PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ twitter



"Αν γίνονταν τώρα οι εκλογές μάλλον δεν θα πήγαινα (να ψηφίσω)" έγραψε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανακοινώνοντας έτσι την προσχώρησή του στο "κόμμα της αποχής".

 Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ που πριν τις εκλογές του Ιουνίου είχε....
στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία δηλώνει πλέον απογοητευμένος από το υπάρχων πολιτικό σκηνικό γιατί όπως έγραψε στο twitter : "ποιον να εμπιστευτώ με τόσα ψέμματα;"

Δείτε την Έλλη Στάη στην εφηβεία της (φωτό) ...





Μία κούκλα ήταν η Ελλη Στάη στην εφηβεία της όπως άλλωστε είναι και τώρα! Η...

πρασινομάτα Έλλη χωρίς ίχνος μακιγιάζ και με τα μαλλιά στο φυσικό τους χρώμα σίγουρα θα έκλεβε καρδιές!

Οι φωτογραφίες αυτές προβλήθηκαν στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.
































Fitch: Η Ελλάδα πέτυχε το δημοσιονομικό στόχο του 2012...



Ο οίκος επισημαίνει ότι η ύφεση φέτος θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ...
Η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο του 2012 επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει, ο στόχος επιτεύχθηκε λόγω των μεγαλύτερων περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο παρατηρεί ότι για να...
μπει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα χρειαστεί πιο βαθιές δομές και μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ύφεση φέτος θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 179% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 124% το 2020.

Χαρακτηριστικά, ο οίκος αναφέρει ότι «η Ελλάδα, η οποία είχε το υψηλότερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, έχει κάνει το μέγιστο δυνατόν για να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της. Ωστόσο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, πριν αρχίσει να πέφτει το χρέος της και να συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ» και σημειώνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Αναλυτικά η έκθεση ΕΔΩ

Το φέρετρο της Πιερίας στον χώρο των διοδίων!!!






Ακούστε τι δήλωσε ο Φώντας Μπαραλιάκος στο χθεσινό Πανπιερικό συμβούλιο για τα διόδια Αιγινίου(VIDEO)


Διάθεση Υλικού Θεοδοσίου Ευριπίδης (Φωτογράφος)


Ακούστε τι δήλωσε ο Γιώργος Παπαδημητρίου της Χρυσής Αυγής στο χθεσινό Πανπιερικό συμβούλιο για τα διόδια Αιγινίου(VIDEO)


Διάθεση Υλικού Θεοδοσίου Ευριπίδης (Φωτογράφος)


Ακούστε τι δήλωσε ο πολιτευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ευγένιος Παπαδόπουλος στο χθεσινό Πανπιερικό συμβούλιο για τα διόδια Αιγινίου(VIDEO)


Διάθεση Υλικού Θεοδοσίου Ευριπίδης (Φωτογράφος)




Τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, ως ορμητήριο για Όλυμπο και Πιέρια προτείνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

 

 Ένα ακόμη χειμερινό οδοιπορικό απόδρασης στη μαγευτική Πιερία επιμελήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής του τόπου,
 προσφέροντας διαμονή υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών σε αγροτουριστικά καταλύματα καθώς και  τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από προϊόντα που απαρτίζουν το αγροτικό  καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έντονο το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στην πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  κ. Σοφίας Μαυρίδου,  για τη συμμετοχή τους στη θεματική τουριστική προβολή της Πιερίας. Μια ακόμη ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε εξαιρετικά αγροτουριστικά καταλύματα από την Π. Ε. Πιερία,  με επίκεντρο τον πανέμορφο οικισμό του Αγίου Δημήτριου Πιερίας και της Πέτρας Ολύμπου για μια διαδρομή  στο  βόρειο δυτικό Όλυμπο.
 Οι δημοσιογράφοι,  κ. Θέμης Πεταλωτής,  της καθημερινής εφημερίδας των Σερρών «Ελεύθερο Βήμα», κ. Μάκης Βαγουρδής,  της καθημερινής εφημερίδας  Πέλλας «Πρωινή», κ. Κώστας Τερζενίδης,  της καθημερινής εφημερίδας  Κιλκίς «Πρωινής», κ. Μελαχρινή Μαρτίδου,  της καθημερινής εφημερίδας της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ», κ. Ντέπυ Χιωτοπούλου,  του ένθετου περιοδικού ¨Ταξίδια¨ του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», κ. Νίκος Οικονόμου και κ. Χρήστος  Πανταζής  του ένθετου “ Όμορφα Ταξίδια” της καθημερινής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», κ. Φωτεινή Χατζοπούλου του ραδιοφωνικού σταθμού της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ»  και ο κ. Φάνης Γρηγοριάδης του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων» απόλαυσαν  τη ζεστή  φιλοξενία των κατοίκων της Πιερίας.

