PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ... ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ


ΘΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΕΤΣΙ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;;;


ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ... ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ; Ο ΘΑΝΟΣ Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ; Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΜΑΛΤΖΑΡΗΣ; Ο ΑΛΕΚΟΣ Ο ΟΦΙΔΗΣ;

ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ...ΧΡΥΣΟ;;; ΚΑΙ ...ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ...MR ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;;;

..και που λες φίλε Αγαμέμνωνα ποιός ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ πίνει το ποτό του τώρα - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, καθώς κατάκοπος μετά κι από 100 και πλέον υπογραφές ...εργασίας, ήτοι 100 και πλέον ρουσφ.... υπέρ των ψηφοφόρων του σε 6 Υπουργεία - ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΔ..ΟΥΛΑΣ;;;

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ


ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ..!!!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής. Ο Αλέκος Αλαβάνος ξεκαθάρισε τη Δευτέρα πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σε μια πρώτη αντίδραση για την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου, σύμφωνα με τη ΝΕΤ, πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του ΣΥΝ δήλωσαν: «Επιθυμούμε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως όλα τα στελέχη μας».

Σύσκεψη συγκαλούν οι ανανεωτές

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, που διαφώνησε και καταψήφισε την συναινετική πρόταση Τσίπρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής, τονίζει: «Η ανανεωτική πτέρυγα καταψήφισε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΓ, που αφορούσε το 'πακέτο' εκλογικής συμφωνίας με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

» Αντιθέτως υπερψήφισε την ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ της Παρασκευής (04/09/09) που ζητούσε την εκλογική μας παρουσία με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα.

» Η ανανεωτική πτέρυγα συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη την προσεχή Τρίτη (08/09/09) στην Αθήνα στις 18:00 στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη) για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν εν όψει των εκλογών».

Αντιδρώντας στην εισήγηση Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στη θέση του ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για καταστροφική για τον ΣΥΝ απόφαση και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δοκιμάζουν την ενότητα του Συνασπισμού.

Παράλληλα, τη στάση της αναμένεται εντός των επομένων 24ώρων να διευκρινίσει και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, που εξέφρασε επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση- στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΝ για το ψηφοδέλτιο.

Των αποφάσεων στα κομματικά όργανα του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκαν πυρετώδεις διεργασίες, που διήρκεσαν τρεις ημέρες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Σε νομό της Θράκης θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, θέλοντας -όπως τόνισε- να δώσει απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε στα περί ακραίου κόμματος, φέρνοντας σειρά παραδειγμάτων όπου το κόμμα του υπερψήφισε νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως και τον πρόεδρο της Βουλής που πρότεινε η ΝΔ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν το κόμμα του είναι ακραίο, απάντησε: «Ας βρεθεί κάποιος να μου οριοθετήσει τα άκρα και εγώ θα σας απαντήσω».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έρχεται και στην Ελλάδα η ώρα της «σύνθεσης», όπως συμβαίνει ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σχετικά με τους μετανάστες ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε τη θέση του περί ποσόστωσης, καθότι -όπως εξήγησε- η Ελλάδα δεν αντέχει ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 20% των εμβολίων που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος θα αφορά στον εμβολιασμό των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην οικονομία, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι τα 6 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν διόρθωσε όσα κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σημίτη.

Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της 74ης ΔΕΘ, επισήμανε ότι αν εφαρμοστούν θα «στεγνώσουν» την αγορά.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να κινηθεί η αγορά, να κινηθεί το χρήμα και πρότεινε την απαλλαγή από τις εισφορές στο ΙΚΑ για όσες επιχειρήσεις εξάγουν το 100% των προϊόντων τους.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, λέγοντας ότι η Τουρκία επέβαλε «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, με τα πολεμικά αεροσκάφη της να πετάνε όπου και όποτε θέλουν, ενώ τα Σκόπια «πήραν» το όνομα Μακεδονία.

Συνάντηση με τον Π.Ψωμιάδη

Αρχικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετέβη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα εγκάρδια ήταν η συνάντησή του με τον νομάρχη της Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Μετά τις εκλογές έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, για αυτό και περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ η ίδια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα αφερέγγυος.

