PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΑΥΤΗ Η ΓΕΛΙOΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"


















ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΜΟΝΟ Η ΣΤΗΛΗ "ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ" ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ...
ΑΡΑ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ, ΒΡΩΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ...ΜΥΑΛΑ! ΚΙ ΕΔΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ, ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ Μ@Λ@ΚΑΣ

Δημοσιογράφοι - Διοικητής...



















Οι δημοσιογράφοι της Πιερίας ήταν προσκεκλημένοι χτες το βράδυ του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Δημήτρη Παπαδημόπουλου για ένα ποτάκι γνωριμίας και συζήτησης στην "Εκάβη" στο Πάρκο Κατερίνης. Φιλικός, ομιλητικός και ευγενικός ο κύριος διοικητής συζήτησε μαζί τους εφ' όλης της ύλης για αρκετή ώρα...


Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ ...στην επικαιροτητα..!!!

Κάτι η έλλειψη θεμάτων, κάτι η δημοφιλία του βουνού λόγω του παγκόσμιου διαγωνισμού για τα Νέα Επτά Θαύματα της Φύσης, κάτι η μουρμούρα για τη συνεχή απαξίωση του Ολύμπου από τα διαφημιστικά φυλλάδια του ΕΟΤ, τελικά θυμήθηκε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων το ιερό βουνό και έδωσε υλικό σε μεγάλες εφημερίδες (το είδαμε χθες στην «Ελευθεροτυπία» και στη «Μακεδονία») για να το φέρουν στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας το 12σέλιδο έντυπο που εξέδωσε πέρυσι ο δήμος Δίου με το δίκτυο μονοπατιών Βορείου Ολύμπου. Αφορμή λοιπόν να υπενθυμίσουμε κι εμείς (για άλλη μια φορά) τις εναλλακτικές λύσεις που μας προσφέρει ο τόπος μας για να ξεφύγουμε από τον καύσωνα και την καθημερινότητα.
Το δημοσιευμένο κείμενο της χθεσινής «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που έχει τίτλο «Όλυμπος: Στα λημέρια των αρχαίων Θεών» και υποσημείωση «Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Εναλλακτικές διαδρομές στη φύση και την ιστορία του Ολύμπου-του επιβλητικότερου βουνού στην Ελλάδα, ξακουστού ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας) οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» θεών-προσφέρει το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου. Πρόκειται για μονοπάτια, γεμάτα χρώματα, αρώματα κι εικόνες της φύσης, που προσφέρουν μοναδικές στιγμές γαλήνης και ψυχικής ευεξίας στον επισκέπτη.

Πολλά χρόνια πριν, ο Γιώσος Αποστολίδης κι άλλοι ορειβάτες, περπάτησαν στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, από τη Βροντού προς τη Σκούρτα, μέσα από παλιά μονοπάτια κτηνοτροφίας και ξύλευσης, γεμάτα ιστορίες και τοπικούς θρύλους. Ο χρόνος πέρασε, τα μονοπάτια αφέθηκαν στην πλούσια βλάστηση του βουνού και προσωρινά ξεχάστηκαν. Ήρθαν, όμως, μερικά χρόνια πριν ορειβάτες από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη να δώσουν και πάλι «ζωή» στα μονοπάτια αυτά, ασχολούμενοι με τον καθαρισμό και τη σήμανσή τους. Έτσι, με εθελοντική δουλειά και πολύ μεράκι στήθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών -το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου-που παρουσιάζεται μέσα από μια 12σέλιδη έκδοση του Δήμου Δίου.

Το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου απλώνεται κυρίως σε μια ζώνη από τα 400 μέχρι τα 2.000 μέτρα, που δεν δέχεται καμιά οργανωμένη ξύλευση. Πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα, οξιές, κέδρα, αριές, γαύροι, έλατα και ίταμοι είναι μερικά μόνο από τα περίπου 100 είδη δέντρων και φυτών που συναντά ο περιπατητής στο βόρειο Όλυμπο. Όλα αυτά, μαζί με τα 1.600 είδη φυτών (περισσότερα από 20 απ' αυτά τα συναντούμε μόνο στον Όλυμπο), συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και δίνουν στον επισκέπτη ακόμη ένα λόγο για να περπατήσει στην περιοχή.

Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να δει κάποιος στα τεχνητά πάρκα των σημερινών «τσιμεντουπόλεων» σπάνια κι εντυπωσιακά λουλούδια, όπως ο κόκκινος κρίνος (lilium chalkedonicum) ή και το σπάνιο- από την εποχή των παγετώνων-jankaea heldreichii;

Το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου αποτελείται συνολικά από οχτώ διαδρομές.

Η πρώτη απ' αυτές, μονοπάτι Αγ. Απόστολοι-Αγ. Τριάδα-Καταφύγιο Κρεβάτια, είναι μικρή σε μήκος (μία έως δύο ώρες δρόμος), πάνω σε όμορφη ράχη, με θέα στη ρεματιά του Παπά. Μετά τα 750μ., η φύση αποζημιώνει τους «τολμηρούς», χαρίζοντάς τους ένα υπέροχο δάσος οξιάς και μαύρης πεύκης, που καταλήγει στο οροπέδιο "Κρεβάτια" κι από εκεί, στο ομώνυμο καταφύγιο.

Η δεύτερη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια-Μπαρμπαλάς-Οροπέδιο Μουσών-Καταφύγιο Αποστολίδη) είναι μεγάλη και δύσκολη (χρειάζονται 5 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και την τεχνική κατάρτιση του πεζοπόρου, για να φτάσει στον προορισμό του), πάνω στη ράχη-κόψη του Μπαρμπαλά. Το μονοπάτι είναι έντονα ανηφορικό έως την ομώνυμη κορυφή, γίνεται ομαλό στην Παπά ράχη και σαθρό προς το τέλος, καθώς και στην τραβέρσα πριν από την έξοδο στο οροπέδιο. Προτού κάποιος αποτολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτεί τον καιρό, αφού η διαδρομή, αν και προσφέρει απίστευτη θέα, στην πιο άγρια πλευρά του βουνού, είναι εκτεθειμένη στον καιρό.

Η τρίτη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια-Παπά Ρέμα) είναι εύκολη (1-2 ώρες), σε στενό, ωστόσο, μονοπάτι, που οδηγεί στη ρεματιά του Παπά.

Πορεία εύκολη, αλλά μεγάλη (4-5 ώρες) είναι η τέταρτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Απόστολοι- Παπά Ρέμα- Παπά Αλώνι- Μαστορούλι), που ξεκινά από τα 350μ. υψόμετρο και καταλήγει στα 980μ.

Μια "γεύση" από τους αρχαίους χρόνους προσφέρει η πέμπτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος- Ράχη- Καταφύγιο Κορομηλιάς- Λιανοξιά- Καταφύγιο Πετρόστρουγκας), το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανέβουν στο βουνό. Ξεκινώντας από τα 280μ. και τερματίζοντας στα 1.950μ., ο περιπατητής κινείται 1-2 ώρες σε ράχη, προς το καταφύγιο Κορομηλιάς κι από εκεί ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα (άλλες περίπου τρεις ώρες).

Εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με κατάφυτες περιοχές, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει όποιος επιλέξει την έκτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος-Ορλιάς- Καταφύγιο Κορομηλιάς), ενώ το έβδομο μονοπάτι (Αγ. Απόστολοι-Μαστορούλι-Διάσελο Έλατος- Κλεφτοβρύση) οδηγεί στα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και στην ονομαστή Κλεφτοβρύση.

Το τελευταίο μονοπάτι (Αγία Κόρη-Κοπανούλα-Διάσελο Έλατος-Πετρόστρουγκα) οδηγεί δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης, προς την Κοπανούλα, τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Ελάτου, σε περίπου τέσσερις ώρες. Άλλες διαδρομές.

Εκτός από το δίκτυο των μονοπατιών, το «ιερό βουνό» ανταμείβει τον επισκέπτη του και με μια σειρά από άλλες διαδρομές: πεζοπορικές, ποδηλατικές, αναρριχητικές και κατάβασης φαραγγιών.