Την προβολή των τοπικών θεματικών δράσεων, είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Ρουκάς, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή του Πρόεδρου της Τοπικής  Κοινότητας  Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης,  κ. Δημητρίου Σκαμπαρδώνη, στη συνολική  οργάνωση της προβολής του τόπου.

 Στον οικισμό Πέτρας Ολύμπου την ομάδα των δημοσιογράφων καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Φωτεινών,  κ. Κώστας Παλιαρούτας. Η ομάδα  έλαβε  ως αναμνηστικό  δώρο ένα βιβλίο για την ιστορία του οικισμού της Πέτρας Ολύμπου,  που έγραψε ο γεννημένος στον οικισμό της Πέτρας Ολύμπου,  συντοπίτης μας,  Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης,  κ. Βασίλης Τουλίκας,  που ξενάγησε και τους δημοσιογράφους στον οικισμό. Ο συντονισμός της δημοσιογραφικής ομάδας έγινε με την ευγενική συμμετοχή του δημοσιογράφου του Σκάι 92, 6 Fm Κατερίνης, κ. Απόστολου  Λάγιου.
 «Ο Άγιος Δημήτριος έχει τη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,  ώστε να εξελιχτεί σε πρότυπο κέντρο ανάπτυξης ορεινού τουρισμού για όλο το χρόνο. Ξενώνες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με υψηλής ποιότητας παροχές μπορούν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ταβέρνες του προσφέρουν εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις από τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Ο τόπος προσφέρεται για ξεκούραση, αλλά και για όλες τις δραστηριότητες του βουνού στις κατάφυτες πλαγιές του Τίταρου, των Πιερίων και του Ολύμπου. Σκοπός μας είναι να παντρέψουμε τον τουρισμό με τα αγροτικά μας προϊόντα,  μια συνέργια που πιστεύουμε ότι αποτελεί τον καταλύτη για μια αειφορική οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας μας. Η Πιερία έχει παρά πολλά στοιχεία για να καταστεί ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.
  
Ο οικισμός του Αγίου Δημήτριου είναι το ορεινότερο χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο Όλυμπος με το πανέμορφο Τίταρο Όρος,  όπου ρέουν άφθονα νερά από μικρά και μεγαλύτερα ποτάμια, στην πλευρά των Πιερίων πάνω στ’ αρχαία περάσματα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Η περιοχή είναι πανέμορφη και χαρακτηρίζεται από τα εκπληκτικά καταπράσινα δάση της και τις ορεινές διαδρομές που αποκαλύπτουν την ομορφιά του Ολύμπου,  του Τίταρου και των Πιερίων.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας οικισμός με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία,  όπως τα αρχαία μνημεία, τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, την  υψηλής γαστρονομίας τοπική κουζίνα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα όπως, κρεατικά από εκτρεφόμενα θηράματα ( Αγριογούρουνα, Ελάφια, Λαγούς), αλλά και κρεατικά από βιολογικές εκτροφές χοίρων και μοσχαριών, τα φημισμένα φασόλια Αγίου Δημητρίου, το μέλι Πιερίας, τις παραδοσιακές πίτες, τις πατάτες, τα μήλα, τα κάστανα, τα καρύδια, τα γλυκά του κουταλιού κ.α  αλλά και ένα θαυμάσιο δάσος -με βελανιδιές, έλατα και οξιές που στολίζει τον οικισμό κρατώντας μέσα του μια παράδοση περίπου 500  χρόνων- αποτελεί ξεχωριστό κύτταρο πολιτισμού για την Πιερία. Τα στοιχεία αυτά με την παρουσία υψηλής ποιότητας αγροτουριστικών καταλυμάτων που φημίζονται για την παραδοσιακή τους φιλοξενία και το καλό φαγητό διαμορφώνουν στις μέρες μας τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου σε ένα παραθεριστικό κέντρο και έναν προσιτό προορισμό.
 Το ραντεβού με τους δημοσιογράφους για την άνοδο προς τον Άγιο Δημήτριο έγινε στο 13ο χιλ. της 13ης Εθνικής Οδού, στη διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. Ο καιρός,  χειμωνιάτικος, βροχερός λίγο μελαγχολικός,  όμως φτάνοντας στο ύψος των Στενών της Πέτρας,  τους υποδέχτηκε ένα θαυμάσιο ουράνιο τόξο και  η ομάδα σταμάτησε να ανάψει ένα κεράκι στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Καρακόλι και σε λιγότερο από δέκα λεπτά έφτασε  στον Άγιο Δημήτριο. Φτάνοντας στον οικισμό το σκηνικό του καιρού άλλαξε και ξεκίνησε να χιονίζει,  όμως,  το γεύμα που επιμελήθηκε ο μάγειρας του εστιατορίου του «Ξενώνας Δημάτης» ανέδειξε όλη την υψηλή γαστρονομία της τοπικής κουζίνας προσφέροντας στους φιλοξενούμενους πεντανόστιμη Φασολάδα με λεπτά Φασόλια και Φασόλια χονδρά στον Νταβά της τοπικής ποικιλίας που καλλιεργείται  στην περιοχή καθώς και πράσα με παραδοσιακά λουκάνικα Ολύμπου στον Νταβά με σαλάτα εποχής από λαχανικά της περιοχής και κόκκινο κρασί, διαλεγμένης  χρόνιας και φυσικά ζυμωτό ψωμί.

