Ένα ακόμη χειμερινό οδοιπορικό απόδρασης στη μαγευτική Πιερία επιμελήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής του τόπου, προσφέροντας διαμονή υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών σε αγροτουριστικά καταλύματα καθώς και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από προϊόντα που απαρτίζουν το αγροτικό καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Έντονο το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στην πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, για τη συμμετοχή τους στη θεματική τουριστική προβολή της Πιερίας. Μια ακόμη ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε εξαιρετικά αγροτουριστικά καταλύματα από την Π. Ε. Πιερία, με επίκεντρο τον πανέμορφο οικισμό του Αγίου Δημήτριου Πιερίας και της Πέτρας Ολύμπου για μια διαδρομή στο βόρειο δυτικό Όλυμπο.
Οι δημοσιογράφοι, κ. Θέμης Πεταλωτής, της καθημερινής εφημερίδας των Σερρών «Ελεύθερο Βήμα», κ. Μάκης Βαγουρδής, της καθημερινής εφημερίδας Πέλλας «Πρωινή», κ. Κώστας Τερζενίδης, της καθημερινής εφημερίδας Κιλκίς «Πρωινής», κ. Μελαχρινή Μαρτίδου, της καθημερινής εφημερίδας της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ», κ. Ντέπυ Χιωτοπούλου, του ένθετου περιοδικού ¨Ταξίδια¨ του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», κ. Νίκος Οικονόμου και κ. Χρήστος Πανταζής του ένθετου “ Όμορφα Ταξίδια” της καθημερινής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», κ. Φωτεινή Χατζοπούλου του ραδιοφωνικού σταθμού της Κομοτηνής «Ο ΧΡΟΝΟΣ» και ο κ. Φάνης Γρηγοριάδης του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων» απόλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της Πιερίας.
Την προβολή των τοπικών θεματικών δράσεων, είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης, κ. Δημητρίου Σκαμπαρδώνη, στη συνολική οργάνωση της προβολής του τόπου.
Στον οικισμό Πέτρας Ολύμπου την ομάδα των δημοσιογράφων καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φωτεινών, κ. Κώστας Παλιαρούτας. Η ομάδα έλαβε ως αναμνηστικό δώρο ένα βιβλίο για την ιστορία του οικισμού της Πέτρας Ολύμπου, που έγραψε ο γεννημένος στον οικισμό της Πέτρας Ολύμπου, συντοπίτης μας, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Τουλίκας, που ξενάγησε και τους δημοσιογράφους στον οικισμό. Ο συντονισμός της δημοσιογραφικής ομάδας έγινε με την ευγενική συμμετοχή του δημοσιογράφου του Σκάι 92, 6 Fm Κατερίνης, κ. Απόστολου Λάγιου.
«Ο Άγιος Δημήτριος έχει τη δυναμική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να εξελιχτεί σε πρότυπο κέντρο ανάπτυξης ορεινού τουρισμού για όλο το χρόνο. Ξενώνες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με υψηλής ποιότητας παροχές μπορούν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ταβέρνες του προσφέρουν εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις από τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Ο τόπος προσφέρεται για ξεκούραση, αλλά και για όλες τις δραστηριότητες του βουνού στις κατάφυτες πλαγιές του Τίταρου, των Πιερίων και του Ολύμπου. Σκοπός μας είναι να παντρέψουμε τον τουρισμό με τα αγροτικά μας προϊόντα, μια συνέργια που πιστεύουμε ότι αποτελεί τον καταλύτη για μια αειφορική οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας μας. Η Πιερία έχει παρά πολλά στοιχεία για να καταστεί ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.
Ο οικισμός του Αγίου Δημήτριου είναι το ορεινότερο χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο Όλυμπος με το πανέμορφο Τίταρο Όρος, όπου ρέουν άφθονα νερά από μικρά και μεγαλύτερα ποτάμια, στην πλευρά των Πιερίων πάνω στ’ αρχαία περάσματα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Η περιοχή είναι πανέμορφη και χαρακτηρίζεται από τα εκπληκτικά καταπράσινα δάση της και τις ορεινές διαδρομές που αποκαλύπτουν την ομορφιά του Ολύμπου, του Τίταρου και των Πιερίων.
Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας οικισμός με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τα αρχαία μνημεία, τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, την υψηλής γαστρονομίας τοπική κουζίνα που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα όπως, κρεατικά από εκτρεφόμενα θηράματα ( Αγριογούρουνα, Ελάφια, Λαγούς), αλλά και κρεατικά από βιολογικές εκτροφές χοίρων και μοσχαριών, τα φημισμένα φασόλια Αγίου Δημητρίου, το μέλι Πιερίας, τις παραδοσιακές πίτες, τις πατάτες, τα μήλα, τα κάστανα, τα καρύδια, τα γλυκά του κουταλιού κ.α αλλά και ένα θαυμάσιο δάσος -με βελανιδιές, έλατα και οξιές που στολίζει τον οικισμό κρατώντας μέσα του μια παράδοση περίπου 500 χρόνων- αποτελεί ξεχωριστό κύτταρο πολιτισμού για την Πιερία. Τα στοιχεία αυτά με την παρουσία υψηλής ποιότητας αγροτουριστικών καταλυμάτων που φημίζονται για την παραδοσιακή τους φιλοξενία και το καλό φαγητό διαμορφώνουν στις μέρες μας τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου σε ένα παραθεριστικό κέντρο και έναν προσιτό προορισμό.
Το ραντεβού με τους δημοσιογράφους για την άνοδο προς τον Άγιο Δημήτριο έγινε στο 13ο χιλ. της 13ης Εθνικής Οδού, στη διασταύρωση για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. Ο καιρός, χειμωνιάτικος, βροχερός λίγο μελαγχολικός, όμως φτάνοντας στο ύψος των Στενών της Πέτρας, τους υποδέχτηκε ένα θαυμάσιο ουράνιο τόξο και η ομάδα σταμάτησε να ανάψει ένα κεράκι στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Καρακόλι και σε λιγότερο από δέκα λεπτά έφτασε στον Άγιο Δημήτριο. Φτάνοντας στον οικισμό το σκηνικό του καιρού άλλαξε και ξεκίνησε να χιονίζει, όμως, το γεύμα που επιμελήθηκε ο μάγειρας του εστιατορίου του «Ξενώνας Δημάτης» ανέδειξε όλη την υψηλή γαστρονομία της τοπικής κουζίνας προσφέροντας στους φιλοξενούμενους πεντανόστιμη Φασολάδα με λεπτά Φασόλια και Φασόλια χονδρά στον Νταβά της τοπικής ποικιλίας που καλλιεργείται στην περιοχή καθώς και πράσα με παραδοσιακά λουκάνικα Ολύμπου στον Νταβά με σαλάτα εποχής από λαχανικά της περιοχής και κόκκινο κρασί, διαλεγμένης χρόνιας και φυσικά ζυμωτό ψωμί.
Στην όλη γαστρονομική πανδαισία, τις εντυπώσεις έκλεψε ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος, όπου η κυρά Κατίνα, η μητέρα των ιδιοκτητών, καθημερινά φουρνίζει το ζυμωτό ψωμί για να το προσφέρει ολόφρεσκο στους επισκέπτες του ξενώνα. Η ομάδα την πέτυχε την ώρα που το ξεφούρνιζε ζεστό- ζεστό και η σκέψη όλων πήγε στο τυρί που δεν άργησε να φέρει ο κ. Λάζαρος Δημάτης. Μετά από μια μικρή βόλτα στο χιονισμένο τοπίο, επιστροφή δίπλα στο τζάκι για ένα Τσάι Ολύμπου (sideritis scardica) με μέλι και χαλαρή κουβέντα. Το βραδινό μενού περιλάμβανε ελάφι και αγριογούρουνο παραγωγής τους σε πεντανόστιμες γαστρονομικές παραλλαγές.