Σε ό,τι αφορά τις πεζοπορικές διαδρομές, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα μονοπάτια τους έχουν υποτυπώδη πολλές φορές σήμανση, γι' αυτό και απαιτούν την ανάλογη εμπειρία.

Εξαίρεση αποτελεί η διαδρομή προς το Μεσονήσι και προς την κόψη του Προφήτη Ηλία, που μέχρι τη θέση «Διδηνίκαινα», στα 1.400 μέτρα, έχει συντηρηθεί και σημαδευτεί.

Παράλληλα, όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για ποδήλατο, με τα Κρεβάτια να έχουν καλύτερη σήμανση, με την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων. Στην ίδια περιοχή, στα Κρεβάτια μπορεί ο επισκέπτης να βρει αρκετές διαδρομές εκπαιδευτικού και σπορ (αναρριχητικού) χαρακτήρα, ενώ για τους πιο τολμηρούς η περιοχή έχει τέσσερα ρέματα, με νερό όλο το χρόνο (Ορλιάς, Αραπλάκος, Αγία Κόρη και Παπάς), που είναι ασφαλισμένα για καταβάσεις, με την προϋπόθεση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τα καταφύγια της περιοχής

Στην περιοχή - σύμφωνα με τον οδηγό του Δήμου Δίου - λειτουργούν τέσσερα καταφύγια.

Το καταφύγιο «Κορομηλιά» βρίσκεται στα περίπου 1.000 μέτρα, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο, το καταφύγιο «Κρεβάτια» λειτουργεί από το 2004 κάθε Σαββατοκύριακο, βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα και έχει θέα προς τις βόρειες ορθοπλαγιές του βουνού, αλλά και προς τη θάλασσα.

Το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» βρίσκεται στα 1.950μ., σε κομβικό σημείο συνάντησης της κλασικής, από Γκορτσιά, διαδρομής με τα μονοπάτια του δικτύου, ενώ τα καταφύγια «Αποστολίδη» και «Κάκκαλου», στο οροπέδιο των Μουσών, λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο και η πρόσβαση σ' αυτά γίνεται είτε μέσω του δικτύου της Πετρόστρουγκας είτε μέσω της κόψης του Μπαρμπαλά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΥΜΠΟΣ ...στην επικαιροτητα..!!!

Κάτι η έλλειψη θεμάτων, κάτι η δημοφιλία του βουνού λόγω του παγκόσμιου διαγωνισμού για τα Νέα Επτά Θαύματα της Φύσης, κάτι η μουρμούρα για τη συνεχή απαξίωση του Ολύμπου από τα διαφημιστικά φυλλάδια του ΕΟΤ, τελικά θυμήθηκε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων το ιερό βουνό και έδωσε υλικό σε μεγάλες εφημερίδες (το είδαμε χθες στην «Ελευθεροτυπία» και στη «Μακεδονία») για να το φέρουν στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας το 12σέλιδο έντυπο που εξέδωσε πέρυσι ο δήμος Δίου με το δίκτυο μονοπατιών Βορείου Ολύμπου. Αφορμή λοιπόν να υπενθυμίσουμε κι εμείς (για άλλη μια φορά) τις εναλλακτικές λύσεις που μας προσφέρει ο τόπος μας για να ξεφύγουμε από τον καύσωνα και την καθημερινότητα.
Το δημοσιευμένο κείμενο της χθεσινής «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που έχει τίτλο «Όλυμπος: Στα λημέρια των αρχαίων Θεών» και υποσημείωση «Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Εναλλακτικές διαδρομές στη φύση και την ιστορία του Ολύμπου-του επιβλητικότερου βουνού στην Ελλάδα, ξακουστού ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας) οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» θεών-προσφέρει το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου. Πρόκειται για μονοπάτια, γεμάτα χρώματα, αρώματα κι εικόνες της φύσης, που προσφέρουν μοναδικές στιγμές γαλήνης και ψυχικής ευεξίας στον επισκέπτη.

Πολλά χρόνια πριν, ο Γιώσος Αποστολίδης κι άλλοι ορειβάτες, περπάτησαν στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, από τη Βροντού προς τη Σκούρτα, μέσα από παλιά μονοπάτια κτηνοτροφίας και ξύλευσης, γεμάτα ιστορίες και τοπικούς θρύλους. Ο χρόνος πέρασε, τα μονοπάτια αφέθηκαν στην πλούσια βλάστηση του βουνού και προσωρινά ξεχάστηκαν. Ήρθαν, όμως, μερικά χρόνια πριν ορειβάτες από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη να δώσουν και πάλι «ζωή» στα μονοπάτια αυτά, ασχολούμενοι με τον καθαρισμό και τη σήμανσή τους. Έτσι, με εθελοντική δουλειά και πολύ μεράκι στήθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών -το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου-που παρουσιάζεται μέσα από μια 12σέλιδη έκδοση του Δήμου Δίου.

Το δίκτυο μονοπατιών βορείου Ολύμπου απλώνεται κυρίως σε μια ζώνη από τα 400 μέχρι τα 2.000 μέτρα, που δεν δέχεται καμιά οργανωμένη ξύλευση. Πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα, οξιές, κέδρα, αριές, γαύροι, έλατα και ίταμοι είναι μερικά μόνο από τα περίπου 100 είδη δέντρων και φυτών που συναντά ο περιπατητής στο βόρειο Όλυμπο. Όλα αυτά, μαζί με τα 1.600 είδη φυτών (περισσότερα από 20 απ' αυτά τα συναντούμε μόνο στον Όλυμπο), συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και δίνουν στον επισκέπτη ακόμη ένα λόγο για να περπατήσει στην περιοχή.

Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να δει κάποιος στα τεχνητά πάρκα των σημερινών «τσιμεντουπόλεων» σπάνια κι εντυπωσιακά λουλούδια, όπως ο κόκκινος κρίνος (lilium chalkedonicum) ή και το σπάνιο- από την εποχή των παγετώνων-jankaea heldreichii;

Το δίκτυο μονοπατιών του βορείου Ολύμπου αποτελείται συνολικά από οχτώ διαδρομές.

Η πρώτη απ' αυτές, μονοπάτι Αγ. Απόστολοι-Αγ. Τριάδα-Καταφύγιο Κρεβάτια, είναι μικρή σε μήκος (μία έως δύο ώρες δρόμος), πάνω σε όμορφη ράχη, με θέα στη ρεματιά του Παπά. Μετά τα 750μ., η φύση αποζημιώνει τους «τολμηρούς», χαρίζοντάς τους ένα υπέροχο δάσος οξιάς και μαύρης πεύκης, που καταλήγει στο οροπέδιο "Κρεβάτια" κι από εκεί, στο ομώνυμο καταφύγιο.

Η δεύτερη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια-Μπαρμπαλάς-Οροπέδιο Μουσών-Καταφύγιο Αποστολίδη) είναι μεγάλη και δύσκολη (χρειάζονται 5 έως 8 ώρες, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και την τεχνική κατάρτιση του πεζοπόρου, για να φτάσει στον προορισμό του), πάνω στη ράχη-κόψη του Μπαρμπαλά. Το μονοπάτι είναι έντονα ανηφορικό έως την ομώνυμη κορυφή, γίνεται ομαλό στην Παπά ράχη και σαθρό προς το τέλος, καθώς και στην τραβέρσα πριν από την έξοδο στο οροπέδιο. Προτού κάποιος αποτολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει, ωστόσο, να συμβουλευτεί τον καιρό, αφού η διαδρομή, αν και προσφέρει απίστευτη θέα, στην πιο άγρια πλευρά του βουνού, είναι εκτεθειμένη στον καιρό.

Η τρίτη διαδρομή (Μονοπάτι Καταφύγιο Κρεβάτια-Παπά Ρέμα) είναι εύκολη (1-2 ώρες), σε στενό, ωστόσο, μονοπάτι, που οδηγεί στη ρεματιά του Παπά.

