μάθουν τεχνικές αφήγησης.
Βραδιά τιμής
Στην εκπνοή των φετινών Αικατερινείων θα πραγματοποιηθεί το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Πιερία στα Βυζαντινά και Νεότερα χρόνια (το οποίο είχε προγραμματίσει από καιρό η Εστία Πιερίδων Μουσών και εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων), ενώ ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης θα τελεστούν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχοντικού, πρώην ιδιοκτησίας Ι. Τσαλόπουλου.
Τη λήξη των εκδηλώσεων (στις 30 Νοεμβρίου) θα σημάνει μια ξεχωριστή βραδιά, μια βραδιά τιμής στον Πιερικό, που μεταπολεμικά, κυρίως τη δεκαετία του ’60, αποτελούσε το καμάρι και το καύχημα της αθλητικής Κατερίνης.

Και, μόλις πέσει η αυλαία των φετινών «Αικατερινείων», θα αρχίσει η προετοιμασία (είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού) των επόμενης διοργάνωσης. Η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Κατερίνη της προσφυγιάς.

Ανοίγει τις πύλες της το απόγευμα, η 1η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας,

 η οποία διοργανώνεται από το ΕΒΕ Πιερίας, τον Εμπορικό Σύλλογο τον ΟΕΒΕΠ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Κατερίνης, στο χώρο της Εμποροπανήγυρης.

Οι διοργανωτές, φιλοδοξούν ότι οι έκθεση θα αποτελέσει τονωτική ένεση στην αγορά της Πιερίας, η οποία γνωρίζει τη δική της ύφεση, αφού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση της γενικότερης κρίσης που μαστίζει την Ελληνική οικονομία και όχι. Όλα είναι έτοιμα και το μόνο που απομένει για να επιβεβαιώσει την ορθότητα του ρίσκου μιας τέτοιας διοργάνωσης, ο τελικός αριθμός των επισκεπτών της.

BOMBA-ΡΔΙΣΜΟΙ

Έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού σημειώθηκε στις 4:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, στην οδό Δεμερτζή 12 στα Κάτω Πατήσια.

Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ στην είσοδο της πολυκατοικίας και σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς ήταν μικρής ισχύος.
Σύμφωνα, δε, με ορισμένες πληροφορίες, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε χύτρα, κάτι που παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμωσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

ΤΟ 30% ΑΓΝΟΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ AIDS


Περίπου το 30% των οροθετικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 70% σε κάποιες γειτονικές χώρες αγνοεί ότι έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τριάντα χρόνια μετά την εμφάνιση της ασθένειας, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να μειώσουμε τις προσπάθειες» επιμένει η Κομισιόν σε κείμενο για τη στρατηγική κατά του HIV.
«Στην ΕΕ περίπου το 30% των οροθετικών δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί και σε πολλές γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία) το ποσοστό φτάνει το 70%» υπογραμμίζει.
«Αν και υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, που καθυστερούν την εμφάνιση της ασθένειας του AIDS, ακόμα δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο» υπενθυμίζει.
Το διάστημα 2001-2007 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό στην Ευρώπη έφτασε από το 1,5 εκατομμύριο στα 2,2 εκατ. Από αυτούς, οι 730.000 ζουν στην ΕΕ.
Περισσότερα από 80.000 νέα κρούσματα του ιού HIV καταγράφηκαν το 2007 στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία, από τα οποία περίπου τα 55.000 εμφανίστηκαν στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό