Όπως είπε το Κράτος οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους για το 2010 και μόνο για τον παλιό δήμο Κατερίνης 8 εκατομμύρια ευρώ. "Είναι αδιανόητο", είπε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος έδειξε "κατανόηση και καλή πρόθεση" στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, προτείνοντας δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να ανταπεξέλθει στις προγραμματισμένες υποχρεώσεις του.
"Ακόμα όμως πιστεύω, ότι δεν υπάρχει στη χώρα πολιτικός χώρος ή κόμμα, το οποίο δεν θα πρόσεχε την τοπική αυτοδιοίκηση ή θα υπεξαιρούσε χρήματα θεσμοθετημένα. Περιμένουμε ακόμα, μήπως σε μια καλύτερη κατάσταση, μπορέσουν και εξοφληθούν οι συγκεκριμένες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση", είπε ο κ. Χιονίδης.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2011
Αναφερόμενος στα χρήματα που έλαβε ο Δήμος το 2011 και μόλις πριν λίγες μέρες, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επαρκούν, ούτε για τους μισθούς, εκφράζοντας την απορία του για τον τρόπο που έγινε ο υπολογισμός τους.
"Έγινε ένας υπολογισμός με βάση το 2010, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ΦΠΑ, αλλά και αυτό ακόμη είναι μειωμένο σε σχέση με το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Αντιληφθήκαμε και κατανοήσαμε τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Υπάρχουν όμως προγραμματισμένες υποχρεώσεις που τρέχουν, είτε εργολαβίες, είτε προμήθειες στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε", είπε ο κ. Χιονίδης.
Η ασυνέπεια του κράτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος, ανάγκασε το δήμο να βάλει "φρένο" σε πολλά έργα και πριν τις εκλογές, σε έργα, που όπως είπε, θα έπρεπε να εξελιχθούν.
"Ήλπιζα ότι Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, θα είχαν περάσει οι δυσκολίες των πρώτων μηνών, αλλά δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί, ότι θα κοβόταν η ΣΑΤΑ. Η ΣΑΤΑ είναι χρήματα, έργα και πήραμε λιγότερο από το 1/3 του ποσού που μας οφείλονταν. Έχουμε να εισπράξουμε από τη ΣΑΤΑ μόνο, πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Ο κ. Χιονίδης, δεν απέκλεισε καμιά μορφή αγώνα για τη διεκδίκηση όσων οφείλει το Κράτος στο Δήμο.
"Ήμασταν καλόπιστοι και συνεχίζουμε να ήμαστε, κρατώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις. Ο αγώνας μπορεί να έχει πολλές μορφές, είτε μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα, είτε μέσω της δικαστικής οδού την οποία ήδη διερευνά ο δήμος. Όπως ο κάθε ιδιώτης μπορεί να στραφεί κατά του δήμου, όχι επειδή έχει υπαιτιότητα ο δήμος, αλλά επειδή το κράτος δεν έστειλε θεσμοθετημένους πόρους, έτσι και ο δήμος μπορεί να στραφεί εναντίον του κράτους", υποστήριξε ο δήμαρχος, ο οποίος έχει προτείνει η εξόφληση των δήμων να γίνει όπως και των προμηθευτών των νοσοκομείων από το Υπουργείο Υγείας.
"Αν μας πουν ότι από τα 8 εκατομμύρια που μας οφείλουν, θα πάρουμε 3 εκατομμύρια σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε ομόλογα θα το δεχθούμε. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει υπεξαίρεση χρημάτων. Και δεν έχει σχέση αυτό με την κυβέρνηση, αλλά με το Ελληνικό Κράτος και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα".
Ο κ. Χιονίδης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος διεκδικεί τα χρήματά του και είναι σε διερεύνηση, για τον ποιο τρόπο θα ακολουθήσει, εφόσον το κράτος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το προσεχές διάστημα. "Από το Νοέμβριο, σε συνεργασία με δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου, έχουμε ξεκινήσει τη διερεύνηση για το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα μας", είπε.