Πορεία εύκολη, αλλά μεγάλη (4-5 ώρες) είναι η τέταρτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Απόστολοι- Παπά Ρέμα- Παπά Αλώνι- Μαστορούλι), που ξεκινά από τα 350μ. υψόμετρο και καταλήγει στα 980μ.

Μια "γεύση" από τους αρχαίους χρόνους προσφέρει η πέμπτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος- Ράχη- Καταφύγιο Κορομηλιάς- Λιανοξιά- Καταφύγιο Πετρόστρουγκας), το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανέβουν στο βουνό. Ξεκινώντας από τα 280μ. και τερματίζοντας στα 1.950μ., ο περιπατητής κινείται 1-2 ώρες σε ράχη, προς το καταφύγιο Κορομηλιάς κι από εκεί ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα (άλλες περίπου τρεις ώρες).

Εντυπωσιακούς καταρράκτες, σε συνδυασμό με κατάφυτες περιοχές, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει όποιος επιλέξει την έκτη διαδρομή (Μονοπάτι Αγ. Κωνσταντίνος-Ορλιάς- Καταφύγιο Κορομηλιάς), ενώ το έβδομο μονοπάτι (Αγ. Απόστολοι-Μαστορούλι-Διάσελο Έλατος- Κλεφτοβρύση) οδηγεί στα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και στην ονομαστή Κλεφτοβρύση.

Το τελευταίο μονοπάτι (Αγία Κόρη-Κοπανούλα-Διάσελο Έλατος-Πετρόστρουγκα) οδηγεί δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης, προς την Κοπανούλα, τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Ελάτου, σε περίπου τέσσερις ώρες. Άλλες διαδρομές.

Εκτός από το δίκτυο των μονοπατιών, το «ιερό βουνό» ανταμείβει τον επισκέπτη του και με μια σειρά από άλλες διαδρομές: πεζοπορικές, ποδηλατικές, αναρριχητικές και κατάβασης φαραγγιών.

Σε ό,τι αφορά τις πεζοπορικές διαδρομές, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα μονοπάτια τους έχουν υποτυπώδη πολλές φορές σήμανση, γι' αυτό και απαιτούν την ανάλογη εμπειρία.

Εξαίρεση αποτελεί η διαδρομή προς το Μεσονήσι και προς την κόψη του Προφήτη Ηλία, που μέχρι τη θέση «Διδηνίκαινα», στα 1.400 μέτρα, έχει συντηρηθεί και σημαδευτεί.

Παράλληλα, όλοι οι δασικοί δρόμοι της περιοχής προσφέρονται για ποδήλατο, με τα Κρεβάτια να έχουν καλύτερη σήμανση, με την τοποθέτηση κάποιων πινακίδων. Στην ίδια περιοχή, στα Κρεβάτια μπορεί ο επισκέπτης να βρει αρκετές διαδρομές εκπαιδευτικού και σπορ (αναρριχητικού) χαρακτήρα, ενώ για τους πιο τολμηρούς η περιοχή έχει τέσσερα ρέματα, με νερό όλο το χρόνο (Ορλιάς, Αραπλάκος, Αγία Κόρη και Παπάς), που είναι ασφαλισμένα για καταβάσεις, με την προϋπόθεση του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τα καταφύγια της περιοχής

Στην περιοχή - σύμφωνα με τον οδηγό του Δήμου Δίου - λειτουργούν τέσσερα καταφύγια.

Το καταφύγιο «Κορομηλιά» βρίσκεται στα περίπου 1.000 μέτρα, με θέα προς το Θερμαϊκό Κόλπο, το καταφύγιο «Κρεβάτια» λειτουργεί από το 2004 κάθε Σαββατοκύριακο, βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα και έχει θέα προς τις βόρειες ορθοπλαγιές του βουνού, αλλά και προς τη θάλασσα.

Το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» βρίσκεται στα 1.950μ., σε κομβικό σημείο συνάντησης της κλασικής, από Γκορτσιά, διαδρομής με τα μονοπάτια του δικτύου, ενώ τα καταφύγια «Αποστολίδη» και «Κάκκαλου», στο οροπέδιο των Μουσών, λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο και η πρόσβαση σ' αυτά γίνεται είτε μέσω του δικτύου της Πετρόστρουγκας είτε μέσω της κόψης του Μπαρμπαλά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΜΠΙΓΚ ΕΟΤ ΣΚΟΤΙΝΑΣ..."ΠΟΝΕΜΕΝΗ" ΙΣΤΟΡΙΑ ...

Σχεδόν δυο δεκαετίες τώρα ρήμαζε το κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, αλλά ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ανακάλυψε ότι οι υποδομές του είναι επικίνδυνες και πρέπει να κλείσει. Κι ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου των κατασκηνωτών, ο υπουργός δεσμεύτηκε για «σιωπηλή ανοχή», μέχρι το τέλος της σεζόν, την περασμένη Παρασκευή έστειλε γράμμα και γραφή με την εντολή να εκκενώσουν πάραυτα το χώρο, ενώ μια μέρα μετά, Σάββατο αργία, η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα!

Αγανακτισμένοι και με το δίκιο τους είναι οι περίπου 500 οικογένειες των κατασκηνωτών, που εδώ και πολλά καλοκαίρια επιλέγουν το κάμπινγκ του ΕΟΤ για να στεγάσουν την ανάγκη τους για οικογενειακές, φθηνές, θερινές διακοπές.

Όπως λένε, μετά τη δικαστική εκδίωξη του ιδιώτη-εργολάβου-ενοικιαστή, συντηρούν το χώρο με δικά τους έξοδα, ευελπιστώντας ότι δεν θα διακοπεί η λειτουργία του, καθώς κανένα από τα μέχρι σήμερα επίδοξα κυβερνητικά σχέδια (από 5στερα ξενοδοχεία, ήδη επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι το eco κάμπινγκ του τέως υπουργού Τουρισμού) δεν έχει προχωρήσει.

Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα της«αξιοποίησής» του, το είδος της οποίας παραμένει άγνωστο, κινείται ωστόσο μεταξύ εκποίησης και μακροχρόνιας παραχώρησης (μέσω ΣΔΙΤ) σε ιδιώτες, πράγμα που μάλλον αποκλείει τη διατήρησή του ως απλού χώρου κάμπινγκ.

Ήδη στελέχη της ΕΤΑ, της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, στην οποία παραχωρήθηκε το κάμπινγκ (όπως και πολλά άλλα δημόσια τουριστικά ακίνητα) επισκέφθηκαν το Σάββατο το κάμπινγκ, δείχνοντας πως βιάζονται τόσο για την εκκένωσή του, που δεν μπορούν να περιμένουν να λήξει η φετινή σεζόν και να φύγουν αναγκαστικά οι εποχικοί ένοικοί του.

Από την άλλη οι κατασκηνωτές φέρονται αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το χώρο, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το ποιός θα βγει νικητής θα το μάθουμε ίσως σήμερα-αύριο. Η τύχη πάντως δεν θα είναι σίγουρα με το μέρος των κατασκηνωτών, αν υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, εδώ και δεκαετίες, μεγαλύτερο κάμπινγκ των Βαλκανίων.

Πολύ δε περισσότερο που έχει εγκαταλειφτεί και από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού, οι οποίοι δε φαίνεται να ασπάζονται πια το ενδεχόμενο να τους παραχωρηθεί το κάμπινγκ και να διατηρηθεί, με τις δέουσες συνθήκες, η σημερινή του λειτουργία.
"ΠΟΛΙΤΕΙΑ"
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

Η διαφήμιση της Πιερίας στις γειτονικές χώρες η οποία αποδίδει, αλλά και η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, διατηρούν ζωντανές τις ξενοδοχειακές μονάδες της Πιερίας. Μικρή εκτιμά ότι θα είναι η πτώση του τζίρου, ο Γ. Μπούρος, ενώ η μείωση των επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να είναι και μηδενική, συμπληρώνοντας πάντως ότι ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε το Σεπτέμβρη


Μπορεί το καλοκαίρι να άργησε φέτος, αλλά φαίνεται ότι ήρθε τελικώς ήρθε και μαζί μ’ αυτό και οι επισκέπτες στο νομό μας. Τα ξενοδοχεία έχουν γεμίσει και το «υποτονικό» πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, διαδέχεται πλέον ένα «θερμό» σε θερμοκρασία υδραργύρου αλλά και επισκεπτών διάστημα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το 15αύγουστο.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε σε δηλώσεις που έκανε στην Πολιτεία, ο πρόεδρος της, Γιώργος Μπούρος.