Η ίδια κάλεσε επίσης τους πολίτες που επέλεξαν την αποχή στις ευρωεκλογές να σκεφτούν ότι «τη στάση της αποχής η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και συνεχίζουν ακάθεκτοι».

«Καλούμε σε υπερψήφιση του ΚΚΕ όλο τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που η ηγεσία του πρόδωσε τα όνειρα χιλιάδων και χιλιάδων και εδώ και χρόνια πορεύεται στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας.

» Μαζί τους καλούμε και τους απλούς εργαζόμενους που πίστεψαν στη ΝΔ και τώρα βλέπουν ότι τους εξαπάτησε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι είναι 100% αφερέγγυος, αφού αποδείχθηκε δύναμη που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε στρατηγικά ούτε πρακτικά τη δικομματική εναλλαγή.

Για τον ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους η γγ του ΚΚΕ είπε ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν ψήφους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αυτό δεν συνιστά χτύπημα της στρατηγικής τους.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Η αγορά ασφυκτιά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν και η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει την απειλή της ανεργίας, το δε κράτος τα τελευταία χρόνια είναι το κράτος της πελατειακής σπατάλης και των αδιαφανών συναλλαγών με ισχυρούς και ημέτερους» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς του Πειραιά.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά «διαπίστωσα ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες και ότι μαζί μπορούμε να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί».

Εξήγησε πως αυτό θα γίνει «όχι ρίχνοντας νέα βάρη στη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο, αλλά στηρίζοντας την ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της αγοράς, στηρίζοντας το νοικοκύρεμα σε ένα κράτος που σπαταλά πελατειακά, στηρίζοντας την απασχόληση και δημιουργώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα φέρει νέο πλούτο στη χώρα».

Κατέληξε λέγοντας ότι θέλει όλοι να ξέρουν «πως θα είμαι κοντά στον εργαζόμενο, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους παραγωγικούς φορείς, για να βάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα».

ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΖΗΤΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Υπό την προεδρία του Κ.Καραμανλή συνεδρίασε στη Ρηγίλλης η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση ο Κ.Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της για την στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα, ενώ συζητήθηκαν επίσης το πρόγραμμα δράσης και οι περιοδείες της προεκλογικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και οι υπουργοί συμφώνησαν με την απόφασή του να ζητήσει τη διεξαγωγή προσωπικού ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο να είναι όσο πιο ουσιαστικό γίνεται.

Εξήγησε δε ότι αυτή η απόφαση επιβάλλεται από την κρισιμότητα της εκλογής όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον κυβερνήτη που θα οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

Δηλώσεις Σουφλιά

«Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Θεσσαλονίκη με τη γλώσσα της αλήθειας» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Κ.Καραμανλής ανέπτυξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομία και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες.


Υπάρχει το ερώτημα, συνέχισε, γιατί δεν έγιναν αυτά εδώ και 5,5 χρόνια: «Η απάντηση είναι ότι έγινε έργο και έγιναν σημαντικά βήματα όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, η διεθνής οικονομική κρίση επιβάλλει, όπως και σε άλλες χώρες, τη λήψη επιπλέον μέτρων» σημείωσε.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ακόμα ότι η ΝΔ έχει το θάρρος να ανακοινώσει εκ των προτέρων απαραίτητα μέτρα, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει πρόγραμμα για την οικονομία.

Δηλώσεις Κουμουτσάκου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η ΝΔ προσέρχεται στην εκλογική μάχη με την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η ειλικρίνεια και η υπευθυνότητα της πολιτικής της, το ξεκάθαρο μήνυμά της και ο ηγέτης της Κώστας Καραμανλής που προτάσσει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας.

«Οι Έλληνες πολίτες να είναι βέβαιοι ότι στις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί ότι ο επιπόλαιος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του οδηγεί σε αδιέξοδο» συνέχισε ο ίδιος.

ONOMΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΠΙΕΡΙΑΣ...!

ΠΡΟΣΕΧΩΣ...!!!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΛΟ

Είναι ένα βιολογικό πλυντήριο, κατασκευασμένο από ...πεύκο και ρόμπολο. Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά και μπορεί να πλύνει ρούχα, κάθε λογής υφάσματα, ακόμη και χαλιά, αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη και την ορμή του νερού. Δεν πρόκειται για νέο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά για την παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό, που κατασκευάζονταν γύρω στα 1900, σε ορεινές περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού.

Σημείο έντονης κοινωνικής ζωής, η νεροτριβή αποτελούσε πόλο συνάντησης των γυναικών που πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα, αλλά και των αντρών που έκοβαν τα ξύλα στο νεροπρίονο, που λειτουργούσε στην ίδια εγκατάσταση. Παραδίπλα υπήρχε και το μαντάνι, που αποτελούνταν από τέσσερα ξύλινα σφυριά, τα οποία, με τους χτύπους τους, ύφαιναν το ύφασμα. Δεμένη με την παράδοση, η νεροτριβή έπλενε με υπομονή και τέχνη τα προικιά της νύφης, λίγο πριν απλωθούν για να τα θαυμάσει ο κόσμος πριν το γάμο.

«Επιδέξιοι μάστορες κατασκεύαζαν αυλάκια σε μήκος τριών χιλιομέτρων ώστε να συγκεντρώσουν το νερό από διαφορετικές πηγές σε μία και μοναδική διαδρομή» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Δίστρατου Ιωαννίνων, Κώστας Παγανιάς και επισημαίνει ότι, η σωστή λειτουργία της νεροτριβής απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις.

Τα χρόνια εκείνα οι νεροτριβές ήταν ιδιόκτητες. Στο Δίστρατο υπήρχαν οι νεροτριβές του Ρόφτσια, του Μπάρμπα, του Γούλα, του Τζίμα, του Νάκα και του Τσιαπραγκάνη και όσοι έπλεναν ρούχα και προικιά κατέβαλαν το τίμημα ή έδιναν τα προϊόντα τους ως ανταλλαγή. Τώρα πια, η συντριπτική πλειοψηφία των νεροτριβών ανήκει στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναπαλαιώνουν ή κατασκευάζουν εξ αρχής τις εγκαταστάσεις.

Στο Δίστρατο, η νεροτριβή και το μαντάνι ανήκουν στην κοινότητα, έχουν κατασκευαστεί πριν από 15 χρόνια, η δε συντήρησή τους, που είναι αναγκαία, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας».

O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νεροτριβές είναι η εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής τους. Τσιμέντο και λαμαρίνες έχουν αντικαταστήσει το πεύκο και το ρόμπολο προς χάριν της ευκολίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. «Οι δριστέλλες είναι μια προβιομηχανική μορφή καθαριότητας και επεξεργασίας του μαλλιού των προβάτων. Είναι παράδοση και ως τέτοια πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας του Δίστρατου.

ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ..!

Οι Αυστραλοί, στην πλειονότητά τους, συμφωνούν να προστεθεί ειδικός φόρος στην τιμή των γρήγορων φαγητών (junk food), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία της παχυσαρκίας που έχει ενσκήψει στη χώρα.

Έρευνα η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το 64% των ενήλικων κατοίκων της χώρας δέχεται ευχαρίστως να ανεβούν οι τιμές σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών και ζάχαρης.

Ωστόσο, εμπειρογνώμων σε θέματα συμπεριφοράς των καταναλωτών, προειδοποιεί ότι για να κάνει κάποια διαφορά ένα τέτοιο μέτρο, οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50%.

Συγκεκριμένα, ο λέκτορας Πολ Χάρισον, από το Πανεπιστήμιο Deakin, εκτιμά ότι μικρή αύξηση δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στους καταναλωτές, για το λόγο ότι η τιμή δεν αποτελεί παρά μόνο ένα παράγοντα από εκείνους που επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών.«Υψηλότερες τιμές, πιθανόν να επηρεάσουν μερικά άτομα, όταν μιλάμε, όμως, για μαζική μετακίνηση της κοινωνίας, η αύξηση των τιμών θα πρέπει να κινείται στα επίπεδα 30-50%».