Στην όλη γαστρονομική πανδαισία,  τις εντυπώσεις έκλεψε ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος,  όπου η κυρά Κατίνα,  η μητέρα των ιδιοκτητών, καθημερινά φουρνίζει το ζυμωτό ψωμί για να το προσφέρει ολόφρεσκο στους επισκέπτες του ξενώνα. Η ομάδα την πέτυχε την ώρα που το ξεφούρνιζε ζεστό- ζεστό και η σκέψη όλων πήγε στο τυρί που δεν άργησε να φέρει ο κ. Λάζαρος Δημάτης. Μετά από μια μικρή βόλτα  στο χιονισμένο τοπίο,   επιστροφή δίπλα στο τζάκι για ένα Τσάι Ολύμπου (sideritis scardica) με μέλι και χαλαρή κουβέντα. Το βραδινό μενού περιλάμβανε ελάφι και αγριογούρουνο παραγωγής τους σε πεντανόστιμες γαστρονομικές παραλλαγές.

Οι καλεσμένοι της Π.Ε. Πιερίας φιλοξενήθηκαν στους καλαίσθητους αγροτουριστικούς ξενώνες του «Κτήμα Mπέλλου» και του «Ξενώνα Δημάτη» σε καλαίσθητα δωμάτια με τζάκι με παραδοσιακό ύφος,  με όλες τις ανέσεις σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και άριστη εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι υψηλών προδιαγραφών παροχές,  όπως ειλικρινά ομολόγησαν οι φιλοξενούμενοι.

Η επομένη μέρα περιλάμβανε, μια περιηγητική διαδρομή στο δασόκτημα, όπου εκτρέφονται τα αγριογούρουνα και τα ελάφια της οικογενείας Δημάτη, σε απόλυτα φυσικές συνθήκες. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το «Κτήμα Μπέλλου» το αγρόκτημα του ξενώνα στο οποίο οι φιλοξενούμενοι του ξενώνα μπορούν να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες,  όπως ενημέρωσε ο κ. Λάζαρος Μπέλλος,  που δυστυχώς, όμως,  αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν εργασίες.

 Οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη βόλτα στα γραφικά σοκάκια με τις  πέτρινες βρύσες του οικισμού, επισκέφτηκαν την εκκλησία του χωριού τον Άγιο Δημήτριο -με μεγάλη ιστορική αξία- όπως τόνισε- ο εφημέριος του ναού, Πάτερ Αθανάσιος που αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού, που  χρονολογείται  από το 1453 ή  από το 1462 και ήταν μέρος του μοναστηριού που υπήρχε εκεί με μεγάλη βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας.

Ο τελευταίος σαμαροποιός  

H ομάδα στη συνέχεια επισκέφτηκε το εργαστήριο του κ. Νίκου  Γατσιού, που εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζει παραδοσιακά σαμάρια και τα πουλάει. Το εργαστήρι του μια πόρτα στο παρελθόν που μπορεί να έχει μέλλον αν κάποιος μάθει την τέχνη του σαμαροποιού,   μιας   και υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται, αφού στα ορεινά του Ολύμπου και των Πιερίων υπάρχουν ακόμη άλογα, γαϊδουράκια, μουλάρια για τις δουλειές αλλά και για αναψυχή.

Μετά από μια βόλτα στα παραδοσιακά καφενεία του οικισμού,  όπου οι θαμώνες τους καλοδέχτηκαν   κάνοντας παράλληλα και  καυστικά σχόλιά για τα θέματα που τους απασχολούν,  μίλησαν  για την ανάπτυξη του τόπου και δήλωσαν ότι  αισθάνονται υπερήφανοι για το χωριό τους και ότι χάρηκαν  με  την παρουσία των δημοσιογράφων που θα  προβάλουν τον τόπο τους. Εκεί ακριβώς και μια παρέα νεαρών κυνηγών που μόλις επέστρεψαν από το κυνήγι,  με τρόπαιο ένα αγριογούρουνο που πέτυχαν, «το κυνήγι αφθονεί εδώ γιατί δε το εξαντλούμε» δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές όλων πήραν φωτιά. Το χωριό διαθέτει κάμποσα κρεοπωλεία μόνο με ντόπια κρέατα,  όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας  Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης κ. Δημήτριος Σκαμπαρδώνης.
 Οι κύκλες τα χειροποίητα παγοπέδιλα του Ολύμπου