«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων η εικόνα που έχουμε, είναι ότι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου η κίνηση ήταν λίγο πεσμένη. Τώρα είναι καλή», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια της τουριστικής σαιζόν.

Τα μεγάλα συγκροτήματα λειτουργούν κανονικά, λέει ο κ. Μπούρος, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι και φέτος δεν έλειψαν κάποια προβλήματα κυρίως με μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και με εκείνα τα οποία συνεργάζονταν κατά κόρον με τις αγορές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. «Το τουριστικό ρεύμα από αυτές τις χώρες έχει μειωθεί», αναφέρει, αφού Ρουμανία και Ουγγαρία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

«Ευτυχώς κρατιόμαστε από τους φίλους μας τους Σέρβους» τονίζει ο Γιώργος Μπούρος. Εκτός όμως από τους Σέρβους η τουριστική κίνηση στο νομό μας διατηρείται σε καλά επίπεδα από τους Βούλγαρους, αλλά και από τους Ρώσους τουρίστες, ενώ η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει μετατρέψει την Πιερία σε καθημερινό προορισμό «απόδρασης» για τους Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου. «Πλέον σε 2 με 2,5 ώρες, από τα Γιάννενα μπορείς να βρεθείς στις παραλίες της Πιερίας», αναφέρει ο κ. Μπούρος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την σημασία του εσωτερικού τουρισμού για το νομό μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικώς η μείωση στην τουριστική κίνηση της Πιερίας δεν θα είναι μεγάλη, όσο τουλάχιστον αρχικά εκτιμούσαν κάποιοι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. «θα έχουμε μείωση, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ μικρή», δηλώνει ο κ. Μπούρος, ο οποίος πάντως τονίζει ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούμε να έχουμε για το πόσο έπληξε την περιοχή μας η οικονομική κρίση, στο τέλος του Σεπτέμβρη.

«Ορισμένοι λένε ότι η μείωση επί των επισκεπτών θα είναι από 5% έως 8%, ενώ επί του τζίρου θα είναι από 10% έως 15%. Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο μεγάλη η μείωση. Η μείωση του τζίρου πιστεύω ότι θα είναι μικρότερη ενώ η μείωση των επισκεπτών μπορεί να είναι και μηδενική», εκτίμησε. Όπως διευκρίνισε η μείωση του τζίρου, δεν θα οφείλεται τελικά στη μη έλευση επισκεπτών στο νομό μας, αλλά στο ότι οι ξενοδόχοι πιέστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους, θέλοντας να φανούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί.

Ο κ. Μπούρος, τόνισε ότι οι ξενοδόχοι της περιοχής μας φάνηκαν προετοιμασμένοι για μια δύσκολη χρόνια επαναλαμβάνοντας πως αίσθησή του είναι ότι «θα πάμε πολύ καλά τελικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια διεθνής κρίση την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», συμπληρώνοντας ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία του πηγάζει από τα προτερήματα που έχει η περιοχή μας, αλλά και από την οργανωμένη διαφήμιση που έχει γίνει στις γειτονικές χώρες, η οποία «φαίνεται να αποδίδει», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν ξενοδοχεία που δεν κατάφεραν να ανοίξουν φέτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο κ. Μπούρος ήταν κατηγορηματικός. «Τα 400 ξενοδοχεία που είναι καταγεγραμμένα στην Ένωση μας, έχουν ανοίξει όλα», συμπληρώνοντας μάλιστα, ότι σ’ αυτά προστέθηκαν και καινούργια. «Στο τέλος της χρονιάς θα φανεί πόσες επιπλέον ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν, αφού σε εμάς είναι μέλη μόνο όσες διαθέτουν σήμα. Το ότι υπάρχουν περισσότερες κλίνες από πέρυσι είναι δεδομένο, απλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσες είναι αυτές», κατέληξε ο κ. Μπούρος.

ΣΕΖΑΡΙΑ ΕΒΟΡΑ....Η ΞΥΠΟΛΙΤΗ ΝΤΙΒΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

τον Όλυμπο ταξιδεύει η «ξυπόλητη ντίβα» του Πράσινου Ακρωτηρίου Σεζάρια Εβόρα. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου η διάσημη τραγουδίστρια θα εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα στην Πιερία.

Στη 12ετή πορεία της, η «ξυπόλητη ντίβα» μετρά πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιους και χρυσούς δίσκους και τρία βραβεία Γκράμι.

Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Σάο Βιντσέντε του Κέιπ Βέρντε.

Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών.

Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 ευρώ για την Α Ζώνη και 25 ευρώ για την Β Ζώνη.



«Μόρνας» αποκαλούν τα λυπητερά τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους στο Πράσινο Ακρωτήριο (το νησί δυτικά της Σενεγάλης) και κύρια εκπρόσωπός τους είναι η μεγάλη κυρία ή «ξυπόλυτη ντίβα», όπως έχει γίνει γνωστή, Σεζάρια Εβόρα.



Η ζωή της δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως στο παραμύθι της Σταχτοπούτας αφού ως τα 46 χρόνια της η Σεζάρια Εβόρα τραγουδούσε στα μπαρ της πατρίδας της με μοναδική ανταμοιβή τα τσιγάρα της και το ποτό της (το κονιάκ ήταν η μεγάλη αδυναμία της ως πρόσφατα που το έκοψε).

Η τραγουδίστρια, που όλοι σήμερα συγκρίνουν με την Μπίλι Χολιντέι λόγω της πίκρας της φωνής της, διήνυσε αρκετό δρόμο ώσπου να φθάσει στο σημείο κάθε συναυλία της να έχει προπωλημένα εισιτήρια ημέρες πριν από την εμφάνισή της. «Δεν είμαι πια νέα» λέει η ίδια. «Μου πήρε πολύ χρόνο να γίνω γνωστή στην Ευρώπη και στην Αμερική. Επρεπε να ηχογραφήσω στη Γαλλία. Από τότε τα πράγματα έγιναν καλύτερα».



Στα άλμπουμ της, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηχητική επένδυση του ρεμβασμού της στις ακτές του Ατλαντικού, η Σεζάρια Εβόρα μιλάει για τις εμμονές και για τα φαντάσματα που ξεπηδούν από το τόσο σκληρό για οποιονδήποτε Ευρωπαίο παρελθόν της.

Δεν σκέφτεται να ξαναπαντρευτεί αφού τρεις φορές είναι ήδη αρκετές ούτε και πρόκειται να συζήσει ξανά. Πέρα από αυτά, όμως, ο ακροατής έχει κάθε λόγο να μην την πιστεύει γιατί τραγουδά με μοναδικό τρόπο για τον έρωτα με ύφος που παραπέμπει σε γιορτή και όχι σε άρνηση.


Η Σεζάρια Εβόρα ΕΔΩΣΕ πολλες συναυλιες στη Ελλάδα μαλιστα με ειδική συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Αυτές οι εμφανίσεις είναι ένα μέρος μόνο της τεράστιας περιοδείας που καλύπτει σχεδόν όλη την Ευρώπη και την Αμερική, όπου η ξυπόλυτη Σεζάρια θα τραγουδήσει όλο το ρεπερτόριό της από το πρώτο ακόμη άλμπουμ της, το «La Diva Aux Pieds Nus» του 1988. Ηταν τότε που την ανακάλυψαν και την κάλεσαν στο Παρίσι αλλά χρειάστηκε και το δεύτερο άλμπουμ της «Distino Di Belita» με τα εκπληκτικά μόρνας και τις ηλεκτρικές κολαντέρας για να αρχίσει να προσελκύει το κοινό που διψά να ακούσει παραδοσιακές μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.