Η υπουργός Υγείας, Νικόλα Ρόξον, από την πλευρά της, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε την μελέτη, υπό τον τίτλο " Προληπτικά Μέτρα Υγείας", η οποία περιλαμβάνει 174 πορίσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της οινοποσίας. Μεταξύ αυτών ήταν και προτάσεις για απαγόρευση διαφημίσεων για τροφές που μπαίνουν στην κατηγορία των «Junk food», καθώς επίσης και λεπτομερή περιγραφή των συστατικών σε ταμπέλες πακεταρισμένων τροφίμων.

Η υπουργός τόνισε ότι όλες οι προτάσεις που περιέχονται στην εν λόγω μελέτη, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το φαγητό το βράδυ παχαίνει πολύ περισσότερο

Το πότε τρώμε είναι τελικά εξίσου σημαντικό με το τι και πόσο τρώμε, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της, που επιβεβαίωσε οριστικά ότι -τουλάχιστον στα ποντίκια όπου έγιναν τα σχετικά πειράματα- το βραδινό φαγητό, την ώρα που κανονικά κάποιος θα έπρεπε να κοιμάται, προσθέτει περισσότερα κιλά από ό,τι αν είχε φάει τις ίδιες ποσότητες σε φυσιολογικές ώρες.

Άλλες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τις νυκτερινές ώρες και τρώνε το βράδυ, διαταράσσουν το μεταβολισμό τους. Μέχρι τώρα, όμως, ποτέ δεν είχαν γίνει λεπτομερείς μελέτες του φαινομένου. Για πρώτη φορά, ο καθηγητής νευροβιολογίας και φυσιολογίας Φρεντ Τούρεκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα σε μια διατροφή με υψηλά λιπαρά και στις ώρες του φαγητού.

Η σχετική εργασία παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Obesity” (Παχυσαρκία), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του “Science”. Έπειτα από έξι εβδομάδες πειραμάτων, τα ποντίκια που έτρωγαν το βράδυ και γενικά σε μη φυσιολογικές ώρες, ζύγιζαν περίπου 30% περισσότερο σε σχέση με όσα ποντίκια έτρωγαν σε κανονικές ώρες. Η αύξηση του βάρους ήταν ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα Φρανκ Σιρ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος μελετά τον ύπνο, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει παρατηρήσεις σε ανθρώπους, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι πρόσθεσαν κιλά μέσα σε τρεις μόλις μέρες από τη στιγμή που άρχισαν να τρώνε το βράδυ. Όσο πιο βαθιά μέσα στη νύχτα -τότε ακριβώς που το σώμα αναζητά τον ύπνο- τρώει κάποιος τόσο κινδυνεύει να παχύνει.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι για τον έλεγχο του βάρους οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν ένα τρίπτυχο: περισσότερη φυσική άσκηση, λιγότερο φαγητό, αλλά και φαγητό στη σωστή ώρα μέσα στη μέρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τούρεκ, το γιατί ένα άτομο παχαίνει, είναι πιο πολύπλοκο από μια απλή προσθαφαίρεση θερμίδων. Μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος που ρυθμίζουν την ενέργεια, με συνέπεια να έχει μεγάλη σημασία ο χρονισμός (timing) των γευμάτων, όσον αφορά την αύξηση του βάρους. Το εσωτερικό βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι μας κυβερνά τον καθημερινό κύκλο της δραστηριότητας, διατροφής και ύπνου, καθώς και γενικότερα τη χρήση της ενέργειάς μας, σε άμεση συσχέτιση με το ρυθμό του φωτός και του σκοταδιού στη φύση.

Πάνω από 300 εκατ. άτομα παγκοσμίως θεωρούνται παχύσαρκοι και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα μερικοί ειδικοί να κάνουν λόγο για πραγματική «επιδημία παχυσαρκίας».

Το επόμενο βήμα των αμερικανών ερευνητών, όπως είπαν, θα είναι να μελετήσουν πιο επισταμένα τον μοριακό μηχανισμό, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την παρατήρηση ότι το φαγητό σε «λάθος» ώρα παχαίνει περισσότερο.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Goran Bregovic






















Δύο μεγάλες συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στην Γλυφάδα, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου (στην Γ’ Μαρίνα Γλυφάδας) και στον Κορυδαλλό, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου (στο Γήπεδο Κορυδαλλού), ολοκληρώνουν το Alkohol Tour του Goran Bregovic και της μπάντας του, στην Ελλάδα.

