Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
«Αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών της Πιερίας» σήμερα στις 7 στο επιμελητήριο Πιερίας
την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ.,
στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου (1ος όροφος),
στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων
της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έρευνας για την
«Αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών της Πιερίας»
που διεξήγαγε το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσουν οι:
Δημήτριος Τριανταφύλλου, Καθηγητής, Προϊστάμενος Τμήματος
Δημήτριος Φωλίνας, Επίκουρος Καθηγητής
Δημήτριος Αηδόνης, Καθηγητής Εφαρμογών
Κατά την παρουσίαση θα αναλυθούν σημαντικά συμπεράσματα για τη διαρροή καταναλωτών από την τοπική αγορά της Πιερίας που αφορούν τα εξής σημεία:
Καταγραφή συχνότητας αγορών ανά είδος προϊόντων
Προσδιορισμός ατόμου που αποφασίζει για την αγορά ανά είδος προϊόντων
Ανάλυση εκροών κατανάλωσης ανά είδος προϊόντων
Προσδιορισμός κριτηρίων επιλογής αγοράς προϊόντων από την τοπική αγορά.
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Στο μήνυμά της για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου τονίζει:
΄΄ Η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης, οδύνης, τιμής και όχι λήθης για αυτή τη ΄΄ μαύρη΄΄ σελίδα του ελληνισμού και της ανθρωπότητας.
Είναι ηθικό, ιστορικό και εθνικό μας χρέος να αποδεικνύουμε στην πράξη το σεβασμό μας απέναντι στη θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού, απέναντι στις χιλιάδες ψυχές που βίωσαν τη σφαγή, την εθνοκάθαρση, εκπατρίστηκαν από την κοιτίδα τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε -παρόλο τον ξεριζωμό του- να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, να κρατήσει τις ρίζες, τις αξίες , τη γλώσσα και τον πολιτισμό του και να διατηρήσει τη μνήμη των “ αλησμόνητων πατρίδων΄΄, χτίζοντας τη συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού στη χώρα μας και σε άλλες χώρες όπου προσφέρει και διαπρέπει.
Η ανείπωτη τραγωδία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απαιτεί ιστορική δικαίωση και διεθνή αναγνώριση. Είναι επιτακτική η διατήρηση άσβεστης της εθνικής μας μνήμης και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Και αυτό δεν αποτελεί έξαρση πατριωτισμού αλλά ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική μελλοντική συνύπαρξη των λαών΄΄.
OI ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ «ΕΛΕΟΣ» ΜΙΑΣ ΑΝΙΚΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, με δελτίο τύπου που εκδώσαμε ως ΝΟΔΕ Πιερίας για τα Σχέδια Βελτίωσης των Αγροτών, επισημαίναμε τις σοβαρές αδυναμίες του- μέχρι τότε- σχεδιασμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόγραμμα που θα ξεκινούσε σε λίγες ημέρες. Προσπαθήσαμε έγκαιρα και με σοβαρότητα να συμβάλουμε θετικά στον εντοπισμό και την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες . Τι έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση;
Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε «νέα παράταση» 20 ημερών (από 31/05/2011 στις 20/06/2011) για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά τους αγρότες.
Όπως είναι γνωστό σε όλους , παράταση συνήθως δίνεται σε προγράμματα που λειτουργούν. Εδώ για πια παράταση μιλάμε κ. Σκανδαλίδη;
Υποτίθεται ότι από τις 18/02/2011 έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των Φακέλων Υποψηφιότητας των Σχεδίων Βελτίωσης και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να υποβληθεί ούτε μία πρόταση. Στην ουσία είναι σαν να μην λειτουργεί κανένα πρόγραμμα, ενώ όλα βρίσκονται σε μια κατάσταση «χάους». Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό και νομοθετικό πλαίσιο της προκήρυξης, εκκρεμούν αποφάσεις και τροποποιήσεις οι οποίες αναμένεται, να αλλάξουν, να συμπληρώσουν , να διορθώσουν σοβαρό τμήμα των προηγούμενων αποφάσεων και τροποποιήσεων. Έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα των ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τα λόγια του κ. Σκανδαλίδη το Φεβρουάριο , ο οποίος μιλούσε για απλοποίηση των διαδικασιών για την υποβολή των Φακέλων!
Τελικά που αποσκοπεί αυτή η κατάσταση; Γιατί δημιουργούν εμπόδια στην διαδικασία υποβολής; Μήπως προσπαθούν ενδεχομένως να καλύψουν την αδυναμία τους για την κατοχύρωση των οικονομικών απαιτήσεων από την Εθνική συμμετοχή; Μήπως τελικά δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτικού τομέα, «σκοτώνοντας» στην κυριολεξία το μοναδικό αγροτικό αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμα , που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες μας ;
Η τακτική αυτή που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ έχει αποθαρρύνει και απογοητεύσει πλήθος αγροτών που επιθυμούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις . Η υπομονή πλέον του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί. Να σταματήσουν πλέον να κοροϊδεύουν, αναφέροντας παντού ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά. Να βοηθήσουν ουσιαστικά τους αγρότες επενδυτές, να αναπτυχθούν και να «συνδράμουν» στην ανάπτυξη της χώρας μας, που ως γνωστό ένα μεγάλο μέρος θα προέλθει από τον αγροτικό τομέα.
Ο αγροτικός κόσμος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχει ξυπνήσει , έχει κατανοήσει τα τεράστια προβλήματα και ζητάει λύσεις και ανάπτυξη , ενώ βρίσκεται ένα βήμα πρίν την έντονη αντίδραση, ….. πριν την «εξέγερση».
Επιτέλους κ. Υπουργέ διευθετήστε όλες τις εκκρεμότητες και δώστε κατάλληλη προθεσμία για την έναρξη και για την υποβολή των αιτήσεων!
Και εάν η ανικανότητα σας δεν σας το επιτρέπει, ακυρώστε την προκήρυξη και σταματήστε να κοροϊδεύετε τους αγρότες μας !
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;
Στη χώρα μας υπάρχουν σαράντα έξι πόλεις, μικρές και μεγάλες, που διαθέτουν δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαθέτουν προσωπικό που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και παρέχουν σχετικά σύγχρονες υπηρεσίας πληροφόρησης. Δυστυχώς η Κατερίνη δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των 46 αυτών πόλεων.
Για να βρούμε τις αιτίες για τις οποίες η πόλη μας δεν διαθέτει Δημόσια Βιβλιοθήκη πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Προφανώς, όσοι όριζαν τις τύχες αυτού του τόπου έχουν μέρος της ευθύνης. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια, αρκεί να συνυπάρξουν όραμα και στοχευμένες ενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι οι Πιερείς στερούνται των υπηρεσιών ενός αξιόλογου θεσμού.
Δεν έχουμε λοιπόν Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Κατερίνη˙ έχουμε όμως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μήπως λοιπόν δεν πρέπει να έχουμε παράπονο; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα γίνουμε δυσάρεστοι.
Πολλά είναι τα προβλήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης. Ας μην αναφερθούμε στο κτιριακό γιατί και δύσκολα λύνεται αλλά και γιατί ευελπιστούμε ότι κάποτε θα βρεθεί λύση, δηλαδή η βιβλιοθήκη να αποκτήσει δικό της κατάλληλο κτίριο.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα, κατά την άποψη μας, στην παρούσα φάση είναι το μειωμένο ωράριο λειτουργίας. Δεν θεωρούμε σωστό να λειτουργεί η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη μόνον ένα απόγευμα, αυτό της Δευτέρας. Αν αναλογιστούμε ότι είναι κλειστή το Σάββατο και ότι τα πρωινά οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο τους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές της πόλης μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Δημοτική Βιβλιοθήκη μόνο το απόγευμα της Δευτέρας!