Ο πάγος έσπασε το 1991 με την εμφάνισή της στο φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, όταν για πρώτη φορά γράφτηκε κάτι γι' αυτήν στη «Liberation»: «Η 50χρονη Σεζάρια τραγουδάει τα μόρνας με πραγματική ευλάβεια... Ανήκει στην αριστοκρατία των ερμηνευτών».


Τον Οκτώβριο του 1992 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «Miss Perfumado». Ο,τι ακολούθησε ήταν απλά αναμενόμενο γι' αυτή τη μεγάλη φωνή: συνεργασία με τον Καετάνο Βελόσο, τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς για το σάουντρακ της ταινίας του Κουστουρίτσα «Underground» και συναυλίες όπου ανάμεσα στους χιλιάδες θαυμαστές της συμπεριλαμβάνονταν ο Ντέιβιντ Μπερν, ο Μπράνφορντ Μαρσάλις και η Μαντόνα.

Η Σεζάρια Εβόρα βεβαίως συνεχίζει να είναι το ίδιο απλή και κυρίως να τραγουδά ξυπόλυτη ­ αφού ακόμη ο λαός της δεν έχει βρει λύτρωση ­ τα αγαπημένα της μόρνας.

ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ...ΜΠΑΝΤΕΡΑΣ

Την πρόθεσή του να ενσαρκώσει στη θεατρική σκηνή τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΑΡ) ο Ισπανός ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας.

"Κατά βάθος είμαι ηθοποιός του θεάτρου", είπε και πρόσθεσε: "Ο Ζορμπάς είναι μια προσωπικότητα που με συναρπάζει. Και επί πλέον από το θέατρο αντλώ και το βασικό μου εισόδημα".

Ο Μπαντέρας δήλωσε ακόμα πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

"Η κρίση αυτή μας βρήκε απροετοίμαστους. Ήταν για μας μια πισώπλατη μαχαιριά", δήλωσε ο Μπαντέρας ο οποίος αφού καθιερώθηκε στην Ισπανία, κατέκτησε το Χόλιγουντ και τώρα επέστρεψε στη γενέθλια γη.

Σημειώνει όμως πως τα όνειρά του για νέες ταινίες δύσκολα θα υλοποιηθούν αφού οι τράπεζες "δεν δίνουν ούτε σεντ".

Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία της προβολής της πρώτης ταινίας που σκηνοθέτησε ο ίδιος El Camino de los Ingleses (Καλοκαιρινή Βροχή) ενώ, παρά την οικονομική κρίση και τον προβληματισμό του, έχει και άλλες ταινίες στα σκαριά.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να υποδυθεί τον κορυφαίο σουρεαλιστή ζωγράφο, Σαλβαδόρ Νταλί, στην ταινία ''Dali''. Παράλληλα δίνει το ''παρών'' και στο νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν όπου θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τη Νικόλ Κίντμαν, τη Ναόμι Γουότς και τον Άντονι Χόπκινς.

ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ

Αν λάβουμε υπόψη μας τα ετήσια εισοδήματα του δημιουργού του ''Πολέμου των Άστρων'', George Lucas, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό Forbes, το σίγουρο είναι ότι ο δημοφιλής σκηνοθέτης και παραγωγός δεν πεινάει! Με 170 εκ. δολλάρια βρίσκεται στην κορυφή των... πλουσίων του Χόλλυγουντ.

Φαίνεται ότι η τελευταία ταινία του Indiana Jones με συνολικές εισπράξεις στα 786 εκ. δολλάρια τον βοήθησε να μη βρεθεί στον δρόμο!

Ο Steven Spielberg από την άλλη βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 150 εκ. δολλάρια, ενώ τρίτος (αλλά καταϊδρωμένος δεν το λες...) έρχεται ο παραγωγός των ''Πειρατών της Καραϊβικής'' (και όχι μόνο...), Jerry Bruckheimer με 100 εκ. δολλάρια.

Η τέταρτη και η πέμπτη θέση ανήκουν στον κωμικό Jerry Seinfeld και τον τηλεοπτικό ψυχολόγο Dr Phil McGraw, που έγινε ευρύτερα γνωστός από το show της Oprah Winfrey.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα λεφτά στο Hollywood δεν είναι οι κινηματογραφικοί αστέρες, αλλά οι παραγωγοί, όπως ο Lucas και ο Bruckheimer. Όχι, δηλαδή πως οι άλλοι (βλέπε Pitt, Clooney, Jolie) πεινάνε!

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ...ΝΤΑΦΟΕ

Αφού πρασίνισε για να υποδυθεί τον κακό Green Goblin στον Spiderman, ο Williem Dafoe ξαναγίνεται πράσινος για τις ανάγκες του ρόλου, που τον θέλει κάτοικο του Άρη! Θα ερμηνεύσει έναν – καλό αυτή τη φορά – Αριανό πολεμιστή στην ταινία του Andrew Stanton ''John Carter of Mars''.

Ο πράσινος... Dafoe θα συμμαχήσει με τον... ανθρώπινο ήρωα της ιστορίας, τον John Carter - θα τον υποδυθεί ο Taylor Kitch -, έναν στρατιώτη από τον Εμφύλιο Πόλεμο, που βρίσκεται μυστηριωδώς στον Άρη!

Πίσω από το φιλόδοξο... διαστημικό project βρίσκεται η Disney, ενώ η ταινία βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Edgar Rice Burroughs.

Τα γυρίσματα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το 2010 και η ταινάι θα βγει στις αίθουσες το 2012.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ...ΣΙΝΕΜΑ

Ο Δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) παρουσιάζουν, από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου το αφιέρωμα «Σημαντικές Λογοτεχνικές Μεταφορές στο Σινεμά» στο Σινε Στέλλα.

Πρόκειται για τον θερινό κινηματογράφο του δήμου, ένα στολίδι 150 θέσεων στην περιοχή της Κυψέλης , που φιλοξενεί επιλεγμένες, σύγχρονες και διαχρονικές ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Από μικροί μάθαμε ότι υπάρχουν δυο βασικοί τρόποι για την επικοινωνία μας, ο προφορικός και ο γραπτός λόγος. Σήμερα έχει προστεθεί ένας ακόμα, ο οπτικοακουστικός: Λόγος ολοκληρωμένος, με τη γραμματική (πλάνα, γωνίες λήψεις, κινήσεις της μηχανής) και το συντακτικό του (μοντάζ), αφηγηματικός και αναπαραστατικός. Ακριβώς εξ αιτίας του αφηγηματικού χαρακτήρα του, ο κινηματογράφος συναντάει το κορύφωμα του γραπτού λόγου, τη λογοτεχνία, σε μια σχέση δανειστική, μια που ξεσήκωσε κατά κόρο τις μυθοπλασίες της για να της επιστρέψει - σε πολύ μικρότερο βαθμό - τις δικές του. Είναι όμως λάθος, να συγκρίνουμε το λογοτεχνικό έργο με το κινηματογραφικό? Άραγε η λογοτεχνία (τέχνη δουλεμένη εκατοντάδες πια χρόνια) θα σκοντάφτει συνεχώς στο “μιά εικόνα χίλιες λέξεις” και ο κινηματογράφος θα δυσκολεύεται πάντα να οπτικοποιήσει σύνθετες αφηρημένες έννοιες που μπορεί με ακρίβεια να αποδώσει ο γραπτός λόγος.

Η συμβολή του Ε.ΚΕ.ΒΙ. εστιάζεται στην προβολή δύο ταινιών όπου θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 24/7 ώρα 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Σφραγισμένα χείλη» του Στίβεν Ντάλντρι (βασισμένη στο μυθιστόρημα Διαβάζοντας στη Χάννα του Μπέρνχαρτ Σλινκ, εκδόσεις Κριτική). Μετά την ταινία, ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συζητήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου Ιάκωβο Κοπερτί

Τη Δευτέρα 27/7 ώρα 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Το Κύμα» του Ντενίς Γκανσέλ (βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τοντ Στράσερ, εκδόσεις Επιλογή).
Μετά την ταινία, ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συζητήσει με τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Τερζή

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Milla Jovovich και Paul WS Anderson έδωσαν τα χέρια και η τέταρτη ταινία της σειράς ''Resident Evil'' είναι γεγονός. Ο τίτλος της ''Resident Evil: Afterlife'' και τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Τορόντο του Καναδά.