Η παρέα κατηφορίζει προς το παραδοσιακό ταβερνάκι «Κορφοβούνι» της οικογενείας του κ. Θανάση Ντανά, όπου  έγινε επίδειξη κατασκευής της «κύκλας», του χειροποίητου παγοπέδιλου, από τον ίδιο τον κ. Θανάση,  καθώς η δημοσιογραφική ομάδα απολάμβανε  ένα ζεστό αρωματικό ποτήρι Τσάι Ολύμπου με καστανόμελο. Η κύκλα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραδοσιακό χιονοπέδιλο, που ωστόσο χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι κυνηγοί, οι ξυλοκόποι αλλά και οι ίδιοι κάτοικοι του Ολύμπου, πολύ πριν κατασκευαστούν τα χιονοπέδιλα για να μπορούν να περπατούν πάνω στο χιόνι χωρίς να βουλιάζουν. Η κύκλα φτιάχνεται από ένα ξύλινο κυκλικό στεφάνι από κρανιά (πολύ ανθεκτικό ξύλο) που ενώνεται στο τελείωμά του με σύρμα, στο οποίο πλέκεται ένα δίχτυ από ένα απλό σχοινί, με τρόπο που κάνει το στεφάνι να μοιάζει με μία συμπαγή κυκλική ρακέτα, η οποία προσδένεται με το σχοινί που περισσεύει στο κάτω μέρος της πατούσας και προσφέρει ασφαλή και στερεή κίνηση στο πόδι πάνω στο χιόνι.

Τη σκυτάλη της γαστρονομίας για τους καλεσμένους πήρε ο κ. Λάζαρος  Δημάτης του «Ξενώνα Δημάτη» και ο  κ. Λάζαρος  Μπέλλος του «Κτήμα Mπέλλου» για να  οδηγήσουν  την παρέα με τη σειρά τους  στη  μαγεία  της ποιοτικής παραδοσιακός κουζίνας,  που προσφέρει η τοπική ορεινή κουζίνα παρουσιάζοντας εκτός από γεύσεις Gourmet,  όπως χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και λευκή σός ροζ πιπεριού και παραδοσιακά πιάτα όπως η πίτα του βοσκού με κιμά αγριογούρουνου καθώς και σπιτικές γεύσεις όπως τυρόγαλο.

Την ομάδα των δημοσιογράφων είχε τη χαρά να συναντήσει ο κ. Ιωάννης Χατζηιωάννου, εκδότης της τοπικής καθημερινής εφημερίδας της Πιερίας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» καθώς βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο  καθώς και  ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης,  κ. Νίκος Μπουρονίκος,  που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου για να αναφερθεί στη  δυνατότητα που  έχει η περιοχή να αναπτυχθεί με τη βοήθεια όλων των φορέων. Με τους δημοσιογράφους συναντήθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πιερίας,  κ. Αφροδίτη Λέϊνα,  που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο κ. Ηλία Ηλιάδη που  υπογράμμισαν   τη  στοχευόμενη πολιτική που ακολουθείται για την προσέγγιση των Βαλκανιων γειτόνων μας.
 Οικισμός  της Πέτρας Ολύμπου

Τελευταία μέρα της επίσκεψης, η ομάδα επισκέφτηκε περνώντας πάλι από τα στενά της Πέτρας, τον οικισμό της Πέτρας Ολύμπου. Περιοχή με θαυμάσιο κλίμα μηδενική υγρασία και βουνίσιο καθαρό αέρα που οδήγησε το κράτος να μετατρέψει  τους χώρους του παλαιού μοναστηριού της Πέτρας Ολύμπου,  -που βρίσκεται λίγο πριν τον οικισμό- σε σανατόριο για φυματικούς και αργότερα σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου (Ψ. Ν. Π. Ο.) που σήμερα δεν  λειτουργεί. Στο εσωτερικό του μοναστηριού υπάρχει ο ναός αφιερωμένος στα Εισόδεια της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1134. Ο οικισμός  της Πέτρας Ολύμπου ενδείκνυται  για ηρεμία και χαλάρωση, ιδανικός ορεινός προορισμός για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο αποχαιρετισμός με τη δημοσιογραφική ομάδα γράφτηκε στην ταβέρνα του Ξενώνα «Όλυμπος» του κ. Γιάννη Μπέζα,  δίπλα στο αναμμένο τζάκι,  όπου ο Γιάννης προσέφερε στην παρέα εξαιρετικό τοπικό τσίπουρο με νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες.

Ολοκληρώνοντας και αυτό το θεματικό  τριήμερο στην Πιερία, στους οικισμούς του Άγιου Δημητρίου και της Πέτρας Ολύμπου,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Ρουκάς,  ανάφερε «ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον  δημοσιογράφων για να συμμετέχουν στις θεματικές τουριστικές προβολές της Πιερίας, που δεν  περιορίζονται  μόνο στα στενά πλαίσια της τουριστικής προβολής, άλλα καλύπτουν  και ένα μεγάλο φάσμα της οικονομικής, επιχειρηματικής δραστηριότητας της Πιερίας».

