Η Πιερία με τα πάνω από 70 χιλ. μήκους θαλάσσιες ακτές , τα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία νερά του Θερμαϊκού, τα πλούσια εσωτερικά ύδατα (ποταμοί, χείμαρροι), τα οργανωμένα λιμάνια της και τους συνειδητοποιημένους αλιείς της έχει τα σημαντικά πλεονεκτήματα για μια δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών της Δυτικής πλευράς του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η σωστή ορθολογική διαχείριση και αειφόρου διατήρηση των αλιευτικών πόρων μας αποτελεί τον στόχο του στρατηγικού μας αλιευτικού μας προσανατολισμού. Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Πιερίας, θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, θα ακούσουμε τις προτάσεις τους για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας που θα αποτελέσει μια δυναμική προσέγγιση στον τομέα της αλιείας – υδατοκαλλιέργειας που θα συνεπάγεται σχεδιασμό, συνεργασία των φορέων, έγκαιρο προγραμματισμό και συνεπή υλοποίηση του. Το όφελος που θα προκύψει για την περιοχή μας άλλα και ευρύτερα για την Δυτική πλευρά του Θερμαϊκού είναι σημαντικό καθώς περιέχει και την κοινωνική διάσταση που είναι το ζητούμενο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Στοχεύουμε στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Αλιείας στην Πιερία μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επενδύσεων για την ανάπτυξη της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, του οικοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού, με κατεύθυνση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διατήρησης της κοινωνικής & οικονομικής συνοχής των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή. Η αλιευτική δραστηριότητα περιέχει και την κοινωνική υπόσταση που επηρεάζει την διαχείρισή της. Επιδίωξη μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας.
Σημαντικό βάρος δίνουμε
Ø στην παράκτια αλιεία
Ø στις οστρεοκαλλιέργειες μέσου της ΠΟΑΥ ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ΠΥΔΝΑΣ Α.Ε.
Ø στο πρόγραμμα Leader Αλιείας
Ø στην τουριστική ανάπτυξη -διέξοδο – του αλιευτικού επαγγέλματος με συναφή δράσεις μέσου εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Η παράκτια αλιεία, είναι μία δραστηριότητα θεμελιώδους σημασίας για την κοινωνία των παράκτιων περιοχών της Πιερίας. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της ακτογραμμής της Πιερίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αλιείας έχουν την δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους ή να εκμεταλλευτούν την βελτίωση των υποδομών για καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της επιχείρησής τους.
Η παράκτια αλιεία στην περιοχή μας είναι κάτι το γραφικό, και οικολογικό, μέλημα μας είναι η ανάδειξη του ρόλου της παράκτιας αλιείας, με στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω της καθιέρωσης μητρώου ψαράδων και προώθηση υποδομών για τα σκάφη (καταφύγια, σταθμοί αλιείας), θεσμοθέτηση συμπληρωματικών της αλιείας δραστηριοτήτων, όπως ο αλιευτικός τουρισμός και ο ιχθυοτουρισμός σε όλους τους υδάτινους πόρους (θάλασσα, λιμνοθάλασσες, ποτάμια ). Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας και ειδικότερα η μυδοκαλλιέργεια, διανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, στην κατεύθυνση τόνωσης και διαφοροποίησης της τοπικής οικονομίας με νέες μορφές επενδύσεων στον τομέα της αλιείας και του οικοτουρισμού. Στόχος μας είναι η Π.Ο Α.Υ ( Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ) ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ ΠΥΔΝΑΣ Α.Ε. :
· Να αναπτυχτεί και δραστηριοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής της
· Να μη χαθεί η Πιερική της ταυτότητα
· Όχι μόνο η πιστοποίηση των μυδιών μας (μύδια Πιερίας ) αλλά η εταιρία να γίνει ο φορέας πιστοποίησης της ελληνικής μυδοκαλλιέργειας
Στο θέμα της ερασιτεχνικής αλιείας με βάση μια συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξής της μπορεί να ενταχθεί και ως κλάδου της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Οι κυριότεροι στόχοι μας για την αναβάθμιση του αλιευτικού τομέα είναι:
· Προστασία και βιώσιμη ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων με ενέργειες όπως έγινε με τη κατασκευή των τεχνικών υφάλων, με την προώθηση αλιευτικών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.
· Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, με την τυποποίηση/ πιστοποίηση της αλιευτικής παραγωγής και την διεύρυνση της εμπορίας σε νέες αγορές.
· Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αλιευτικές δραστηριότητες για την διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσου:
–Επιχειρησιακά προγράμματα περιβαλλοντικού ελέγχου.
–Προστατευόμενες περιοχές όπως των τεχνικών υφάλων με την τριετή παρακολούθηση.
–Έλεγχο και προστασία της ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος
· Η υποστήριξη για την ανάπτυξη των αλιευτικών κοινοτήτων με τουριστικές και επιχειρηματικές δράσεις. Ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, με ελεγχόμενη και οργανωμένη ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη.
· Η ανάπτυξη και η βιώσιμη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας ειδικά με τον έλεγχο της παράνομής αλιευτικής δραστηριότητας. Είμαστε κάθετα ενάντια στην Παράνομη, Λαθραία και Άναρχη Αλιεία. Είναι αυτονόητο ότι περισσότερο «βλάπτουν» οι παράνομες μορφές αλιείας.
· Αειφόρος ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών με:
–Εκσυγχρονισμό / αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε ένα πλαίσιο νόμιμης δραστηριότητας
–Προώθηση νέων ειδών υδατοκαλλιέργειας στο μέτρο του δυνατού χωρίς οικολογικές επιπτώσεις
–Διαφοροποίηση/ βελτίωση της παραγωγής
–Μέθοδοι εκτροφής με λιγότερες επιπτώσεις
· Η βελτίωση της αλιευτικής υποδομής με την ενεργοποίηση των υπαρχόντων έργων υποδομής που υπάρχουν και την κατασκευή καινούργιων εκεί που θα μας υποδειχτεί
· Μέσου του οργανισμού Ο.ΓΕ.Ε.ΚΑ. ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’ και την διενέργεια προγραμμάτων εκπαίδευση/επαγγελματική κατάρτιση των αλιέων.
Στο θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στοχεύουμε όπως και κάναμε, εντάσσοντας τα μύδια μας και τα αλιεύματα μας στο καλάθι με τα τοπικά προϊόντα μας, να ενσωματώσουμε την αλιευτική δραστηριότητα στο πολυλειτουργικό άριστο τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Οι ακτές του Ολύμπου είναι στα νερά του Θερμαϊκού. Στις διαφημιστικές εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα έχουμε τα προϊόντα της αλιείας αλλά και του αλιευτικού τομέα γενικότερα. H εφαρμογή πολιτικής ποιότητας, για τα προϊόντα της αλιείας και οστρεοκαλλιέργειας μέσου της πιστοποίησης της ποιότητας και την σήμανση καθώς και η συμμετοχή σε εκθέσεις αλιευτικού χαρακτήρα με στόχο την εύρεση νέων αγορών είναι στις άμεσες δράσεις μας.
Θεωρούμε ειδικά απαραίτητο τη ανάπτυξη των κατάλληλων στρατηγικών για την διείσδυση των αλιευμάτων μας τόσο στην ευρύτερη ελληνική αγορά και κυρίως της εύκολης προσέγγισης στις όμορες περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
· Την καθιέρωση σήματος ποιότητας
· Την ανάπτυξη επωνύμων προϊόντων με την ανάδειξη της Πιερικής Ταυτότητας.
· Την εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής και μεθόδων marketing.
· Την οργάνωση διαφημιστικών εκστρατειών για την προβολή των προϊόντων με έμφαση στις υγιεινές ιδιότητες της διατροφής με ψάρια
· Την οργάνωση εμπορικών αποστολών σε χώρες του εξωτερικού ειδικά για τα μύδια.
· Την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουριστικές.
· Την συμμετοχή στο τοπικό διατροφικό καλάθι και σύνδεση με το τουριστικό μας προϊόν.
· Την συνεχή και συστηματική έρευνα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς
· Την δημιουργία ιχθυαγοράς / ιχθυόσκαλας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας που κρίνετε απαραίτητη για την δυναμική ανάπτυξη της αλιείας
Η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος επιβάλλει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της παράκτιας ζώνης. Σχεδιάζουμε μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης βάση τον Νόμος 2742/99 για το Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη προβλέπει τη διαμόρφωση Ειδικών Πλαισίων Χωρικής Ανάπτυξης για περιοχές με ειδικά προβλήματα όπως οι παράκτιες. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης είναι μία συνεχής, δυναμική διαδικασία σχεδίασης για τη προώθηση της αειφόρου διαχείρισής της που αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο το χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα των παράκτιων περιοχών.
Στο θέμα των επενδύσεων επικεντρωνόμαστε μέσων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνουν:
α) Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, όπως ιδιωτικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ίδρυσης νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με την Οδηγία 2003/361/ΕΚ σε επιλεγμένους τομείς που υλοποιούνται από επαγγελματίες αλιείς με στόχο τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων τους, ιδιωτικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ίδρυσης νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με την Οδηγία 2003/361/ΕΚ σε επιλεγμένους τομείς, που υλοποιούνται από μη αλιείς και λοιπές ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της αλιείας.
β) Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών, όπως υποδομές για την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, υποδομές και υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές, ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, εκσυγχρονισμοί και εξοπλισμοί λιμένων αλιείας και αλιευτικών καταφυγίων. Λειτουργία της ΟΤΔΑ καθώς και δράσεις διατοπικής συνεργασίας μεταξύ παράκτιων περιοχών μέσω της δικτύωσης και διάδοσης βέλτιστων πρακτικών.
Στο θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, αλιευτικών λιμένων Αλυκών Κίτρους και Πλαταμώνα , καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Μεθώνης, Παραλίας και Γρίτσας Λιτόχωρου, Υπηρεσία μας έχοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο στοχεύουμε σε παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή, καθώς θα συμβάλλουν:
· στον ασφαλέστερο ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών που τα χρησιμοποιούν.
· στην δυνατότητα για καλύτερο εφοδιασμό των σκαφών ανά πάσα στιγμή με τα απαραίτητα εφόδια (καύσιμα, πάγο, νερό κ.λ.π.).
· στην βελτίωση των συνθηκών επίβλεψης της εφαρμογής της Νομοθεσίας στις εγ/σεις διακίνησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.
· στην καλύτερη εκφόρτωση, συντήρηση και αποθήκευση των αλιευμάτων και των αλιευτικών εργαλείων τους.
· στις ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας των αλιέων στις αποβάθρες των λιμανιών.
· στην καλύτερη προστασία και συντήρηση των αλιευτικών, σκαφών.
· καλύτερη αποθήκευση και συγκομιδή απορριμμάτων ''
· στην βελτίωση της υγιεινής και ποιότητας των αλιευμάτων καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, τόσο στην τοπική αγορά όσο και σε άλλων νομών.
Τα λιμάνια εκτός από τα σκάφη της παράκτιας αλιείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από τα πλοιάρια αναψυχής και να προσδώσει αθροιστικά ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ευρύτερη περιοχή με την μετατροπή των λιμενικών μας υποδομών σε τουριστικές μαρίνες με την εξασφάλιση όμως των ειδικών χώρων για τους αλιείς.
Με εκτίμηση
Η Αντιπεριφερειάρχης
Σοφία Μαυρίδου