Η Jovovich επιστρέφει στον ρόλο που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό (ακόμα προσπαθούμε να την ξεχάσουμε ως ''Ιωάννα της Λωραίνης''), αλλά παρότι τα γυρίσματα αρχίζουν οσονούπω, ακόμα δεν έχει βρεθεί ο σκηνοθέτης. Θα μου πείτε, δεν πολυχρειάζεται...!

Η υπόθεση της ταινίας θα διαδραματίζεται στο Τόκυο και την Αλάσκα.

ΩΧ ΑΔΕΡΦΕ...ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ...!!!

Οδηγός καλοπέρασης στην Χώρα του Φραπέ!

Ο Γιώργος Παπαπαναγιώτου περιγράφει με ξεκαρδιστικό τρόπο το χάλι στο οποίο έχουμε περιέλθει. Είναι απορίας άξιον πώς καταφέραμε από σπουδαίοι Αρχαίοι Έλληνες να γίνουμε μέτριοι Νεοέλληνες και κατόπιν Ελληνάρες. Όλα αυτά στο βιβλίο του ''Ωχ αδερφέ... Οδηγός Καλοπέρασης στην Χώρα του Φραπέ''...

Ελλάδα, 480 π.Χ.
Ο Λεωνίδας με τους 300 κυνηγούν γύρω από τα στενά των Θερμοπυλών τον Εφιάλτη που τους πρόδωσε στον Ξέρξη. Τον πιάνουν, τον πλακώνουν στο ξύλο και μετά τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μήπως και γλιτώσουν την πατρίδα. Τρώνε μέλανα ζωμό και έχουν φρόνημα υψηλό απέναντι σε 600.000 Πέρσες. Περνάνε δύσκολες στιγμές στις Θερμοπύλες και η τελευταία φράση που βγαίνει από το στόμα τους πριν ξεψυχήσουν –καθώς κείτονται στο χώμα– είναι: “Μολών λαβέ!”

Ελλάδα, 2009 μ.Χ.
Ο “Λεωνίδας” με τους “300” πλακώνονται μεταξύ τους για τη μοιρασιά της μίζας που πήραν από τον Ξέρξη. Κυνηγούν γύρω από τα στενά του Κολωνακίου το φουκαρά τον Εφιάλτη που δεν μπαίνει στο “κόλπο” με τίποτα και πάει να τους δώσει στα Μ.Μ.Ε. Τον πιάνουν, δεν τον μεταπείθουν, τον ενοχοποιούν και μετά τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μήπως και γλιτώσουν την παρτίδα. Τρώνε φιλέτο ελαφιού με σος δαμάσκηνο και έχουν απαιτήσεις υψηλές απέναντι σε 100 βιομηχάνους. Περνάνε όμορφες στιγμές στη Μύκονο και η τελευταία φράση που βγαίνει από το στόμα τους πριν ρευτούν –καθώς κείτονται στο κότερο– είναι: “Μολών φραπέ!”

Σε μία χώρα όπου, όταν ακούει ο λαός “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, αντί να πάει το μυαλό του στον ήρωα του ’21, πηγαίνει στο ομώνυμο γήπεδο, σηκώνει πολύ χαβαλέ…

Απολαύστε καταστάσεις μέσα από σπαρταριστές περιγραφές, που όλοι έχετε ζήσει, και βρείτε τον ίδιο σας τον εαυτό εκεί μέσα…

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γιώργος Παπαπαναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Πληροφορική, έχει Professional MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μιλάει αγγλικά. Πέραν των σπουδών του, έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια Sales, Marketing και HR Μgmt στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Ναυτιλιακό τομέα και αργότερα μεταπήδησε στο Βιομηχανικό, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στην εταιρεία του κατέχει διευθυντική θέση στο Retail, αλλά έχει υπηρετήσει μέχρι τώρα και στις Οικονομικές Υπηρεσίες, στο Marketing και τα Logistics.
Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορεί επίσης και το βιβλίο του Είσαι για ένα meeting; Oδηγός επιβίωσης στις ιδιωτικές εταιρίες.

ΤΙΤΛΟΣ: Ωχ αδερφέ…
ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ
ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Γιώργος Παπαπαναγιώτου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης
Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2009
Σελ.: 328 Τιμή: €17,90
ISBN: 978-960-417-272-6

Patrick Swayze: Ελπίδες για τη ΖΩΗ του

Με καπέλο και σκούρα γυαλιά και με σαφώς πιο υγιή εικόνα εμφανίστηκε ο ηθοποιός Patrick Swayze. Ο 56χρονος πρωταγωνιστής του Dirty Dancing, που πάσχει από καρκίνο, έχει πιο πολλά μαλλιά και μερικά κιλά παραπάνω.

Ο ηθοποιός στον οποίο οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο στο πάγκρεας πέρσι, άφηναν λίγες ελπίδες για να κερδίσει την μάχη. Πέρσι τον Απρίλιο οι φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί δεν άφηναν καμία ελπίδα: ήταν λεπτός και τα σημάδια από τις χημειοθεραπείες ήταν εμφανή.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, κάποια θεραπεία με βλατοκύτταρα έφεραν πάλι την ελπίδα στον ηθοποιό και την οικογένεια του, ωστόσο η μάχη δεν έχει τελειώσει.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Ο φετινός νικητής της Eurovision, Alexander Rybak, ήρθε στην Ελλάδα. Αρκετοί ήταν οι θαυμαστές που τον περίμεναν στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα αυτόγραφο....

Ο Alexander, φανερά ενθουσιασμένος, δεν απογοήτευσε όσους βρέθηκαν εκεί, καθώς υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα.

Ο Νορβηγός, ο οποίος μάγεψε όλη την Ευρώπη με το “Fairytales” και το βιολί του,
ήρθε για να κάνει κάποιες εμφανίσεις σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας,
προκειμένου να παρουσιάσει την καινούργια του δισκογραφική δουλειά.

Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ...

Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ....!
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑΖΩ....
ΨΗΓΕΙΑ, ΠΛΗΝΤΥΡΙΑ, ΠΟΡΤΕΣ, ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ
ΜΙΚΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
ΚΟΥΖΙΝΕΣ, ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ, ΚΑΡΕΚΛΕΣ...ΘΕΡΜΟΣΥΦΩΝΕΣ...

Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ....

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑΖΩ....
ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΥΠΟΓΕΙΑ, ΣΠΙΤΙΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ....
Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ....

Ακόμη υπαχουν επαγγελματα που οσο π[εριεργο κι αν μας φαινεται ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ...!
Η κατάταξη των πιο εμπορικών καλλιτεχνών όλων των εποχών...

- 1 δισεκατομμύριο πωλήσεις και παραπάνω

Σε αυτή την κατηγορία παίζουν οι θρυλικοί The Beatles από το Λίβερπουλ και ο "Βασιλιάς της Rock 'n' Roll" Έλβις Πρίσλεϊ από το Τουπέλο του Μισισίπι.

- Από 500 μέχρι 999 εκατομμύρια πωλήσεις

Εδώ βρίσκεται ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Bing Crosby και ο πολυαγαπημένος Michael Jackson, ο οποίος συγκλόνισε την ποπ μουσική σκηνή με το ταλέντο του και τις χορευτικές του ικανότητες.

- Από 200 μέχρι 499 εκατομμύρια πωλήσεις

Σε αυτή την κατηγορία πωλήσεων φιγουράρουν πολλά αγαπημένα ονόματα της ροκ, ποπ, μέταλ σκηνής και πολλών άλλων μουσικών ειδών.

Ονόματα όπως είναι οι AC/DC, οι ABBA, οι Bee Gees, η Madonna, οι εκρηκτικοί Metallica και πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Νανάς Μούσχουρη, της Ελληνίδας τραγουδίστριας με διεθνή καριέρα.