Τέλος εποχής για την ψησταριά του Τσανάκα


Αντίο και ευχαριστούμε για την χοληστερίνη!!!!! :)
Ήταν 28 του Φλεβάρη του 1980 όταν στην Κατερίνη, στην Φιλελλήνων 1, απέναντι από την ιστορική Εκάβη, εγκαινιάστηκε η ψησταριά του Τάσου Τσανάκα. Ένα ξεκίνημα χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια, αλλά με πολύ μεράκι, με όρεξη για δουλειά και συγχρόνως αγωνία για τη συνέχεια. Και η συνέχεια μπορεί να ήταν δύσκολη αλλά στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η ψησταριά του Τσανάκα μετρά 33 χρόνια ζωής στην πόλη μας. Μια από τις ελάχιστες εναπομείναντες, ελληνικές, οικογενειακές, κλασικές ψησταριές με τον ίδιο ιδιοκτήτη.
Το ψητό κατσίκι του Τάσου, σε μια σταθερή πορεία δεκαετιών, άφησε τη δική του σφραγίδα στις προτιμήσεις των πελατών.
Η επιτυχία, όπως μας αφηγείται ο ίδιος , συνίσταται στην ποιότητα του κρέατος, στα συστατικά, στο ψήσιμο, ακόμη και στο τρόπο που κόβεται και σερβίρεται στον πελάτη. Ένα πελατολόγιο που παρέμεινε σταθερό από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του καταστήματος έως σήμερα. Στην πορεία κάποιοι έφυγαν, επιχείρησαν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, σύντομα όμως επέστρεψαν και πάλι εκτιμώντας τη γεύση, τη νοστιμιά. Δεν είναι τυχαίο πως τα ψητά του Τάσου γεύτηκαν υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, καλλιτέχνες και ένα τεράστιο, επώνυμο και ανώνυμο, πληθυσμιακό κομμάτι της Πιερίας και όχι μόνο.


Ο Τσανάκας διατήρησε μια επιχείρηση με πολύ υπομονή, με αγάπη, με μεγάλο κοστολόγιο, με απαράβατο ωράριο, με σεβασμό στον κόσμο, με άγχος και αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές, μου εξομολογήθηκε, το κέρδος θυσιάστηκε για την ποιότητα. Η καθολική αναγνώριση της προσπάθειας όμως αποτελεί γι αυτόν τη μεγαλύτερη αξία.


Τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια το άσπρο πουκάμισο και το μαύρο παντελόνι συνόδευαν τη ζωή του στην ψησταριά. Τυπικός στην παραμικρή λεπτομέρεια, αυστηρός στο προσωπικό του δεν άφηνε να φύγει τίποτα από την κουζίνα χωρίς την επίβλεψη του.
Ένας σωστός επαγγελματίας συνταξιοδοτείται. Στήριγμα του όλα αυτά τα χρόνια η αγαπημένη του σύζυγος, το ακούραστο κορίτσι που στάθηκε το δεξί του χέρι σε κάθε στιγμή που βίωναν καθημερινά στο μαγαζί.
Στην παράδοση του Έλληνα υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα, άφθαρτα όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν την εξαφάνιση τους. Ο Τάσος παρέμεινε παραδοσιακός και αναλλοίωτος γι’ αυτό και αποχωρεί επιτυχημένος.
Τον τελευταίο καιρό χάσαμε πολύτιμα πρόσωπα και πράγματα στη ζωή μας. Η απουσία των γεύσεων του Τσανάκα έχει κι αυτή τη δική της σημασία και ιδιαιτερότητα. Όμως όσα χρόνια κι αν περάσουν δύσκολα θα φύγει από την όσφρηση μας η ευωδία των ψητών του.


Τάσο σε ευχαριστούμε για τις νόστιμες και όμορφες στιγμές που μας προσέφερες όλα αυτά τα χρόνια. Υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένεια σου.

Η Πιερία ενωμένη αγωνίζεται


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Ένατη μέρα κινητοποιήσεων

Η συνεχής παρουσία μέρα – νύχτα πολιτών στα Διόδια συνεχίζεται και η σημερινή συγκέντρωση καθορίστηκε για τις 4 μ.μ.
Χαιρετίζουμε την δημιουργία Παμπιερικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Διοδίων Πιερίας.
Ο αγώνας κλιμακώνεται και εντείνεται.

Γραφείο τύπου
συντονιστικής επιτροπής
Για πληροφορίες τηλ : 2353350100

Διόδια: Όλος ο νομός ένα μέτωπο!!!