Για μια πόλη σαν την Κατερίνη αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δυστυχώς, στον τομέα αυτόν υστερούμε έναντι των περισσοτέρων Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Από μια δειγματοληπτική έρευνα που κάναμε -επισυνάπτουμε στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι πολλές Δημοτικές Βιβλιοθήκες λειτουργούν τέσσερα ή πέντε απογεύματα την εβδομάδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής: Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Αμπελόκηποι, Γιαννιτσά, Ελευθέριο – Κορδελιό, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Καλαμαριά, Κοζάνη, Κορυδαλλός, Κορωπί, Νεάπολη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πειραιάς, Σταυρούπολη, Τρίκαλα.
Αφού όλοι οι παραπάνω Δήμοι μπορούν, γιατί να μην μπορεί ο Δήμος Κατερίνης; Εκτιμούμε ότι πρέπει άμεσα να προσληφθεί τουλάχιστον ένας ακόμη βιβλιοθηκονόμος ώστε να είναι δυνατή η παράταση του ωραρίου λειτουργίας.
Πέρα από το ωράριο λειτουργίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά ακόμη ζητήματα:
Ως σύλλογος που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, είναι λογικό να αναζητούμε πληροφόρηση σε πηγές όπως βιβλία. Απευθυνόμενοι λοιπόν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι διαθέτει ελάχιστα τεκμήρια γι’ αυτού του είδους την θεματολογία. Θεωρούμε ότι τα θέματα περιβάλλοντος ενδιαφέρουν όλη την κοινωνία και συνεπώς ότι πρέπει να εμπλουτιστεί η συλλογή της. Είμαστε στη διάθεση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης προκειμένου να προτείνουμε τίτλους προς απόκτηση.
Οι πρόσφατα εξαγγελθείσες αλλαγές στο Λύκειο προβλέπουν την σύνταξη εργασίας από τους μαθητές. Καθώς, δυστυχώς, μόνο ένα από τα πέντε Λύκεια της πόλης μας διαθέτει επίσημη Σχολική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη καλείται να αναλάβει έναν επιπλέον ρόλο: του Πληροφορικού Κέντρου που θα έχει στη συλλογή του πλήθος διαθέσιμων πηγών για τους μαθητές που ερευνούν στοιχεία για την εργασία τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι προτάσεις που καταθέτουμε.
Πρέπει βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Δεν νοείται πλέον μια σύγχρονη βιβλιοθήκη να μη διαθέτει δικτυακό τόπο και online κατάλογο, να μην έχει πλούσια πολιτιστική δράση, να μην εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και να μην διαθέτει μια ελκυστική διακόσμηση.
Στις μέρες μας οι βιβλιοθήκες είναι τα πιο ζωντανά κύτταρα κάθε πόλης. Οφείλουν να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, να υιοθετήσουν νέους ρόλους, να ενισχύσουν την θέση τους ως οργανισμοί που παρέχουν πληροφορίες και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τεκμήρια που διαθέτουν στη συλλογή τους.
Βέβαια, για να πάρουν σάρκα και οστά όλα αυτά πρέπει η Βιβλιοθήκη να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό, προσεχτικά επιλεγμένο, που θα έχει όρεξη να προσφέρει και να δημιουργήσει. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης χρειάζεται μια νέα πνοή.
Το παράδειγμα της γειτονικής μας πόλης, Βέροιας και οι περγαμηνές που συνοδεύουν τόσο τη Δημόσια όσο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της, ας γίνει οδηγός και για τη δική μας πόλη.
Ελπίζουμε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κατερίνης -αλλά και γιατί όχι του Λιτοχώρου, του Αιγινίου και του Κολινδρού- θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι ευθύνες που τους αναλογούν για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον είναι μεγάλες.
από το Δ.Σ. των Φίλων του Περιβάλλοντος
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ
| ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | ΤΗΛΕΦΩΝΟ | ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ | ΣΥΝΟΛΟ: ΠΟΣΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ |
| Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης | 2310729422 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Θέρμη | 2310463423 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Θεσσαλονίκη | 2310374810 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Ορεστιάδα | 2552027588 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Γιαννιτσά | 2382082177 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης | 2313302836 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Ελευθέριο – Κορδελιό | 2310700482 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Ελευσίνα | 2105565601 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Ηλιούπολη | 2109948344 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Καβάλα | 2510222770 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Καρδίτσα | 2441023962 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Κοζάνη | 2461022245 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Κορωπί | 2106626295 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Πειραιάς | 210494626 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Νεάπολη Θεσσαλονίκης | 2310635060 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Αλεξάνδρεια | 2333026806 | Δε, Τρ, Τε, Πε, Πα | 5 |
| Αγρίνιο | 2641022393 | Δε, Τρ, Τε, Πε | 4 |
| Αίγιο | 2691026694 | Δε, Τρ, Πε, Πα | 4 |
| Καλαμαριά | 2310423293 | Δε, Τρ, Τε, Πα | 4 |
| Κορυδαλλός | 2104965784 | Δε, Τρ, Τε, Πε | 4 |
| Τρίκαλα | 2431070759 | Δε, Τρ, Τε, Πε | 4 |
| Πάτρα | 261027751 | Δε, Τρ, Τε, Πε | 4 |
| Βέροια | 2331024879 | Τρ, Πε, Πα | 3 |
| Δραπετσώνα | 2132004097 | Δε, Τρ, Πε | 3 |
| Πρέβεζα | 2682029889 | Τρ, Πε, Πα | 3 |
| Χαϊδάρι | 2105821574 | Δε, Πα | 2 |
| Αιγάλεω | 2105907060 | Δε, Τε | 2 |
| Αλεξανδρούπολη | 2551089690 | Δε, Πε | 2 |
| Ηράκλειο | 2810399269 | Δε, Τε | 2 |
| Καστοριά | 2467028195 | Δε, Πα | 2 |
| Ξάνθη | 2541022415 | Τρ, Πε | 2 |
| Χαλάνδρι | 2106820464 | Δε, Τε | 2 |
| Τριανδρία | 2310921660 | Δε, Τε | 2 |
| Αξιούπολη Κιλκίς | 2343020300 | Δε, Τε | 2 |
| Κατερίνη | 2351024594 | Δε | 1 |
Μήνυμα του Βουλευτή Θανάση Παπαγεωργίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η 19η Μαΐου, είναι ημέρα ιστορικής μνήμης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Είναι επέτειος απόδοσης τιμής αλλά και στοχασμού, πάνω στα διδάγματα της Ιστορίας. Είναι ευκαιρία να αναλογιζόμαστε την ιστορική σύγκριση που εμπνέει αυτή η Ημέρα.
Οι Έλληνες του Πόντου, βίωσαν την τραγωδία της εθνοκάθαρσης και άντεξαν. Αντιμετώπισαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση ολοκληρωτικού ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες και παρέμειναν ενωμένοι.
Ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους, διεκδίκησαν με πείσμα και κατέκτησαν τη συνέχεια της δημιουργικής τους παρουσίας στην Ελλάδα και τη θέση τους στην Ελληνική Ιστορία. Βγήκαν από την κρίση, λαβωμένοι ίσως, αλλά ζωντανοί και με ακέραιες τις μνήμες τους.
Αυτές οι μνήμες, ζητούν τη δικαίωσή τους από την Παγκόσμια Κοινότητα κι από την Παγκόσμια Ιστορία με την οφειλόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Σήμερα ζούμε μια οικονομική κρίση που εξελισσόμενη σε κοινωνική, απειλεί να τραυματίσει την ποιότητα ζωής που έχουμε κατακτήσει.
Σήμερα, τιμώντας τη μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ας αναλογιστούμε πως οι Έλληνες του Πόντου βρήκαν τη δύναμη αναμετρήθηκαν με τον αφανισμό και επιβίωσαν. Αυτός ο αγώνας, αποτελεί πλέον κομμάτι της Εθνικής μας συνείδησης.
Ας γίνει αυτός ο αγώνας και αυτή η δύναμη, δύναμη όλων μας για να ξεπεράσουμε ενωμένοι την πρόσκαιρη κρίση.
Έτσι τιμούμε, με τον καλύτερο τρόπο, τη Μνήμη εκείνων που χάθηκαν.