ΤΖΑΚΣΟΝ σήριαλ...ιστοριες και μυθοι...

Η εταιρία AEG Live, που είχε αναλάβει την διοργάνωση των συναυλιών του βασιλιά της ποπ στο Λονδίνο, διαπραγματεύεται με αρκετά στούντιο του Χόλιγουντ για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες ημέρες του τραγουδιστή, γράφει σήμερα η Wall Street journal.

Η εταιρία ελπίζει ότι με την προβολή του ντοκιμαντέρ θα αναπληρώσει ένα μέρος των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε για την οργάνωση των συναυλιών του Τζάκσον που όμως δεν πρόλαβαν να πραγματοποιηθούν. Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ITV υπόσχεται στους θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον ανέκδοτα στιγμιότυπα από τη ζωή του στο ντοκιμαντέρ του φίλου του Γιούρι Γκέλερ.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο "Ο φίλος μου Μάικλ Τζάκσον: η ιστορία του Γιούρι" και δείχνει τον τραγουδιστή να ψωνίζει στη διάρκεια της νύχτας στο Χάροντς, να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας του Εξετερ, αλλά και να είναι κουμπάρος στο γάμο του Γιούρι.

"Αυτός είναι ο πραγματικός Μάικλ Τζάκσον, με τον τρόπο που μόνο ελάχιστοι φίλοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν--χαλαρός, πνευματώδης, αξιαγάπητος, έξυπνος, ειλικρινής, γνήσιος", είπε χαρακτηριστικά ο Γκέλερ.

ΑΝΤΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΠΙΤ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στις ελληνικές παραλίες πρόκειται να “απλώσουν” τα υπέροχα κορμιά τους, ο Μπράντ Πιτ και η Ατζελίνα Τζολί. Το χολιγουντιανό ζευγάρι, σύμφωνα με πληροφορίες το φετινό καλοκαίρι θα επιλέξει την εκπληκτική Ελούντα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Φυσικά, ο Μπραντ και η Αντζελίνα, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, θα επισκεφτούν την Ελλάδα μαζί με τα έξι παιδιά τους.

Ωστόσο, οι φημολογίες αυτές γίνονται όλο και εντονότερες, καθώς πληροφορίες λένε πως υπάρχουν δικοί τους άνθρωποι που “τσεκάρουν”, ποιο είναι το πιο “in” ξενοδοχείο της Ελούντας που πληρεί τις προϋποθέσεις για τις απαιτήσεις του διάσημου ζευγαριού.

Ο Μπράντ και η Τζολί, ζήτησαν υπερπολυτελές μπάνγαλοου, με δική τους προσωπική πισίνα αλλά και παιδική, ενώ θέλοντας να αποφύγουν τους παπαράτσι, θέλουν ιδιωτική παραλία. Επίσης, η Τζολί, η οποία θα φέρει μαζί της το δικό της γυμναστή, θέλει δικό της προσωπικό γυμναστήριο, ενώ θα ήθελε πολυτελές spa, για να ηρεμεί με τον σύντροφό της. Κάτι άλλο που ζήτησε, είναι ένα σύγχρονο παιδότοπο, αποκλειστικά για τα παιδιά της, καθώς και έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα εξυπηρετεί τη διάσημη οικογένεια όλο το εικοσιτετράωρο.


ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ...ΜΑΝΤΟΝΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ 30 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΗΣ....

ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΗΤΑΝ Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ

ΕΝΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Η NASA -και μαζί της ο υπόλοιπος κόσμος- γιορτάζει τα 40 χρόνια από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος, ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, στις 21 Ιουλίου 1969, πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Όμως οι συνωμοσιολογικές θεωρίες αφθονούν γύρω από την ιστορική αποστολή «Απόλλων 11», φθάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα κι αν συνέβη ποτέ το γεγονός!

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων θεωριών και η απομυθοποίησή τους (η οποία όμως συχνά δεν φαίνεται να πείθει τους «επαγγελματίες» συνωμοσιολόγους!), σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph:

1. Όταν οι αστροναύτες έστησαν την αμερικανική σημαία, αυτή φαίνεται να κυματίζει, πράγμα αδύνατο, αφού στο φεγγάρι δεν υπάρχει άνεμος: Στην πραγματικότητα, η σημαία συγκρατείται ανοικτή από μια οριζόντια ράβδο και απλούστατα κινείται, όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγουν και καθώς το κάθετο κοντάρι της στερεώνεται στο έδαφος. Το κοντάρι είναι πολύ ελαφρύ, από εύκαμπτο αλουμίνιο, και έτσι συνεχίζει να δονείται ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αστροναυτών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι κυματίζει στον (ανύπαρκτο) αέρα.





2. Δεν διακρινόταν, κατά την προσελήνωση και τις βόλτες των αστροναυτών, καμία πληθώρα λαμπών άστρων στον σκοτεινό ουρανό της Σελήνης, παρόλο που δεν υποφέρει από τη φωτορύπανση, αντίθετα με τη Γη: Στην πραγματικότητα, η προσελήνωση έλαβε χώρα κατά το σεληνιακό πρωινό, με τον ήλιο να λάμπει έντονα. Απλώς οι τεχνικοί της NASA ρύθμισαν έτσι τον χρόνο έκθεσης στις κάμερες, ώστε ο χρόνος έκθεσης του φιλμ να είναι πολύ σύντομος προκειμένου να μην εισέλθει πολύ φως και θολώσει τις λεπτομέρειες της λήψης. Τα άστρα, αν και ήταν ορατά από τα μάτια των αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι, δεν ήταν αρκετά λαμπερά για να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες.

3. Δεν φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, κανένας μικρός κρατήρας να έχει δημιουργηθεί κάτω από το σημείο προσελήνωσης του σκάφους: Στην πραγματικότητα, η διαστημική σεληνάκατος προσεληνώθηκε σε στερεό βράχο, καλυμμένο από ένα στρώμα λεπτής σκόνης, έτσι δεν ήταν λογικό να έχει δημιουργηθεί κάποια τρύπα κάτω από το σκάφος. Αλλά ακόμα κι αν η σεληνιακή επιφάνεια σε εκείνο το σημείο ήταν λιγότερο στερεή, η ωστική ισχύς των κινητήρων από την προσελήνωση και την αποσελήνωση της ακάτου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τη Γη, λόγω της συγκριτικά μικρότερης βαρύτητας.



4. Η σεληνάκατος που ζυγίζει 17 τόνους, δεν φαίνεται να αφήνει κανένα αποτύπωμα στην σεληνιακή άμμο, όμως ακριβώς δίπλα είναι ορατά τα ίχνη των παπουτσιών των κατά πολύ ελαφρύτερων αστροναυτών: Στην πραγματικότητα, την ώρα που οι κινητήρες της ακάτου ενεργοποιούνται για την προσελήνωση, η λεπτή σκόνη τινάζεται μακριά και το σκάφος ακουμπά πάνω στο σκληρό βράχο που βρίσκεται κάτω από το λεπτό στρώμα της άμμου. Λίγο μετά όμως, η σκόνη έχει πια κατακαθίσει ξανά στην επιφάνεια του δορυφόρου και οι αστροναύτες αφήνουν τα αποτυπώματά τους σε αυτήν, όταν αρχίζουν να περπατούν.

5. Τα ίχνη των παπουτσιών στη λεπτή σκόνη, παρά την ανυπαρξία υγρασίας ή ατμόσφαιρας ή ισχυρής βαρύτητας, είναι απρόσμενα έντονα και καλοδιατηρημένα, σαν να έχουν γίνει από το περπάτημα ποδιών σε βρεγμένη άμμο: Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ανέμου στο φεγγάρι σημαίνει ότι τα αποτυπώματα διατηρούνται πολύ καλύτερα από ό,τι στη Γη, καθώς η ξερή σεληνιακή άμμος δεν διασκορπίζεται τόσο εύκολα όσο θα συνέβαινε στον πλανήτη μας.