Αγρότες, μεταφορείς, ιδιοκτήτες ταξί, λεωφορειούχοι, ξενοδόχοι, εκπαιδευτικοί, πολίτες της Πιερίας, αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, στις 15:30 όλοι στο σταθμό διοδίων του Αιγινίου.
Όλος ο νομός ένα μέτωπο!!!

Κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων της Πιερίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11.00 στην ΔΟΥ Κατερίνης


ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κα ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΟΙ:
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Κινητοποίηση  αγροτοκτηνοτρόφων της Πιερίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  στις 11.00 στην ΔΟΥ Κατερίνης (που διοργάνωσαν το Σωματείο Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας «ο Άγιος Μόδεστος», ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Κτηνοτρόφων Πιερίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης).  Στο συλλαλητήριο τονίσθηκε η ανάγκη άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση εκ μέρους αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διεκδικούν την επίλυση στα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματά τους, που έχουν να κάνουν με τα υψηλά κόστη στις καλλιέργειές τους και την διαρκή οικονομική αφαίμαξη που υπόκεινται από το κράτος.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε πορεία προς το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Πιερίας όπου εκπρόσωποι των συγκεντρωθέντων επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ



 
   Του ΖΗΣΗ ΖΑΝΝΑ*
 
  Την τελευταία εβδομάδα πολίτες από την Πιερία και όχι μόνο, πλημμυρίζουν καθημερινά το σταθμό διοδίων του Αιγινίου σε μίαπροσπάθεια να εμποδιστεί η λειτουργία του. Η απόφαση της εταιρίας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” για λειτουργία των διοδίων Αιγινίου έβαλε το κερασάκι στη μνημονιακή τούρτα που έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό και το νομό Πιερίας καθώς μετατρέπει το εθνικό οδικό δίκτυο, που λόγω της θέσης του νομού θα αποτελούσε προνόμιο, σε άτυπα σύνορα εντός του νομού καθώς θα είναι οτρίτος σταθμός διοδίων μετά της Λεπτοκαρυάς και των Μαλγάρων.
 
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το 2010 βάσει των συμβάσεων ξεπουλήματος, που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, των εθνικών οδών στην ανάδοχο εταιρεία προβλεπότανε η λειτουργία ενός ακόμα σταθμού είσπραξης αντιτίμου, αυτόν του Αιγινίου. Τότε η άμεση και μαζική κινητοποίηση κατοίκων και φορέων ανέστειλε την λειτουργία του σταθμού αν και η εταιρεία εξασφάλισε εισπράξεις από τον σταθμό των Μαλγάρων με απόφαση της τότε υποτελούς κυβέρνησης ανεβάζοντας ταυτόχρονα το αντίτιμο.
 
Αντίστοιχα σήμερα, η απόφαση έναρξης λειτουργίας του σταθμού Αιγινίου έθεσε φορείς και κατοίκους σε θέση μάχης. Η μαζικότατη πρώτη συγκέντρωση την περασμένη Δευτέρα αιφνιδίασετην τρικομματική συγκυβέρνηση της μνημονιακής αθλιότητας και την εταιρεία “Αιγαίον Α.Ε.” και ακολούθησε αυτό που ξέρουν καλά να κάνουνε, οι ξυλοδαρμοί και τα δακρυγόνα απέναντι στο κίνημα με σκοπό να το τρομοκρατήσουνε και να το διαλύσουνε. Οι αναίτιες συλλήψεις, η πρωτοφανής για την περιοχή βία, όχι απλά λύγισε αλλά αντίθετα πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στο χώρο των διοδίων, όπως και μαζικά παραβρέθηκαν στα δικαστήρια Κατερίνης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 13 αδίκως συλληφθέντες από την έναρξη του αγώνα.
ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
Το ξεπούλημα των δρόμων στους μεγαλοεργολάβους που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία βρισκόταν στην καρδιά των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους μετακίνησης στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο κατασκευάστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, περιόρισε τις μετακινήσεις, ακρίβυνε τη συγκοινωνία, το τελικό κόστος των προϊόντων κυρίως των αγροτικών. Ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο προσαρμόστηκε στην εξυπηρέτηση της αναδόχου εταιρείας δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις κινηματικές πρακτικές του “Δεν Πληρώνω” κλπ όταν την ίδια στιγμή η εταιρεία δεν τηρεί αυτά που προβλέπονται από την ίδια την σύμβαση. Έτσι σήμερα, αναγκάζεται ο εργαζόμενος που χρησιμοποιεί την εθνική οδό, να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την μετακίνησή του καθώς και ο επαγγελματίας και ο παραγωγός που βλέπει το κόστος παραγωγής και διάθεσής των προϊόντων του να πολλαπλασιάζεται.
Η ιδιαιτερότητα των διοδίων στο Αιγίνιο έγκειται στο ότι είναι ο τρίτος σταθμός διοδίων στα όρια του νομού Πιερίας και σε συνδυασμό με το σταθμό που κατασκευάζεται στο Νισέλι της Ημαθίας οδηγεί μαθηματικά σε οικονομικό μαρασμό του νομού και ουσιαστικά κάνει την μετακίνηση στους όμορους νομούς απαγορευτική, πόσο μάλλον στους εργαζόμενους που καθημερινά εργάζονται σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πιερίας δεν τρομοκρατείται και δεν υποχωρεί. Θα αγωνιστεί μέχρι το ξήλωμα του σταθμού των διοδίων, για ένα σύγχρονο, ασφαλές και δημόσιο οδικό δίκτυο. Η συγκυβέρνηση της μνημονιακής τρομοκρατίας έχει επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής από την πλευρά της, εξοργίζει παρά φοβίζει. Το κίνημα ενάντια στα διόδια, όταν αυτά μάλιστα φυτρώνουν στην πόρτα του σπιτιού σου, είναι κίνημα ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και μπορεί να αποτελέσει συνιστώσα νίκης και συνολικής ανατροπής των τροϊκανών, μνημονιακών πολιτικών. Κάθε αγώνας το επόμενο διάστημα στοχεύει να ανοίξει έναν δρόμο, αυτόν της ανατροπής, της προόδου, της ταξικής συμμαχίας για το σοσιαλισμό. Η συγκυβέρνηση στην υπηρεσία των κερδών των μεγαλοεργολάβων στέλνει τα ΜΑΤ σε ρόλο σεκιούριτι απέναντι στο λαό. Είναι ανάγκη αυτήν την ώρα όπως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα διόδια η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, να δοθούν ενωτικές, ανυποχώρητες μάχες από μία συμπαραταγμένη αριστερά με το λαό για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τη λαιμητόμο των μνημονίων και την άθλια τρομοκρατία της συγκυβέρνησης.
*Ο Ζήσης Ζάννας είναι Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κατερίνης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕ "ΠΑΝΤΖΙΑΛΑΣ" ΣΤΙΣ 4.2.13 ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: " ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ"