Οι καλεσμένοι της Π.Ε. Πιερίας φιλοξενήθηκαν στους καλαίσθητους αγροτουριστικούς ξενώνες του «Κτήμα Mπέλλου» και του «Ξενώνα Δημάτη» σε καλαίσθητα δωμάτια με τζάκι με παραδοσιακό ύφος, με όλες τις ανέσεις σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και άριστη εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι υψηλών προδιαγραφών παροχές, όπως ειλικρινά ομολόγησαν οι φιλοξενούμενοι.
Η επομένη μέρα περιλάμβανε, μια περιηγητική διαδρομή στο δασόκτημα, όπου εκτρέφονται τα αγριογούρουνα και τα ελάφια της οικογενείας Δημάτη, σε απόλυτα φυσικές συνθήκες. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το «Κτήμα Μπέλλου» το αγρόκτημα του ξενώνα στο οποίο οι φιλοξενούμενοι του ξενώνα μπορούν να συμμετέχουν στις αγροτικές εργασίες, όπως ενημέρωσε ο κ. Λάζαρος Μπέλλος, που δυστυχώς, όμως, αυτήν την εποχή δεν υπάρχουν εργασίες.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη βόλτα στα γραφικά σοκάκια με τις πέτρινες βρύσες του οικισμού, επισκέφτηκαν την εκκλησία του χωριού τον Άγιο Δημήτριο -με μεγάλη ιστορική αξία- όπως τόνισε- ο εφημέριος του ναού, Πάτερ Αθανάσιος που αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού, που χρονολογείται από το 1453 ή από το 1462 και ήταν μέρος του μοναστηριού που υπήρχε εκεί με μεγάλη βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας.
Ο τελευταίος σαμαροποιός
H ομάδα στη συνέχεια επισκέφτηκε το εργαστήριο του κ. Νίκου Γατσιού, που εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζει παραδοσιακά σαμάρια και τα πουλάει. Το εργαστήρι του μια πόρτα στο παρελθόν που μπορεί να έχει μέλλον αν κάποιος μάθει την τέχνη του σαμαροποιού, μιας και υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται, αφού στα ορεινά του Ολύμπου και των Πιερίων υπάρχουν ακόμη άλογα, γαϊδουράκια, μουλάρια για τις δουλειές αλλά και για αναψυχή.
Μετά από μια βόλτα στα παραδοσιακά καφενεία του οικισμού, όπου οι θαμώνες τους καλοδέχτηκαν κάνοντας παράλληλα και καυστικά σχόλιά για τα θέματα που τους απασχολούν, μίλησαν για την ανάπτυξη του τόπου και δήλωσαν ότι αισθάνονται υπερήφανοι για το χωριό τους και ότι χάρηκαν με την παρουσία των δημοσιογράφων που θα προβάλουν τον τόπο τους. Εκεί ακριβώς και μια παρέα νεαρών κυνηγών που μόλις επέστρεψαν από το κυνήγι, με τρόπαιο ένα αγριογούρουνο που πέτυχαν, «το κυνήγι αφθονεί εδώ γιατί δε το εξαντλούμε» δηλώνουν χαρακτηριστικά, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές όλων πήραν φωτιά. Το χωριό διαθέτει κάμποσα κρεοπωλεία μόνο με ντόπια κρέατα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου του Δήμου Κατερίνης κ. Δημήτριος Σκαμπαρδώνης.
Οι κύκλες τα χειροποίητα παγοπέδιλα του Ολύμπου
Η παρέα κατηφορίζει προς το παραδοσιακό ταβερνάκι «Κορφοβούνι» της οικογενείας του κ. Θανάση Ντανά, όπου έγινε επίδειξη κατασκευής της «κύκλας», του χειροποίητου παγοπέδιλου, από τον ίδιο τον κ. Θανάση, καθώς η δημοσιογραφική ομάδα απολάμβανε ένα ζεστό αρωματικό ποτήρι Τσάι Ολύμπου με καστανόμελο. Η κύκλα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραδοσιακό χιονοπέδιλο, που ωστόσο χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν οι κυνηγοί, οι ξυλοκόποι αλλά και οι ίδιοι κάτοικοι του Ολύμπου, πολύ πριν κατασκευαστούν τα χιονοπέδιλα για να μπορούν να περπατούν πάνω στο χιόνι χωρίς να βουλιάζουν. Η κύκλα φτιάχνεται από ένα ξύλινο κυκλικό στεφάνι από κρανιά (πολύ ανθεκτικό ξύλο) που ενώνεται στο τελείωμά του με σύρμα, στο οποίο πλέκεται ένα δίχτυ από ένα απλό σχοινί, με τρόπο που κάνει το στεφάνι να μοιάζει με μία συμπαγή κυκλική ρακέτα, η οποία προσδένεται με το σχοινί που περισσεύει στο κάτω μέρος της πατούσας και προσφέρει ασφαλή και στερεή κίνηση στο πόδι πάνω στο χιόνι.