6. Τη στιγμή που η σεληνάκατος φεύγει από τη Σελήνη, δεν διακρίνεται κάποια φλόγα να βγαίνει από τους πυραύλους της: Στην πραγματικότητα, οι πύραυλοι του σκάφους τροφοδοτούνταν με καύσιμα που περιείχαν ένα συνδυασμό υδροζίνης και τετροξειδίου του διαζώτου, που καίγεται χωρίς ορατή φλόγα.

7. Αν κανείς παίξει γρήγορα το φιλμ του περιπάτου των αστροναυτών στο φεγγάρι, φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και μετά παίχτηκε σε αργή ταχύτητα: Στην πραγματικότητα, φαίνεται ίσως έτσι, αλλά απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

8. Οι αστροναύτες δεν μπορεί να επιβίωσαν σε ένα τέτοιο ταξίδι λόγω της έκθεσής τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία από τη «ζώνη Βαν Άλεν»: Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός αυτός -που βασίζεται σε δηλώσεις ενός ρώσου κοσμοναύτη- δεν έχει βάση, επειδή ο σύντομος χρόνος που χρειάστηκε για να διασχίσει το «Απόλλων 11» τη ζώνη Βαν Άλεν, σε συνδυασμό με την προστασία που προσέφερε το διαστημόπλοιο, σημαίνει ότι η έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία ήταν πολύ μικρή.

9. Οι βράχοι που συνέλεξαν οι αστροναύτες και έφεραν πίσω στη Γη, είναι ίδιοι με αυτούς που βρήκαν οι επιστημονικές αποστολές στην Ανταρκτική: Στην πραγματικότητα, μερικοί σεληνιακοί βράχοι έχουν βρεθεί στον πλανήτη μας, αλλά όλοι είναι «τσουρουφλισμένοι» και οξειδωμένοι από το πέρασμά τους, ως αστεροειδείς, μέσω της ατμόσφαιρας της Γης. Οι γεωλόγοι έχουν επιβεβαιώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι οι βράχοι που έφερε το «Απόλλων», προήλθαν όντως από τη Σελήνη.



10. Και οι έξι προσεληνώσεις περιέργως συνέβησαν κατά την διάρκεια της προεδρίας Νίξον. Κανείς άλλος ηγέτης των ΗΠΑ ή άλλης χώρας δεν κατάφερε ποτέ να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν από τότε: Στην πραγματικότητα, απλώς οι Αμερικανοί έχασαν το ενδιαφέρον τους γιατί είχαν κερδίσει την κούρσα εναντίον των Σοβιετικών και δεν υπήρχαν πια διαθέσιμοι πακτωλοί κυβερνητικών κονδυλίων, που στράφηκαν πλέον σε άλλα «μέτωπα» του Ψυχρού Πολέμου. Η ΕΣΣΔ, από τη δική της πλευρά, δεν είχε κάποιο κίνητρο πια απλώς να έρθει δεύτερη στην κούρσα, άρα εγκατέλειψε το στόχο της προσελήνωσης δικών της κοσμοναυτών και αναζήτησε κι εκείνη άλλες προτεραιότητες. Τελικά και οι δύο υπερδυνάμεις συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι τα διαστημικά ταξίδια σε χαμηλότερες τροχιές είχαν -και έχουν- πολύ μεγαλύτερη εμπορική και στρατιωτική σημασία.

Φυσικά υπήρξαν στο μεταξύ και πιο «προχωρημένες» συνωμοσιολογικές θεωρίες -π.χ. για θέαση εξωγήινων διαστημοπλοίων στο φεγγάρι!- αλλά η απομυθοποίησή τους αποτελεί...προχωρημένο έργο.



«Σφίγγα» ο Ν.Άρμστρονγκ

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι, ο Νιλ Άρμστρονγκ, λέγοντας τη διάσημη πλέον φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», αρνείται να δώσει συνεντεύξεις, να φωτογραφηθεί και να υπογράψει αυτόγραφα.

Ο «ντροπαλός» αστροναύτης παραμένει επίμονα καχύποπτος απέναντι τόσο στον Τύπο, όσο και στο κλαμπ των πολυπληθών θαυμαστών του (αντίθετα με τον άκρως εξωστρεφή συνάδελφό του Μπαζ Όλντριν, που περπάτησε δεύτερος στη Σελήνη), ειδικά από το 2005, όταν ανακάλυψε ότι ο κουρέας του στο Οχάιο πούλησε μερικές από τις κομμένες του τρίχες σε ένα συλλέκτη αντί 3.000 δολαρίων!

Ο Όλντριν, ο οποίος προσελήνωσε την άκατο και μέχρι σήμερα δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία για δηλώσεις και την προβολή του, περίμενε ότι θα λάβαινε αυτός την εντολή να βγει πρώτος για να περπατήσει στο φεγγάρι, όμως η NASA επέλεξε τον εσωστρεφή Άρμστρονγκ, ίσως ακριβώς επειδή ήξερε ότι ο πρώτος θα έστρεφε πάνω του όλο το κατοπινό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και προτίμησε κάποιον αυτοσυγκρατημένο αστροναύτη που δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τη δημοσιότητα.

Ο νέος δικτυακός τόπος - που στήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 40ής επετείου- www.wechoosethemoon.org αναπαριστά βήμα-βήμα την αποστολή του «Απόλλων 11» μέχρι τα πρώτα βήματα του Άρμστρονγκ στη Σελήνη.

ΦΩ ΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Ο Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Αντιπαράθεση για την προεδρική εκλογή
ΑΘΗΝΑ 20/07/2009

Διαφημίσεις Google

45% Οικονομία Ρεύματος
Για τα σπίτια,γραφεία,επιχειρήσεις
Κερδίστε εκατοντάδες ευρώ μόνο εδώ
www.energyeconomy.gr
Τον ασκό της... εκλογολογίας άνοιξε η παρέμβαση του συνταγματολόγου Δ. Τσάτσου αναφορικά με την προεδρική εκλογή. Ο κ. Τσάτσος- σε συνέντευξη του στην Καθημερινή- εμφανίστηκε αντίθετος σε πρόωρες κάλπες μέσω της προεδρικής εκλογής. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι οι απόψεις Τσάτσου είναι σεβαστές, η κυβέρνηση όμως πέρασε στην αντεπίθεση.

"Αν το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση το Μάρτιο και ψηφίσει εκ των υστέρων Παπούλια θα έχει εξόφθαλμα περιφρονήσει τα βαθύτερο νόημα του Συντάγματος" δήλωσε μεταξύ άλλων ο συνταγματολόγος, Δημήτρης Τσάτσος.

Η δήλωση αποτέλεσε την πλατφόρμα από την οποία εξαπέλυσε την επίθεση της η κυβέρνηση, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περιφρόνηση των θεσμών, με το ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι το προέχει να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιπαραθεση

"Έχουμε έναν Πρόεδρο που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, Πρόεδρο αγαπητό στους πολίτες, Πρόεδρο που συμβολίζει την ενότητα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, για μας, κανένας λόγος για δεύτερες σκέψεις" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει: "Όποιος παίζει με τους θεσμούς, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρεται απαράδεκτα κι ανεύθυνα".

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο στήνει η Άγκυρα με την απόφαση της να πραγματοποιήσεις έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά του Καστελόριζου, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα" σημειώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παγώνει την επίσκεψη της στην Τουρκία.

Σκληρότερη στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, ζητεί ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία γιορτάζει με... τυμπανοκρουσίες την επέτειο από την εισβολή, με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να κάνει λόγο για "ειρηνευτική επιχείρηση"

Μήνυμα Καραμανλή

Η επέτειος αποτελεί αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

"Η πληγή που άνοιξε για τον ελληνισμό το 74 δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν υπάρξει δίκαιη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου" υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημερα Δευτέρα (20/7).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.275,34 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 2,01%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 186,4 εκατομμύρια ευρώ.


Από τις μετοχές που διακινήθηκαν
174 ενισχύθηκαν,
46 υποχώρησαν και
33 παρέμειναν αμετάβλητες.