Όλοι αύριο Τετάρτη στις 3:30 μ.μ. στην Παμπιερική συγκέντρωση στα Διόδια Αιγινίου


 

   Πρωτοβουλία Πολιτών
 για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

  Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης καλεί όλους τους πολίτες της Πιερίας, αύριο Τετάρτη στις 3:30 μ.μ. στην Παμπιερική συγκέντρωση στα Διόδια Αιγινίου. 

-Για να  συμπαρασταθούμε σε όλους αυτούς που δίνουν την καθημερινή τους μάχη στα διόδια από την προηγούμενη Δευτέρα.
-Να βροντοφωνάξουμε όχι στο ξεπούλημα της Εθνικής οδού στους εργολάβους.
-Να ζητήσουμε να φύγουν τα ΜΑΤ.
-Να  πάψουν οι διώξεις τόσο στα τοπικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στους πολίτες.
Ενωμένος ο λαός της Πιερίας, εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, αγρότες, μεταφορείς, νέοι και νέες απαιτούμε:
-την άμεση αναστολή της λειτουργίας και στη συνέχεια κατάργηση  των  διοδίων  του Αιγινίου και των  πλευρικών της Λεπτοκαρυάς,
 -να μπει τέρμα στον μαρασμό του τόπου μας,
-να πάρει ο λαός της Πιερίας τις τύχες στα χέρια του.
Όλοι και όλες, κάθε μέρα, στον αγώνα όλης της Πιερίας στα διόδια του Αιγινίου.

Μια συναρπαστική πολιτικά και επιστημονικά βραδιά έζησαν οι πολυάριθμοι φίλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές και απλοί πολίτες) του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τη Δευτέρα το βράδυ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ



  




   Μια συναρπαστική πολιτικά και επιστημονικά βραδιά έζησαν οι πολυάριθμοι φίλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές και απλοί πολίτες) του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τη Δευτέρα το βράδυ. Ο χαρισματικός μαχητικός παιδαγωγός και ακτιβιστής Γιώργος Τσιάκαλος καθήλωσε το κοινό αφού επί μιάμιση ώρα ανέλυε με πειστικά επιχειρήματα παρμένα από την πολύχρονη εμπειρία του (βιολογία, κοινωνιολογία, δημογραφία, παιδαγωγική) τι είναι ο ναζισμός και οι εγχώριες παραφυάδες του.



Τι πιστεύει για την ελληνική ακροδεξιά ο Γιώργος Τσιάκαλος; Ο αριστερός παιδαγωγός υποστηρίζει πως η «Χρυσή Αυγή» ήλθε, θα μείνει για λίγο και θα εξαφανιστεί διότι οι ιδέες της δεν θα αντέξουν στην πίεση που θα δεχτεί. Κι αυτό γιατί οι απόψεις της είναι ένα συνονθύλευμα μυστικισμού και ακραίου κοινωνικού δαρβινισμού που κονιορτοποιείται όταν τεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και της πολιτικής.