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ
Σε ότι αφορά την εικόνα για τα χρέη που έχουν οι άλλοι οι δήμοι που συνενώθηκαν με την Κατερίνη ο δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε πως δεν έχουν ακόμη όλα τα στοιχεία, παρότι η οικονομική υπηρεσία κάνει ότι μπορεί και δουλεύει συστηματικά, και πρόσθεσε πως θα είναι έτοιμοι να δώσουν στοιχεία, πριν το τέλος του Ιανουαρίου, και υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.
"Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις, μπροστά στην αγωνία των εκλογών, οι οποίες δεν έχουν τιμολογηθεί" είπε ο δήμαρχος. Σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις είπε πως πλήρη στοιχεία και για τις δημοτικές επιχειρήσεις, θα υπάρχουν αρχές Φεβρουαρίου.
ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ο δήμαρχος Κατερίνης, αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα τα οποία παρουσίαζαν πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου φαίνεται ότι το χρέος του Δήμου είναι πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.
"Πολύ πριν βγει αυτό το νούμερο στο διαδίκτυο, εμείς το είχαμε γράψει στο προεκλογικό μας φυλλάδιο" τόνισε ο κ. Χιονίδης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, τα δάνεια είναι: 7,5 εκατομμύρια για την εξαγορά της πλατείας Δημοκρατίας (τα 2,5 εκατομμύρια από αυτό το δάνειο, είναι ακόμα στην Τράπεζα γιατί υπάρχει διαμάχη με την οικογένεια Γεωργουλή) και 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαμε πάρει ο δήμος, όπως είπε, για να εξοφληθεί το μισό των χρεών της προηγούμενης διοίκησης του κ. Αμοιρίδη.
"Ακούστηκαν πολλά περί διαχειρίσεως και δανείων" είπε ο δήμαρχος ο οποίος προκάλεσε τον οποιοδήποτε, να πει ότι δεν έπρεπε να γίνει η εξαγορά της πλατείας Δημοκρατία. "Ήταν μια απαίτηση 90 χρόνων και είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε, σε κάτι που θα δώσει ζωντάνια στην πόλη. Ότι αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνει τα όσα είπαμε στους συμπολίτες μας και προεκλογικά", συμπλήρωσε.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
"Είναι τρεις ή τέσσερις εργολάβοι, οι οποίοι δικαίως συμπεριφέρονται έτσι", απάντησε ο δήμαρχος ερωτηθείς, για το αν κάποιοι από τους εργολάβους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας οφειλόμενα από το Δήμο.
Ο κ. Χιονίδης συμπλήρωσε ότι αν ο δήμος της Κατερίνης έπαιρνε το ήμισυ των χρημάτων που του οφείλει από θεσμοθετημένους πόρους το κράτος, δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα και κανένα χρέος.
"Αν το ήμισυ των χρημάτων που μας χρωστά το κράτος ερχόταν το 2010, δεν θα συζητούσαμε καν ότι υπάρχουν οφειλές του δήμου σε τρίτους", είπε, και τόνισε ότι κατά τη θητεία του δεν υπήρξε καμιά περίπτωση εργαζομένου που να υποστηρίζει ότι δεν πληρώθηκε ή ότι δεν καταβλήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, "πράγμα που γίνεται σε πολλούς δήμους της χώρας".
"Ο δήμος Κατερίνης, θέλει να είναι πάνω από όλα συνεπής στις υποχρεώσεις του, παρόλο που δεν είναι συνεπές το Κράτος προς αυτόν. Επαναλαμβάνω ότι προς το παρόν θα περιμένουμε, αλλά θα διεκδικήσουμε από το Κράτος, όλα εκείνα τα χρήματα τα οποία είναι βέβαιον ότι μας οφείλει".
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, λέγοντας ότι είναι πιθανόν. "Δεν θέλω να το σκέφτομαι, ούτε ως ένα κακό σενάριο. Θεωρώ ότι πάντοτε πρέπει να επικρατεί η λογική. Η λογική λέει, ότι όπως κάναμε κι εμείς προς τους λίγους που χρωστάει ο δήμος, αναλογική καταβολή των οφειλών, θα κάνει το ίδιο και το κράτος", κατέληξε ο δήμαρχος.
πηγή {Πιερικοί αντίλαλοι}