Τη σκυτάλη της γαστρονομίας για τους καλεσμένους πήρε ο κ. Λάζαρος Δημάτης του «Ξενώνα Δημάτη» και ο κ. Λάζαρος Μπέλλος του «Κτήμα Mπέλλου» για να οδηγήσουν την παρέα με τη σειρά τους στη μαγεία της ποιοτικής παραδοσιακός κουζίνας, που προσφέρει η τοπική ορεινή κουζίνα παρουσιάζοντας εκτός από γεύσεις Gourmet, όπως χοιρινό στη γάστρα με πατάτες και λευκή σός ροζ πιπεριού και παραδοσιακά πιάτα όπως η πίτα του βοσκού με κιμά αγριογούρουνου καθώς και σπιτικές γεύσεις όπως τυρόγαλο.
Την ομάδα των δημοσιογράφων είχε τη χαρά να συναντήσει ο κ. Ιωάννης Χατζηιωάννου, εκδότης της τοπικής καθημερινής εφημερίδας της Πιερίας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» καθώς βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο καθώς και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης, κ. Νίκος Μπουρονίκος, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου για να αναφερθεί στη δυνατότητα που έχει η περιοχή να αναπτυχθεί με τη βοήθεια όλων των φορέων. Με τους δημοσιογράφους συναντήθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Πιερίας, κ. Αφροδίτη Λέϊνα, που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο κ. Ηλία Ηλιάδη που υπογράμμισαν τη στοχευόμενη πολιτική που ακολουθείται για την προσέγγιση των Βαλκανιων γειτόνων μας.
Οικισμός της Πέτρας Ολύμπου
Τελευταία μέρα της επίσκεψης, η ομάδα επισκέφτηκε περνώντας πάλι από τα στενά της Πέτρας, τον οικισμό της Πέτρας Ολύμπου. Περιοχή με θαυμάσιο κλίμα μηδενική υγρασία και βουνίσιο καθαρό αέρα που οδήγησε το κράτος να μετατρέψει τους χώρους του παλαιού μοναστηριού της Πέτρας Ολύμπου, -που βρίσκεται λίγο πριν τον οικισμό- σε σανατόριο για φυματικούς και αργότερα σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου (Ψ. Ν. Π. Ο.) που σήμερα δεν λειτουργεί. Στο εσωτερικό του μοναστηριού υπάρχει ο ναός αφιερωμένος στα Εισόδεια της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1134. Ο οικισμός της Πέτρας Ολύμπου ενδείκνυται για ηρεμία και χαλάρωση, ιδανικός ορεινός προορισμός για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο αποχαιρετισμός με τη δημοσιογραφική ομάδα γράφτηκε στην ταβέρνα του Ξενώνα «Όλυμπος» του κ. Γιάννη Μπέζα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, όπου ο Γιάννης προσέφερε στην παρέα εξαιρετικό τοπικό τσίπουρο με νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες.
Ολοκληρώνοντας και αυτό το θεματικό τριήμερο στην Πιερία, στους οικισμούς του Άγιου Δημητρίου και της Πέτρας Ολύμπου, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, ανάφερε «ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον δημοσιογράφων για να συμμετέχουν στις θεματικές τουριστικές προβολές της Πιερίας, που δεν περιορίζονται μόνο στα στενά πλαίσια της τουριστικής προβολής, άλλα καλύπτουν και ένα μεγάλο φάσμα της οικονομικής, επιχειρηματικής δραστηριότητας της Πιερίας».