Σε ό,τι αφορά τις ρίζες της ελληνικής ακροδεξιάς ο Τσιάκαλος έκανε μια μακρά ιστορική αναδρομή σε ρατσιστές βιολόγους του 19ου αιώνα μέχρι και την ναζιστική προπαγανδιστική μηχανή για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι χρυσαυγίτες απλώς αντιγράφουν τα ίδια ακριβώς ναζιστικά ιδεολογήματα και σύμβολα αρκεί να ανατρέξει κανείς στις σχετικές ιστοσελίδες της. Για παράδειγμα: “Blut und Boden” («Αίμα και Γη»), ήταν το μυστικιστικό βάθρο της ναζιστικής “Volksgemeinschaft“ («Λαϊκή Κοινότητα»), και θεμελίωνε το οικοδόμημα της νέας Πολιτείας του Χίτλερ με το όνομα «Volksstaat» («Λαϊκή Πολιτεία»). Τι το νέο, λοιπόν, και ατόφιο «Ελληνικό»(!)- διακηρύσσει η «Χρυσή Αυγή» στο μανιφέστο της με τίτλο «Προς το Μέλλον» (που δημοσιεύεται στο πλαίσιο «Θεωρητικά Ζητήματα για την Στρατηγική και την Τακτική του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος») με την παρακάτω πρότασή της; «Το ΑΙΜΑ του Έθνους που κυλάει στο κορμί της Λαϊκής Κοινότητας και η ΓΗ της Πατρίδας θεμελιώνουν στέρεα το οικοδόμημα της Εθνικιστικής Λαϊκής Πολιτείας».



Η Χρυσή Αυγή περιφρονεί τη δημοκρατία, θέτει την βιολογία βασικό οδηγό ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, τάσσεται υπέρ της αριστοκρατίας και της στρατιωτικής οργάνωσης της Πολιτείας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

« Το αδύναμο δεν έχει θέση στη φύση, γιατί αν επικρατούσαν τα αδύναμα δεν θα υπήρχε η Ζωή. (…) Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά πόσες φορές αντικρίσαμε την εκδήλωση της σκληρότητας στη φύση; (…) Αιώνια και παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί στη φύση δεν υπάρχει κι εμείς ως μέρος της φύσης υπακούμε στους ίδιους νόμους. (…) Ο σημερινός ειρηνικός άνθρωπος χωρίς να το συνειδητοποιεί, ουσιαστικά είναι εχθρός της φύσης, της αλλαγής και της εξέλιξης».

«Ένας λακωνικός και στρατιωτικός τρόπος ζωής ήταν και θα είναι πάντοτε το υπόδειγμα Ελληνικής Εθνικιστικής ζωής. Πρότυπό μας ο καλογυμνασμένος και αυστηρός στρατιώτης. Δόγμα μας η αρχαία σπαρτιατική άποψη ότι τα καλύτερα ρούχα είναι τα γυμνασμένα σώματα. Το σφριγηλό αντρίκειο σώμα είναι πρότυπο αισθητικής και εφόδιο πολέμου. Θα νικήσουμε στηριζόμενοι στην επιθετική σκέψη και τα δυνατά μπράτσα. Αν δεν έχουμε το ένα από τα δύο δε θα καταφέρουμε τίποτε.»

Παραδείγματα, όπως τα παραπάνω, μπορούν να αναφερθούν πολλά. Η απαρίθμησή τους, είναι φανερό ότι αποκαλύπτει με απόλυτη ενάργεια το ναζιστικό χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής». Είναι όμως λάθος, καταλήγει ο Γιώργος Τσιάκαλος, να προσδοκεί κανείς ότι η αποκάλυψη αυτή από μόνη της αρκεί για να απομακρύνει τους νέους ανθρώπους από τις τάξεις της: σημαντικός εδώ είναι ο ρόλος των οργανωμένων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων αλλά και της εκκλησίας για την απόκρουση αυτής της ιδεολογίας, όπως επίσης καθοριστικός είναι και ο μηχανισμός της εκπαίδευσης και του σχολείου.

Επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες...





Από τον Μάρτιο αρχίζει η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μην αυτοαπασχολούνται και να μην παίρνουν σύνταξη.

Το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε...
περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες ανάβει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική απόφαση είναι έτοιμη και υπογράφεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων αυτοκινήτων...




Ραβασάκια σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών, που επιστρατεύει σαρωτικές διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο προκειμένου να...
εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Το υπουργείο θα στέλνει ραβασάκια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονική επιστολή στην Αστυνομία για την κατ’ οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.

Τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και η επιβολή παραβόλου 250 ευρώ μπορεί θεωρητικά να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375 εκατ. ευρώ...