Σε πείσμα των καιρών, ο αγαπητός στο ελληνικό κοινό, συνθέτης από την γειτονική Σερβία, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολυάριθμους φίλους του που θα επιθυμούσαν να παρευρεθούν - άνευ αντιτίμου - σε μία (τουλάχιστον) δίωρη γιορτή ζωντανής μουσικής, με αποσπάσματα από την καινούρια του δουλειά, το άλμπουμ “Alkohol”, αλλά και μία πλήρη επιλογή υλικού από τις κλασικές του δισκογραφικές εργασίες (Καιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream, Underground, Reine Mergot κ.ά.).

Ta greeklish kanoun anorthografous mathites

Ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο ποσοστό μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish ως τρόπο έκφρασης στον γραπτό τους λόγο, κυρίως μέσω του διαδικτύου και των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική τους ικανότητα.

Σε έρευνα που διενήργησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (κατά τη σχολική χρονιά 2008-09), τόσο σε μαθητές όλων των βαθμίδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Κοζάνης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ) όσο και σε φιλολόγους, διαπιστώνεται ότι, η διαδεδομένη χρήση των greeklish, που ξεκινά ακόμη και από το δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.

Τα είδη των λαθών των μαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς, επίσης, σύντμηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.).

Οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3% και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη, με εντελώς διαφορετική σημασία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish, με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο. Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%, στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Απ' αυτούς, περίπου το 50% τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, ενώ πάνω από το 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή πολλές φορές τη μέρα.

Το 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η χρήση τους ξεκινά από το δημοτικό.

Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη πως πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (sms 52,8%, e-mail 78,2%, chat-forum 84,7%, smartphone 16,1%, pda 13,7%) χρησιμοποιούν τα greeklish και σε χειρόγραφα (προσωπικές σημειώσεις, σχολικές εργασίες, σημειώματα κ.α.) σε ποσοστό 15,7%.

Οι λόγοι χρήσης του συγκεκριμένου τρόπου γραφής είναι κατά τους μαθητές η συνήθεια, σε ποσοστό 83,9%, η εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), επειδή το θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%) και ... επειδή είναι μόδα (33,9%).

Στην ίδια έρευνα, το 58,5% των μαθητών θεωρεί ότι η χρήση των greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα, ενώ την ίδια άποψη έχει μόνο το 64,3% των φιλολόγων, ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές, που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στο γραπτό λόγο.

ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ..!!

ΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΙΠΙΛΑΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΟΥ "ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΖΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ"...?

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

Πρεμιέρα για την Εθνική

Νέο ξεκίνημα, νέο «αίμα» για την Εθνική, η οποία από σήμερα ρίχνεται στη μάχη του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας με αντιπάλους τις ΠΓΔΜ, Κροατία και Ισραήλ διαδοχικά στον Α΄ όμιλο.

Η πρώτη διαφορά της Εθνικής επί των ημερών του Γιόνας Καζλάουσκας με αυτή επί του Παναγιώτη Γιαννάκη έγινε αντιληπτή στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επί πολωνικού εδάφους ενόψει της σημερινής πρεμιέρας με την ΠΓΔΜ (17:30 ώρα Ελλάδας) για τον Α΄ όμιλο στο Πόζναν.

ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Την απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

"Ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί το μεσημέρι, στον Πειραιά, με εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Κατά την επίσκεψη του σε μικρομεσαία επιχείρηση, συζήτησε με εργαζόμενους την κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" τονίζει ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου "κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Κώστα Καραμανλή ή του Γιώργου Παπανδρέου".

"Η μάχη των εκλογών κερδίζεται"

Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ.

Την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει εκ νέου τις προσεχείς εθνικές εκλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη -στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- συνέντευξη Τύπου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΦΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΙΧΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΓΔΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΑΜΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΓΚΕΛΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΦΙΤΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΩΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ...