Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερa.
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Ράπτη με καταγραφή της Ιστορίας της Πιερίας από τη χαραυγή των αιώνων μέχρι σήμερα.
Προλογίζοντας το έργο του ο συγγραφέας σημειώνει:
Τα προλογικά
1. Ο Σκοπός του Πονήματος
Η Πιερία είναι τόπος έξοχα προνομιακός με πανάρχαια παρουσία στην Ιστορική διαδρομή της χώρας μας, κοιτίδα των Μακεδόνων κατά τον Άγγλο Ιστορικό Nicolas Hammont. Έχει αιώνια σκέπη τον Όλυμπο με τα δώματα των δώδεκα θεών, έχει ομώνυμες τις Μούσες, προστάτιδες των Γραμμάτων και Τεχνών, είναι γενέτειρα του Ορφέα, μέγιστου μουσουργού και μύστη και αστρονόμου, είναι έδρα της ιερής πόλης των Μακεδόνων, του Δίου, και έχει πέρα από το Μύθο το γαλάζιο τ' ουρανού, τις αμμουδερές ακτές και την απεραντοσύνη της θάλασσας, ανοιχτά σε κάθε ταξιδιώτη και σ' όλα τα ρεύματα.
Προβαίνουμε στην έκδοση της "ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ", καρπού μακροχρόνιας έρευνας, για να αναστήσουμε τη διαδρομή της στους αιώνες, οπαδοί της άποψης ότι "όποιος γνωρίζει καλά την πατρίδα του την αγαπά, αγωνίζεται για την πρόοδό της και είναι έτοιμος να την υπερασπισθεί με κάθε θυσία στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες", συμπληρωματικής του δόγματος ότι "όλβιός εστι όστις της ιστορίας έχει μάθησιν".
Τη γνώση της Ιστορίας μας δεν την οφείλουμε με την παραπάνω συλλογιστική μόνο στους εαυτούς μας ως στάση αυτοπροσδιορισμού μας. Την οφείλουμε και απέναντι της νέας γενιάς, για να γνωρίσει τις ρίζες της και να νοηματίσει και με αυτόν τον τρόπο τη ζωή της, παίρνοντας συνάμα τη σκυτάλη και το χρέος για τις επερχόμενες γενεές ως κρίκος μιας αλυσίδας που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και προδιαγράφει εν πολλοίς και τη διαδρομή του μέλλοντος.
Η γνώση, πάλι, της τοπικής Ιστορίας έχει τα χαρακτηριστικά θερμότερης επαφής με την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής, καθώς παρελαύνουν ονόματα πρωταγωνιστών στα γεγονότα, που έχουν ομώνυμους απογόνους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι δηλαδή και ένα είδος συγκρότησης του οικογενειακού δένδρου και αναζήτησης των καταβολών, της ρίζας μας, πράγμα που είναι μια βαθιά ανθρώπινη επιθυμία και νοηματίζει έξοχα της ζωή μας.
2. Η δομή του έργου μας
Στο παρόν πόνημα προσδώσαμε χαρακτηριστικά "σχολικού εγχειριδίου", καθώς εκθέτουμε απλά, μεθοδικά και χρηστικά τη διαδρομή του λαού μας με αφετηρία τη μη ιστορημένη εποχή και με τέλος τη σύγχρονη ζωντανή πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το πόνημά μας δεν καλύπτει τα ενδιαφέροντα και κάθε φιλίστωρα.
Σταθμοί σ' αυτό το συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι είναι οι προϊστορικοί χρόνοι, με την Παλαιολιθική, Νεολιθική και εποχή του Χαλκού, η Γεωμετρική εποχή, η Κλασική, τα Αλεξανδρινά χρόνια, η Ρωμαϊκή εποχή, η Βυζαντινή, η Τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, το έπος του '40, η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος σπαραγμός. Το ταξίδι κλείνει με αναφορά στη σύγχρονη εποχή, που είναι η μακροχρονιότερη ειρηνική και απόλεμη περίοδος από τη χαραυγή της ιστορίας μέχρι σήμερα.
Με την πεποίθηση ότι θα σταθούμε αρωγοί σ' όσους έχουν έφεση στην ιστοριογνωσία -και είναι συγκινητικά αυτοί πολλοί- και με την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το βιβλίο ένα χρηστικό αντικείμενο για όλους και ιδιαίτερα για την εκπαιδευτική διαδικασία, προβαίνουμε στην παρούσα έκδοση, στηριζόμενοι στις πλέον αξιόπιστες ιστορικές πηγές και εκθέτοντας τα γεγονότα με τη δέουσα αντικειμενικότητα.
Θέλουμε συνάμα να πιστεύουμε ότι προσφέρουμε την πρώτη "βάση δεδομένων" για το μελλοντικό ερευνητή της λαμπρής μα ξεχασμένης εν πολλοίς Ιστορίας της Πιερίας, που για να διερευνηθεί πλήρως χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος και αγάπη.
Γιατί έτσι θα αποδοθεί ολοκληρωμένα και σφαιρικά το μεγαλείο της.